TOCA RACE DRIVER 3

TOCA RACE DRIVER 3

8.7

Realizmus, hromada herných možností, výborná atmosféra, prepracovaný model poškodenia...

Recenzia na PS2 verziu

Je to presne niekoľko týždňov, čo som sa vrátil z terénneho merania, ktorého cieľom bolo vytýčenie cesty prvej triedy. Ani by ste neverili, koľko roboty a opletačiek s takou prostou vecou, akou je klasická cesta, je! Projekt, terénne profily, ekonomické štúdie... to ani zďaleka nie je všetko, čo sme s kolegami museli riešiť počas vyššie spomínaných dní. Z tohto hľadiska sa teda niet čo čudovať, že výstavba nových ciest na území SR nenapreduje ani zďaleka tak rýchlo, ako by motoristi očakávali. A teraz si predstavte, koľko roboty si vyžiada navrhnutie a zrealizovanie špičkového závodného okruhu.

Samozrejme, že to ani ja sám neviem, ale na základe predchádzajúcich viet tipujem, že to rozhodne nebude prechádzka ružovým sadom. Našťastie, vo svete virtuálnom platia trošku iné pravidlá a vďaka tomu my, hráči, nemusíme celé večnosti čakať len na to, až nám nejaké štúdio prinesie konečne nový závodný titul. V hernom svete je ale nutné rozlišovať dvojicu variant, ktorými sa autori pri navrhovaní svojej závodnej hry vydajú. Je dobré zvoliť cestu realistickej simulácie, alebo sa vrhnúť na rýchly a agresívny arkádový štýl? Známe štúdio Codemasters sa rozhodlo ísť prvou cestou a svojou sériou TOCA si tak získalo srdce nejedného závodného fanúšika. Ich posledné dietko je ale v čomsi výnimočné. Gigantická ponuka herných možností, množstvo kariérnych módov, rozmanitosť tratí či v neposlednom rade aj kopec závodných vozov totižto robia z tohto titulu jasného kandidáta na post kráľa závodných simulátorov. A o kom to vlastne hovorím? No predsa o TOCA Race Driver 3!

Singleplayer, multiplayer, nejaký ten option a nakoniec exit. tak rozhodne s takouto chudobou sa pri spustení novej Tocy nestretnete. Dva módy kariéry, bonusové závody, Free Race Mode, bohatá hra viacerých hráčov a mnoho mnoho ďalších možností vás zamestná na poriadne dlhú dobu a ak sa náhodou obávate s dĺžky hry a stereotypu, nasledujúce riadky vás dokonale vyvedú z omylu. Poďme ale pekne poporiadku. Spomienky na kariéru predchádzajúceho dielu Tocy vo vás dozaista vyvolá jeden zo základných nosníkov tohto titulu, a síce World Tour. Opäť sa tu totižto ocitáte v koži nováčika, bez akýchkoľvek šoférskych skúseností a podobne ako minule, aj tu vás bude kvázi príbehom sprevádzať spriatelená osoba. Škótsky mechanik sa naozaj vyzná v akomkoľvek odvetví. Navyše, počas hry sa tento expert prejaví aj ako schopný manažér či dôverník, takže jeho radám sa rozhodne oplatí načúvať.

TOCA Race Driver 3

Oldies but Goldies
TOCA Race Driver 3

Herbies.. fully loaded!
TOCA Race Driver 3

Cestné automobily alebo sa mýlim?

Samotný systém postupu do vyšších tried je našťastie jednoduchý ako facka a ak máte v úmysle okupovať popredné posty 32 miestneho rebríčku, radím vám, aby ste si volanty jednotlivých vozov osvojili čo možno najlepšie. Vynikajúcim nápadom zo strany autorov je pritom fakt, že za účelom dosiahnutia stanovených kritérií pre postup nahor, si budete môcť zvoliť hneď z niekoľkých závodných sérií, takže ak vám náhodou nesedí jeden štýl, môžete si bez problémov zvoliť iný. Osobne som túto špecialitku vrelo privítal, pretože závodenie na oválnych tratiach Nascar mi vôbec nesedí a v predchádzajúcom dieli, kde nebola možnosť voľby, mi spomínané preteky spôsobovali značné problémy (nehovoriac o litroch pretečených nervov).

V súvislosti so samotnými závodnými možnosťami sa sluší poznamenať, že autormi importovaných viac než 35 typov závodov nemá v súčasnosti na hernom poli žiadnu konkurenciu (snáď iba s výnimkou Gran Turisma) a čo je dôležitejšie, žiaden typ nie je vyslovene odfláknutý, takže jeho fanúšikom poskytne vskutku nevšedný herný zážitok. A na čo sa môžete tešiť? Okrem kráľovskej série F1 si svoje šoférske reflexy otestujete napríklad na závodoch rally, populárnej americkej lige Indy Car, off-roadoch, na rôznych historických črepoch či Monster Truckoch, nenásytne hltajúcich jeden liter paliva za druhým (a že kam mizne všetka ta nafta :-)). Ako vidíte, hra toho ponúka skutočne neúrekom, a aj keď sa svetová tour môže sprvu javiť ako len akýsi practice mód, rozhodne vám jej dokončenie zaberie viac herného času, než je tomu u väčšiny ostatných žánrových titulov. A bude len lepšie!

Predchádzajúci popis World Touru je totižto absolútne nič v porovnaní s druhou kariérou, nesúcou hrdý prívlastok Pro. Aby autori urobili morbídne obrovské možnosti tohto módu čo najprehľadnejšie, rozhodli sa jednotlivé závodné typy zadeliť do 6 množín, mapujúcich azda každý závodný štýl, na ktoré je možné v dnešnom (ale aj v minulom) svete naďabiť. Nemá zmysel tu teraz jednotlivé kategórie obšírne rozoberať, stačí ak ich len letmo načnem a hneď vám bude jasné, že nočného kľudu si s týmto titulom veľa neužijete. Kopec blata, štrku, hliny a nekvalitnej vozovky si dokonale užijete v kategórii Off-Road, v ktorej nesmie okrem rally-crossu chýbať ani známa rally Paríž-Dakar, v posledných rokoch poznačená nejedným tragickým úmrtím. Druhá skupina, tzv. Open Wheel, sa vyznačuje (už podľa názvu) neexistenciou akejkoľvek kolesovej prikrývky a ak vám to ešte stále nedošlo, stretnete sa tu so všakovakými formulami, kde v zabudnutí neostali ani motokáry, sen azda každého benzín milujúceho chlapca (pozor.. toluén s tým nemá nič spoločné).

Fanúšikovia starých (ale stále výkonných) vozov si pre zmenu zamilujú skupinu závodov Classic, zatiaľ čo milovníci pôvodnej Tocy dozaista uletia na klasických cestných automobiloch v celku nazvanom Touring Cars. Nakoniec som si ešte nechal sériu GT, vo väčšine aspektov pripomínajúcu závody Gran Turismo, ako aj skupinu mnou neobľúbených oválnych závodov, v ktorých o hromadné havárie nie je núdza. A nakoniec (tentokrát už ale skutočný koniec :-) , aby ste sa NÁHODOU nenudili, autori pridali do hry aj ich vlastné výplody, miešajúce odlišné závodné okruhy s diametrálne odlišnými typmi závodov, ešte väčšmi tak rozširujúc už tak ozrutnú hernú ponuku. Megalomanské poňatie novej Tocy už len podčiarkuje počet tratí a okruhov, ktorý sa pohodovo blíži k číslu 80 a ak si myslíte, že každá je na nerozoznanie od tej predchádzajúcej, máte až neskutočne zlé tipovacie schopnosti. Rovinaté okruhy sa striedajú s tými kľukatými, k tomu sa pridá nespočet off-road tratí a vás pri ich prechádzaní ani len na zlomok sekundy nenapadne, koľko hodín ťažkej driny si v skutočnosti vyžiadali.

TOCA Race Driver 3

Skoro ako F1 - v kokpite sedí Šumi.
TOCA Race Driver 3

Crash v priamom prenose. Pilot je už na druhom brehu.
TOCA Race Driver 3

Drift racing v podaní Tocy.

Dozaista vás teraz zaujíma, ako si tím Codemasters poradil s licenciami, umelou inteligenciou či deštrukčným modelom, výrazne ovplyvňujúcim celkovú atmosféru a hrateľnosť titulu. Poďme teda nato. Okolo 70-ky licencovaných autiakov plus nejaká ta autentická súťaž či reálny závodník sa sprvu môžu zdať ako šetrenie na tom nesprávnom mieste, ale počas hry si tu a tam fiktívneho súpera či okruh ani len nevšimnete, pretože samotné závodenie vás dokonale pohltí. Hlavný podiel na vynikajúcej hrateľnosti ma bezosporu vhodne zvolená miera medzi realizmom a arkádou, vďaka čomu sa vám podarí aj ten najdivokejší voz zvládnuť behom niekoľkých okruhov, pričom sa ale občas aj zapotíte, takže na nedostatok výziev sa rozhodne sťažovať nebudete. Samozrejmosťou je aplikácia pravidla „rýchle auto = ťažko ovládateľné auto“ spolu s diferenciáciou chovania jednotlivých štvorkolesových tátošov (tzv. fyzikálny model), čiže k ovládaniu takej formule budete musieť zaujať značne odlišnú stratégiu a prístup, než je tomu napríklad u vozidiel s pohonom na všetky kolesá.

Ďalšie výborné výsledky zo strany vývojárov je možné odpozorovať v chovaní jednotlivých AI závodníkov, ktorí sa svojim správaním na okruhoch až nebezpečne približujú skutočným jazdcom a neraz vám pri jazde zatopia do takej miery, že vám sánka padne poriadne hlboko. Už to nie je len banda individuií, neschopných akéhokoľvek predbiehacieho manévru; verzie AI závodníkov novej Tocy sú totižto schopné nielen efektne predbiehať a využívať výhod jednotlivých okruhov, ale ich možnosti siahajú do takej miery, že im nerobí problém zúžitkovať vaše chyby, prípadne vás niekoľkými kvalitnými ťahmi predbehnúť v momente, keď to budete najmenej čakať.

Model poškodenia novej Tocy je jedným slovom premakaný a občas sa dokonca môže porovnávať aj s takým demolátorom áut, akým NFS Most Wanted bezosporu je. Ok, s druhou časťou predchádzajúcej vety som to nemyslel vážne, to ale nemení nič na tom, že rozflákané auto v Toce sa až nápadne podobá jeho rozflákanej, ale tentokrát reálnej predlohe. Konieckoncov, čo by ste po zrážke v 150 kilometrovej rýchlosti očakávali? Premenu škodovky na bavorák? Darmo, zákonom fyziky neunikne ani počítačový model automobilu a ak budete občas uvažovať aj o obstojnom umiestnení, šetrnému zaobchádzaniu počas závodu sa jednoducho nevyhnete. Degradovanie vizáže a jazdných vlastností je našťastie niekoľko stupňové a taká prevodovka prejde hneď niekoľkými úrovňami poškodenia než sa úplne rozpadne, takže ak ste sa obávali rýchlych koncov, môžete si pre tentokrát vydýchnuť. V súvislosti s obrazovým poňatím poškodenia musím pochváliť niekoľko kvalitných etáp pokrútenia plechov resp. kapôt, ktoré vo vás vyvolajú aj nejakú tu odozvu, neraz vedúcu k občasnej šoférskej abstinencii (môj prípad :-)). V závere mi tak neostáva nič iné len konštatovať, že všetky vyššie spomínané aspekty vytvárajú v súčte dokonalý a plne autentický herný zážitok, ktorý si v ničom nezadá s kráľom realistickým závodov, akým séria Gran Turismo jednoznačne je.

TOCA Race Driver 3

Pili ste pán Miklós D.? Jasné, veď som politik!
TOCA Race Driver 3

Spolujazdec hnedého vozu už pre istotu vyskočil.
TOCA Race Driver 3

Fast and Furious? Kdeže .. iba priateľské oťukávanie.

Z technického hľadiska sa síce nová Toca nemôže porovnávať s audio-vizuálnymi orgiami posledného NFS, avšak nejaké tie kvality predsa len má. Zoberme si napríklad jednotlivé vozy. Ich modely sú jedným slovom úžasné a vďaka všakovakým grafickým chuťovkám vám sprostredkujú toľko zážitkov, že na nich len tak ľahko nezabudnete. Slová chvály si zaslúži aj dizajn jednotlivých tratí, ktoré akoby z oka vypadli tým skutočným, čo si myslím, že nepotrebuje už ďalší komentár. Na chvoste neostala ani zvuková stránka, ktorá vám poskytne unikátnu zmes burácajúcich motorov, a aj keď nepatrím medzi automobilových špecialistov, rev Subaru rozpoznám aj zo zavretými očami :-). S kvalitnou zvukovou aparatúrou potom vyniknú aj všemožné zrážky a karambóly, takže pre správnu atmosféru závodných okruhov nemusíte cestovať ďaleko. Čo som v článku ešte nespomenul je multiplayer, podporujúci hru až 12-tich hráčov pričom mi môžete veriť, že súťažiť so skutočnými ľuďmi je väčšou drogou, než taký alkohol.

Fanúšikovia realistických závodných simulátorov majú novú modlu. TOCA Race Driver 3 sa vďaka obrovskej snahe tímu Codemasters dostáva na samotný vrchol vo svojom žánri a vďaka obrovským herným možnostiam, realistickému modelu poškodenia či vhodne zvolenej miere autentickosti dokáže pobaviť aj hráčov, pre ktorých je všetko štvorkolesové ten najnebezpečnejší alergén. Ak to pôjde takýmto tempom ďalej, nastanú pre nás zlaté časy racingov a to bude znamenať aj jasný koniec. Koniec školám, práci, rodine... doplnte si podľa chuti a možností.


napísal blade 9.5.2006
Páči sa mi! (+1)
8.7
Ohodnotiť
TOCA RACE DRIVER 3
+ neskutočne prepracované a rozsiahle herné možnosti
+ prepracovaný model poškodenia
+ AI protivníkov
+ vhodne zvolená miera autentickosti
- nie až tak špičkové technické spracovanie
- pre nováčikov vcelku obtiažne začiatky


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
Xbox

Vývoj: Codemasters / CD Projekt / Codemasters
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. február 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk