Rockstar vs Európa

pridal spacejunker 27.11.2007 o 12:51 pod hry
HRY > NOVINKY >

Rockstar sa odvolal proti rozhodnutiu BBFC (British Board of Film Classification) nepovoliť predaj Manhunt 2 na najväčšom európskom trhu vo Veľkej Británii odmietnutím udelenia ratingu a obviňuje ratingovú spoločnosť z hájenia vlastnej reputácie, ktorú povyšuje nad záujmy hráčov. Geoffrey Robertson zastupujúci Rockstar hodnotí kroky BBFC ako nesprávne a mali by zvážiť aj premenovanie na British Board of Videogame Censors.

Neexistujú dôkazy, že hranie videohier vedie k sklonom replikovať ich v skutočnom živote, hovorí Robertson a čuduje sa, prečo bol Manhunt 2 zvolený ako elementárny príklad. Obvinenie z toho, že hráči na základe skúsenosti z hry vyjdú do ulíc a začnú vraždiť, označil za urážlivé a neprístojné. Milióny hráčov hrajú videohry a zatiaľ ani jeden prípad nebol priamo spojený s hrami, až na jeden, kedy bola jedna vražda spojená s pôvodnou hrou Manhunt, nakoniec však polícia u vinníka túto hru neobjavila.

Robertson háji farby Rockstaru aj demografiou hráčov v UK. Priemerný vek 26,5 milióna gamerov je 28 rokov, pričom 55 % je mužov a zvyšok žien. Sedemčlennú porotu Video Appels Committee obvinil zo zaujatosti, pretože ani jeden z členov nie je hráč, na čo sa predseda BBFC ohradil, že k interaktívnej zábave predsa len pričuchli, minimálne kvôli prípadu Manhunt 2.

BBFC prostredníctvom Andrewa Caldecotta súhlasí s vyhlasením, že neexistuje dostatok dôkazov, ktoré by spájali nevhodné chovanie s hraním videohier. Na to, aby sa táto teória potvrdila, alebo naopak, vyvrátila, je jej potrebné venovať oveľa viac času. Caldecott vyvrátil návrh rady hodnotiť hry podľa štandardov určených pre filmy. Obe média sú odlišné v používanej technológii a každé prináša iný zážitok. Hry s obsahom násilia sú videné oveľa častejšie v rukách mladistvých ako filmy. Hry sa hrajú po celý deň, avšak horory napríklad iba vo večerných hodinách.

Caldecott dodal, že ani jedna zo strán v prípade Manhunt 2 netvrdila, že hra je určená hráčom mladších ako 18 rokov. V hre sú obeťami ľudia, vidíte, ako sú bití inými ľudmi, a aj keď ich nebijete priamo vy, ste toho svedkom. A to ide len o prvý level. Caldecott navrhuje venovať pozornosť hlavne zbraniam, čo sú vlastne predmety z každodenného života.

Predseda BBFC odmietol návrh Caldecotta, aby si spoločne prešli celú hru so slovami, že si o hre už urobili ucelený obraz. Vypočúvanie oboch strán ukončil slovami, že hrať a pozerať, ako sa hra hrá, sú dve rozdielne veci. Než rada dôjde k finálnemu rozhodnutiu v kauze Rockstar vs UK musí zhodnotiť ešte veľa aspektov. Malo by to byť v dohľadnej dobe.

Za Rockstarom stojí prezident TIGA Fred Hasson aj psychológ Guy Cumberbatch. Obaja sa zhodujú, že násilie prezentované v Manhunt 2 je minimálne na takej úrovni ako v iných hrách či filmoch, čo dokazuje aj štúdia na takmer stovke respondentov. Hasson obviňuje radu BBFC, že dáva na reči publikované v periodikách ako Daily Mail a nevidí dôvod, prečo bol predaj Manhunt 2 zakázaný. Cumberbatch zase hovorí, že ľudia budú sklamaní úrovňou násilia, keď sa hra vôbec niekedy dostane na trh.

My len pripomenieme, že Manhunt 2 sa dostal aj do našich končín, recenziu prinesieme v najbližších dňoch.





Rockstar vs Európa
Páči sa mi!

Zaradené pod: ati






PS2
PSP
Wii

Vývoj: Take Two / Rockstar London
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk