JURASSIC WORLD EVOLUTION 2: DOMINION MALTA EXPANSION

JURASSIC WORLD EVOLUTION 2: DOMINION MALTA EXPANSION

7.5

Kupčenie s dinosaurami na Malte

Recenzia na PC verziu

Ešte vás neomrzel Jurský svet? Stále vás baví množenie a genetické upravovanie dinosaurov a ich sledovanie vo futuristickej Zoo? Chcete viac? Ak ste na tieto otázky odpovedali jednoznačné áno, mal by vás zaujímať nový prídavok do hry od Frontier Develepments. Po Dominion Biosyn je to druhá expanzia, popri ktorej vyšli menšie DLC s doplnenými druhmi dinosaurov. Cieľová destinácia je jasná – Malta, už len treba zistiť, či má zmysel tam ísť.

Hlavnou zložkou je nová kampaň, ktorá sa odohráva v troch prímorských lokalitách s piesočným a vápencovým povrchom. Postupne sa presúvate z jedného ostrova na druhý a po splnení niekoľkých úloh ďalej migrujete.  Stredobodom je však San Albertus, kam sa opakovane vraciate a budujete a rozširujete tam svoju primárnu základňu. Dej sa odohráva pred udalosťami filmu Jurský svet: Nadvláda. Vaším šéfom je Calbot Finch a popri ňom sa vám pri komentovaní úloh prihovoria aj ďalšie známe postavy, ako je Kayla Watts či Lewis Dodgson. Budujete nový park, pričom ale tentoraz nevyužívate vykopávky a nálezy pozostatkov dinosaurov, ale prehistorické tvory získavate obchodovaním na burze.

V praxi to znamená, že si otvoríte novú položku v menu parku, ktorá umožňuje nákup už vyliahnutých dinosaurov, vajec alebo genetických reťazcov. A k tomu predaj obchodníkom so špecifickými požiadavkami. Kupovať môžete z rôznych zdrojov, pričom obchodníci majú rôznu dôveryhodnosť. Od tých spoľahlivých spravidla získate solídne kusy, ale môžete naraziť aj na podozrivé ponuky, takže potom dostanete jedince, ktoré sú choré alebo majú skryté kazy. Pritom sa zohľadňuje, rastie, prípadne klesá vaša reputácia podľa toho, či nakupujete z legálnych zdrojov a organizácií (zelená ikona), alebo využívate čierny trh a podsvetie (oranžová). Treba si všímať aj to, či je cena primeraná, zvýhodnená alebo je ponuka predražená.

Jurassic World Evolution 2: Dominion Malta Expansion
Jurassic World Evolution 2: Dominion Malta Expansion Malta je piesčitá a vizuálne zaujímavá.
Malta je piesčitá a vizuálne zaujímavá.


Jurassic World Evolution 2: Dominion Malta Expansion V kampani sa budete premiestňovať medzi ostrovmi.
V kampani sa budete premiestňovať medzi ostrovmi.


Jurassic World Evolution 2: Dominion Malta Expansion Na burze môžete predávať aj nakupovať dinosaury, vajcia a DNA.
Na burze môžete predávať aj nakupovať dinosaury, vajcia a DNA.





Keď kúpite priamo dinosaury, môžete ich okamžite pomocou vrtuľníkov umiestniť v ohradách svojho parku. Alebo ich dočasne presuniete na nákladnú loď, odkiaľ ich potom môžete kedykoľvek vyzdvihnúť. Kúpené vajcia zas presuniete do svojej liahne, kde už dokončíte proces liahnutia pomocou svojich vedcov. Tí naďalej zohrávajú kľúčovú úlohu pri rozvoji nových technológií, či už sa týkajú turistických atrakcií, nových budov, vakcín proti chorobám, zabezpečenia alebo genetických modifikácií. Pri nákupe genetickej vzorky potrebujete zhromaždiť dostatočné množstvo DNA. Ak sú percentá nízke, je treba kúpiť genetický materiál z dvoch alebo troch zdrojov, kým ho nie je dostatok. Potom už viete kedykoľvek vytvoriť preskúmané dinosaury priamo od základov, s vlastnými úpravami ich vlastností, sfarbenia a sortimentom vajec.

Ak naopak chcete alebo musíte predávať, lebo vám nevychádza rozpočet, už to nie je len obvyklý strohý systém, kde len odklepnete sumu za jedinca, ktorého sa chcete zbaviť. Teraz tu máte obchodníkov, ktorí dávajú rôzne cenové ponuky, ak im dodáte konkrétne dinosaury alebo celé skupinky vybraných druhov. Niekto chce troch velociraptorov, iný šesť ľubovoľných bylinožravcov. Reagujete podľa toho, ako vás tieto ponuky zaujmú, pričom tiež ide o legálne zdroje aj pašerákov. Dinosaury na predaj najskôr uspíte a vrtuľníkmi prepravíte na loď a potom potvrdíte predaj zvolených kusov.

Burza je najvýraznejšou novinkou v hre a je to sympatická alternatíva, ako sa dostať k novým druhom dinosaurov. Okrem niekoľkohodinovej kampane využijete tento systém aj v sandboxe, kde teraz pribudli aj lokality Malty a pri nastavení sa dá súčasne zapnúť možnosť získavať DNA  ťažbou z nálezísk aj nákupmi. Inak  samotný systém výstavby parku nedoznal žiadne väčšie zmeny.

Budovanie ohrád s úpravou flóry a povrchu pre dinosaury, zabezpečenie rangermi a ošetrovateľmi, budovy pre turistov s jedlom, nápojmi, suvenírmi, vyhliadkové trasy, bezpečnostné kryty pred zlým počasím, ktoré je na Malte pomerne časté, elektrická sieť s rozvodnými stĺpmi, prepájanie cestami a to všetko ostatné je vlastne po starom. Bohužiaľ, znamená to aj pretrvávajúce problémy s umiestnením budov v značne oklieštenom teréne. Takže naďalej musíte veľmi precízne stavať a niekedy búrať alebo premiestňovať objekty, aby ste na limitovanú plochu natlačili dráhu pre turistické jazdy alebo iné požadované konštrukcie.

V kampani je trochu škoda, že tvorcovia viac nevyužili zvyšovanie reputácie s legálnymi organizáciami a pašerákmi. Prejavujú sa síce pri nákupoch a spájajú s úlohami, ale nemusíte sa obávať žiadnych dôsledkov. Napríklad toho, že by vás úrady penalizovali a kontrolovali kvôli čiernym obchodom, alebo, že by vás prepadli ohrdnutí gangstri a kradli vám dinosaury (tento prvok bol nezávisle súčasťou expanzie Dominion Biosyn). Hlavné zadania inak neprekvapia, iba ak tým, že občas sú trochu protichodné – napríklad máte získať niekoľko jedincov určitých dinosaurov a po krátkom pobyte v parku ich rýchlo odpredať.

Vedľajšie úlohy sú dobrým spestrením. Hoci sa opakujú a obmedzujú na niekoľko cieľov (udržať určitý čas park bez infekcií a chorôb, pripraviť súboj mäsožravcov, vyliahnutie vybraných druhov z vajec, odfotenie zvierat, dosiahnutie patričného komfortu dinosaurov alebo návštevníkov a podobne), sú dobrým doplnkovým zdrojom peňazí. Občas to ešte spestria špeciálne voľby, kde si vyberáte riešenie problému z daných možností a od toho sa odvíja odmena a reputácia. Napríklad pri budovaní natrafíte na špecifický archeologický nález, ktorý môžete venovať múzeu, predať pašerákom alebo ignorovať a ďalej si tam stavať.

Jurassic World Evolution 2: Dominion Malta Expansion
Jurassic World Evolution 2: Dominion Malta Expansion Jeden z nováčikov. Hlavne nezabudnúť na mäso.
Jeden z nováčikov. Hlavne nezabudnúť na mäso.


Jurassic World Evolution 2: Dominion Malta Expansion Čo s nálezom? Aj vám sa najviac pozdáva tá stredná voľba?
Čo s nálezom? Aj vám sa najviac pozdáva tá stredná voľba?


Jurassic World Evolution 2: Dominion Malta Expansion Na tohto sa návštevníci určite radi pozrú.
Na tohto sa návštevníci určite radi pozrú.





No a nesmieme zabudnúť na štyri nové druhy dinosaurov, ale pri tom doterajšom počte v hre si ich prítomnosť ani nejako zvlášť neuvedomíte. Alebo možno len preto, že sú trochu prezentované v kampani. Konkrétne je to atrociraptor podobný velociraptorovi, bylinožravec so zvláštnou lebkou lystrosaurus, menší mäsožravec s hrebeňom na hlave oviraptor a napokon moros intrepidus, drobnejší príbuzný T-rexa.

Stačí to na dobrú expanziu? Ale áno, hoci neprináša žiadne veľké novinky a ani nie je veľmi masívna. Práve preto by mohla mať nižšiu cenovku, podobne ako tá predošlá. Ale inak príjemne doplní hru, kampaň a exotické lokality sú fajn, aj tá hŕstka dinosaurov navyše a burza pridáva sympatické nákupy ako alternatívny zdroj získavania zvierat. Ak vás stále baví Jurassic World Evolution 2 a chcete ho ešte o niečo pestrejší, počkajte na zľavu a hor sa na Maltu!


napísal uni 3.1.2023
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
JURASSIC WORLD EVOLUTION 2: DOMINION MALTA EXPANSION
+ burza dinosaurov s legálnymi zdrojmi a čiernym trhom
+ nová kampaň v pridaných lokalitách
+ štyri nové dinosaury
- tradičný problém s umiestňovaním budov v obmedzenom priestore
- cenovka mohla byť o niečo nižšia


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (1)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19632)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk