AQUADELIC GT

AQUADELIC GT

7.0

Lodičky tuzemskej výroby vyrazili na vodu a zbraňami si vynucujú vašu pozornosť. Odpoviete?

Recenzia na PC verziu

Keď mi Junker vnútil novinársku verziu hry od 3D People, pozrel som sa zbežne na staršie obrázky v galérii a hru som už dopredu ohodnotil na 5/10 bodov. Na prvé hranie to ani na viac nevyzeralo, ale keď sa pozriete na hodnotenie, tak už iste viete, že niekedy nie je dobré dávať na prvý dojem. Megabomba to síce tiež nie je, ale po priemerných a podpriemerných počinoch z našej malinkatej zemičky je Aquadelic GT mana z jasného neba.

Začnime niečim nepodstatným, čo vás síce nemusí zaujímať, ale ja to mám zaplatené a hlavne sa mi hromadia znaky v recenzii. Muhahaha! No tak teda nie :-). Príbeh sťa by z detského leporela alebo priemerného amerického akčňáku vypadol. Začínate od nuly ako pretekár na člnoch a treba sa prepracovať až na samý vrchol rebríčka, pretože len tam sú tie najväčšie lóve a najkrajšie bičiz. Koniec príbehu. Po úvodnom vstupe vás prekvapí mapa v PDA zariadení, ktorá vyzerá ako z GTA. Rôzne ikony rôznorodých akcií. Ale netešte sa ešte. Prvoradé sú predsa preteky.

Na výber je v každej z máp niekoľko málo pretekov. Obsadenie prvej priečky vo všetkých závodov otvorí novú mapu s náročnejšími pretekmi. Takmer vždy s vami súperia aj lepšie vybavení pretekári, ktorí už sú v čele pár sekúnd po štarte a už veselo berú zbrane a neváhajú ich aj hneď použiť. Ale aby som im nekrivdil, používajú ich aj proti ostatným súperom, z čoho najčastejšie profitujete vy, pretože kde sa dvaja až piati bijú, ten posledný (akože vy) vyhráva. Nestáva sa to však často a so silnejšou loďou vám narobia pekné nervy. Vytláčajú vás z ideálnej dráhy, tesne pred zobratím debničky vás odsotia a zoberú ju sami, alebo úplne na drzovku prejdú po prove lodi, čím vás potopia. Poslednou záchranou na únik býva použitie nitra, ktoré sa tak ako zbrane nachádza v červených debničkách. Niekedy ale dokáže umelá inteligencia ovládajúca lode aj pekne haprovať. Minú navigačnú bóju (checkpoint), ale veselo si to kúria ďalej, ako by sa nič nestalo, alebo sa rozbehnú opačným smerom. Celkovo vzaté, AI pôsobí kompaktne a znepríjemňovanie závodu je tak akurát.

Aquadelic GT

Hurá na lov pokladov!
Aquadelic GT

Lietanie hydroplánom je síce fajn...
Aquadelic GT

...ale čoskoro sa zmení na nudu.

Počas závodov sú na lode namontované neviditeľné držiaky na zbrane a svojich súperov s lepšou loďou môžete pokoreniť napríklad navádzanými raketami, zelenými vybuchujúcimi žabami (he?), pustiť do vody sieť na spomalenie alebo barel s výbušninou, či vypustiť malú stacionárnu vzducholoď s bombou. Zbrane sú roztrúsené rôzne po závodnej dráhe a všetky sú ukryté v debničkách s rovnakým označením. Nikdy teda neviete, akú zbraň zoberiete a maximálne môžete mať na palube dve. O tom, že zbrane sú dvojsečné, sa presvedčíte už v prvom závode.

Priebeh pretekov nie je ale to jediné, čo vás čaká. Hra je rozdelená na niekoľko úrovní, v ktorých sa dá loďou voľne plávať a robiť aj iné činnosti, ako je pretekanie. Pripomína to síce len chudobného príbuzného GTA, ale lepšie ako kanadou do rozkroku. Čakajú vás doky, nákupné stredisko, taxi služba, lietanie hydroplánom, domáce sídlo, strediská sponzorov, či upgradovacie centrum. V nákupnom centre si môžete vybrať novú loď a za patričný obnos dolárov, ktoré sa vyhrávajú v závodoch, je vaša. Vo všeobecnosti sa rozdeľujú lode na dva typy. Prvý typ lepšie manévruje, ale pri vysokých rýchlostiach je náchylný k prevráteniu (s tzv. plochým bruchom), druhý typ zasa lepšie sedí vo vode, ale pomalšie reaguje na zmeny smeru.

V prístave sa môžete vybrať na lov diamantov, mincí a potopených pokladov na starej bárke. Znie to síce zaujímavo, ale nič zložitého a hlavne zábavného nečakajte. Jedinou náplňou je len bezhlavé jazdenie po mape a zbieranie symbolov nad hladinou. Prevtelenie sa za taxikára je zábavné o trocha viac, no aj to vás po pár minútach prestane baviť. Náplňou nie je totiž nič iné len dopraviť pasažiera z miesta A do miesta B. Občas sa dozviete, že zákazník má rád skoky a ak mu nejaké predvediete, priplatí viac. Či pôjdete 10 km/h alebo 120 km/h je však úplne jedno. Žiadny časový limit nemáte a pocit z dobre vykonanej práce až na pár zarobených doláčov sa vytráca.

Aquadelic GT

Jeden z troch pohľadov.
Aquadelic GT

Žltá kotva ukazuje miesto pristátia.
Aquadelic GT

Tlačenica o skokanský mostík.

Vo vašom domácom sídle (ak si ho za nekresťanské peniaze kúpite) alebo hoteli je možné hru uložiť (v hoteli treba zaplatiť), prezerať zmluvy so sponzormi, vymeniť loď, alebo cestovať do inej oblasti. Spanie v hoteli a následnú platbu nekresťanského ubytovania je možne jednoducho opinkať cestovaním do inej lokality, za ktorú neviem prečo neplatíte a uložiť hru tam a následne cestovať naspäť. Ak sa so svojou kocábkou dostanete do lakovne aka upgrade centra, môžete vylepšiť ovládanie alebo rýchlosť (na každom člne raz), prikúpiť nitro (3x), zmeniť farbu lode alebo zvuk trúby.

V strediskách sponzorov uzatvárate zmluvy s rôznymi firmami od predavačov topánok po renomované lodiarske firmy, ktoré vám za kontrakt a prezentáciu ich firmy na člne ponúknu vyššie multiplikátori na peniaze a popularitu. Bežný multiplikátor je napríklad 1x, no nová firma vám ponúkne multiplikátor 2x, čo znamená, že miesto 10 000 doláčov a 5 000 bodov popularity získate za vyhratý pretek dvojnásobok. Princíp peňazí všetci chápeme, ale načo je dobrá popularita? Je to jednoduché. Čím ste populárnejší a máte viacej fanúšikov, tým lukratívnejšie ponuky a miesta na pretekanie sa vám sprístupnia, až sa z obyčajného rybára vyšvihnete na hviezdu.

Nakoniec som si nechal let lietadlom, ktorý vyzerá zaujímavo, ale po niekoľkých minútach zistíte, že vlastne nemá čo ponúknuť. Hydroplán je prístupný len na dvoch mapách. V prvej zachraňujete topiacich a v druhej vyhadzujete balíky na určené miesto. Prečo sa lietadlo dostalo do pretekárskej hry na člnoch je mi záhadou a tak isto ako v ostatných módoch (mimo závodov) zostal nevyužitý potenciál. Autori ako keby len do každého z módov len zľahka zavadili a nechali tak. Jediné čo vás nakoniec bude baviť, je pretekanie na člnoch.

Aquadelic GT

Miami Vice? Nie. Aquadelic.
Aquadelic GT

Preteky v úzkych kanáloch Grécka.
Aquadelic GT

Gumový čln sa lepšie ovláda, ale ľahko prevráti.

Grafickej stránke nemám veľmi čo vytknúť. Prostredia pôsobia uveriteľne a napríklad taký Karibik... len rozprestrieť sieť a namiešať mojito (ja bych si taky dal to médium, pozn. Junker). Rýchly engine je dofarbený jukeboxom, ktorý obsahuje pre mňa síce neznáme skladby rôznych (taktiež neznámych) interprétov, no sadnú k hre ako úplatky politikom. V Grécku zvučia ľudovky na gitare, v Rusku si počúvnete napríklad DiscoMoskva a v Karibiku lat(r)ino piesne, ktoré sa počas závodov menia na dravšie elektronické rytmy.

Hra Aquadelic GT bola pre mňa na počudovanie príjemným spestrením a nakoniec nedopadla tak zle ako som ju odsudzoval hneď na začiatok. Zábavné preteky sú doplnené vatou z postranných misií, ktoré ale zabavia len na pár minút, menšiu výtku by som mal aj na nedeštrukčné modely lodí a absenciu fyziky vody, kedy za člnmi nevzniká žiadna brázda, čo by ale na druhej strane mohlo zvýšiť obtiažnosť arkádovo zameraných pretekov. Menšie chybičky sa objavili aj v slovenskom preklade, ale keďže sa jednalo o novinársku verziu, budú určite odstránené. Vzhľadom na nízku cenu, nemožno Aquadelic GT nedoporučiť.


napísal fendi 20.12.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Aquadelic GT
| AQUADELIC GT
[7.11.2007]
Aquadelic GT
| AQUADELIC GT
[20.12.2007]
7.0
Ohodnotiť
AQUADELIC GT
+ svižné preteky člnov
+ zbrane
+ občas milo prekvapí AI
+ cena
- nedotiahnuté nápady
- málo pretekárskych miest
- občas nemilo prekvapí AI
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,5GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 1 GB RAM, VGA 256 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Arcade Moon / sevenM / Hammerware
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk