Gamescom 2023: Atari 2600+ prináša ten pravý závan nostalgie

Vyskúšali sme si novú konzolu od Atari, ktorá naozaj dokonale napodobňuje originál aj v tých najmenších detailoch.

pridal matus_ace 31.8.2023 o 11:56 pod hry
Gamescom 2023: Atari 2600+ prináša ten pravý závan nostalgie

HRY > NOVINKY >

Možno o tom ani neviete, ale na Gamescome bola oznámená aj (minimálne) jedna nová konzola. Teda nová ako nová. Nové spracovanie klasickej konzoly v parádnom retro vyhotovení. A my sme mali možnosť si ju vyskúšať a aj ohmatať. Atari na Gamescome predviedlo svoj nový retro počin Atari 2600+ a je to niečo, pri čom srdce zaplesá každému fanúšikovi retra. Tu totiž firma pod vedením nového CEO zmenila prístup a ide po kvalite, nie po kvantite. Aj preto teraz firma spolupracuje s vydavateľstvom Plaion. Zabudnite tak na plastové mini napodobeniny, tu ide o čo najvernejší dojem z pôvodného hardvéru.

V Atari 2600+ sa nachádza Rockchip 3128 SOC s 256MB DDR3 RAM a 256MB eMMC. Hardvér je teda moderný, ale dizajn sa snaží verne napodobniť pôvodnú 2600 konzolu. Lepšie ako všetky pokusy doteraz. Už na prvý dotyk pocítite kvalitnejšie materiály, nájdete tu tuhšie plasty a vinyl. Bohužiaľ, drevené prvky chýbajú a je to len imitácia. Škoda. Veľkosť je 80% z pôvodnej konzoly, takže tu sa výrobca tiež nechcel nechať strhnúť mini mániou. Skvelé sú prepínače na konzole. Nájdete tu totiž klasické kovové páčky, ktoré dokonale vystihli to, ako fungovali na origináli. A fungujú všetky, vrátane prepínania medzi farebným a čierno-bielym zobrazením.

Gamescom 2023: Atari 2600+ prináša ten pravý závan nostalgie

Ďalšou zmenou oproti ostatným mini konzolám je, že nová konzola spúšťa cartridge. A to ako tie pôvodné, tak aj nové (keďže Atari stále prináša zberateľské edície niektorých hier, prípadne vydáva niektoré predtým nevydané prototypy). Navyše nepodporuje len cartridge z Atari 2600, ale aj z Atari 7800, takže ak máte doma zbierku, môžete ju oprášiť a znovu si zahrať. Priamo v balení s konzolou je jeden cartridge s 10 hrami, kde máte na výber napríklad Adventure, Missile Command alebo Yars' Revenge. Zaujímavo sa prepínajú hry, kedy si hru nastavíte ako kedysi – manuálnym prepnutím switchov na zadnej strane cartridgu. Ďalšie cartridge budú vychádzať a to ako zberateľské, tak bežné, ktoré budú lacnejšie a medzi nimi aj mnohé nevydané prototypy z roku 1983.

Konzola má HDMI výstup, takže si ju dokážete pripojiť na TV v moderných rozlíšeniach. Okrem pôvodného režimu obrazu je tu možnosť aj dať si režim zobrazenia, ktorý obraz roztiahne na plochu obrazovky. Zatiaľ to nemám potvrdené, ale mali by ste byť schopní s novou konzolou využiť aj klasické ovládače a to ako joysticky, tak aj pádla. Platí to ale hlavne naopak a nové ovládače viete pripojiť k originálnej konzole. Sú verné originálom a rovnako aj fungujú. Dúfam len, že majú dlhšiu životnosť a to hlavne v prípade, ak Atari niekedy prinesie cartridge s hrou Decathlon.

Cena nie je najnižšia, ale nie je ani zlá a sám uvažujem, že za 129,99€ by som po jednom kuse skočil. Už len kvôli tomu vynikajúcemu dojmu, ktorý autenticky napodobňuje pôvodnú konzolu do takých detailov, že tu jednotlivé prvky dokonca rovnako znejú (napríklad tie spínače).





Gamescom 2023: Atari 2600+ prináša ten pravý závan nostalgie  Gamescom 2023: Atari 2600+ prináša ten pravý závan nostalgie
Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19998)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk