Aj Ubisoft ukazuje zapracovanie AI do NPC postáv

Dnes máme deň plný AI NPC postáv, už je tu ukážka tretieho zapracovania, teraz od Ubisoftu.

pridal saver 19.3.2024 o 19:44 pod hry
Aj Ubisoft ukazuje zapracovanie AI do NPC postáv

HRY > NOVINKY >

Dnes máme deň plný AI NPC postáv, už je tu ukážka tretieho zapracovania, teraz od Ubisoftu. Ten používa Nvidia technológie a ukazuje na nich svoj prvý prototyp. Bližšie ho predvedie na GDC konferencii a zatiaľ tu z neho máme len obrázky a popis.

Ubisoft používa systém od Nvidie s pridanou Audio2Face funkciou a jazykovým modelom od Inworldu. Snažia sa vytvoriť prirodzenú interakciu s NPC postavou bez toho, aby narušili autentickosť situácie, v ktorej sa nachádza alebo charakter samotného NPC.

Ale Ubisoft rovno hovorí, že AI má len dopĺňať kreativitu vývojárov, nie ju nahrádzať:

„Spôsob, akým sme pracovali na tomto projekte, vždy mysleli na našich hráčov a vývojárov,“ hovorí Guillemette Picard. „S ohľadom na hráča vieme, že vývojári a ich kreativita musia stále riadiť naše projekty. Generatívna AI má hodnotu len vtedy, ak má hodnotu pre nich.“

Základom je to, že NPC majú byť postavy, nie programy. To prakticky to znamená, že osobnosti týchto NPC nie sú vytvorené strojom, ale spisovateľom, ktorý formuje ich charakter, príbeh a konverzačný štýl, a potom pokračuje vo vylepšovaní, keď model výučby jazyka začne improvizovať dialóg.

Aj Ubisoft ukazuje zapracovanie AI do NPC postáv

Napríklad šéfka príbehu Virginie Mosser strávila posledný rok a pol vytváraním postáv pre projekt NEO NPC a považuje to za obohacujúcu, aj keď úplne novú skúsenosť. Tá doteraz písala postavy, ich príbehy a dialógy priamo, ale teraz tieto všetky veci píše do charakteru postavy pre jazykový model.

"Je to veľmi odlišné," hovorí. „Ale po prvý raz v živote môžem mať rozhovor s postavou, ktorú som vytvorila. Odmalička som o tom snívala.“

Každá postava tak môže mať vytvorený vlastný jazykový model, ktorý zhrnie všetky jej vlastnosti, minulosť, skúsenosti a charakter.

Zároveň Ubisoft hovorí, že musia model testovať a sledovať, či sa správa tak ako od neho očakávajú, ak nie musia opravovať:

„Úlohou modelu sa stáva: musím zosobniť túto postavu,“ hovorí analytička dátového modelu Maletová. „Je pre nás naozaj dôležité, aby sa správala ako postava, ktorú vytvorila Virginia. Takže, keď sa s ňou rozprávame, pýtame sa sami seba: „Je to Lisa? Povedala by to Lisa?“ a ak je odpoveď nie, musíme sa vrátiť a zistiť, čo sa stalo v rámci modelu, keď sa odchýlil od vízie, ktorú mala Virginia.“

Ubisoft k tomu ďalej hovorí, že takáto iteratívna tvorba postavy tiež pomáha vytvoriť štruktúru okolo akéhokoľvek správania hráča, ktoré by mohlo narušiť tón konkrétneho scenára alebo cieľ, ktorý chcú v konečnom dôsledku dosiahnuť. Postavy sú naprogramované tak, aby reagovali na výzvy hráča určitým spôsobom alebo aj nereagovali, v závislosti od ich osobnosti.

Na to musí mať postava určité mantinely, ktoré budú pri NPC zastávať filtre. Tie musia zachytiť toxicitu a nevhodné vstupu zo strany hráča:

„Rozlišujeme medzi medzi hráčmi, ktorí si znepriatelia NPC a ktorí ich urážajú, takže môžeme správne určiť, čo je toxické,“ hovorí Maletová. "Model je potom vytvorený tak, aby reagoval na uvedenú toxicitu a už nespolupracoval. Je pre nás dôležité zopakovať, že tieto postavy nemajú slobodnú vôľu. Sú tu na to, aby zohrali úlohu v príbehu. Majú príbehový okruh.“

Dodávajú, že v rámci LLM existuje veľká citlivosť na zaujatosť a stereotypy a ich vplyv na dizajn a správanie postavy. A vraj to zbadali na príliš atraktívnej ženskej postave:

"Vytvorili sme fyzicky atraktívnu ženskú postavu,“ vysvetľuje Maletová, "a jej odpovede smerovali k flirtovaniu a zvádzaniu, takže sme ju museli preprogramovať".

Samozrejme, toto celé nie je hra, len prototyp, ktorý vytvára základy pre niečo, čo neskôr implementujú. Dôležité bude, že toto sa bude dať implementovať aj ak nie ste AAA vývojár. 





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20024)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk