FACTORIO

FACTORIO

8.0

České továrne a automatizácia už aj na Switchi

Recenzia na Switch verziu

V roku 2020 sa zrodila česká budovateľská stratégia, ktorá vzbudila veľkú pozornosť a zinkasovala vysoké známky v hodnoteniach. Teraz, keď sme dostali druhú šancu hru zrecenzovať na Switchi, môžeme povedať, že právom. Súčasne nás trochu mrzí, že sme premeškali pôvodnú PC verziu, lebo... Dôvody si  teraz pekne rozoberieme na ďalších riadkoch, ako aj pripomenieme, o čom Factorio vlastne je.

V hre ovládate jednu všestrannú postavičku, ktorá stavia základne. Tie postupne automatizuje, takže nakoniec je z toho plne funkčný samostatný komplex. Na všetko ale treba ísť pekne postupne, inak by ste z toho mali v hlave poriadny galimatiáš. Hoci sú procesy a prepojenia väčšinou logické, je toho skrátka veľa a aj keď idete pomaly krok za krokom, v pokročilej fáze to nie je ľahké ustriehnuť. Neraz totiž stačí malá chybička, nesprávne otočená súčiastka alebo nejaká drobná prekážka a prestane fungovať celá prepojená konštrukčná sieť.

Úplne na začiatku musíte pracovať manuálne, neskôr stačí len sporadicky. Na zdrojoch, ktoré pekne vidíte na povrchu v teréne, si nakopete uhlie, železnú rudu, kameň či meď, rúbaním stromov získate drevo. Prvé predmety si viete vyrobiť priamo v inventári prakticky bez pomôcok. Je to možné aj u niektorých pokročilých produktov. Mnohé veci už však vyžadujú pec, montážnu linku či iné zariadenie, ktoré umiestnite ľubovoľne v teréne.

Factorio
Factorio Na začiatku je jedna postavička, veľa surovín a dobré rady nad zlato.
Na začiatku je jedna postavička, veľa surovín a dobré rady nad zlato.


Factorio Nepriateľské potvory ohrozujú vás aj stavby. Viete sa však brániť.
Nepriateľské potvory ohrozujú vás aj stavby. Viete sa však brániť.


Factorio Už sa nám to rozrastá, ale stále je čo budovať a opravovať.
Už sa nám to rozrastá, ale stále je čo budovať a opravovať.





Palivom a zdrojom energie je uhlie a drevo, neskôr elektrina. Väčšinou výskumom, na ktorý potrebujete (tiež vlastnoručne vyrobené) rôznofarebné odvary, získate čoraz novšie a vyspelejšie technológie. Keď chcete vytvoriť napríklad takú pec, potrebujete kameň a použitím receptu ju zhotovíte a potom umiestnite. Palivo najskôr dopĺňate manuálne a keď pridáte železnú rudu, v peci sa začnú okamžite vyrábať železné pláty. Z nich sa dajú vyrobiť pokročilejšie veci a z tých kombináciou s inými objektmi ešte pokročilejšie, nakoniec sú to celé montážne linky a viete vyrobiť všeličo, vrátane funkčného auta, v ktorom môžete jazdiť aj bojovať.

Planéta, kde sa nachádzate, je totiž nielen bohatá na suroviny, ale sú tam aj nepriateľské potvory, ktoré útočia na vás a vaše základne. No vy si čoskoro dokážete vyrobiť pištoľ, samopal či brokovnicu aj náboje. Svoje teritóriom ohradíte múrmi a keď dokážete zhotoviť už aj automatické obranné veže, hneď sa cítite istejšie. Ale všetko má svoj čas a treba mnoho zdrojov, receptov,  dobrú infraštruktúru a inovácie. Keď k strojom a linkám pristavíte debny, budú vám vyrobené predmety padať priamo do nich. Ešte lepšie to je s pohyblivými pásmi a mechanickými rukami na prekladanie, ktoré prepravia suroviny alebo polotovary ďalej. Ideálne k inému stroju, ktorý tak má neprerušované zásoby paliva či súčiastok na zadané výrobky.

A tak pospájate čoraz viac zariadení, vytvoríte potrubia na vodu a paru, prejdete na elektrickú sieť s generátormi a rozvodovými stĺpmi, využijete solárnu energiu, pomôže vám vlaková preprava a stále napredujete. Radosť stavať a objavovať. Ale na konzole aj starosť, pretože na toto skrátka potrebujete dobré a komfortné ovládanie, to na Switchi je však trochu problematické. Niežeby sa tvorcovia nesnažili, ale manažmentové hry, obzvlášť také komplexné a vyžadujúce veľa úkonov od hráča, sa skrátka najlepšie hrajú počítačovou myšou.

Tlačidlá  na ovládači sú menej pohodlné, hlavne v kombináciách, ktoré nastavili autori. Je tu síce aj dotykové ovládanie, ale prstami stláčať drobné ikony na handhelde je problematické. Najlepší spôsob je primárne používanie pravej páčky joyconu. Dá sa vcelku rozumne používať po zatlačení, kedy funguje podobne ako kurzor myši. Popritom ale musíte ešte stláčať rôzne tlačidlá – na výber, postavenie, skopírovanie, zbalenie objektu, otvorenie inventára,  kopanie  a pri tom som sa dosť mýlil. Lepšie by bol otvorenie menu pri prejdení na konkrétny objekt, kde by sa jediným tlačidlom zvoli požadovaný úkon. 

S pohyblivým kurzorom môže byť aj určitý problém pri manuálnych činnostiach. Na jednej strane môže vaša postavička ovládaná páčkou ľavého joyconu stáť na mieste a vy si pravou naťukáte a nastavíte, čo potrebujete presunom ukazovateľa na okolité zariadenia, čo je fajn. No napríklad pri ťažbe nerastov alebo rúbaní stromov musíte kurzor presunúť tesne k postavičke a označiť zdroj, inak nemôžete kopať či sekať. Je to síce skôr drobný problém, ale ak chcete konať rýchlo, môže zlaďovanie rozlietaného kurzoru a postavy zdržovať aj otravovať. Hlavne keď ste pod útokom a musíte konať promptne. Práve ovládanie je dôvod, prečo by som uprednostnil a viac si užil PC verziu a v podstate je to jediná slabina oproti pôvodnej počítačovej verzii. 

Graficky je to na Switchi pohoda, i keď nie priam úžasné. Vzhľad a dizajn sú skôr praktické, aby sa v tom dalo rozumne orientovať. Lepšie je to na veľkej obrazovke, kde je všetko dobre viditeľné, vrátane českých textov, ktoré nechýbajú ani v konzolovej verzii, ale veľmi zle sa čítajú v handheldovom režime. Podobne problematické sú tam tie spomínané drobné ikony s činnosťami a objektmi, ktoré sa zle označujú a aj pri nich prídete o oči, keď škúlite, aby ste ich rozoznali. Sympatické ale je, že všetko môžete prežiť v spoločnosti iných hráčov v online multiplayeri a s PvP potýčkami. Viete si aj vytvoriť alebo upravovať scenáre v editore.

Factorio
Factorio Takže čo potrebujeme na výrobu labáku?
Takže čo potrebujeme na výrobu labáku?


Factorio Bohatá ponuka výskumu. Čoskoro sa prepracujeme k autu.
Bohatá ponuka výskumu. Čoskoro sa prepracujeme k autu.


Factorio Tu bude naozaj veľa práce, kým sa to dá do poriadku.
Tu bude naozaj veľa práce, kým sa to dá do poriadku.





Výsledný dojem je napokon veľmi dobrý a hráčom sa dostáva do rúk kvalitná česká hra. Vzhľadom na menej komfortné konzolové ovládanie sa však ako lepšia voľba javí PC verzia. Ale ak už si zvolíte Switch, potom hrajte s pripojením na TV obrazovku, pretože handheldový režim je neprehľadný, všetko je tam drobné a zbytočne by ste si trápili oči. Každopádne, manažment a logistika sú mimoriadne prepracované a aj keď občas budete tápať a chvíľami je to menej prehľadné, o zábavu je rozhodne postarané.


napísal uni 22.12.2022
Páči sa mi! (+4)
8.0
Ohodnotiť
FACTORIO
+ veľmi komplexný manažment a logistika
+ stupňovanie nárokov, automatizácia a zavádzanie moderných technológií
+ potýčky s nepriateľskými tvormi sú spestrením aj výzvou
+ čeština a aj vo Switch verzii
+ editor máp a online multiplayer
- nekomfortné ovládanie na Switchi
- zle viditeľné texty a ikony v handheld režime
- v pokročilej fáze menej prehľadné a občas sa v tom stratíte


RECENZIE HRÁČOV
PC
Switch

Vývoj: Wube Software / Wube Software
Štýl: Managementová / Survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. august 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19493)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk