PRO EVOLUTION SOCCER 6

PRO EVOLUTION SOCCER 6

8.3

Aké zmeny môžu už len postihnúť futbalovú simuláciu? Hľadajte v recenzii na Pro Evolution Soccer 6!

Recenzia na PS2 verziu

Futbalu nieje nikdy dosť. Tak zástancov takéhoto výroku by som teraz najradšej ukameňoval. A hneď za nimi by išli aj osoby zodpovedné za akýkoľvek futbalový titul, ktorý mi počas svojho života predhodili. Ono, neberte ma zle. Tento typ športu sa spolu s tenisom a hokejom radí medzi moje obľúbené a aj keď ich praktická realizácia nie je mojou silnou stránkou, rád sa zúčastňujem dotyčných podujatí, pretože podobný zážitok mi televízna obrazovka skrátka neposkytne. Dôvodom, prečo ma toto športové odvetvie prestáva baviť, je fakt, že herné štúdiá akosi nechápu jeho samotné princípy a tlačia mi do hlavy ICH vízie dokonalého futbalu, ktoré ale majú žiaľ s tými skutočnými pramálo spoločného.

Našťastie je tu ale jedna séria, ktorá túto reputáciu napravuje a ak ste pravidelnými hráčmi futbalu (teda, toho virtuálneho), určite viete, o ktorej hovorím. Veru tak, sága Pro Evolution Soccer mala spomedzi konkurencie, čo sa realizmu týka, vždy nejaký ten náskok. V podobnom trende sa nesie aj dnešné, už šieste pokračovanie, sľubujúce hodiny a hodiny nefalšovanej futbalovej extázy. Fiasko, ktoré postihlo tohtoročnú nádielku športovo-arkádových simulátorov z dielne EA môže ešte popularitu PESov navýšiť a preto nebude od veci, ak dnešný diel podstúpi skutočne generálnu prehliadku. Tak teda, Lampard trenky dole, je čas pozrieť sa do análov!

Pro Evolution Soccer 6

Nožnicovonohý Nedvěd.
Pro Evolution Soccer 6

Brankár sa pošmykol na banánovej šupke a je z toho ihneď gól!
Pro Evolution Soccer 6

Poďme chlapci, poďme do plynu, hej, poďme do toho!

Aby bolo možné hovoriť o futbale, ako o súťaživom športe, musí sa do hry vhodiť lopta a dva (skoro) tucty hráčov. Ale aby hra mala nejakú šťavu a náboj, je vhodné vyššie uvedenú zmes ingrediencií začleniť do nejakých súťaží. Z tohto hľadiska sa nový Pro Evolution Soccer radí medzi tituly s bohatou nádielkou, ktorá zaručuje, že nedostatok možností v tejto hre nepocítite ani omylom. Evergreen športových simulácií v podobe Single-match módu je pripravený vás po klasických matchovských nastaveniach postaviť zoči-voči neľútostnému súperovi, zatiaľ čo náhodný Random mód vám všetky tie nastavenia vygeneruje náhodne a automaticky.

Nechýba ani ordinárna liga či pohárový mód, takže kto má o tieto herné varianty záujem, nech sa páči. Úvodná sada herných možností je ale len akýmsi zahrievacím kolom pred tým, než sa pustíte do skutočného futbalu, tvoreného nielen Medzinárodnou Challenge, ale predovšetkým bohatou Master ligou, do istej miery kopírujúcou to, čo je možné zhliadnuť v tohtoročnej FIFE pod položkou Manager Mode. Obviňovať Konami z plagiátorstva by ale nebolo fér, pretože až na pár podobných mechanizmov je Master mód natoľko odlišný, že ďalšie polemizovanie už skrátka nemá význam.

A aké úlohy vás teda pri manažovaní čakajú? Okrem samozrejmosti v podobe udržiavania vášho tímu na popredných miestach v rebríčkoch hodnotenia (tzn. maximalizovanie víťazstiev) sa neoddeliteľnou súčasťou vašich každodenných starostí stane aj priaznivá finančná bilancia, bez ktorej, ako z našej slávnej futbalovej ligy viete, sa dobrých výsledkov od svojich hráčov nikdy nedočkáte. Samotné mechanizmy Manager módu sú vďaka novo pridanému poradcovi ľahko pochopiteľné aj pre futbalové antitalenty a aj keď sa občas vyskytnú momenty, kedy sa na scéne objaví beznádej, vo väčšine prípadov budete mať chod vašej virtuálnej kariéry pevne v rukách.

Čo sa týka druhého menovaného, teda International Challenge, tak vedzte, že ide o šalamúnsky zamaskované majstrovstvá sveta (aspoň mne tak pripadali). Tri americké a európske poháre po 6 až 32 tímoch pozostávajú nielen z finálových bojov, ale prekvapivo aj z kvalifikácií, takže celé to martýrium prebojovávania sa do čela tabuľky vám tentokrát neujde. Z ďalších herných možností rozhodne stojí za zmienku prepracovaná online podpora, s plnou kompatibilitou medzi jednotlivými platformami, takže nie je problém sa zúčastniť stretnutia s protivníkom, ktorý hrá na diametrálne odlišnej hernej mašine. Je síce pravda, že jediný prítomný mód (single match) vám nevydrží na veky, ale vďaka prirodzenej súťaživosti v každom z nás dosiahne hrateľnosť závratných výšin a vy sa tak budete baviť bez ohľadu na to, či je to váš piaty alebo päťdesiaty zápas. A hrateľnosť je konieckoncov to najdôležitejšie, čo oddeľuje „kvázi“ hry od tých skutočných.


Pro Evolution Soccer 6

Capture the Flag infiltrovalo aj PES, alebo sa mýlim?
Pro Evolution Soccer 6

Excelovská tabuľka v plnej paráde. Teda, v Rxceli vyzerá nepochybne lepšie.
Pro Evolution Soccer 6

Menu, akoby z oka vypadlo tomu z Fast and Furious.

Asi so mnou budete súhlasiť keď prehlásim, že podobne realistickú futbalovú simuláciu, akou je značka Pro Evolution, budete na tomto svete hľadať len veľmi ťažko. Prakticky je možné hovoriť o pravom simulátore, keďže škála možností, ako sa prebojovať až do útočného pásma protivníka, je vskutku neobmedzená. Navyše, vďaka vylepšenej fyzike lopty sa hra opäť stáva plynulejšou, bez strnulých a hnusne nerealistických póz jej protagonistov, čo je na celkovej atmosfére jednoznačne poznať. Preč sú magnetické kopačky či pevne definované trajektórie – lopty nového milénia sa správajú presne podľa skutočnosti, čo vo väčšine prípadov znamená iba jediné: nepredvídateľne. Niet sa potom čo čudovať, že ako strely, tak aj prihrávky sa mnoho krát ani nedostanú k zvolenému cieľu, čo síce môže sprvu pôsobiť ako frustrujúci element, ale v neskorších fázach hry sa práve vďaka tomu dočkáte futbalových akcií, pri ktorých vaše srdiečko nejedenkrát zaplesá.

Výraznými zmenami prešli aj animácie a celkové poňatie vzájomných stretov jeden na jedného, ktoré nielenže pôsobia prirodzene, ale navyše vám umožňujú aj nejaké to experimentovanie, hlavne čo sa ovládania lopty týka. K samotnej hrateľnosti už len prispieva jednoduché a na mieru šité ovládanie, pomocou ktorého je úspešné dotiahnutie akcie otázkou iba jednoduchej čudlíkovej sekvencie, od ktorej by si majstri v prekomplikovanosti, EA, mali konečne zobrať príklad. Jedna vec mi ale ten futbalový zážitok sústavne kazila.

Ok, tak teda dve veci. Za prvé, brankári. Neviem, ako je to možné, ale v porovnaní zo špičkovo rozanimovanými a realisticky sa pohybujúcimi hráčmi pôsobia strnulí brankári priam zúfalým dojmom, ktorý sa ešte väčšmi vystupňuje v momente, keď budú mať predviesť niečo zo svojho umenia. Žeby autori nedopatrením vložili do hry hokejových gólmanov?? Neviem, ale každopádne som si pri niektorých zákrokoch pripadal ako pri sledovaní 4. anglickej futbalovej ligy (alebo 1. slovenskej). Nelogické úskoky, oneskorené reakcie, často z kontextu vytrhnuté zákroky či pustené góly, ktoré by zblokoval aj Kamil Č., to všetko dokáže dokonale zmraziť výborný pocit z hrania a veci, ako nepochopiteľné vyrážanie inak v pohode chytateľných lôpt pred seba už radšej ani nekomentujem. Druhým, aj keď nie až tak závažným pochybením (z istého uhla pohľadu) zo strany autorov sú diskutabilné výkony rozhodcov.

Holt, neexistuje hra, ktorá by nemala svoje slabé miesto a práve spomínaný arbitri boli odjakživa slabinou PES. Tento ročník, aj keď z tohto hľadiska mohutne vylepšený, je stále postihovaný tu a tam podivnými rozhodcovskými výrokmi, nad ktorými budete neraz krútiť hlavou. Keď mám ale pravdu povedať, osobne mi je ich počínanie bližšie než chirurgická presnosť a správnosť ich kolegov od konkurencie, nakoľko sa riadia skutočným svetom a v ňom sú chybné výroky arbitrov na každodennom poriadku. A ešte jedna vec. Futbalové hviezdy majú priam nadľudské schopnosti a keď sa raz Henry rozbehne za loptou, je viac než 100 % šanca, že z prípadného súboja vyjde víťazne. Nemožno sa potom čudovať, že v prípade vhodnej rozohrávky na takúto hviezdu sú šance, že inkasujete gól viac než pravdepodobné. Teda, trošku menej toho gumi džúsu by týmto licencovaným hráčom rozhodne neuškodilo.


Pro Evolution Soccer 6

Koller používa hlavu len na jediné a nie je to rozmýšľanie.
Pro Evolution Soccer 6

Súboj frantíkov a pepíkov by som ihneď prepínal :-).
Pro Evolution Soccer 6

Kameraman v pozadí v skutočnosti filmuje nahú ženu, čo sa práve rozbehla naprieč trávnatou plochou.

Apropo, Licencie. Žlčový kameň úrazu série PES sa každým rokom zmenšuje, pretože Konami nelení a usilovne zháňa licencie, kde sa dá. Výsledkom toho je napríklad fakt, že v tohtoročnom PES 6 sa dočkáte premiéry licencovaných tímov Argentíny, Holandska, Španielska či Talianska, čo si myslím, že je viac než úctyhodný výkon. Je tu ale jeden drobný hák. Totižto, až na pár dobre známych tímov a líg sa ostatným už taká pocta neušla a tak sa opäť môžete pripraviť na niekoľko dňový maratón upravovania súpisiek a ďalších údajov, pretože hrať za nejaký nonane tím s noname hráčmi nie je až taká sranda, ako by ste očakávali. Našťastie je tu možnosť spomínaných úprav, vďaka ktorým je každodenný update roosterov doslova hračkou.

V čom táto séria rozhodne nevyniká, je celková prezentácia, ktorá sa s tou Fifáckou nemôže zrovnávať ani náhodou. Fádne a trošku neprehľadné menu obrazovky, nelicencovaná a uši trhajúca hudba, či každoročne používaný ten istý komentár, ktorý vás svojou nekvalitou neskutočne vytáča, to všetko sú znaky pofidérneho technického spracovania, ktoré dokáže nováčikov odpudiť rýchlosťou črevnej prehánky. Aspoň že sú modely hráčov, ako aj ich animácie zvládnuté na jednotku, pretože inak by som musel ísť v hodnotení o pekných pár percent dole. Výbornú atmosféru ale buduje majestátnosť jednotlivých futbalových stánkov, ako aj rozličné ambientné zvuky doprevádzajúce hru, vďaka ktorým sa budete počas zápasov cítiť, ako keby ste boli skutočne „tam“.

Niekoľko výraznejších noviniek v herných mechanizmoch, vylepšená fyzika lopty, či drobné ergonomické zmeny, to všetko sú hlavné rysy nového Pro Evolution Soccer 6. Viditeľne slabšie technické spracovanie je ale len poškodenou zlatou schránkou, ukrývajúcou kdesi vo svojich útrobách azda najrealistickejšiu futbalovú simuláciu, akú si môžete v týchto dňoch zahrať. FIFA 07? Nenechajte sa vysmiať. Pravý futbalový fanúšik zásadne volí značku PES, pričom ja toto rozhodnutie môžem len schváliť. Tak čo, ešte stále si myslíte, že trávnik je tu len na kosenie?


napísal blade 22.11.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.3
Ohodnotiť
PRO EVOLUTION SOCCER 6
+ opäť parádna hrateľnosť
+ realizmus na každom kroku
+ množstvo herných módov
+ online multiplayer
- brankári
- slabšia prezentácia
- občasné výroky arbitrov


RECENZIE HRÁČOV
Pro Evolution Soccer 6
9.1
TEDDYPICKER    26.11.2007
Tak moja mánia s Psom začala už dávno-pradávno ešte na mojej staručkej milovanej PS1,na ktorej som s...prečítať celé
Pro Evolution Soccer 6
9.0
SPOKI    5.12.2006
Takže kto si myslí že Fifa 07 je lepšia tak má asi mozoľ na nohe, Pro Evolution Soccer 6 je určite l...prečítať celé
PS2
PC
PS3
PSP
Xbox 360
DS

Vývoj: Konami / CD Projekt / Konami
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  október 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk