JUST CAUSE

JUST CAUSE

7.2

Hrali ste už hru, ktorá mala perfektný potenciál a nevyužila ho ani z polovice?

Recenzia na PC verziu

Sú krajiny, ktoré potrebujú zmenu a sú krajiny, ktorých zmenu potrebuje svet. San Esperito malý ostrovný štátik potrebuje zmeny obe. Preto ste povolaný do akcie vy - Rico Rodrigez, expert na štátne prevraty, zamestnanec CIA a akčný hrdina v jednej osobe. Divoká latinská amerika zmietajúca sa v kŕčoch diktátorov, drog, mafie a zbraní hromadného ničenia na vás čaká. Pozrime sa však na to, či si zaslúži vašu návštevu.

Avalanche Studios, začínajúce švédske štúdio sa pustilo do svojho prvého projektu, v ktorom spojili nový engine so zaujímavým nápadom a vyšla z toho akčná adventúra Just Cause. Hra síce mala po ceste pár problémov, ako dlhé hľadanie a nasledné strácanie distribútorov, ale nakoniec to zvládla, Eidos hru priniesol na PC a konzoly a my si môžeme vychutnať nedozierne džungle tropického súostrovia a na chvíľu sa ponoriť do pokusu o prevrat a zastavenie zbraní hromadného ničenia s armádou jedného muža.

Autori v hre prakticky skombinovali džungľový štýl Boiling Pointu s možnosťami GTA, kde sa na niekoľkonásobne rozľahlejšom prostredí ako malo GTA SA, budete snažiť predierať ostrovom, navštevovať a oslobodzovať množstvo dediniek, zúčastňovať sa rozmanitých vedľajších misií, pretekov a hlavne sledovať líniu hlavného príbehu, kde vás vaši šéfovia zo CIA budú posielať na najnemožnejšie misie s cieľom oslabiť pozíciu vlády v prospech rebelov. Budete dobíjať mestá, zabíjať generálov, ničiť polia koky, hľadať zbrane hromadného ničenia, infiltrovať, utekať pred políciou. Spolu pekná kôpka misií, ktoré vás prevedú celou rozsiahlou a rozmanitou krajinou. Ak budete chcieť splniť úplne všetko na ostrove, čakajte hrateľnosť viac ako 30 hodín.

Just Cause

Akcia vyzerá pekne, ale ovláda sa horšie.
Just Cause

Vozidlá rovnako.
Just Cause

Naštastie z nich môžete vyskočiť.

V prvom rade hru treba brať ako arkádovú, nie je to žiadna simulácia alebo taktická akcia. Viac to v tejto oblasti môžeme prirovnať ku GTA ako k Boiling Pointu. Teda ľahké zabíjanie protivníkov (ak ich nie je veľa), ťažké zomieranie, gigantické skoky s vozidlami, obrovské výbuchy všade naokolo, to vás bude sprevádzať celou hrou. Keď si porovnáme hrateľnosť Xbox360 a PC verzie, Xbox360 má aj plné automatické zameriavanie a je jednoduchšia, zatiaľ čo PC verzia v boji s ručnými zbraňami využíva zameriavanie myšou, paľbu zo statických kanónov a vozidiel obstaráva automatika. Osobne myslím, že v tomto arkádovom štýle mohli aj na PC nechať plnú automatiku.

Keď sme už pri vozidlách, extrémne veľký ostrov si žiada aj extrémne rozmanité vozidlá. Hráči môžu čakať, ako pozemné, tak vodné a aj sériu vzdušných vozidiel. Na vode máte všetko možné, od plachetníc, cez malé motorové člny, až po rýchočlny, na zemi terénne motorky, jeepy, rozmanitú ponuku lokálnych vozidiel, až po nákladiaky, autobusy, alebo množstvo vojenských a policajných vozidiel, ktoré vám budú neustále v pätách. Nakoniec na letiskách nájdete helikoptéry od výmyslu sveta a aj niekoľko lietadiel, od práškovacieho, až po bojové Migy. Všetko to môžete hneď ovládať, netreba si robiť žiadne vodičáky. Ale vozidlami to tu celé nekončí, elementármym doplnkom vašej postavy je aj padák, ktorý môžete hocikedy využiť a buď vyskočiť z lietadla, zoskočiť z brala a pokochať sa prírodou, alebo aj vyskočiť na auto, vypustiť padák a vzniesť sa do vzduchu.

Vaša postava má aj hák, ktorým sa môže zaháknuť o ľubovolné vozidlo, nechať sa ťahať, presúvať sa medzi vozidlami, alebo nakoniec aj zoskočiť na vozidlo a za jazdy ho uniesť. Táto časť hry je dosť prepracovaná, škoda, že to použijete len pár krát. Vo výbave máte okrem padáku a háku aj sériu zbraní, kde sú základom dual pištole s neobmedzenými nábojmi a ďalšie štyri typy zbraní, ktoré budete môcť vymieňať a to od brokovníc, cez samopaly, až po raketomety. Dôležitým doplnkom sú aj granáty. Osobne by som ale povedal, že pištole a granáty stačia na celú hru. Síce zostrelovanie helikoptér raketometom má svoj šmrnc.

Nakoniec je tu PDA, ktoré je dôležitou súčasťou hry, kde vidíte rozsiahlu mapu prostredia s legendami, kde máte ďalšiu misiu, kde sú dôležité veci, ktoré sa vám zídu, ktoré oblasti ešte nemajú rebeli zaistené atď. Môžete si cez PDA objednať vozidlo zo CIA, alebo pozrieť body vašej aktuálnej misie, alebo dokonca objednať odvoz do niektorého zo safe domov. Užitočná vecička.

Just Cause

Taxík zadarmo sa dá využiť na všetkých typoch vozidiel.
Just Cause

Akčné preskakovanie medzi vozidlami bude často potrebné.
Just Cause

Po misiách môžete ísť relaxovať na more.

Pozivítom hry je, že celý ostrov žije, nie je to tu pusté ako v Boiling Pointe a vždy máte plné cesty, moria s loďami a aj vo vzduchu môžete rátať so spoločnosťou. Síce je to stále riešené na systéme neustáleho sa objavovania v určitej vzdialenosti od vás, ale to je pri hrách tohto typu bežné. Potešia aj rôzne neprirodzené situácie, ako búračky na cestách, rôzne potýčky bez vášho pričinenia atď.

To boli viac menej pozitívne veci hry, teraz poďme na jednu zásadnú negatívnu vlastnosť a tou je samotná hrateľnosť. Hrateľnosť, ktorá ako keby uviazla v polovici vývoja a hrateľnosť, ktorá celý zaujímavý nápad sťahuje dolu. Či už sa jedná o samotné ovládanie hry, divoké ovládanie vozidiel, slabá AI nepriateľov, nízka obtiažnosť alebo sterotypný výber misií, všetko ostalo stáť pred cieľom. Niektoré veci ďaleko, iné zase bližšie k cieľu, ale všetky by potrebovali doladiť. Niekedy cez hru ma napadalo, aké by to bolo, keby hra dostala hĺbku vzťahov medzi frakciami, aké mal Boiling Point, alebo naopak aké by to bolo, keby Boiling Point dostal grafiku Just Cause.

Grafika v hre priam vyráža dych, síce Xbox360 trochu viac vďaka efektom, ktoré na PC so záhadných dôvodov nie sú (HDR, soft-shadows, ohýbanie trávy, keď ňou prechádzate atď.), ale obe ukazujú jedinečné možnosti procedurálneho generovania terénu, ktoré dokáže vytvoriť obrovský ostrov a ukázať ho pri pohľade z lietadla bez straty rýchlosti. Rovnako ho celý môžu zaliať do vychádzajúceho slnka, noci alebo jasného dňa. Nechýbajú volumetrické oblaky obopínajúce vrchloky kopcov, ktoré si môžete obzrieť aj zhora a uvidieť rozsiahlu krajinu. Pekné sú vlnky v zálivoch a aj kvalita vody, do ktorej sa môžete ponoriť a objaviť rozmanitý podmorský svet. Autori sa naozaj posnažili, scenérie s niekoľko kilometrovým dohľadom vyzerajú jedinečne. Škoda, že sa nepohrali s grafikou všetkého, a napriek tomu, že príroda na ostrove je veľmi pekná, samotné mestá a dedinky sú trochu jednoduché a takmer všade rovnaké. Našťastie to tu trochu obohacujú monumenty, ako mosty, haciendy na vrchole hôr, ropná veža, ukryté tábory rebelov, raketové hniezda.

Grafika v engine ale nie je všetko, tu tomu chýba ešte deštrukcia okolia, kde vaše auto zastaví takmer všetko a niečo, ako vyvalenie plota ani nečakajte. Rovnako tomu chýba aspoň trochu normálnejšia fyzika vozidiel, pri ktorej by sa naozaj s vozidlami dalo jazdiť, nie len sa neustále snažiť udržať vozidlo na ceste a po prípadnom nabúraní stále sledovať, ako sa z auta stáva bowlingová guľa. Na druhú stranu ostatné vozidlá, ako helikoptéry, lietadlá a lode sú veľmi jednoducho a prijateľne ovládateľné a po okolí ostrova sa na nich vozí oveľa pohodlnejšie. Aj animácie postáv by zniesli viac variability.

Just Cause

Bojov a exlpózii si užijete viac ako dosť.
Just Cause

Base jumping si budete vychutnávať.
Just Cause

Nedozierne diaľky obrovského prostedia zapôsobia.

Hru spestrujú (pomedzi misiami) prestrihové scény, vďaka ktorým zabrala hra celú plochu DVD9, ktorých je síce dosť, ale sú fádne, väčšinou len letmý brífing pred misiou, kde vám šéf cestujúci po okolí ostrova na karavane pridelí úlohu, zatiaľ čo vy si pozeráte jeho sexi asistentku opaľujúcu sa v bikinách a čítajúcu knihu "Zmena režimu za 7 dní". Prípadne aj malé poďakovacie scény po misiách, kde vás kedy tedy nejaká pipka vybozkáva. Humor v scénach poteší, ale chcelo by to trochu viac šťavy a akcie, nehovoriac o absentujúcich dialógoch. Zvuková stránka hry nie je veľmi bohatá a okrem rozhovorov v prestrihových animáciách a neustálej streľby ju obohacuje len latinská hudba.

Takže znovu. Hrali ste už hru, ktorá mala perfektný potenciál a nevyužila ho ani z polovice? Ja áno. Je ňou Just Cause, hra s perfektným enginom, ktorý to v pokračovaní zrejme dotiahne ešte ďalej, hra so slušným potenciálom, ale úplne nedokončenou hrateľnosťou. Vidieť, že je to prvá hra tímu, ktorý vznikol okolo výstavby enginu. Podobný prípad sme videli pri Far Cry, kde bol tiež najskôr geniálny engine, ale v tom prípade si dali viac záležať na dopracovaní hry. Štúdio Avalanche ešte také skúsené nie je, ale napriek tomu vytvorili zaujímavý základ niečoho, čo do budúcnosti môže vyznieť veľmi dobre. Nakoniec pokračovanie Just Cause už bolo ohlásené.

Just Cause

Nádherný výľad z helikoptéry.


Just Cause

Gigantické územie hry.


Just Cause

Moje meno je Rico. Rico Rodrigez. James Bond je nula.



napísal saver 25.10.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.2
Ohodnotiť
JUST CAUSE
+ rozsiahlosť prostredí
+ množstvo rozmanitých vozidiel
+ veľmi kvalitný a rýchly engine
- absencia multiplayeru
- fyzika áut a motoriek
- stereotypné prostredia a misie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,4 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB DX9 kompatibilná
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz, 1024 MB RAM, VGA 128 MB DX9 kompatibilná


RECENZIE HRÁČOV
Just Cause
8.4
LUK    29.8.2007
Poznáte hru GTA? Ach, čo sa pýtam, veď určite áno. Ja ju tiež poznám. Keďže posledné GTA vyšlo u...prečítať celé
Just Cause
8.1
DROPY9    24.4.2007
Prečo spomínam práve veľkosť? Ak to ešte neviete, JC je hra s neuveriteľnou rozlohou, "cool" grafiko...prečítať celé
PC
PS2

Vývoj: Eidos / Avalanche Studios
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk