FARMING SIMULATOR 2023

FARMING SIMULATOR 2023

5.0

Farmárčenie do ruky

Recenzia na Switch verziu

Farming Simulator poznáte, nie? Aj jeho poslednú verziu, ktorá môžeme s pokojným svedomím zaradiť medzi tie viac vydarené, hoci noviniek oproti predchodcovi nebolo až toľko, ako sme očakávali. A predovšetkým ide o značne zjednodušenú simuláciu farmára. Pri miliónových predajoch to bežným hráčom nevadí a hardcore publikum má iných favoritov. Vrecková verzia virtuálneho farmárčenia je splneným prianím mnohých z nás. Nie je nič lepšie, ako keď vás drahá polovička v negližé vábi, no vy (v montérkach, samozrejme) len odfrknete, že ešte musíte pohnojiť. Virtuálne pole.

Farming Simulator 2023 je zmenšená verzia predchádzajúcej dvadsaťdvojky, ktorá vyšla na PC a „veľkých platformách“. O rok starší brat sa pre zmenu vybral na Switch (ktorého verziu sme dostali na recenziu) a mobilné telefóny. Zakopol však hneď na začiatku – vizuálna stránka hry výrazne zaostáva za očakávaniami. Staršie diely na PS Vita či mobily sa síce od toho najnovšieho o nejakú tú generáciu líšia, no čakali sme väčší pokrok, a to nielen vo vizuálnom spracovaní dvojice oblastí, ktoré môžete navštíviť. Amberstone je skôr plackovitá „Amerika“ a Neubrunn zas viac kopcovité „Nemecko“. Krajiny pekné, no pusté.

Farming Simulator 2023
Farming Simulator 2023 Kamerou si môžete krúžiť ako chcete a kochať sa výborným spracovaním strojov.
Kamerou si môžete krúžiť ako chcete a kochať sa výborným spracovaním strojov.


Farming Simulator 2023 Jedna z tradičných činností vo Farming Simulator.
Jedna z tradičných činností vo Farming Simulator.


Farming Simulator 2023 Jazdenie po mŕtvych mapách je ako za trest.
Jazdenie po mŕtvych mapách je ako za trest.





Najhoršie na prenosnom farmárčení je fakt, že dostaneme iba to, čo už dobre poznáme. Princíp hrania sa opakuje už roky. Navyše v značne zjednodušenej verzii. Namiesto stoviek rôznych strojov, ktoré môžeme používať pri pestovaní desiatok rôznych plodín nám Farming Simulator 2023 ponúka 130 strojov. V konečnom dôsledku je tento počet osekaný až na kosť, pretože ide o počet vrátane pripojiteľných mechanizmov. Stále navyše platí, že pre zakúpený tovar sa musíte fyzicky dostaviť k obchodu, respektíve si z neho prevziať tovar s príslušným traktorom. 

Jazdenie mŕtvymi mapami s hlúpou AI ostatných vodičov len zvýrazňuje nastupujúcu nudu. Nič to nemení na tom, že sa bude orať, kultivovať, siať, žať, hnojiť či postrekovať burinu pesticídmi vo veľkom. Aspoň zo začiatku, pretože plodiny ako pšenica, jačmeň, repka, ovos používajú rovnakú skupinu strojov. Neskôr môžete prejsť na kukuricu či slnečnicu a výraznú finančnú investíciu do nových mechanizmov budú vyžadovať zemiaky, cukrová repa, bavlna alebo hrozno či olivy. Vedľajšie produkty ako trávu, seno a slamu môžete ďalej spracovávať.

Nehovoriac o sekundárnych aktivitách ako chovanie hospodárskych zvierat (sliepky, kravy, prasce, ovce a kone), ktoré môžete kŕmiť aj pomocou dopestovaných plodín. Produkty ako vajcia, vlnu či mlieko môžete ďalej zarábať. Celý mechanizmus zarábania je postavený na tom, že musíte dopestovať čo najkvalitnejšie plodiny (preto treba polia zbaviť buriny či ho hnojiť, nehovoriac o správnom období, kedy by ste mali sadiť), ktoré však nemusíte ihneď predávať ako surovinu, ale sa zameriate na finálny produkt a následne zinkasujete vo výrobnom reťazci väčší obnos peňazí.

Pšenica do mlyna, z mlyna do pekárne (s vajíčkami) a máme tu chlieb. Ak si chcete zabezpečiť čo najvyšší profit, veľmi dobre viete, čo máte robiť. Len na to spočiatku nemáte a vlastne sa obraciate, tak aby ste stíhali elementárne činnosti. Môžete kosiť trávu alebo zbierať balíky slamy, ktoré môžete predávať alebo využívať pre hospodárske zvieratá – no všetko sa stíhať nedá a každá zábava niečo stojí. Postupné odkrývanie rôznorodých možností hry je stále zábavné. Len sme ho už videli a je tu toho predsa len menej, než poznáme z „veľkého Farmingu“.

Trochu zamrzí aj to, že vaši pomocníci občas nechcú ani za nič vykonávať činnosti, na ktoré ich chcete najať. Nemusíte kultivovať ornú pôdu, môžete to nechať na AI a najatých farmárov vyplatíte. Potom sa však vytráca čaro toho, o čom vlastne Farming Simulator je. Aby ste si zarobili, namakáte sa, a preto je podivné, že sme nikde vo Farming Simulator 2023 nenašli úlohy, ktoré by sme mohli plniť a pomáhať ostatným farmárom. Práve toto bol často náš zdroj finančných príspevkov zo začiatku a mohli sme si vyskúšať celú paletu pestrých činností, pretože stroje a vozidlá sme si mohli aj požičiavať. V dvadsaťtrojke sme nič také nenašli.

Poteší česká lokalizácia, no ani tá nepomôže nováčikom. Tutoriál síce povie ako vykonávať určitú činnosť. Predstaví základnú ovládaciu schému na jednoduchom príklade a vybavené. Nepovie však to podstatné: prečo danú činnosť robiť, kedy ju vykonávať a čo dosiahnem, ak danú vec spravím, respektíve nedosiahnem, ak tento krok vynechám. Podrobnejší tutoriál hre nesmierne chýba, nakoľko následne pred vami ostáva osekané torzo a jazdíte traktorom sem a tam, len máte niečo iné pripojené za svojim zadkom. Potom mávnete rukou aj nad tým, že cena plodín či tovarov sa dynamicky mení podľa mesiaca či podľa dopytu – neustále pestovanie a predávanie tej istej suroviny zníži jej výkupnú cenu.

Farming Simulator 2023
Farming Simulator 2023 Oficiálne obrázky vyzerajú k svetu, no prostrediu i tak chýbajú detailnejšie textúry.
Oficiálne obrázky vyzerajú k svetu, no prostrediu i tak chýbajú detailnejšie textúry.


Farming Simulator 2023 Licencia na značkové stroje je samozrejmosťou.
Licencia na značkové stroje je samozrejmosťou.


Farming Simulator 2023 Spracovanie dreva je náročné na ovládanie i financie.
Spracovanie dreva je náročné na ovládanie i financie.





Kvalitu technického spracovania sme načrtli – samotné stroje sú vymodelované precízne a dobre sa na ne pozerá, animácie strojov sa podarili, ale to všetko ostatné stojí za starú belu. Prostredie je, žiaľ, vizuálne priemerné, čo najviac zamrzí pri hraní – ak netušíte, či ste na danú časť poľa už niečo vysadili alebo nie. Samotné predmety a objekty nepobrali príliš mnoho detailov, časticové efekty sa vybrali na dovolenku. Fyzikálny model má ešte stále plienky a traktory vám divoko poskakujú, je úplne jedno či idete po ceste či poli. Kolízny model je až zúfalo kostrbatý a hrdzavým klinčekom do rakvičky podpriemerného spracovania je minimálny dohľad, respektíve detailnejšie vykresľovanie terénu do malej vzdialenosti. Audio zložka nebola pre Farming Simulator nikdy podstatná a, samozrejme, nie je to inak ani v najnovšej verzii.

Farming Simulator 2023 ponúka desiatky hodín hrania v handheldovej verzii. To áno a hrať sa to stále dá, len je monotónnosť výraznejšia, takže dávkovanie v kratších úsekoch je nutnosťou. Dôvod, prečo hodnotíme len priemerne, je zbytočné osekanie hrateľnosti na akceptovateľné minimum a príliš fádny vizuál. Switch si predsa len zaslúžil trochu kvalitnejšie spracovanie. Farmárčenie je príliš špecifické na to, aby vás prilákalo k hraniu kdekoľvek a orezaná verzia Farming Simulatora vás, žiaľ, nepresvedčí o tom, že o niečo prichádzate, ak ignorujete „väčších“ bratov tejto série.


napísal kordi 16.6.2023
Páči sa mi!
5.0
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
FARMING SIMULATOR 2023
+ relaxačná hrateľnosť
+ vizuál strojov
+ koncept výrobných procesov
+ lokalizácia
- výrazne osekané oproti FS 2022
- grafické spracovanie prostredia
- väčšia repetetívnosť
- mizerný tutoriál
- fyzikálny engine


RECENZIE HRÁČOV
Mobil
Switch

Vývoj: GIANTS Software / GIANTS Software
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. máj 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20086)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk