FIFA STREET 3

FIFA STREET 3

7.0

Niekto kope hroby, niekto kope kopytami a iní pre zmenu kopú do lopty. A práve týmto kopaním sa zaoberá aj FIFA Street.

Recenzia na Xbox360 verziu

Fenomén Škrteľ a viac už ani nemusím dodať, aby ste vedeli, o čom asi tento článok bude. Nie, nebude o náhradníkoch, vlastných góloch ani o zlých obchodoch, ale o futbale, ktorý aj napriek trvanlivej popularite začína isto iste stagnovať. Myslím teraz samozrejme ten herný, pričom dôkazom môjho tvrdenia nech je minuloročná nádielka pokračovaní, ani náznakom nevyvolávajúc takú vlnu nadšenia, ako kedysi. Možno sa nám tie simulácie už prejedli, možno je to vecou vyššej moci, faktom ale je, že herný futbal sa zo zábavnej kolektívnej hry zmenil na obyčajný nástroj marketingu a merchandisingu, nechávajúc samotnú hru pomaly na okraji zájmu. Všade sa to hemží len slávnymi menami a značkami, pričom na gro futbalu sa akosi pozabúda. Niet sa potom čo čudovať, že aj také arkádové verzie tohto vynikajúceho športu zažívajú väčšie ovácie, než realistickejší kolegovia. Pôjde ale v podobnom duchu aj freestyle odnož Fify s prívlastkom Street? Predpoklady na to sú, ale výsledok, ako úž býva u EA produktov v poslednom čase zvykom, silne evokuje pocity, ktoré by u tak špičkového titulu nemali čo hľadať.

FIFA Street 3
FIFA Street 3 Prvý typ postavy - býčia šija.
Prvý typ postavy - býčia šija.


FIFA Street 3 Druhý typ postavy - táta dlouhán.
Druhý typ postavy - táta dlouhán.


FIFA Street 3 A prekvapivo tretí typ postavy - mucho grande. Vidíte ten rozdiel?
A prekvapivo tretí typ postavy - mucho grande. Vidíte ten rozdiel?





Na úvod krátka rekapitulácia pojmu FIFA Street. Hrá sa tzv. futbal bez pravidiel (žiadne offsidy či podobné blbosti) na obmedzenom ihrisku hocikde v intraviláne, pričom proti sebe sa postavia dva 5 členné tímy. Žiaden rozhodca, žiadne rohy, iba čistokrvná arkádová hra, silne založená na predvádzaní rozličných trikov a strieľaní čo možno najväčšieho počtu gólov. Skrátka, niečo ako Mario Športy, len s reálnymi hráčmi a prostrediami. Na základe uvedeného popisu vám teda musí byť jasné, ktorým smerom sa hrateľnosť FIFA Street 3 ubrala – smerom rýchlej a navonok návykovej zábavy, ktorej ale v druhom polčase (podobne ako hráčom bez kondičky) dochádza dych. Čo ma ale občas poriadne vyvádzalo z miery, bol akýsi casual feeling, ktorý sa tu a tam znenazdajky objavil. Poznáte to... farbičky, jednoduché menu, chytľavá hudba, easy ovládanie. Ale čo, možno som žáner arkádových futbalov nepochopil správne.

Isté je, že spektrum herným možností, ktoré vám Street 3 naservíruje, rozhodne nie je malé. Klasika v podobe rýchlej hry (Play Now) sa ku slovu dostane až prekvapivo často a popri novinke s názvom Playground Pick (hráčov si do tímu vyberáte na striedačku s oponentom, podobne ako keď si idete zahrať futbálek za váš panelák a kapitáni si vyberú svojich favoritov) si rozhodne získa váš stabilný záujem. Nechýba ani akási kariéra (nazvaná Street Challenge), ale v skutočnosti sa jedná len o drobné fragmenty toho, čo by malo patrične komplexnú a zaujímavú kariéru tvoriť. Totižto, nie sú tu žiadne turnaje (až na tzv. challenges), žiadne národné ligy či nebodaj prepracovaný manažment a tak si budete musieť po celú dobu hrania vystačiť len s 18-kou tímov, čo je aj na pomery arkádového titulu skutočne číslo na zaplakanie.

Veď uznajte sami, EA ako vlastník práv na všetko, čo i len okrajovo popisujúc svet Fify, mohla v oblasti tímov predsa len viac zapracovať a nepomáha tomu ani fakt, že z hry akýmsi záhadným spôsobom zmizla možnosť tvorby vlastných postáv, ešte väčšmi obmedzujúc výsledné hráčové možnosti. Je síce pravda, že každý z 250 dostupných hráčov je viac či menej futbalovým fanúšikom známy, ale neprítomnosť tímov z viacerých špičkových krajín je určite zarážajúca. A to prosím pekne ani nespomínam účasť tzv. OT tímov (OT - off topic – teda mimo misu), kde sa namiesto Argentíny či Poľska dočkáte zrejme utajených futbalových majstrov z Austrálie či Nového Zélandu, keďže inak si prítomnosť týchto (ne)futbalových krajín vysvetliť neviem. Preč je aj tvorba vlastných ihrísk, resp. arén a tak aj v tejto oblasti budete odkázaní len na to, čo vám poskytne hre samotná. Je síce pravda, že rozmanitosť prostredí, v ktorých si futbal zahráte, je v skutku postačujúca, ale to nič nemení na tom, že autori celkom nepochopiteľne okresali hru tam, kde vôbec nemuseli.

FIFA Street 3

Po stránke hrateľnosti sa ale našťastie jedná o jasný nadpriemer a ak mám byť úprimný, po tých desiatkach realistických futbalov mi trošku toho nenáročného pobehovania a predvádzania parádičiek určite prišlo vhod. Ovládacia schéma je intuitívna ako nikdy pred tým a tak je predvádzanie rozličných trikových kreácií pomocou pravého analogu (predstavte si Skill Stick zo SKATE v podaní futbalu) skutočne hračka. Samozrejmosťou sú aj početné strely na bránku, kde obzvlášť vynikne špičková animácia hráčov, veľmi reálne zachytávajúc to, čo si dovolí skutočne len hŕstka futbalových es. V oblasti ofenzívy teda nemám žiadne výraznejšie námietky, čo ale rozhodne neplatí o obrannej hre.

Keďže každý zápas sa nesie v zbesilom tempe, väčšia škála obranných manévrov by mohla výraznejšie napomôcť k tomu, aby hru sústavne nepostihoval fenomén NBA, čím degraduje motiváciu hráčov. Skrátka, góly padajú ako hnilé jablká a hráč sa tak občas dostane do stavu, kedy mu skórovanie prestáva poskytovať akékoľvek potešenie. Je síce pravda, že tento fakt je daný celkovou rozlohou ihriska a charakterom hry, ale občas som sa neubránil dojmu, že tých gólov padá až neprimerane veľa. Prsty v tom majú predovšetkým obmedzené možnosti obrannej hry, okresané len na 2 typy obranných zákrokov, čo je v porovnaní so širokou plejádou ofenzívnych trikov skutočne do zarážajúce!

Ak sa bavíme o zápasoch pouličnej Fify, určite nebude od veci, ak si priblížime aj špecilitku s názvom game breaker, ktorý neraz obráti stav zápasu o 180°. Úspešným držaním lopty, predvádzaním trikov a strieľaním gólov si totižto postupne napĺňate lištu game breakera a v momente keď ho aktivujete, rozpúta sa na ihrisku doslova peklo. Vaši hráči zvýšia svoje kvality na maximálnu možnú mieru a vy tak dostanete pod kontrolu ultimátnych futbalistov, pre ktorých nie je žiaden psí kus nemožný. Ako som už teda naznačil, touto vymoženosťou dokážete vcelku rýchlo vsietiť zopár elegantných gólov a tak si zabezpečiť keď už nie hladké, tak aspoň vydreté víťazstvo. Sluší sa ešte dodať, že góly strelené počas game breaku sú v rámci Street Challenge osobitné počítané a vo viacerých zápasoch to budú práve ony, ktoré sa do vášho skóre započítajú.

FIFA Street 3
FIFA Street 3 Keď dokáže princ behať po stenách, prečo by to nedokázal aj kreslený futbalomág?
Keď dokáže princ behať po stenách, prečo by to nedokázal aj kreslený futbalomág?


FIFA Street 3 Ako si môžete všimnúť na tomto obrázku, FIFA Street sa hrá výlučne na koše.
Ako si môžete všimnúť na tomto obrázku, FIFA Street sa hrá výlučne na koše.


FIFA Street 3 Jumper a za ním paladin. Videli ste rovnomenný film?
Jumper a za ním paladin. Videli ste rovnomenný film?





Najväčšiu porciu zábavy si už ale klasicky užijete až počas hry viacerých hráčov, ktorá ponúka presne tú istú várku herných možností, len zabalených do fungujúceho a patrične zábavného multiplayerového kabátu. Na vysokej úrovni sa drží aj technické spracovanie, ktoré sa podobne ako freeware Battlefield či Team Fortress 2 vydalo cestou kreslených karikatúr a tak sa okrem pastelových farbičiek dočkáte aj výrazne upravených vizáži jednotlivých hráčov, vtipne parodujúc ich najzreteľnejšie charakterové črty. Typickým príkladom nech je Ronaldinho, ktorý vďaka svojmu enormnému predkusu určite vyvolá úsmev u nejedného z vás. Zvolená grafická prezentácia samozrejme ovplyvnila aj výber prostredí pre jednotlivé ihriská a tak sa namiesto fádnych lokalít typu ulica či mesto dočkáte ropnej plošiny či mrakodrapu, vyzdvihujúc tak odviazaný štýl FIFA Street. K tomu vám navyše bude vyhrávať aj vynikajúci soundtrack, takže vo výsledku sa dočkáte vskutku pohodovej domácej atmosféry, ktorá nijak nebráni v tom, aby ste počas zápasu dostali zo seba všetko.

Vskutku zábavný počin, ktorý ale nevydrží dlho. Zahráte si jeden, dva zápasy a už sa o slovo začne hlásiť nuda, resp. stereotyp. Daň za jednoduchosť, akou sa arkádové stvárnenie futbalu v podaní Fify Street 3 prezentuje, nie je malá, ale pokiaľ budete tento titul užívať v rozumných množstvách, dočkáte sa výbornej hrateľnosti, podčiarknutej intuitívnym ovládaním a jednoznačne originálnym technickým spracovaním. Ako zábavka na občasné momenty teda nie je FIFA Street 3 vôbec zlou voľbou. Ako niečo viac, žiaľ bohu nie.

FIFA Street 3
FIFA Street 3 Kvalitné handry nesmú chýbať ani v kreslenom svete. Botas rulez!
Kvalitné handry nesmú chýbať ani v kreslenom svete. Botas rulez!


FIFA Street 3 Keby som mal takto skrútiť nohy, asi by som zostal na invalidnom vozíku.
Keby som mal takto skrútiť nohy, asi by som zostal na invalidnom vozíku.


FIFA Street 3 Niekto si tu koleduje o otvorenú zlomeninu kolena.
Niekto si tu koleduje o otvorenú zlomeninu kolena.





napísal blade 28.2.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
FIFA Street 3
| FIFA STREET 3
[24.1.2008]
FIFA Street 3
| FIFA STREET 3
[24.1.2008]
7.0
Ohodnotiť
FIFA STREET 3
+ hrateľnosť
+ ovládanie
+ osobité tech. spracovanie
+ pick´n´play charakter hry
- slabšia obranná zložka hry
- málo tímov
- veľmi skorý stereotyp
- súvislé hrane vedie k nude


RECENZIE HRÁČOV
PS3
Xbox 360
DS

Vývoj: EA BIG / EA Czech / EA Canada
Štýl: Šport
Dátum vydania: 22. február 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19422)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk