FOOTBALL MANAGER 2023

FOOTBALL MANAGER 2023

8.0

Každý môže byť tréner

Túto sezónu je ťažké byť fanúšikom MŠK Žilina. Pekná výhra nad Slovanom s gala predstavením Kaprálika bola len výnimkou v sérii nepekných výkonov. A ono to vlastne nie je len tento rok, ale už dlhšiu dobu. Pritom to nie je o tom, že by sa na klub dalo len nadávať. Rozumiem, o čo ide majiteľovi. Chce mať úspešnú akadémiu a nemieni na vlastníctve klubu strácať. Ale zároveň chápem aj to, o čo ide trénerom, ktorí tam prídu. Hlavne mi je ľúto Paľa Staňa, ktorý hral sympatický futbal, iba mal k dispozícii extrémne mladé a málo skúsené mužstvo. A aký je recept na takto ranené srdce fanúšika? Spustiť Football Manager 2023, všetko to zmeniť a bez prehry vyhrať Fortuna ligu.

Ako na to? Kľúčom je dobrý scouting a to hneď v lete pred prvou sezónou. Ten tím má veľký potenciál, ale ten ešte len príde. Musíte si mladé pušky udržať a vhodne ich doplniť skúsenými kvalitnými hráčmi. To prinesie potrebnú šírku kádra a zároveň zamieša tímovou chémiou. Ak to zvládnete, môže jej to len pomôcť. Nech to sú pokojne aj hráči po tridsiatke, veď sa tí mladíci potrebujú od niekoho učiť a tých starších potrebujete tak na sezónu-dve. Trh je navyše plný hráčov, ktorým skončili zmluvy, kontrakty sa blížia ku koncu, prípadne sú nespokojní. A na nich veľmi ušetríte, takže ani pán Antošík nebude mrnčať, že míňate veľa na prestupy.

Nedá sa však povedať, že by to s vedením bolo jednoduché. Príde prvá ponuka na Kaprálika od Arabov a budú na vás tlačiť, aby ste ho pustili. Nehovoriac o tom, že na vás bude tlačiť aj samotný hráč a súkromný dohovor nemusí stačiť na to, aby ste ho presvedčili k tomu, že zostane v klube. A tá ponuka príde, možno ešte niekedy v septembri. Je len na vás, či si pustíte jedného z najlepších hráčov, aj keď zaňho zinkasujete slušnú sumu. Koniec koncov toto nám Žilina ukazuje posledných pár rokov a vidíme, kam to tím, v tabuľkách dotiahol.

Football Manager 2023
Football Manager 2023 Váš tréner môže byť naozaj ktokoľvek
Váš tréner môže byť naozaj ktokoľvek


Football Manager 2023 Máte obrovské možnosti, ale nesmiete zabúdať na svoje ciele
Máte obrovské možnosti, ale nesmiete zabúdať na svoje ciele


Football Manager 2023 Hra prepracovala prácu s agentmi
Hra prepracovala prácu s agentmi





Football Manager sériu hrávam dlho. Akože naozaj dlho. Je dosť možné, že dlhšie, ako sú niektorí z vás, ktorí tento článok čítate, na svete. Hral som mnoho ročníkov, vlastne takmer všetky. Ale posledné roky hrám práve za svoju obľúbenú Žilinu. Jednak to umožňuje dotiahnuť tím tam, kde podľa mňa patrí. Ale tiež mi hra za tieto „chudobné“ tímy z biednych líg ponúka zaujímavejšiu výzvu. Hrával som za Real, Liverpool a iné obľúbené tímy, ale toto ma úprimne baví viac. Je to pomalšie, chce to viac premýšľania a viac vyjednávania – s hráčmi, s agentmi, so správnou radou a aj s realizačným tímom.

Za televízne práva dostanete len drobné. Dokonca aj triumf v lige vám prinesie iba sumu, ktorou nepokryjete ani jeden veľký nákup. Musíte tak vedieť balansovať s veľkým množstvom vecí. Možno aj skúšať pri platoch sťahovať po desiatkach. Ak to spravíte na desiatich hráčoch, mesačne ušetríte pomerne dosť a možno si za to môžete najať nejakého iného dôležitého člena tímu, napríklad nového trénera mládeže, keď vám toho vášho zláka Liptovský Mikuláš, ktorý po sérii prehier vykopol svojho hlavného trénera.

Opísal som veľa osobných vecí, taktiež veľa detailov z hry, ktoré vás možno ani nezaujímajú. Ale prečo? Každý rok ku hre pribúdajú noví fanúšikovia a toto by mohlo krásne ilustrovať to, o čom vlastne je Football Manager. Je to naozaj detailná, realistická a hlboká manažmentovka svetového futbalu, kde vy ste šéfom. Síce nie najvyšším, ale stále máte toho pod kontrolou enormne veľa a stále sú tu nejaké mantinely, v rámci ktorých musíte fungovať – spokojnosť vedenia, spokojnosť fanúšikov, vyrovnané financie a podobne. Z tímu vás nevykopnú len kvôli zlým výsledkom, ale aj kvôli prehnaným ambíciám. Veď len skúste pohroziť vedeniu, že podáte rezignáciu, ak vám na prestupy nepriklepnú viac financií.

Séria už dlhodobo pokrýva takmer každý aspekt skutočného futbalu a fanúšikovia sa môžu naozaj ponoriť. Je to tak hlboké, že prvých 10 hodín pokojne môžete odohrať bez toho, aby ste nastúpili na jediný súťažný zápas. Len nastavujete tréningy, scoutujete, kupujete hráčov, vybavujete hosťovania, najímate nových členov tímu a podobne. Chýbajú tu snáď len úplatky, manipulácia zápasov kvôli stávkam a možnosť poslať športového riaditeľa do kabíny rozhodcov. Ale okrem toho tu nájdete všetko a v hĺbke herného zážitku hra jednoducho na trhu nemá konkurenciu. Môžete ovplyvňovať každý aspekt klubu a reálne cítite dopad svojich dobrých aj zlých rozhodnutí.

To, že je tu toho veľa, je úplne super. Ale dajme tomu, že toto je prvá hra v sérii, kde zvažujete, že by ste sa nechali zlákať virtuálnymi trávnikmi a tou neuveriteľnou kopou dát. Môže pôsobiť až skľučujúco, že na vás hra naloží také kopy možností a hlavne nutností, pričom vy ledva dokážete vytvoriť profil svojho trénera a rozdeliť mu skúsenostné body. Našťastie aj na to v Sports Interactive mysleli a keďže nie ste v realizačnom tíme sami, môžete ďalšie činnosti delegovať na iných. Chcete sa sústrediť len na zápasy? pokojne delegujte prestupy, tréningy a rozhovory na asistenta a ostatných. Ale neplačte, keď vám predajú najlepšieho hráča. Otravujú vás rozhovory s novinármi? Pošlite asistenta, ale vás status to práve nezlepší. Pomáha to však tomu, aby sa nováčikovia v hre nestratili a skúsení hráči sa sústredili len na to, čo majú radi.

Hru síce hráte pre seba, ale futbal sa hrá pre divákov. Respektíve by sa mal hrať pre divákov. No a to je sila, ktorá v ročníku 2023 nabrala o niečo väčšiu váhu. Autori naozaj zapracovali na rozšírení úlohy fanúšikov, keďže kluby majú rôznych fanúšikov a aj samotné kluby sú rôzne. Každý klub má tak rôzne zloženie fanúšikov a vy sa im musíte pokúsiť svojimi výsledkami vyhovieť. Nie je to pritom len o výhrach a prehrách, ale aj o nákupoch, predajoch, rozhovoroch s novinármi a aj sociálnych sieťach (ktoré v hre taktiež sú). Je to príjemné rozšírenie a ďalšia vrstva hrateľnosti. K úplnému realizmu chýbajú len pologramotné opise hádzajúce sedačky a delobuchy, takú skupinu „fanúšikov“ v hre nenájdete.

Football Manager 2023
Football Manager 2023 Musíte dobre zvážiť svoje rozhodnutia
Musíte dobre zvážiť svoje rozhodnutia


Football Manager 2023 Vaše príhovory vedia poriadne ovplyvniť morálku tímu
Vaše príhovory vedia poriadne ovplyvniť morálku tímu


Football Manager 2023 Úspechy aj neúpsechy vám teraz zrátajú aj fanúšikovia
Úspechy aj neúpsechy vám teraz zrátajú aj fanúšikovia





Už som sa dosť rozpísal o komplexných možnostiach hry a v zásade tu veľa vecí zostáva po starom, no okrem rozšírenia a prepracovania interakcií s fanúšikmi prišlo aj niekoľko ďalších noviniek a asi tou najvýraznejšou je konečne oficiálna licencia na európske klubové súťaže. Liga majstrov, Európska liga a Konferenčná liga tu majú oficiálne zastúpenie, oficiálne pravidlá a aj ďalšie náležitosti. Môžete sa tak tešiť na to, ako raz vás tím konečne vyhrá oficiálnu Ušatú trofej. Nie je to veľká zmena, kopa súťaží tu funguje bez detailnej licencie, ale pomáha to autenticite a to fanúšikovia určite ocenia.

Rovnako veľmi významnou zmenou (a s väčším vplyvom na samotnú hrateľnosť) je prepracovanie a rozšírenie regrutovania. Hra vám umožní lepšie a hlbšie porozumieť akvizíciám, tímovej chémii a celkovo všetkým dátam, ktoré sa za vašimi hráčmi skrývajú. Máte tu na to celý tím ľudí, vďaka čomu by ste mali robiť lepšie rozhodnutia. Lepšie dokážete naplánovať taktiku, zostavy, dokonca nákupy. A keď už dôjde na ne, 2023 prináša detailnejší a bohatší scouting a aj vylepšenia v oblasti jednania. Môžete sa tak napríklad vyjadriť ku konkrétnym podmienkam agentov alebo celkovo viac jednať s nimi. Napríklad ich aj požiadať o to, aby sa pokúsili vyriešiť nejaký problém s hráčom.

Menšou novinkou je Dynamic Manager Timeline, čo je vlastne os, ktorá vám ukáže víťazstvá aj pády vašej kariéry a dynamicky sa vyvíja podľa toho, ako sa vám v nej darí. Opäť to nie je niečo, čo by malo veľký vplyv na samotnú hrateľnosť, ale menší bonus, ktorý poteší tých, ktorí v hre trávia stovky hodín naprieč dlhými sezónami. Môžu si tak prehľadne pozrieť, kedy mali najlepšie obdobie, kedy prišiel útlm, či sa im podaril prestup zo Slovenska na trénovanie niekde v Španielsku a podobne.

Football Manager 2023
Football Manager 2023 Zápasy sú konečne futbalovejšie
Zápasy sú konečne futbalovejšie


Football Manager 2023 Enginu by sa už zišli aj väčšie zmeny
Enginu by sa už zišli aj väčšie zmeny


Football Manager 2023 Pod palcom máte každý aspekt svojho klubu
Pod palcom máte každý aspekt svojho klubu




Ďalšou oblasťou s väčšími novinkami a vylepšeniami sú samotné zápasy a umelá inteligencia. Zápasy sú teraz takticky zaujímavejšie a bohatšie, takže sa vám nebude zdať, že sú niektoré ako cez kopírák. Rovnako je vylepšená umelá inteligencia hráčov, ktorí tak robia lepšie (reálnejšie) rozhodnutia. Stále v hre badať aj zbytočné prihrávky dozadu a nakopávané lopty nikam, ale celkovo sa na zápasy lepšie pozerá. Vylepšené sú aj animácie, aj keď stále sú tu neduhy s tým, že vidíte loptu napríklad za čiarou, aj keď tam v skutočnosti podľa hry nie je. To sú ale dlhoročné chyby. Dlhoročne hra prináša aj ten istý zvuk a to už je trochu otrava. Chcelo by to konečne prepracovať zápasový engine.

Football Manager je o tom, že v hre utopíte stovky hodín budovaním svojej vlastnej kariéry, ale hra ponúka aj iné herné režimy, ktoré vám možno zážitok ešte viac rozšíria. Môžete si vytvoriť svoj vlastný klub a viesť ho na ceste ku sláve, čo sa až tak nelíši, ale je to trošku osobnejší režim. Nechýbajú však ani online režimy, kde sa môžete zapojiť do online kariéry, no ak by ste chceli niečo trochu kratšie a rýchlejšie, je tu nový Versus režim. V ňom vyzvete jeden zo svojich tímov proti tomu najlepšiemu, čo majú priatelia vo svojich save súboroch. Je to veľmi príjemný a rýchly zážitok, akurát je z nejakého dôvodu naviazaný na registráciu FMFC účtu, čo môže niekoho odradiť. No a potom je tu ešte klasika v podobe online Fantasy Draftu, kde si budete budovať tím snov.

Pri podobných hrách začínam premýšľať nad tým, či by nebolo vhodné mať dve stupnice hodnotenia. Je toto váš prvý Football Manager? Tak to je pomaly desiatka, keďže ponúka bohatý, pestrý, hlboký a pohlcujúci zážitok z futbalového manažmentu, ktorý možno aj chcete vypnúť, ale až keď si uvedomíte, že za oknom už vychádza slnko. Hrali ste predchádzajúce ročníky? V tom prípade vám Football Manager 2023 prináša evolúciu s niekoľkými menšími a aj pár väčšími zmenami, pri ktorej si však nie som istý, že ju potrebujete, ak sa vám stále na disku povaľuje ročník 2022.


napísal matus_ace 16.11.2022
Páči sa mi! (+1)
8.0
Ohodnotiť
FOOTBALL MANAGER 2023
+ stále bezkonkurenčne hlboký zážitok z futbalového manažmentu
+ novinky a vylepšenia pridávajú na autenticite
+ lepšia (spolu)práca s agentmi
+ zápasový engine je futbalovejší
- stále otravné tlačovky
- tentoraz len menšia evolúcia oproti predchodcom
- niektoré aspekty hry by si už po rokoch zaslúžili naozaj výrazne prekopať


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: SEGA / Sports Interactive
Štýl: Managementová / Šport
Dátum vydania: 8. november 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk