THE PLANET CRAFTER

THE PLANET CRAFTER

Relaxačný pohyb po nehostinnej planéte

Dojmy

Herný žáner survival hier posledné roky rástol do obrovských rozmerov. Každý chcel mať survival hru alebo sa aspoň priblížiť fenoménu s názvom Minecraft. Vymlátiť tu a tam pár zombíkov, vyskúšať si drsnosť romantizované stredoveku či fantasy alebo snaha prežiť na nejakej nehostinnej planéte, v úplne cudzom prostredí s neznámou flórou a hlavne faunou v pätách. Presýtenie trhu na seba nenechalo dlho čakať a mnoho projektov neopustilo fázu early accessu. Bude to prípad sci-fi survivalu Planet Crafter? Veríme, že nie.

Na úvod je potrebné poznamenať, že na rozdiel od iných survival titulov vám v Planet Crafter nepôjde nik a nič po krku. Jediné, čo môžu spôsobiť váš nechcený exitus, je vyčerpanie si všetkých zásob kyslíku, bez ktorého mimo obytných zón neprežijete ani sekundu. A samozrejme musíte mať dačo v bruchu a smäd je vašim posledným nepriateľov. Vašim jediným cieľom je prežitie, skúmanie planéty a postupné expandovanie, prístavba nových modulov, vylepšených zariadení či hľadanie trosiek iných vesmírnych korábov. A terraforming neznámej planéty.

To, že hranie sledujete z vlastného pohľadu je samozrejmosťou. Pre vizuálne potreby hry aj nutnosťou. Technickým spracovaním vás totiž Planet Crafter určite nepriláka a sledovať pritom toporné animácie pohybov by už mohlo byť neúnosné. Hra nápadne pripomína Subnaticu – minimálne vizuálnym spracovaním obytných modulov, avšak tentoraz vymeníme podmorský svet za nehostinnú planétu, z ktorej musíte spraviť obývateľný kúsok raja. Žiadna jednohubka.


Napriek rozsiahlym možnostiam, ktorými nás mohli vývojári z dvojčlenného štúdia Miju Games Studio zaplaviť, zvolili prívetivejšiu, až relaxačnú hrateľnosť. Hru čaká ešte hromada práce a dátum vydania je stále v nedohľadne, avšak postupne pridávaný obsah rozširuje základnú verziu správnym smerom. Nehovoriac o riešení problémov či chýb. K hraniu nebudete potrebovať zložité tabuľky: spadnete na planétu a treba na nej prežiť. Vonku dýchať nemôžete, v skafandri chodíte zbierať rôzne suroviny a z nich vyrábate produkty či hotové objekty. Nič nové na svete.

Ako prvé vás okamžite prekvapí to, že základné suroviny (železo, kobalt, titánium, kremík, magnézium a ľad) nájdete len tak porozhadzované po mape. Prídete k špecifickej rude a doslova ju vsajete do svojho inventára. Žiadne kutanie krompáčom – na dolovanie rudy máte špeciálne stroje. Zároveň platí pravidlo, že obnovovanie surovín v hre neexistuje. Po páde asteroidov sa objaví na zemi niekoľko nových, no na to sa nespoliehajte. Vybrakované územie ostane prázdne a vy sa musíte za novými možnosťami zbierania (nie ťažby) presunúť niekam inam.

Posledná vec, ktorú musíte pravidelne sledovať, je prísun energie. Ak jej nemáte dostatok (veterné turbíny, solárne panely a neskôr nukleárne reaktory), nebudú vám fungovať dôležité prístroje – a je jedno, či pôjde o ťažbu surovín, výrobu kyslíku alebo jedla či samotný terraforming planéty. Všetky procesy sú pospájané jednoduchými pravidlami, ktoré vás na začiatku nijako nevyrušujú. Postupným hraním sa v snahe posúvať sa ďalej, vyrobiť nový stroj či jednoducho zvýšiť svoju produkciu v určitom segmente, musíte kombinovať a začať plánovať jednotlivé akcie.

Aj v týchto fázach si hra drží pokojnú úroveň plynutia hrateľnosti. Aby ste planétu premenili na ľuďmi obývateľný kus hrudy, musíte zabezpečiť dostatočnú úroveň celkovej zmeny, ktorá rastie zvyšovaním tlaku, tepla či kyslíku na planéte. Na všetko máte vopred určené stroje, pričom platí, že účinnejšie sú energeticky náročnejšie a na ich výrobu potrebuje omnoho viac surovín. Úroveň premeny je rozfázovaná do niekoľkých úrovní, ktoré aj vizuálne upravujú hernú plochu.

Ak sa vám darí, odomykáte si efektívnejšie stroje, ktoré však nevyrobíte len zo základných surovín, ale musíte nájsť ich ložisko a na nich postaviť ťažobnú súpravu. Sekundárne suroviny, ktoré môžete ťažiť alebo vyrábať, sú takmer vždy nedostatkovým tovarom, takže kým si postavíte svoj prvý reaktor, potrvá to niekoľko hodín. Zároveň si vylepšujete svoje vybavenie: veľkosť inventára, rýchlosť pohybu, zlepšovanie jednotlivých činností či efektívnosť strojov. Všetko sa deje plynule bez toho, aby ste museli čokoľvek ručne riadiť. Niekedy stačí len tak si sadnúť na bobek a kochať sa. Alebo sa vydať niekam na prieskum.

Je potrebné si úprimne povedať, že súčasná mapa Planet Crafter by si zaslúžila viac opatery. Nie je príliš veľká, takže sa na nej nestratíte, hoci prvé hodiny vám bude pripadať doslova gigantická. A žiaľ nie je ani príliš rozmanitá. Len ťažko sa začnete doma chváliť a ukazovať rôzne oblasti nechápajúcim rodinným príslušníkom, ktorí nedokážu oceniť vašu snahu o záchranu ľudstva a premenu nehostinnej planéty na obývateľné miesto. Ani krumple tu nepestujete, len podivne vyzerajúcu zeleninu či huby a ako každý survivalista vie, krumple sú základ. Minimálne na Marse.


Takže nie, Planet Crafter potrebuje ešte mnoho, mnoho úprav a naberanie obsahu. Neznamená to, že by hra nemala čaro objavovania a odhaľovania. Popri zbieraní neustále chýbajúcich surovín (niekedy až únavné grindovanie, ale tak to máme radi) a zvelebovaní príbytku dostávate správy neúspešne suplujúce prítomnosť príbehu. Väčšie ponorenie sa do deja by hre neuškodilo. Taktiež na planéte natrafíte na vraky lodí, ktoré sa stanú zdrojom rôznych surovín, avšak neočakávajte žiadne odhaľovanie pôvodu vesmírnych plavidiel či rozvíjanie zápletky záznamov z denníkov. V tomto je Planet Crafter nevýrazný a vidíme tu obrovský priestor na zlepšovanie.

Napriek vyššie uvedeným nedostatkom ponúka titul dostatočne široký priestor na pohodové hranie. Nemusíte sa nikam ponáhľať alebo si detailne naplánovať sled akcií. Stačí, ak sa niekam posuniete, objavíte nové miesto, odomknete si ďalší zo špecializovaných strojov alebo len pokročíte o kúsok ďalej. Postup jednotlivými epochami sa bez komplexného progresu v terraformovaní spomaľuje, ale nie ste zaň penalizovaní. Niekedy je to aj na škodu a postup hrou vás prinúti prehodnocovať už vytvorené komplexy.

S príchodom daždivého počasia a vody začnú vznikať rozsiahle jazerá a ako naschvál práve na mieste, kde ste havarovali, respektíve ste si najväčšou pravdepodobnosťou vybudovali svoju prvú základňu a kde sústreďujete väčšinu svojich strojov. Zatopením prestávajú fungovať, vo vnútri postavených blokov nedostanete obnovenú zásobu kyslíku, neotvoríte bedničky so zásobami surovín. Veľké sťahovanie na vyššie miesta vám pripraví nové situácie, z ktorých musíte vykorčuľovať. Neocitnete sa v situácií, že by ste nemali vyslovene čo robiť, ale zároveň vás nik netlačí k neustálemu progresu.

Užívateľské rozhranie vás nezahltí desiatkami tabuliek, no určite by sme si vedeli predstaviť intuitívnejšie ovládanie niektorých procesov. Chýbalo nám označenie konkrétnych surovín na presun do odkladacích priestorov: musíte klikať po jednej, pričom na políčko sa presunie vždy ďalšia surovina v poradí. Privítali by sme označenie všetkých surovín jedného typu a hromadné presúvanie. Sú to drobnosti, ktoré vám nebudú brániť v hraní a neznechutia vám ho, no ovládanie by pôsobilo intuitívnejšie a prirodzenejšie.

Planet Crafter čaká ešte mnoho práce, no už teraz v ňom môžete utopiť more času. Obsahovo je hra dostatočne robustná na to, aby ste po niekoľkých hodinách neodomkli všetky možnosti. Na vizuálnej stránke a príbehovej stránke je potrebné zapracovať. Prostredie je pomerne monotónne a otextúrované povrchy nevýrazné. Ale zábavu vám Planet Crafter ponúkne nečakane práve tým, ako sa k vám správa. Tempo napredovania si diktujete sami a necháva vás vyhrať sa. Ak neveríte, môžete si vyskúšať demo.


napísal kordi 14.12.2022
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
THE PLANET CRAFTER


The Planet Crafter
PC

Vývoj: Miju Games
Štýl: Akcia / Survival
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk