BLOOD BOWL 3

BLOOD BOWL 3

6.0

Tentoraz to touchdown nebude

Recenzia na PC verziu

Hovorí sa, že nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky. Cyanide Studios to ale s Blood Bowlom podľa stolovej hry skúsilo už po tretíkrát. No zatiaľ čo dvojka bola vcelku úspešná, o trojke sa to povedať nedá ani náhodou. Minimálne nie pri premiére, ktorá dopadla veľmi zle. Je až na zamyslenie, či vôbec malo zmysel znovu sa vrátiť na ihriská s orkami, elfmi a ďalšími rasami z Warhammeru.

Ak Sériu Blood Bowl ešte nepoznáte, vedzte, že je to americký futbal s fantasy postavami z vyššie uvedeného univerza. Dobrý nápad, aj keď tentoraz už zrejme zbytočne recyklovaný. Nič zásadne nové totiž autori v aktuálnej časti nepriniesli, ba čo viac, je toho dokonca menej ako v predošlých dieloch. A keď sa k tomu ešte pridajú nejaké chyby, nečudo, že komunita reaguje podráždene.
 
Optimálne by ste sa mali pri vstupe do hry nalogovať, respektíve si predtým vytvoriť konto a potom fungovať na sieti. Je tu síce aj offline možnosť, ale so separovaným progresom a čo dosiahnete tam, nemôžete využiť online.  Keďže je predpoklad, že budete chcieť vstúpiť do multiplayerových zápasov s inými hráčmi, voľba je teda zrejmá. Aj keby ste najskôr drvili kampaň pre jednotlivca, buďte pripojení.

Blood Bowl 3
Blood Bowl 3 Keď sa trochu rozkukáte, pohľad zhora na ihrisko je zaujímavý.
Keď sa trochu rozkukáte, pohľad zhora na ihrisko je zaujímavý.


Blood Bowl 3 Súper prišiel o loptu, teraz ju treba rýchlo zobrať.
Súper prišiel o loptu, teraz ju treba rýchlo zobrať.


Blood Bowl 3 Pred výkopom si môžete zvoliť formáciu hráčov.
Pred výkopom si môžete zvoliť formáciu hráčov.





Základom je vytvorenie svojho futbalového tímu, ktorý sa bude postupne zlepšovať a použijete ho vo všetkých herných režimoch. Na výber je momentálne dvanásť rás, od Impéria a ľudí, cez orkov a čiernych orkov, skavenov, elfov, temných elfov, renegádov chaosu, až po trpaslíkov a nurgle. Pri každej rase je hviezdičkami vyjadrená vhodná úroveň majstrovstva a detaily so silnými a slabými stránkami. Niektoré tímy majú robustných, no pomalých hráčov, iné rýchlejších a šikovnejších, no s krehkou telesnou schránkou. Treba zvážiť, aký štýl hrania budete preferovať, či radšej chcete agilné mužstvo, ktoré vie dobre narábať s loptou, alebo sa spoľahnete na to, že súperov zmlátite ako žito a úplne prevalcujete.

Potom svoj tím pomenujete a môžete manuálne nakúpiť rôzne druhy hráčov a personál. Alebo to necháte na balans s automatickými voľbami. Každopádne, ak to vezmete plne do vašich rúk, zvolíte si osadenstvo a zvážite aj lekára, roztlieskavačky, asistentov trénera, dedikovaných fanúšikov a schopnosť re-roll. Všetko z toho ovplyvní dianie na ihrisku. Napríklad lekár môže ošetriť a zachrániť ťažko raneného hráča, ktorý by bol inak na odpis a re-roll je skvelá možnosť zopakovať si hod kockou pri neúspešne vykonanej akcii na ihrisku. Ďalej sa môžete pohrať s kozmetickými úpravami emblému, lopty a iných súčastí a nastaviť si ofenzívnu a defenzívnu formáciu. Tím je pripravený a môžete ho použiť v ľubovoľnom režime. A ak vám napokon nesadne, viete si bez problémov vytvoriť iné tímy z iných rás.

Ťaženie pre jednotlivca je dobré na rozbeh, ale dlho vás baviť nebude. V kampani je šesť turnajov,(vrátane jednoduchého výukového) ktoré sa postupne odomknú, keď vyhráte ten predošlý. Popritom vidíte zoznam sponzorov, ktorí pribúdajú s vašimi úspechmi a prinášajú bonusy, predovšetkým zvýhodnené ceny pri nákupoch. Hráte s tímom, ktorý ste si vytvorili a zaregistrovali proti AI súperom v rôznych formách súťaží, medzi ktorými je knokaut a turnaj s rebríčkom. Pred štartom konkrétneho zápasu si viete zakúpiť podporné súčasti, napríklad pivné sudy na zotavenie hráčov, podplácanie, keď vás hráč niekoho fauluje, roztlieskavačky, potulného liečiteľa, či útočné kúzlo. Investovať môžete aj do žoldnierov a hviezdnych hráčov, od ktorých sa dá čakať kvalitnejší výkon. Hotovo? Ide sa hrať.

Priamo na ihrisku sa hádže minca, ktorá rozhodne o tom, kto bude mať prvý hod loptou a zvolíte si počiatočnú formáciu hráčov. Všetko prebieha v ťahovom režime. V každom kole môžete použiť ľubovoľný počet hráčov, kým sa vám neminie určený čas alebo kým nedôjde k zlyhaniu. Takže ak niektorý váš hráč nechytí loptu, potkne sa a spadne alebo zlyhá pri obiehaní súperov, je kolo okamžite ukončené a na rade je protivník. O úspešnosti týchto aj ostatných akcií rozhoduje hod kockami, pričom máte aj doplnkové schopnosti a možnosti, ktorými si trošku pomôžete – vrátane tých, čo ste nakúpili v príprave. Napríklad spomínaný re-roll, teda zopakovaný hod kockou určite oceníte.

Jednotliví hráči na oboch stranách majú rôzne atribúty, vrátane sily a rýchlosti pohybu. Vidíte tam menšie postavy aj robustné, ktoré ani veľmi nehrajú, skôr blokujú a mlátia súperov, ktorí by chceli preniknúť na ich stranu ihriska. Cieľom je skórovať a dať touchdown, teda sa dostať s loptou až na súperovu métu na konci hracej plochy. To nie je vôbec jednoduché, lebo treba prebehnúť popri obrancoch, ktorí sa vám, prirodzene, stavajú do cesty.

V zásade je optimálna taktika prelomenie súperovej obrany, vyslanie rýchleho bežca s loptou a popri ňom rozmiestnenie spoluhráčov, ktorí zadržia súperov. V praxi to je to hlavne s neskúsenými tímami a hráčmi dosť fuška už preto, že sú často strašne nemotorní (aj keď záleží aj od rasy). Bežne majú problém zobrať alebo prihrať loptu a často sa pošmyknú a spadnú na ihrisku aj vtedy, keď nablízku nie sú súperi. V tomto prípade je vhodné radšej obmedziť pohyb, pretože pri kratšom pobehnutí sa presuniete na istotu, no ak bežíte na doraz o pár políčok ďalej, už je to riziko a automaticky sa hádžu kocky, ktoré rozhodnú o tom, či sa nešmyknete.

Blood Bowl 3
Blood Bowl 3 Skúseného temného elfa ešte vylepšíme.
Skúseného temného elfa ešte vylepšíme.


Blood Bowl 3 Už je to takmer tam - touchdown!
Už je to takmer tam - touchdown!


Blood Bowl 3 Doplnky nakúpené pred zápasom môžu ovplyvniť jeho priebeh.
Doplnky nakúpené pred zápasom môžu ovplyvniť jeho priebeh.





A, samozrejme, potom sú tu bitky, pri ktorých môže skončiť rozpleštený na ihrisku útočník alebo obranca, prípadne aj obaja. Inak bežne protivníka odstrčíte a vyrazíte mu loptu. Ak padnutých hráčov včas nepostavíte znovu na nohy v ďalšom kole, môžu im súperi ešte viac ublížiť. Po vypršaní limitu víťazí tím, ktorý viackrát skóroval a dostanete aj nejaké skúsenostné body pre hráčov. Vylepšíte ich vo zvolenej kategórii, kde ale konkrétnu schopnosť opäť vyberajú kocky. Každopádne, získate doplnkové možnosti, ktoré postave prospejú v ďalších zápasoch.

No ako už bolo povedané, turnaje v kampani proti AI sa vám čoskoro zunujú. Potom vaša voľba môže padnúť na priateľské zápasy – tiež proti AI, ale lepšie v režime horúceho kresla proti kamarátovi na jednom PC, či proti online hráčom. A potom sú to plnohodnotné online turnaje pripravené vývojármi v sezóne alebo samotnými hráčmi. Pokojne teda nejaký môžete vytvoriť aj vy a nastavíte tam režim (knockout, round robin, wissen, lader), počet slotov pre hráčov, časový limit na kolo a prístup pre záujemcov (voľný, lístky, pozvania). V ponuke hry je ešte obchod s kozmetickými doplnkami za kryštály.

Úvod zápasov s prehľadom štadiónu a fanúšikov a špecifické situácie (napríklad bitky) sprevádzajú prestrihové scény a animácie. Dajú sa v menu obmedziť, ak sú pre vás rušivé. Na samotné hranie sa pozeráte zhora, pričom si ale môžete otáčať ihrisko, polohovať kameru a priblížiť terén. Zlepšuje to prehľadnosť, aj keď len sčasti, pretože na niektorých ihriskách hráči trochu splývajú s okolím. A tých svojich rozlíšite od súperov hlavne vďaka bielym krúžkom okolo postáv, keď ste na ťahu.

Blood Bowl 3
Blood Bowl 3 Niekto na to ide šikovnosťou, trpaslíci skôr hrubou silou.
Niekto na to ide šikovnosťou, trpaslíci skôr hrubou silou.


Blood Bowl 3 Prvá pomoc. Či skôr posledná?
Prvá pomoc. Či skôr posledná?


Blood Bowl 3 Dokonalé víťazstvo!
Dokonalé víťazstvo!




Lopta je síce zvýraznená farebným lúčom, ale aj tak sa stáva, že v niektorých kolách neviete, ktorý hráč ju práve drží, lebo označenie zlyháva. Po bitkách zostávajú na ploche krvavé šmuhy, čo je celkom zaujímavé, pohyby hráčov sú prijateľné. Nedá sa však hovoriť o tom, že by hra graficky excelovala. Je tam nastavenie anti-aliasingu, DLSS, post- processing, tiene, textúry a aj na slabších strojoch to vytlačíte na maximum. Určite hra mohla vyzerať aj modernejšie. Ale zvuky sú dobré, vrátane komentárov, ktoré sa však opakujú a priliehavej hudby. Počas hrania príležitostne dochádza ku chybám s pripojením alebo hra môže zamrznúť. To je nepríjemné obzvlášť preto, že sa progres počas zápasu neuloží a musíte tak začať úplne od začiatku.

Blood Bowl 3 má nielen pomerne skromnú ponuku v porovnaní so svojimi predchodcami, ale aj dosť nezáživné zápasy, menšie kazy a neprináša vlastne nič také, čo by už nebolo v predošlých častiach. Tie sú už navyše vyladené a aj nabité obsahom. Trojka preto – minimálne nateraz - nie je veľmi lákavá, v podstate je zbytočná a oveľa lepšia voľba je Blood Bowl 2 v Legendary edícii, ktorá vychádza cenovo rovnako, ale za svoje peniaze dostanete oveľa viac.


napísal uni 20.3.2023
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
5.6
Ohodnotiť
BLOOD BOWL 3
+ základné mechaniky uspokojivo fungujú
+ rôzne rasy a hráči s odlišnými parametrami, predpokladmi a vývojom
+ prestrihové scény nie sú zlé, ale dajú sa aj obmedziť, ak vás vyrušujú
- oproti predošlým častiam neprináša nič nové
- pomerne málo obsahu a slabšia výuka pre nováčikov
- sólo kampaň sa rýchlo zunuje
- zápasy sú zdĺhavé, nedajú sa priebežne uložiť
- niekedy je to na ihrisku neprehľadné
- chyby a rôzne menšie nedostatky


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: NACON / Cyanide Studios
Štýl: Šport / Ťahová
Dátum vydania: 23. február 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk