THE CHANT

THE CHANT

7.5

Keď sa spiritualita mení na okultizmus

Recenzia na PC verziu

Ľudí odjakživa fascinovalo nadprirodzeno a utiekali sa buď k bohom, alebo iným spirituálnym entitám, keď hľadali odpovede, požehnanie či pokoj duše. Lekciu o tom, že s nadprirodzenými bytosťami sa však neoplatí zahrávať, dostanete prostredníctvom hry The Chant, v ktorej sa váš relaxačný pobyt rýchlo zmení na horor. V čase, keď na pokračovanie Silent Hill série čakáme už viac ako 10 rokov, sa nám vývojári z Brass Token rozhodli naservírovať vlastný pohľad na hororovú akčnú adventúru, ktorá hráčom odkrýva tajný svet plný hrôz. The Chant zabrnká na citlivú strunu každému, koho sužujú duševné problémy aj tým, ktorí veria v silu ezoteriky.

V The Chant vycestujeme na ostrov Glory Island s hlavnou hrdinkou Jess, ktorá sa prišla vyliečiť z osobnej traumy. Sama je voči duchovným pobytom skeptická, no presvedčí ju jej kamarátka, s ktorou by chcela obnoviť priateľstvo poznačené tragickou udalosťou. Spoločná seansa pod dohľadom spirituálneho vodcu Tylera však spustí sled udalostí, ktoré zmenia liečebný pobyt na boj o život. Po nevydarenom rituáli sa na ostrove rozšíri temnota, ktorá sa živí negatívnou energiou. Predtým, ako všetci na ostrove prídu o rozum, musí Jess s touto nadprirodzenou hrozbou bojovať, utekať alebo ju využiť vo svoj prospech.

Jess postupne spozná osudy ďalších ľudí, ktorí prišli na Glory Island z rôznych dôvodov. Zistí, čo ich najviac sužuje a okrem vlastných démonov ju tak čakajú aj príšery živiace sa utrpením ostatných postáv. Okrem príbehov postáv hra bude odkrývať aj tajomstvo ostrova, kto ho obýval predtým, ako Tyler začal organizovať spirituálne liečebné pobyty a čo sa s nimi stalo. Autorom sa podarilo vytvoriť pútavý svet obklopený mystériom, ktoré chcete postupne odhaliť. Hra ponúka tri konce príbehu v závislosti od vášho štýlu hrania, no je škoda, že ani jeden zo záverov neposkytuje uspokojujúce rozuzlenie inak zaujímavého príbehu. Akoby si v Brass Token neboli celkom istí, či chcú na Glory Island stavať ďalšie pokračovania a preto viaceré otázky nechali nezodpovedané a možno trochu povrchne vysvetlené.

The Chant
The Chant Vitajte na ostrove s charizmatickým lídrom a temným tajomstvom.
Vitajte na ostrove s charizmatickým lídrom a temným tajomstvom.


The Chant Na každú príšeru funguje iná taktika.
Na každú príšeru funguje iná taktika.


The Chant Voľbu medzi mysľou, telom a dušou budete robiť aj v dialógoch.
Voľbu medzi mysľou, telom a dušou budete robiť aj v dialógoch.





Hráči nahliadnu do akejsi skrytej dimenzie, ktorú postavy nazývajú Gloom. Každý z účastníkov pobytu si nesie svoje vlastné úzkosti, pocity strachu aj hnevu a všetky tieto emócie sa na ostrove zhmotňujú v rôzne typy príšer. Jess na niektoré narazí vo svete temnoty a iné ju budú prenasledovať aj v skutočnom svete. Gloom so sebou prináša rôzne farby oparu, ktoré značia typ kryštálu potrebný na vstúpenie. Jess bude musieť postupne hľadať ostatných známych na ostrove, spoznať ich príbeh a získať ich kryštál, aby sa mohla pohnúť ďalej. Glory Island je v podstate otvorený ostrov, ktorý vám ohraničuje nedostupné miesta práve rôznymi farbami oparu. Hra neposkytuje žiaden ukazovateľ a na ostrove sa ľahko stratíte, ak nesledujete niektoré nápovede v podobe listov a filmových pásov, ktoré Jess nachádza v opustených budovách.

Možnosti súbojov, levelovania aj dialógov sa viažu na tri sily, ktoré máte k dispozícii. Telo, duša a myseľ predstavujú ukazovatele, aké by v inej hre boli nazvané zdravie, mana a vitalita. Zároveň však medzi týmito troma silami budete voliť v dialógoch s postavami, ktoré sa s vami ocitli na ostrove. Hra prináša niekoľko zaujímavých mechaník, ktoré sa viažu na survival aspekt hry. Ukazovateľ mysle v Gloom prudko klesá, preto je nutné obmedziť vystavenie temnote na minimum. Pri poklese na nulu sa u Jess spustí panický záchvat a nebude vedieť bojovať. Kým fyzické útoky ohňom fungujú na príšery v reálnom svete, v Gloom vám pomôžu skôr spirituálne útoky pomocou šalvie, soli či éterických olejov. Možno to znie ako pritiahnuté za vlasy, no tieto spirituálne predmety majú účinky, na aké ste zvyknutí v akčných adventúrach, ako je dočasné omráčenie či plošné útoky.

The Chant od hráča očakáva, že nebude ignorovať dokumenty o rôznych Gloom stvoreniach a naučí sa proti nim bojovať. Na každého nepriateľa totiž funguje iná taktika aj kombinácie zbraní či úskokov, čo pridáva ku komplexnosti súbojov. Hra poskytuje beštiár, ktorý odhaľuje slabiny nepriateľov. Navrhne vám napríklad použitie kombinácie oleja a ohňa či použitie rôznych špeciálnych schopností, ktoré Jess aktivuje pomocou príslušného kryštálu na krku. Každý súboj si však vyžaduje cenné zdroje, ktorých vo svete nie je veľa, preto pre prežitie bude nutné aj utekať. Na doplnenie života bude Jess musieť hľadať zázvor, na myseľ levanduľu a na dušu huby. V hre dokonca jedna nezničiteľná entita, ktorá vás značne potrápi a útoky s drahocennou šalviou ju odstránia len dočasne. Jess tak neostane nič iné, len trochu otravná hra na schovávačku v priestoroch, kam ju nepríjemný zhluk hmyzu nemôže prenasledovať.

Súboje v hre sú pomalé a trochu neohrabané podobne ako v starých Silent Hill hrách, no Jess nie je žiadna superhrdinka a preto aj jej útoky sú skôr návalmi adrenalínu v stresujúcich situáciách. Jess sa oháňa zväzkami byliniek, pričom môže použiť ľahké aj silné útoky a ich kombinácie. Jess nepriateľov dokáže odstrčiť do strany, čím sa nielenže vyhne útoku, ale dokáže spôsobiť aj zranenie. Namiesto uskakovania ako v Dark Souls, Jess skôr pri uhýbaní padá na zem a chráni sa pred útokmi. Pri určitých nepriateľoch musí dokonca vedieť, do ktorej strany sa treba uhnúť. Všetky tieto aspekty súvisia s tým, že hra vykresľuje hlavnú hrdinku ako obyčajného človeka trpiaceho úzkosťou, ktorý sa musí vysporiadať s panickými záchvatmi a niekedy z boja jednoducho utiecť.

The Chant
The Chant Keď myseľ ovládne strach, dokážete len utekať.
Keď myseľ ovládne strach, dokážete len utekať.


The Chant Prostredie je plné desivých detailov, ktoré odhaľujú minulosť ostrova.
Prostredie je plné desivých detailov, ktoré odhaľujú minulosť ostrova.


The Chant Na niektoré miesta budete môcť vstúpiť až potom, ako získate kryštál príslušnej farby.
Na niektoré miesta budete môcť vstúpiť až potom, ako získate kryštál príslušnej farby.





Tvorcovia chceli, aby hra bola desivá, no zároveň sa pritom nebáli použiť farieb. Namiesto šedi typickej pre japonské horory Brass Token zvolili pestrejšiu paletu a dokázali navodiť dusnú atmosféru aj vo farebnej hmle. Aj keď niektoré nepodarené textúry a animácie bijú do očí, hra oplýva vysokou mierou detailov, ktoré si všimnete najmä na dizajne nepriateľov aj prostredia. Duchovno sa na Glory Island mení na okultizmus a kým Gloom je prerastený organizmami z inej dimenzie, reálny svet je posiaty kostrovými pozostatkami a symbolmi pripomínajúcimi Blair Witch. Atmosféru dopĺňa perfektná zvuková stránka, pri ktorej vám rôzne neľudské zvuky v pozadí naháňajú hrôzu a hra sa zaobíde aj bez lacných ľakacích momentov.

Optimalizácia na PC nie je najlepšia a hra síce ponúka viaceré grafické nastavenia, no pri ovládaní je neúprosná. Na PC nie je možné prestaviť ovládanie klávesov a preto na konzumáciu liečivej levandule, zázvoru a húb jednoducho budete musieť stlačiť klávesy 1,2 a 3. Tie však na slovenskej klávesnici predstavujú +,ľ,š, takže si budete musieť nainštalovať anglickú klávesnicu a pri hraní ju prepnúť v prípade, že bežne píšete na PC po slovensky. Behom hrania sme natrafili aj na pár bugov, no tie by mali byť patchmi opravené.

The Chant nielenže zapĺňa aktuálnu dieru v žánri hororových akčných adventúr, ale darí sa jej priniesť aj originálny pohľad na žáner vďaka príbehu a témam, ktoré otvára. Autori nechcú potvrdzovať ani vyvracať účinky ezoteriky, ale poukazujú na to, že v istých prípadoch ide o dvojsečnú zbraň. V kombinácií s manipulatívnymi postavami a sektárskymi praktikami dokáže napáchať veľké zlo, ktoré v tejto hre dostáva nový rozmer. Svojou hutnou atmosférou aj témou duševného zdravia dokáže hra citlivým povahám privodiť nepríjemné pocity, aké však v žánri hororu tak radi vyhľadávame. Brass Token vytvorili na Glory Island svet, ktorý nás aj napriek relatívne krátkej hernej dobe dokázal navnadiť natoľko, že by sme o ňom chceli vedieť viac a dúfame, že po tejto prvotine dostane štúdio ďalšiu šancu vytvoriť ešte hlbší hororový zážitok.


napísal Tanya 9.3.2023
Páči sa mi! (+3)
7.5
Ohodnotiť
THE CHANT
+ atmosféra, dizajn prostredia a príšer
+ napínavý príbeh ostrova aj osudy jednotlivých postáv
+ skúmanie témy duševného zdravia, ezoteriky, manipulácie a sektárstva
+ prepracovaná zvuková stránka hry, ktorá naháňa hrôzu
- optimalizácia a grafické nedostatky
- hra neumožňuje zmeniť klávesy a vyžaduje prepínanie anglickej klávesnice
- krátka herná doba a rozpačitý záver príbehu


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Prime Matter / Brass Token
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 3. november 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19574)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk