LOTR ONLINE: SHADOWS OF ANGMAR

LOTR ONLINE: SHADOWS OF ANGMAR

Ste zvedaví, aké správy prichádzajú z Tolkienovej Stredozeme?

Dojmy

Azda najočakávanejšou MMORPG roku 2007 je Age of Conan, ktorá sľubuje množstvo inovácií a osobitý herný zážitok. Ani konkurencia však nespí na vavrínoch a tak sa môžeme tešiť na viacero pozoruhodných online titulov. K tým najzaujímavejším nesporne patrí aj Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar. A aké správy prichádzajú z Tolkienovej virtuálnej Stredozeme?

Poďme pekne poporiadku. Hra ponúkne štyri hrateľné rasy, ľudí, elfov, hobitov a trpaslíkov, ktorí ako jediní postrádajú možnosť voľby ženského pohlavia. Ďalším krokom je priradenie povolania, pričom možnosti závisia od predošlého výberu. Kompletné menu obsahuje sedem alterantív a sú to: champion, guardian, captain, minstrel, hunter, lore-master a burglar. Nasleduje pomenovanie postavy, úprava zjavu a štylizovaných doplnkov. Zaujímavá je možnosť zvoliť si meno v duchu Tolkienovho názvoslovia, čím sa dosiahne väčšia spriaznenosť s hrou. Ak vás však neláka, nemusíte ju využiť.

Príbeh začína Frodovým odchodom z Kraja. Ak budete mať šťastie, sympatického hobita nesúceho Jeden prsteň a jeho spoločníkov určite niekde stretnete. Hlavným dejiskom je Angmar, kde vzrastá moc Kráľa-čarodeja, ale navštívite aj Kraj, Roklinku, Hmlisté hory a ďalšie známe, ale aj celkom nové oblasti. Morie sa dočkáme až v expanzii.

LOTR Online: Shadows of Angmar
LOTR Online: Shadows of Angmar
LOTR Online: Shadows of Angmar

Úvodná lokalita opäť závisí od výberu rasy. Nebude to však žiadna prechádzka ružovou záhradou, lebo začínate hneď zostra. Napríklad, ak si zvolíte elfa, ocitnete sa v Edhelione, kde musíte čeliť invázii nájazdníkov. Pri obrane mesta sa oboznamujete so základnými schopnosťami a systémom hry a okrem iného vás privíta aj Elrond. U iných rás sa môžete tešiť na Gandalfa, Gimliho a čiernych jazdcov. Po tom, čo sa preukážete ako schopný obranca, nastane čas opustiť rodisko a vyraziť do strastiplného sveta, kde na vás čaká množstvo ďalších dobrodružstiev.
 
Jednotlivé lokality sú prezentované ako kapitoly veľkolepého epického príbehu. Nie sú statické, to znamená, že ak dlhšie pobudnete v nejakej oblasti, dočkáte sa iných úloh, monštier a udalostí, ktoré sa formujú na základe počínania hráčov. Úlohy budú v podstate podobné ako v iných MMORPG, teda budete musieť zlikvidovať určitý počet monštier, doručiť predmety, kompletizovať zbierky. Nájdete tu však aj zaujímavý komplex úloh. Napríklad zatiaľ čo jedna skupina hráčov je v pevnosti poverená doručením zásielky, iná skupina musí toto miesto brániť, kým neuspejete. 
 
Užívateľské rozhranie pripomína World of Warcraft. V ľavej hornej časti obrazovky vidíte svoj portrét, napravo mapu, v spodnej časti nájdete rozhovory a lištu s priradenými činnosťami a schopnosťami. Pri boji vám môže pomáhať vyvolaný pobočník, alebo kreatúra, ktorú ovládate prostredníctvom menu s príkazmi typu stráž, nasleduj, útoč. Ak zvolíte asistenciu, váš pet útočí na cieľ, ktorý atakuje jeho vlastník a ak prestanete, urobí tak isto. Pobočníci majú špeciálne schopnosti, ktoré dokážete aktivovať, ale získavajú ich na vyšších úrovniach. NPC postavy, ktoré zadávajú úlohy, sú označené prsteňom a ich polohu vidíte vyznačenú aj na mape, kde sa aktualizuje obsah známych zón. Dobre viditeľní sú aj obchodníci, bankári, poštové schránky a tréneri.

LOTR Online: Shadows of Angmar
LOTR Online: Shadows of Angmar
LOTR Online: Shadows of Angmar


Dôležitou súčasťou každej MMORPG je zoskupovanie hráčov. Tímy s maximálnym počtom 9 členov sa nazývajú spoločenstvá a môžu využívať unikátne pohyby. Jedná sa o koordinovaný postup, pri ktorom skupinka získava obranný alebo útočný bonus, alebo sa doliečuje. Vodca spoločenstva zadáva parametre, akých hráčov uvíta vo svojej družine a dokonca, na aké úlohy je táto skupina zameraná, čo uľahčuje hľadanie vhodnej partie. Hráči na potulkách za odmenu získavajú predmety, ale aj tituly, lepšie schopnosti a napríklad odomknú nové emócie. Medzi zbraňami nenájdete Žihadlo ani iné legendárne predmety, ale rozhodne nebude núdza aj o výzbroj so špeciálnymi vlastnosťami. Medzi nepriateľmi nebudú chýbať orkovia, trolovia a Uruk-hai. Zabojujete si aj s duchmi a dokonca balrogmi.

Titulov je v hre požehnane a získate ich samozrejme za zásluhy. Napríklad, ak prvých desať úrovní absolvujete bez úmrtia, dostanete titul "neporazený“. Keď splníte množstvo úloh v Erud Luin, pochválite sa označením "hrdina Erud Luin“. Ďalšie tituly získate za odkrývanie nových území, za porazenie veľkého počtu určitých nepriateľov, ale napríklad ak ste drzí pri rozhovoroch, môžete byť poznačení ako "nevychovaný“.
 
Postavy sa samozrejme budú vyvíjať a okrem klasických zručností a kúziel nadobúdajú extra pasívne a aktívne schopnosti, črty. Obecné črty sú dostupné všetkým bez rozdielu. Rasové závisia od voľby rasy a črty povolania súvisia s vaším bojovým zameraním. V mimoriadnych prípadoch sa dočkáte aj legendárnych čŕt, ktoré sú osobité a veľmi ojedinelé. Súčasťou hry bude aj kupovanie domov a samozrejm e guildy. Zaujímavosťou je svadba s inou postavou alebo adopcia.

LOTR Online: Shadows of Angmar
LOTR Online: Shadows of Angmar
LOTR Online: Shadows of Angmar


Okrem bojov vás čakajú aj remeslá. Z materiálu, ktorý kúpite alebo pozbierate na potulkách vyrobíte v dielni s použitím receptu rozličné predmety rôznej kvality. Základné zručnosti budú dostupné všetkým, ale neskôr si zvolíte špecializáciu a tak sa napríklad stanete odborníkom na kožiarske výrobky, alebo vyrobíte jedlá so špeciálnymi účinkami. Niektoré remeslá budú na seba viazané, takže napríklad kováč bude kuť meče, ale dokáže si aj vyrobiť vhodný materiál z nájdenej rudy.
 
Grafika bude na vysokej úrovni a lokality hre šité na mieru, čiže sa čo najvernejšie pridržiavajú opisov a dobového štýlu. Užijete si hru svetla a tieňov, odrazy na hladine, romantické prírodné scenérie. Veľmi dobré bude ozvučenie s podporou EAX a ak si nevypnete hudbu, určite sa budete rozplývať napríklad pri speve elfov. Akurát čo sa týka ozvučenia postáv, má hra ešte určité rezervy a uvidíme, ako to napokon dopadne. V skúšobnej verzii boli nahovorené väčšinou len pozdravy obchodníkov.
 
Úprimne povedané, nejaké prevratné inovácie v tomto titule zrejme nenájdete. Ale tí, čo mali možnosť hru testovať, vyzdvihli jedinečnú atmosféru a ocenili dôraz na komunikáciu hráčov a o to predsa v MMORPG ide. Nájsť si nových priateľov a spoločne prežívať dobrodružstvá vo virtuálnom svete, ktorý je lákavejší ako šedivá skutočnosť. V tomto smere Lord of The Rings rozhodne nesklame. Servery by mali byť (platiacim) hráčom prístupné už 24. apríla. Tvorcovia uvažujú o mesačných poplatkoch v cene 10 dolárov a úplnou novinkou je doživotné predplatné hry za 200 dolárov.

LOTR Online: Shadows of Angmar


LOTR Online: Shadows of Angmar


LOTR Online: Shadows of Angmar



napísal uni 19.2.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
LOTR ONLINE: SHADOWS OF ANGMAR


LOTR Online: Shadows of Angmar
PC

Vývoj: Turbine Entertainment / Turbine Entertainment
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19855)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk