STUNTMAN: IGNITION

STUNTMAN: IGNITION

Ste pripravení na budovanie kariéry najlepšieho kaskadéra v celom Hollywoode? Klapka, akcia,... prvé dojmy z dema.

Kedysi vás za niektoré myšlienky v rozpore s náboženstvom poslali na hranicu. Nie je to tak dávno, čo vás za jednoduchú odpoveď na otázku: čím chceš byť, mohli označiť za nebezpečenstvo ohrozujúce celistvosť spoločnosti ovplyvňovanej červenou zástavou s kosákom a kladivom. Čím chceš byť? Kozmonaut, smetiar a... kaskadér. Hazardovanie s vlastným životom pre peniaze nebolo v osnovách učiteľov. Za takéto kacírske myšlienky vás boli ochotní postaviť pred tabuľu, ukázať na vás prstom, znížiť známku zo správania a pozvať na milý rozhovor rodičov. Kontrolná otázka, koľkí z vás chceli byť kaskadérom?

Ja som osobne sníval o vození sa na veľkej Tatre, ale poznám jedného človeka, ktorý práve kvôli tomuto zamestnaniu mal v škole problémy (Ahoj Rišo:-)). Vďaka bohu za hry, a vďaka za to, že sa môžete behom sekundy zhostiť svojho vysnívaného povolania bez toho, aby vám niekto kázal o morálke a o tom, čo je správne a čo nie.

Čím chceš byť?

O kaskadérskom remesle a stúpaní po rebríčku tých najlepších kaskadérov v Holywoode, to je námetom v podarí už druhej hry zo série Stuntman s podtitulom Ingnition. Predchodca z produkcie Reflections (svoje meno si pokazil DRIV3Rom) bol na vtedajšie pomery (a ešte aj na dnešné) veľmi obtiažny. Stačila jedna jediná chyba, jedno zaváhanie a scéna sa točila od znovu. Mnohých odradilo časté opakovanie a brúsenie techniky jazdy do dokonalosti, tí, ktorí vydržali, si užili pamätné scény inšpirované najväčšími filmami kinematografie.

Stuntman: Ignition
Stuntman: Ignition
Stuntman: Ignition

Ignition zdieľa ideu precíznosti, na milimeter presného načasovania a prevedenia trikov na pokyn režiséra, limity sú však benevolentnejšie. V každej scéne je predpísaný počet trikov, ktoré máte spraviť podľa požiadaviek hlásených režisérom cez vysielačku. Hra sleduje pozorne vašu jazdu a odmeňuje všetko od driftov, cez bodíčkovanie, tesné prejazdy pomedzi autá, cez skoky, prechod checkpointami, jazdu cez ploty a debny, až po spustenie akcie a zreťazenie všetkých trikov do jedného kaskadérskeho komba, ktoré sa môže natiahnuť cez celú úroveň a nabrať šialené rozmery (zapálenie auta, prechod cez checkpoint, drift do umývačky = zahasenie auta, zničenie reklamnej tabule, odtrhnutie dverí idúcemu autu, drift atď.)

Triky na scéne vystupujú ako režisérske značky, takže vždy viete, kde treba vypustiť rakety, kde treba prebehnúť v blízkosti explózie, ktoré auto obehnúť sprava a do ktorého naraziť. A keby ste zabudli, vysielačka vám dá vedieť dopredu, čo bude nasledovať. Výsledné skóre odráža vašu zručnosť, ale hlavne to, koľko krát ste scénu skúšali prechádzať. Opakovanie je matka múdrosti a v prípade Ignition to platí dvojnásobne. Scény budete prechádzať dovtedy, kým nedosiahnete vo výslednom skóre aspoň štyri hviezdičky, alebo neprekonáte index násobiča v predchádzajúcom pokuse.

Improvizuj

Hra dokáže odpustiť (bodovou penalizáciou) minutie triku alebo neskorú reakciu, nemýľte si to však s nízkou obtiažnosťou. Memorovanie vašej trasy, robenie dokonalých otočiek počas cúvania, udržanie auta na ľade vo veľkých rýchlostiach, kľučkovanie pomedzi padajúce trosky a uhýbanie nevyžiadaným zrážkam musíte zvládnuť, aby ste dosiahli maximálne možné skóre. Nehovoriac o prejdení scény v jednom kaskadérskom kombe, kedy musí byť minimálne každé dve sekundy urobený niektorý z trikov. Je to drina, ale výsledok stojí za to. Nájsť ideálnu stopu, ktorú do hry zapustil dizajnerský tím, bude ťažšie než sa môže zdať.

Stuntman: Ignition
Stuntman: Ignition
Stuntman: Ignition

Lineárna stavba scén je pochopiteľná, podlieha požiadavkám režiséra, dokonca ju môžete aj oživiť vlastnou improvizáciou. Pred driftom vrazíte do krabíc, šmýkajúcim zadkom odrazíte stojaceho kameramana, budete riskovať pod letiacimi vrakmi alebo v blízkosti výbuchov. Ignition si udržuje nastavenú latku obtiažnosti tak, aby s nakrúcanými scénami nemali problém ani kaskadéri- začiatočníci. Päť chýb (vynechanie triku, zlé načasovanie, zlé prevedenie, príliš veľa búračiek) predchádza kompletnému reštartu misie, ktorý na rozdiel od predchodcu vás bez loadingu hodí na začiatok. Pre úplných zelenáčov sa dá aktivovať aj easy mód, kedy hra zažmúri oči nad väčším počtom pokazených trikov.

Klapka, akcia, explózia

Hranie vyžaduje tréning a pevné nervy. Ignition v niečom dokonca pripomína kontroverzného DRIV3Ra. Hlavne presnosťou jazdy a občasným prepadom frameratu. Aj takýmto spôsobom vás dokáže vyhecovať, aby ste po hodenom ovládači o stenu znovu siahli a vyskúšali scénu ako vystrihnutú ako z Bondovky od začiatku. V Ignition sa bude nakrúcať celkovo šesť filmov, pričom každý má šesť akčných scén, od rezervovanejších naháňačiek, až po šialené kúsky ako zaparkovanie auta do vrtuľníku alebo zostrelenie motorkára vo vzduchu.

Vo filme Overdrive idete v koži policajta po krku drogovému dílerovi, Strike Force Omega ako keby vypadol z oka Mad Maxu, Aftershock je katastrofický film s vybuchujúcou sopkou a Never Kill Me Again sa nechal inšpirovať Bondovkou Die Another Day. Posledné dva menované ste mohli nájsť vo forme troch misií (jednej kratšej a dvoch rozsiahlejších) v nedávno vydanom deme pre Xbox360. V prvých momentoch sa nevyhnete nadávaniu na jazdný model, čiastočne deštrukčné prostredie, neustále opakovanie scény, nemožnosť kontrolovať let auta vo vzduchu, či detaily ako nečakaný bodíček alebo zle vybratý drift a náraz do steny.

Stuntman: Ignition
Stuntman: Ignition
Stuntman: Ignition

Žiaľ bez tréningu a trpezlivosti sa ďaleko nedostanete a vaša reputácia kaskadéra skončí niekde na úrovni céčkového filmu. Na základe dojmov z dema nebudeme odcudzovať celú hru, i keď by mohli autori popracovať na lepšom označovaní režisérskych značiek, vyladení frameratu, či v neposlednom rade na pretáčavosti a nedotáčavosti áut. Každé sa ovláda a správa na ceste inak, avšak v niektorých chvíľach máte pocit, že sa chovajú podľa zákonov popierajúcich fyziku.

Motivačný faktor

Stuntman vždy dokázal vyhecovať hráčov k lepším výsledkom a po sérii nadávok ako magnet znovu pritiahol pozornosť. Ignition to vie rovnako dobre. Jeho príťažlivosť zosilní sťahovanie a porovnávanie najlepších jázd na jednotlivých scénach. Potom už len sledujete, ako môže niekto na ľade dosiahnuť päť hviezd a pozorovať, ako sa reťazia triky do obrovského mega komba. Ignition navrch prihodí aj online multiplayer (iba vo verziách PS3 a Xbox360) pre ôsmich hráčov v troch režimoch: naháňanie/kradnutie bodov (Battle), jazdy o prvenstvo (Race) a Movie Challenge. PS2 verzia sa bude musieť uspokojiť so splitscreenom.

Kariéru kaskadéra v Hollywoode si budete môcť vybudovať koncom augusta, ale už teraz môžete siahnuť po hrateľnom deme na Xbox Live. V prípade Ignition sa isto budú rozchádzať názory, minimálne v mojom prípade však ide o skvelú zábavu, nekonečné sledovanie filmových replayov a analyzovanie scény, kde sa dá ešte nejaký ten maličký trik urobiť.


napísal spacejunker 17.7.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Stuntman Ignition
| STUNTMAN IGNITION
[29.4.2007]
Stuntman: Ignition
| STUNTMAN: IGNITION
[1.3.2007]
Stuntman Ignition
| STUNTMAN IGNITION
[10.8.2007]
Stuntman Ignition
| STUNTMAN IGNITION
[2.8.2007]
STUNTMAN: IGNITION


Xbox 360
PS3

Vývoj: THQ / Paradigm
Štýl: Racing
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19870)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk