Microsoft odpovedal na rozhodnutie FTC ohľadom odkúpenia Activisionu

Komunikácia Microsoft s FTC ohľadom odkúpenia Activisionu pokračuje.

pridal saver 23.12.2022 o 13:23 pod hry
Microsoft odpovedal na rozhodnutie FTC ohľadom odkúpenia Activisionu

HRY > NOVINKY >

Microsoft sa v odpovediach úradom nedrží späť a rovno im hovorí, čo všetko danými rozhodnutiami porušili. Pri odpovedi pre FTC to nie je inak a právnici si dali záležať a rozpísali to na 37-tich stranách.  Tvrdia, že prístup FTC k odkúpeniu je protiústavný a porušuje články II a III a ich právo na rovnakú ochranu pod piatym dodatkom. 

Plus samozrejme tie dôvody, čo dalo FTC, nie sú relevantné a ukazujú len ich taktiku odďaľovania s nádejou, že sa spojenie samé rozpadne alebo ho zruší niekto iný. Toto sa už rieši aj v súvislosti s nadchádzajúcim súdom ohľadom spojenia Meta a Within, kde už sú aj rozhodnutia o odložení odkladov. (Within aktuálne chce kúpiť aj Valve, ak sa ho Meta vzdá alebo nevyhrá). Dosť vecí sa začína zvaľovať na šéfku FTC komisie. Meta ju dalo rovno zrušiť zo súdneho procesu.

Čo sa týka samotných argumentov, Microsoft hovorí, že kupuje Activision s tým, že sa snaží byť konkurencieschopný v globálne expandujúcom hernom odvetví. Primárne chce rozšíriť svoju ponuku na mobiloch, kde sú tri štvrtiny Activision hráčov a odkiaľ idú tri štvrtiny tržieb. Zároveň sú tretím na trhu a odkúpenie jednej veľkej hry sa nemôže zrazu brať ako monopol. Hlavne, keď ju z iných konzol neberie.

Skutočnosť, že dominantný konkurent Xboxu doteraz odmietol akceptovať
návrh Xboxu neospravedlňuje zablokovanie transakcie, ktorá bude prínosom pre spotrebiteľov. Dávať spotrebiteľovi vysokokvalitný obsah viacerými spôsobmi a za nižšie ceny, majú protimonopolné zákony podporovať, nie im brániť.

Hovoria, že FTC nechce obraňovať zákazníkov, ale naopak len chráni najväčšie herné firmy pred ďalšou konkurenciou a vytvára im tak monopol. FTC nie len, že stratilo prehľad o realite, ale aj sa odvracia od princípov protimonopolných zákonov. 

Microsoft im ukázal, čo sa stane po odkúpení aj na grafoch v mobilnej sfére a porovnalo svoje podiely na konzolovom trhu so Sony a Nintendom:

Microsoft odpovedal na rozhodnutie FTC ohľadom odkúpenia Activisionu

Zároveň ich upozorňujú, že na to, že by Microsoft chcel zobrať Call of Duty z PlayStation, nie sú dôkazy. A pri súde niečo také ani nedokážu, lebo ho odtiaľ ani zobrať nechcú. Firmy k tomu dostali aj zmluvy, ktoré mohli podpísať.

Hovoria, že vertikálne spojenie vytvorí monopolnú škodu, len keď daný vstup je "nevyhnutný". Ak by bolo Call of Duty skutočne nevyhnutné, Sony by nemalo žiadny dôvod odmietnuť zmluvu.

Dodáva, že odvolávanie sa na odkúpenie Bethesdy nemá žiadnu relevanciu k aktuálnej transakcii. Ako aj odvolávanie sa FTC na EU rozhodnutia bolo zavádzajúce. Kde FTC hovorilo, že Microsoft nedodržal to, že hry vyjdú aj na iných platformách, to mu však vyvrátila aj samotná EU a Microsoft k tomu teraz hovorí:

"Microsoft výslovne uviedol, že bude rešpektovať existujúce práva na exkluzivitu spoločnosti Sony a bude pristupovať k exkluzivite budúcich herných titulov prípad od prípadu, čo je presne to, čo urobil."

Tak, ako bolo dohodnuté, boli prvé dve hry po odkúpení Bethesdy exkluzívne pre Playstation. Zároveň Quake aj mimo zmluvy vydali aj na PS. Ďalšie tri hry budú singleplayerové a budú exkluzívne pre Xbox a PC (Starfield, Redfall, ale nevieme, aký je tretí. Či myslia Indiana Jones, alebo Elder Scrolls). Už vydané hry neodstraňujú z iných platforiem a sú tam ďalej podporované. Rovnako ako to bolo pri Minecrafte, ktorý naopak ešte rozširujú. Tak budú rozširovať aj Call of Duty.  

Uvidíme, v akej forme FTC budúci rok prežije, keďže najvyšší súd pri Mete môže veľa postupov v ich rozhodnutiach zmeniť. Ale ak aj prežijú, tak to nebudú mať na súde s Microsoftom ľahké.

Ale kto má ešte horší prípad ako FTC? 10 PS hráčov, ktorí dali Microsoft práve na súd. Hovoria, že spojenie poškodí herný biznis, chcú ho zastaviť a zároveň preplatiť svoje súdne trovy.





Páči sa mi! (+8)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk