ESPRESSO TYCOON

ESPRESSO TYCOON

8.0

Kaviareň s lahodnou šálkou zábavy

Recenzia na PC verziu

Hry, ktoré distribuuje PlayWay, mnohí odpisujú ešte pred ich vydaním a recenzenti ich často hodnotia s predsudkami. Je pravda, že v ponuke tejto spoločnosti je veľa slabších, neraz až podpriemerných titulov, ale niekedy sa medzi nimi objavia aj vydarené kúsky. Espresso Tycoon je presne taký prípad a ak máte radi manažmentovky a simulátory, mali by ste mu dať šancu.

O tom, že to nemusí s hrou dopadnúť zle, nás presviedčali už početné vývojárske denníky a prezentačné videá, ktoré často prinášali autori aj s detailným ukážkami obsahu. Kód na plnú verziu v maili potešil a musím povedať, že po náročných hrách som sa s radosťou pustil do sympatického kávičkového tycoonu. Nesklamal ma. A podľa reakcií komunity na Steame je jasné, že ani iných hráčov, ktorí ho vyskúšali.

Hra obsahuje kampaň a freeplay- sandboxový mód. Vo voľnom režime je séria lokalít z celého sveta, kde si môžete zvoliť náročnosť, počiatočnú sumu, prípadný cieľ, zamestnancov a ďalšie nastavenia. To hlavné sa ale odohráva v ťažení, ktoré má síce fádny príbeh o výhercovi, ktorý dostal príležitosť založiť kaviarne po celej zemeguli, ale obsahuje desať zaujímavých lokalít. Každá sa líši nielen svojím dizajnom a prostredím, ale aj cieľmi, ktoré musíte dosiahnuť. Vďaka tomu sa hra nestane rýchlo stereotypnou a po finále, ktoré príde po 10-12 hodinách, zrejme budete chcieť ešte viac, lebo sa do toho zažeriete. Dobrou správou je, že autori už pripravujú dodatočný obsah, ktorý predstavili v roadmape, takže aj do budúcnosti sa je na čo tešiť.

Espresso Tycoon
Espresso Tycoon Kampaňou vás už od prvého kaviarenského autíčka bude sprevádzať Kim.
Kampaňou vás už od prvého kaviarenského autíčka bude sprevádzať Kim.


Espresso Tycoon Jedna mapa je inšpirovaná známym seriálom a hlavne jeho povestnou kaviarňou.
Jedna mapa je inšpirovaná známym seriálom a hlavne jeho povestnou kaviarňou.


Espresso Tycoon Zdá sa, že všetky skupiny zákazníkov sú s dnešným menu spokojné.
Zdá sa, že všetky skupiny zákazníkov sú s dnešným menu spokojné.





Začínate skromne, v mobilnej dodávke upravenej na malú kaviareň, ktorá sa nachádza v Kapskom meste v Južnej Afrike. Môžete, ale nemusíte využívať rady šarmantnej Kim, ktorej portrét s písanými aj dabovanými inštrukciami vyskakuje v pravom dolnom rohu obrazovky. V správnej chvíli vám naznačí, čo by ste mali urobiť a ak neprídete sami na to, ako vykonať potrebné úkony,  použijete príručný „show me how...?“ návod. Je to dobrá a nevtieravá forma tutoriálu. Po zvolení názvu, loga, písma a koloritu vašej firmy (čo sa možno trochu zbytočne opakuje v každej misii) sa môžete pustiť do práce, ktorá pozostáva z rôznych úkonov. Tie, samozrejme, pribúdajú postupne, na každej mape nájdete nejaké nové prvky a priebežne si všetko osvojíte.

V prvom rade si musíte vytvoriť ponuku, ktorú môžete postupne rozširovať a mala by obsahovať pestrý výber kávy a iných nápojov a k tomu aj niečo na zahryznutie. Predvolené recepty sú biedne, ale vy si môžete namiešať, pomenovať a editovať vlastné. Je to zábava aj výzva, pretože vytvárate mix zložený z rôznych surovín, ktorý by ale mal vyhovovať chúťkam zákazníkov. Tí sú začlenení do rôznych spoločenských skupín a každá má inú predstavu o dobrej káve. Výrazne odlišné požiadavky majú biznismeni, hipsteri, deti, študenti, seniori či turisti. Nejestvuje nápoj, ktorý by chutil každému, ale môžete vytvoriť taký, po ktorom siahnu rôzne druhy ľudí. A dá sa vytvoriť aj perfektný trendový, ktorý stopercentne sadne niektorej skupine. To ale vyžaduje veľmi precízne kombinovanie chutí a ingrediencií, pričom pekne vidíte, ako sa menia a posúvajú ukazovatele záujmu zákazníkov.

Pri vytváraní a editácii nápoja je niekoľko krokov. Začína sa výberom šálky, ktorá môže mať rôzny objem. Potom pridávate rozličné vrstvy, ktoré zahrňujú kávovú zmes, vodu, mlieko, ľad, zmrzlinu, sirupy, špeciálne ingrediencie. Dá sa pri tom pekne vyblázniť a niekedy to môže vyzerať tak, ako keď psíček a mačička piekli tortu a napchali tam, čokoľvek im napadlo. Ak vyberiete a navrch dáte aj mliečnu penu, môžete pridať aj latte art. Teda vytvoríte na káve umelecký vzor. Vyberáte z predvolených, ale dá sa navrhnúť aj vlastný! K tomu sa dajú pridať polevy a maškrty, napríklad keks priamo do kávy alebo na podšálku. Ingrediencie môžete obmieňať, zvýšiť alebo znížiť ich množstvo tak, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok. Spomínaní zákazníci pritom majú rôzne požiadavky na kalorickú hodnotu, množstvo kofeínu, teplotu a objem nápoja, dokonca niektorí požadujú špecifický vzor peny. Hotovo? Nový nápoj môžete zaradiť do svojej ponuky. Lenže potom treba zabezpečiť dostatok surovín, aby sa  vaša káva dala aj skutočne vyrobiť.

Ingrediencie získate nákupom z obchodných stránok, pričom si volíte ich kvalitu označenú hviezdičkami. Za lepšie suroviny, samozrejme, platíte viac, ale zákazníci to ocenia. Objednávku vám doručia drony v určitých časových intervaloch. Ak nechcete hodiny čakať, dá sa použiť expresné dodanie, ale to je mimoriadne drahé. No ak máte dosť peňazí a zákazníci sú nespokojní, lebo im práve nedokážete vyrobiť ich obľúbený nápoj, pretože niečo chýba, občas sa aj takéto dodanie oplatí. Inak vám budú ľudia odchádzať a s negatívnymi kritikami, ktoré si môžete prečítať po označení jednotlivých zákazníkov. Bude vám klesať aj rating a celkový záujem o vaše služby.

Sledovanie názorov zákazníkov je inak dôležité aj preto, aby ste vedeli, čo máte zmeniť alebo vylepšiť. Určite pomáha zvyšovanie komfortu so zmenou podlahy a stien, lepšími stolmi, stoličkami, nábytkom, obrazmi, sochami, čo vám prináša plusové body. Je fajn korigovať ceny nápojov, aby neboli pridrahé, ale na druhej strane ak sú žiadané, môžete si zapýtať viac. Spokojní zákazníci  - a hlavne vtedy, keď dostanú svoj trendový nápoj - štedrejšie platia a zvyšuje sa aj celkový násobič finančných príjmov.  Viete vyjsť v ústrety aj majiteľom psov a mačiek, keď im povolíte vstup do kaviarne a pripravíte misky s vodou.

V neposlednom rade je dôležitý aj personál, bez ktorého nepredáte nič. Predovšetkým potrebujete obsluhu, ktorá pripravuje nápoje. Najímate si ľudí podľa ich parametrov, ktoré síce spočiatku nie sú veľmi dobré, ale môžete im zaplatiť tréning a efekt sa rozhodne dostaví. Niekto je ochotný pracovať denne 6 hodín, iný až 12 a treba si všímať parametre, ako je káva, mlieko, umenie a rýchlosť. Tie určujú, aký šikovný je zamestnanec pri výrobe nápoja, do akej miery sa vyzná v remesle a ako svižne obsluhuje. Samozrejme, všímate si aj plat, ktorý môžete zvyšovať a obsluhe určujete presné hodiny, kedy bude pracovať v kaviarni. Optimálne je mať viac zamestnancov, ktorí sa striedajú a pokryjú väčšiu časť dňa.

Dobre, toto by už malo fungovať, ale všetko môže byť ešte efektívnejšie – ak na to máte peniaze. Tie sa dajú v prípade potreby požičať, niektoré scenáre dokonca začínate s dlhom, ale splaťte ich čo najrýchlejšie, lebo úroky vedia byť nepríjemne vysoké. V rozbehnutej firme si môžete dovoliť aj iné druhy zamestnancov. Upratovači  zbierajú zo stolov a zeme odpadky, polievajú kvety a podobné veci, ktoré bez nich musíte robiť manuálne – klikaním myšou na konkrétne objekty. Opravár dá do poriadku poškodený nábytok, kávovar a iné predmety, ktoré sa používaním poškodzujú. Ochranku využijete zrejme len minimálne, ale na niektorých mapách má význam. Zabráni tomu, aby vám zlodeji kradli veci, čo si dovolia aj cez deň.

Príde rad aj na výskum, aby ste mohli rozšíriť sortiment káv a prísad, ale aj dekorácií a iných doplnkov. Pri výskume nastavíte výšku sumy, ktorá sa bude priebežne odpočítavať a v závislosti na tom získate nové objavy skôr a častejšie alebo naopak. Pritom si nevyberáte konkrétnu vec, ale len kategórie výskumu, napríklad chcete hlavne stoly a sirupy, tak zaškrtnete tieto položky. Zvýšiť celkový komfort môžete investovaním do kúpeľne. Nalákať viac ľudí viete zľavovými kupónmi, vo väčšej miere zas marketingovou kampaňou, obzvlášť účinnou a drahou v rádiu a televízii. Popri zarábaní peňazí a dokupovaní surovín, na ktorých nedostatok ste včas upozornení, sa môžete venovať aj malým výzvam, ktoré vyskakujú v určitých časových intervaloch. Za pustenie a počúvanie hudby určeného žánru, predaj konkrétnych nápojov, prikúpenie skriniek a podobné, včas splnené požiadavky sa zvýši rating firmy alebo dostanete iný bonus. Ak ale výzvy prijmete a nesplníte, rátajte s postihmi.

Espresso Tycoon
Espresso Tycoon Kávu budete predávať aj v múzeu a galérii, ktorú si sami zariaďujete.
Kávu budete predávať aj v múzeu a galérii, ktorú si sami zariaďujete.


Espresso Tycoon Dôležití sú aj zamestnanci a ich zlepšovanie tréningom.
Dôležití sú aj zamestnanci a ich zlepšovanie tréningom.


Espresso Tycoon Takto môže vyzerať ideálny nápoj pre hipsterov.
Takto môže vyzerať ideálny nápoj pre hipsterov.





Celkovú úroveň vášho podniku vyjadrujú zlaté zrná / fazuľky, čo sú vlastne alternatívy hviezdičiek pri určovaní kvality hotelov. Na získanie každej z piatich hviezdičiek musíte splniť niekoľko podmienok (určený rating, predaj,  body za štýl, skúsená obsluha) a za to sa zvýši vaša prestíž a dostanete aj jednorazové finančné bonusy. Všetko čo robíte, môžete urýchliť alebo použijete aktívnu pauzu, počas ktorej si smiete v pokoji nakúpiť alebo pripraviť nové recepty bez toho, aby ste niečo prešvihli. Takže si sami určujete tempo hry a je to menej stresujúce. Celkovo je to ale skôr relaxačná hra, ktorá vás do ničoho netlačí, len si musíte sledovať stav financií, aby ste neskrachovali. A je príjemné, keď sa vám podnik rozbehne a môžete sa presunúť do nových oblastí a krajín a často s nevšednými podmienkami.

Premiestnite sa do romantického Paríža, budete mať zákazníkov v Mexiku, kde skombinujete kaviareň s múzeom a galériou. Na Sibíri obsluhujete priamo vo vlaku, ktorému navyše treba prikupovať uhlie. V LA pre zmenu zažijete horúčavy a budete potrebovať klimatizáciu. Naozaj unikátna je podmorská kaviareň, kde cez presklené priestory vidíte plávať žraloky. A vrcholom je Japonsko, ktoré síce nie je až také pekné, ale musíte už zákazníkom prinášať aj moderné technológie, ako je internet s wi-fi. A ako už bolo spomenuté, obsah sa bude ďalej rozširovať – už sa tešíme na sľubovanú kaviareň na Mesiaci alebo na Marse, nových zamestnancov – manažérov,  import 3D modelov či alternatívnu verziu kampane s inými cieľmi.

Graficky je to príjemné. Na mapách vidíte výrezy mesta s hlavným zameraním na priestory kaviarne a priľahlé uličky, odkiaľ prichádzajú ľudia. Môžete si pritom prepínať dve kamery s trochu iným uhlom pohľadu, pričom si ich viete ešte polohovať a priblížiť. Pri sledovaní zblízka ale už počítajte so slabšími detailmi. Dizajn lokalít je pekný, hlavne podmorský svet je pôsobivý. Jediné čo mi prekážalo, bolo otravné prepínanie poschodí, ale to sa vyskytlo len na jednej mape. Veľmi prehľadný je editor nápojov, kde je stredobodom obrovská šálka kávy s prímesami a informáciami po stranách.

Užívateľské rozhranie je praktické a rýchlo vám prejde do krvi. Rôzne položky vyberáte buď cez ikony v rôznych častiach obrazovky, alebo priamo označením objektov v hre. Napríklad kliknete na tabuľu s dennou ponukou a zobrazí sa sortiment nápojov, odkiaľ sa dá prejsť do editora. Kampaň sprevádzajú krátke prestrihové scény, ktoré pomáhajú dotvoriť atmosféru. A sympatické sú odkazy na známu kaviareň zo seriálu Priatelia – či už ide priamo o priestory, ktoré pripomínajú Central Perk, alebo čašníčku Rachel Bean.

Espresso Tycoon
Espresso Tycoon Dáte si ku kávičke aj koláčik?
Dáte si ku kávičke aj koláčik?


Espresso Tycoon Podmorská kaviareň so žralokmi plávajúcimi okolo je fascinujúca.
Podmorská kaviareň so žralokmi plávajúcimi okolo je fascinujúca.


Espresso Tycoon Biznismeni majú radi napenenú kávu s pekným vzorom.
Biznismeni majú radi napenenú kávu s pekným vzorom.




Hudba je solídna a navyše si ju môžete prepínať v jukeboxe, kde je niekoľko žánrov, od country, cez rock, až po techno. Pri výbere vybavenia na spodnej lište obrazovky, ale hrá iná melódia. Istý zahraničný recenzent znevažoval celú hru kvôli  AI dabingu, ale skôr si myslím, že len hľadal zdôvodnenie, prečo nedá PlayWay hre vyššiu známku a nič lepšie nenašiel. Espresso Tycoon by sa zaobišiel aj bez nahovorenia, ale je fajn, že je nadabovaná aspoň Kim, ktorá vás sprevádza kampaňou a komu tón jej hlasu prekáža, skrátka si ho môže vypnúť. Určite to nie je dôvod na znevažovanie hry. Naopak treba pochváliť vcelku pestrú náplň a variabilný obsah s priaznivou cenovkou (pri premiére so zľavou 20% v prvých dňoch len 15,60€).

Espresso Tycoon nie je zbytočne zložitý, ale ani priveľmi jednoduchý manažment kaviarne. Hra je taká akurátna pre každého, kto má rád tento žáner a očakáva príjemnú relaxačnú zábavu. Jednotlivé zložky sú dobre vyvážené a pekne sa dopĺňajú. Či už je to zariaďovanie a dekorácie priestorov, spravovanie zamestnancov, alebo výroba a editovanie nápojov, čo samé osebe predstavuje kreatívnu minihru. No a čo, že nám to priniesol PlayWay. Nič to nemení na tom, že Espresso Tycoon je plný kofeínu a osviežujúcej zábavy. Túto kaviareň som si obľúbil aj napriek tomu, že kávu nepijem a dôvod vstúpiť a vrátiť sa tam zrejme nájdete aj vy.


napísal uni 2.8.2023
Páči sa mi! (+2)
8.0
Ohodnotiť
ESPRESSO TYCOON
+ príjemný relaxačný manažment kaviarne
+ spravovanie zamestnancov
+ kreatívna výroba a editovanie nápojov
+ ťaženie s rozmanitými prostrediami aj úlohami
+ priaznivá cena
- priestorové obmedzenia podnikov
- niektoré rušivé pohľady a prepínanie poschodí
- slabší príbeh a záver kampane
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU i3-4130 3,3GHz, 8 GB RAM, GTX1050ti, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: DreamWay Games
Štýl: Managementová
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20100)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk