SMALLAND: SURVIVE THE WILDS

SMALLAND: SURVIVE THE WILDS

7.5

Zo života malých ľudí a hmyzu

Recenzia na PC verziu

Ak vás bavia survival hry, ale žiada sa vám v nich nejaká zmena, možno určité osvieženie nájdete v Smallande.  Stane sa z vás humanoidná postavička, ale s takými malými rozmermi, že budú pre vás bežnou hrozbou mravce a chrobáky a môžete si osedlať lúčneho koníka. Takže sa prenesiete do trochu iného prostredia, na aké ste v tomto žánri zvyknutí. Stačí to ale na dobrú hru?

V prvom rade si treba ujasniť, že čo sa týka celkového spracovania, Smalland nepatrí medzi top tituly a ak vás má pobaviť, musíte mu kadečo tolerovať a odpustiť. Na materiály z hry sa síce celkom dobre pozerá, ale môže za to hlavne zaujímavý kontrast malého človiečika vo svete veľkého hmyzu a obojživelníkov. V praxi je vzhľad trochu slabší, hoci stále nie zlý, ale určite nie najmodernejší. Ray Tracing rozhodne nečakajte, ale autori implementovali aspoň DLSS. Všetko okolo seba pritom môžete vnímať z pohľadu tretej alebo prvej osoby, s jednoduchou zmenou pohľadu.

Smalland: Survive the Wilds
Smalland: Survive the Wilds Vitajte vo svete hmyzu, kde sa budete cítiť úplne maličkými.
Vitajte vo svete hmyzu, kde sa budete cítiť úplne maličkými.


Smalland: Survive the Wilds Noc má svoju moc, nebezpečenstvá, ale aj romantické svetielka.
Noc má svoju moc, nebezpečenstvá, ale aj romantické svetielka.


Smalland: Survive the Wilds NPC postáv nie je veľa, ale niekedy sa s nimi dá hodiť reč a ojedinele majú pre vás úlohu.
NPC postáv nie je veľa, ale niekedy sa s nimi dá hodiť reč a ojedinele majú pre vás úlohu.





Dizajn rozľahlého otvoreného sveta je zaujímavý. Je fascinujúce predierať sa pomedzi steblá trávy či korene stromov a vnímať okolo seba obrovské lienky alebo nad sebou dominantné včely a motýle. A potom sú tu momenty, keď natrafíte na pozostatky civilizácie „ veľkých ľudí“. Naďabíte na vrchnáčiky fliaš, ktoré oproti vám vyzerajú ako kolesá kamióna, skrutky s veľkosťou trámov, kľúč, napoly zasypaný v piesku, cez ktorého otvor by ste vedeli preliezť. Objavíte nadrozmerné fľaše, fotoaparát, stôl s rádiom, na ktorého povrch sotva dovidíte a máte problém sa tam nejako vyšplhať a podobné pôsobivé výjavy. A vyzerá to inak vo dne a v noci, kedy niektorá háveď zalezie a iná sa naopak zjaví a loví – vás. V tme svetielkujú huby ako gigantické slnečníky a svätojánskej mušky. A mení sa dokonca ročná doba a letnú krajinu neskôr nahradí chladné počasie s poletujúcimi snehovými vločkami. To všetko a ešte oveľa viac jednoducho na hráča musí zapôsobiť.

Na druhej strane sú viaceré veci spracované nedokonalo a zasekávanie sa o niečo, či prelínanie textúr rôznych objektov je, bohužiaľ, dosť časté. Stáva sa aj to, že musíte postavu dobre umiestniť k rude, aby ju dokázala kopať a podobne, inak mláti čakanom naprázdno. Zvuky síce vystihujú atmosféru hmyzieho sveta, ale sú skôr skromnejšie, hudba je príjemná, hravá, dabing nečakajte, aj keď občas dôjde aj na rozhovory s ojedinelými NPC postavičkami či inými hráčmi.



Smalland je dobrodružstvo pre jednotlivca, ale aj s možnosťou povolenia online multiplayeru. Pri postupe sólo je prežitie výrazne náročnejšie, teda ak si nezapnete mierumilovný režim, kedy na vás nič neútočí, len ak začnete najskôr vy. Ale to je trochu nuda. Potom sú tam ďalšie nastavenia sveta, pričom za zmienku stojí zachovanie vecí v inventári po vašom skonaní. Ak je táto možnosť vypnutá, po úmrtí sa oživíte len so zbraňou, ktorú ste mali práve v ruke, ale všetko ostatné si musíte ísť vyzdvihnúť k náhrobnému kameňu na mieste činu. A keďže je to spravidla v nebezpečnej oblasti, možnosť uspieť je často malá. Ak s budete chcieť dodatočne zmeniť nastavenia, stačí vyskočiť z hry a pri nalogovaní s vlastnoručne upravenou postavičkou môžete zmeniť parametre predvoleného sveta alebo vytvoriť nový, či sa k niekomu pripojiť.

V hre budete postupne objavovať pomerne rozľahlú krajinu a zhromažďovať rôzne suroviny, pričom niektoré stačí pozbierať, iné musíte narúbať či vyťažiť. Niekoľko základných nástrojov si vyrobíte priamo za chodu, tie pokročilejšie veci už vyžadujú vystavanie ohniska, kotla a pracovných stolov, ktorých bude čoraz viac. Stavať dokážete aj príbytky, truhlice na odloženie vecí, dekorácie, posteľ, kde môžete spať, ale iba v noci, no hlavne slúži na ukladanie vašej pozície vo svete. Hra totiž síce často automaticky ukladá status vašej postavy, ale nie jej polohu.

Smalland: Survive the Wilds
Smalland: Survive the Wilds Gnón na osvojenom strome vás prevezie hore a dolu ako  vo výťahu.
Gnón na osvojenom strome vás prevezie hore a dolu ako vo výťahu.


Smalland: Survive the Wilds Pri boji sa spotrebúva stamina, dá zabrať, ale  skrotený pomocník pomôže.
Pri boji sa spotrebúva stamina, dá zabrať, ale skrotený pomocník pomôže.


Smalland: Survive the Wilds Kto si chce zahrať na gitare?
Kto si chce zahrať na gitare?





Na získanie nových surovín a možností treba zistiť, kde sa vyskytujú, mať čoraz kvalitnejšie nástroje, pričom treba myslieť na to, že tie sa neustále opotrebúvajú a vydržia dosť krátko. Priebežne pri výrobe sa vám sprístupnia nové rôznorodé recepty. Ďalšie na zhotovenie pokročilých brnení a výbavy sa odomknú pri návšteve NPC postáv. Tieto osoby vám výstroj síce aj vedia vyrobiť, ale potrebujete na to tie isté suroviny, ako keď si to zhotovujete sami pri pracovných stoloch, čiže to veľký benefit nie je.

NPC okrem toho reprezentujú frakcie, pre ktoré môžete niečo urobiť a za to dostanete nejaké bonusy a možnosť nakúpiť niečo z ich cechového obchodu. Ojedinele vám dajú aj nejaké konkrétne zadanie, napríklad musíte zlikvidovať unikátne monštrum, čo je pre vás fakticky boss. Inak ale nečakajte žiadne početné úlohy, ktoré by ste mohli plniť, ani nejaký príbeh, ktorého by ste sa držali. Skrátka len objavujete otvorený svet, nové recepty a robíte si, čo vám napadne. Je to škoda, pretože aj keď je prostredie a jeho možnosti veľmi pôsobivé, čoskoro vám bude chýbať nejaká väčšia motivácia.

Po krajine nemusíte pobehovať len pešo. Recepty vám umožnia vyrobiť si krídla, na ktorých síce nemôžete len tak poletovať, ale slúžia ako klzák. To sa hodí napríklad vtedy, keď chcete zostúpiť do údolia, ale je tam strmý svah a veľká výška. Takže skočíte a pekne po vetre sa ladne znesiete dole ako na rogale. Veľmi sympatickou súčasťou je možnosť skrotiť si a osedlať niekoľko druhov hmyzu, ale aj pár iných živočíchov.

Smalland: Survive the Wilds
Smalland: Survive the Wilds Inventár sa rýchlo zaplní vecami, odkladať ich môžete do truhlíc.
Inventár sa rýchlo zaplní vecami, odkladať ich môžete do truhlíc.


Smalland: Survive the Wilds V močariskách sú vážky, pavúky a bicykel.
V močariskách sú vážky, pavúky a bicykel.


Smalland: Survive the Wilds Svet je dosť rozľahlý a orientujete sa v ňom aj pomocou mapy.
Svet je dosť rozľahlý a orientujete sa v ňom aj pomocou mapy.





Spočiatku si bez problémov osvojíte lienku alebo lúčneho koníka, neskôr napríklad aj vážku, jaštericu a pavúka. Potrebujete na to ale špecifickú návnadu, odlišnú pre každý druh. Niekedy ju nájdete len tak medzi receptami, inokedy si ju treba zaslúžiť úlohou pre NPC. Potom už len stačí nájsť požadovaného tvora, oslabiť jeho život na polovicu, použiť jeho obľúbenú pochúťku a je váš. Pri jazde potom viete napríklad vykonať veľké skoky a v boji priamo ovládať hryzenie či iný útok svojho tátoša. Ak na ňom nesedíte, bojuje sám po vašom boku. A tak ako všetky živočíchy v krajine, jeho silu ovplyvňuje level, ktorý sa mu navyše zvyšuje.

Úroveň sa zvyšuje aj vaše postave, sú to tri body pri každom postupe vyššie, ktoré môžete investovať do niekoľkých atribútov. Ale tie len veľmi mierne zvyšujú vašu silu, staminu, život či inteligenciu, takže sa to prejaví až po viacerých leveloch. Inak musíte myslieť na príjem vody a potravy, ktorý je tu vyjadrený spoločným ukazovateľom výživy. Sýta postava má bonus vo forme pomalého samovoľného doliečovania. Pri putovaní si hlavne dávajte pozor okrem agresívnej fauny, ktorá vás nepríjemne dlho prenasleduje, aj na nízke teploty či dážď.  Vtedy vaša postava mrzne a môže ju to až zabiť. Pomáhajú ohniská a prístrešie. Ohroziť vás môže aj jed, napríklad pavúčí a vo vode sa po chvíľke utopíte.

Pomocníkom pri orientácii v teréne je kompas so svetovými stranami v hornej časti obrazovky, ako aj mapa a špeciálny režim videnia, po zapnutí ktorého vidíte v rozjasnenom okolí zvýraznené suroviny a živočíchy.  So základmi hry vás oboznámia interaktívne sošky sovičiek. Za zmienku stojí privlastnenie si stromu, ktorý môže poslúžiť ako vaše útočisko a dá sa potom nahradiť iným. Aktivuje sa pri gnómovi - komorníkovi, po vyšplhaní úplne na vrchol, ktorý vás potom aj preváža hore-dolu ako na výťahu.

Smalland: Survive the Wilds
Smalland: Survive the Wilds Pozor, mám jaštericu a nebojím sa ju použiť!
Pozor, mám jaštericu a nebojím sa ju použiť!


Smalland: Survive the Wilds Môj vlastnoručne postavený dom, mlyn a pracovné stoly v údolí.
Môj vlastnoručne postavený dom, mlyn a pracovné stoly v údolí.


Smalland: Survive the Wilds V príbytku si môžete umiestniť aj získané kuriozity, napríklad plastového vojačika.
V príbytku si môžete umiestniť aj získané kuriozity, napríklad plastového vojačika.




Smalland je síce technicky trochu nedotiahnutá hra a dalo by sa tam kadečo opraviť, ako aj pridať plnohodnotný príbeh a úlohy, ale súčasne je to parádny relaxačný zážitok v prostredí hmyzu. Hra obsahuje slušné survival prvky, dobre fungujúci systém získavania surovín, solídnu výrobu predmetov a výstavbu, obstojné boje. No predovšetkým krásny pocit objavovania malého sveta, v ktorom nájdete artefakty sveta veľkého. Ak netrpíte arachnofóbiou alebo entomofóbiou, Smalland vám môže byť veľmi sympatický.


napísal uni 28.2.2024
Páči sa mi! (+1)
7.5
Ohodnotiť
SMALLAND: SURVIVE THE WILDS
+ interesantný otvorený svet hmyzu a jeho objavovanie
+ výroba a výstavba s čoraz zaujímavejšími možnosťami
+ skrotenie a jazdenie na rôznych druhoch hmyzu a obojživelníkoch
+ dobre zakomponované survival prvky
+ zmeny ročných období, počasia, denný a nočný cyklus s vlastnými nastaveniami
- kolízie textúr a rôzne iné technické nedostatky
- chýba plnohodnotný príbeh a úlohy, ktoré by viac sprevádzali váš postup
- rýchle opotrebovanie a nutnosť častej výmeny predmetov je časom dosť otrava
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-9400 2,90GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 1650, OS Win 7 SP1 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk