FORD RACING: OFF ROAD

FORD RACING: OFF ROAD

3.0

Prijmite výzvu od krásnej, ale nebezpečnej prírody a vyrazte mimo ciest s off roadmi.

Recenzia na PC verziu

Každý má občas chuť prejsť sa po prírode, trošku sa ušpiniť a prijať nejakú tú výzvu od krásnej, ale často nebezpečnej prírody. Každý má občas potrebu si oddýchnuť od ruchu veľkomesta, diaľnic, asfaltových ciest, od do čista vyumývaných a vyleštených áut obmedzených len na vopred určené cesty. Takúto potrebu mali aj v štúdiu RarozWorks, kde sa rozhodli preniesť tieto potreby na naše monitory.

Mnohí ste určite zbystrili, pretože ako určite všetci dobre viete, závodných hier s tematikou off roadov je na trhu málo a preto je každý takýto prírastok ostro sledovaný a hráčmi očakávaný. O to väčšie sklamanie nastalo po otestovaní tohto titulu, ktorý sklamal na plnej čiare. Tak ako vo väčšine závodných hrách, ani tu nečakajte príbeh či nejakú osnovu spájajúc jednotlivé závody do filmové celku. Čo je však už v závodných hrách bežnejšie, je atmosféra spálených gúm, voňavého benzínu a vysokých rýchlostí. Tu s niečím takým nepočítajte ani náhodou. Jednoduché strohé menu a málo možností budú na vás dýchať hneď od prvých metroch strávených pri tejto hre.

Ford Racing: Off Road

Jazda po púšti.
Ford Racing: Off Road

Napínavý moment.
Ford Racing: Off Road

Zbieranie peňazí.

Na výber dostanete tri možnosti, ako si zašpiniť od blata vášho miláčika. Jednou je možnosť zúčastniť sa turnajov na niekoľkých málo tratiach, ktoré nevydržia ani menej skúseným vodičom dlhšie ako pár hodín. Avšak druhá možnosť ponúka vybudovanie si pozície v móde kariéra s o niečo dlhšou hracou dobou. Jedným z cieľom v týchto druhoch závodov je postupne si odomknúť rôzne trate či vozidlá, aby ste ich neskôr mohli použiť na rýchle vybláznenie v poslednom arcade móde. V podstate všetky módy sú rovnaké a neponúkajú pre vás žiadnu zmenu hrateľnosti. Jediné, čo vám ako tak obmieňa už tak nízku hrateľnosť, je časté menenie spôsobov závodenia. Aj keď väčšinou závodíte klasicky štart-cieľ so skupinkou počítačom vybraných oponentov, neraz sa dostane do závodov s odlišnými často nie práve klasickými úlohami.

V niektorých máte za úlohu zozbierať vopred daný počet mincí rozhádzaných po ceste a zároveň sa umiestniť čo možno najlepšie v rebríčku jazdcov. V iných musíte prechádzať cez obligátne checkpointy, slalom brány a podobne. Jedným zaujímavým štýlom závodenia je zbieranie hodín po trati naťahujúc čas do konca závodu. Ak vám vyprší čas, závod ste prehrali. K tomu si predstavte množstvo roztrúsených záporných hodiniek po ceste, ktoré čas naopak uberajú a máte celkom zaujímavý spôsob, ako sa vyblázniť v teréne. Prípadne narazíte na štýl závodu, kde musíte dojazdiť do cieľa ako prvý, ale zároveň máte limit poškodenia, ktorý musíte dodržať inak ste prehrali. Týchto štýlov jazdenia je pomerne veľa, ale na druhú stranu niektoré z nich sú si veľmi podobné, dokonca často v princípoch rovnaké, takže tých unikátnych typov závodov je ďaleko menej.
 
V nich budete pretekať s ostatnými jazdcami, ktorí vám rozhodne nič nedarujú a budú sa s vami biť o každú jednu pozíciu. Vždy, keď sa budete snažiť nejakého predbehnúť, tak sa môžete spoľahnúť na to, že vám v tom budú až nepríjemne nešportovo brániť. Možno je to tak naschvál, možno je to len chyba v AI, ale vždy keď sa nachádzate na ich úrovni, tak začnú do vás tlačiť, narážať a pokúšajú sa vás vytlačiť tak, aby ste ich nemohli predbehnúť a dali priestor iným počítačom ovládaným protivníkom. Verte, že vám to veľmi rýchlo začne liezť na nervy. Neraz si všimnete, že robia chyby tak ako aj vy a snažia sa vyhrať, avšak ich slabá AI im to v prípade, že máte aspoň trošku konkurencie schopné auto nedovoľuje. V prípade, že vám táto neférová AI začne liezť na nervy (veľmi skoro), môžete si skúsiť zazávodiť a búrať auto s niekým po internete či sieti LAN.

Ford Racing: Off Road

Vymreté mesto.
Ford Racing: Off Road

Zbieranie času.
Ford Racing: Off Road

Skratka cez jaskyňu.

Rozbiť auto je totiž dovolené vám, aj vaším oponentom, aj keď len čiastočne. Máte síce možnosť ho poškodiť nárazmi do skál, iných áut a podobne, ale jediným spôsobom, ako sa to prejavuje, je ukazateľ vášho poškodenia a neskôr za vami sa ťahajúci obláčik dymu, nič viac. Žiadne pokrivené plechy, odpadávajúce časti auta či rozbité sklo alebo defekt, proste autá stále vyzerajú celý pretek rovnako. Poškodenie auta neovplyvňuje ani jeho súčasti ako sú motor, spojka, prevodovka, zavesenie kolies, vôbec nič, čo by ovplyvňovalo jazdné vlastnosti.

Čo ešte ďalej negatívne vplýva na jazdné vlastnosti, je samotný jazdný model, ktorý je čisto arkádový a zároveň veľmi nudný. Stačí držať plyn na podlahe, letieť 250 km/h v teréne, sem tam zabočiť a to je všetko. Môžete si byť istí, že sa vám nikdy nepodarí auto dostať na bok či strechu, nebudete musieť presne odhadovať ideálny moment pre brzdenie a ani improvizovať s ručnou brzdou pre rýchlejšie šmykom prejdené zákruty. Dokonca vás nebude brzdiť ani voda nachádzajúca sa v mlákach či na pláži. Úplne rovnako sa vám bude jazdiť bez ohľadu na povrch či už pôjde o piesok, štrk, kameň, sneh a iné, ktorými na svojej púti za víťazstvom pokoríte.

Tie svojím 4x4 náhonom budete brázdiť v rôznych podnebných pásmach po celom svete. Zajazdíte si v prostrediach, kde sa vám bude od horúčavy lepiť piesok na gumy, cez kamenné opustené hory pretkané jaskyňami, klasické stredné pásmo, až po snehom zaviate cesty ďaleko na severe. Aj keď na vás čaká variabilita prostredia, nečaká na vás variabilita tratí. Všetky sú si veľmi podobné, veľmi jednoduché, široké a akoby upravené pre závody, čiže žiadna výzva v zdolávaní terénu. Okrem výziev nestretnete na trati ani žiadne prekvapenia, nápady na oživenie, niečo, čo by vás zaujalo, len pár skratiek inak vôbec nič. Celú cestu sa budete dokonale nudiť. K tomu si prirátajte pomerne veľkú dĺžku týchto tratí, ktorú musíte prejsť skoro vždy tri krát a máte softvér na liečenie nespavosti.

Čo vás naopak bude strhávať zo spánku, je hudba. Ak si myslíte z okolitých obrázkov, že grafické spracovanie je na tejto hre to najhoršie, buďte radi, že nepočujete hudbu. Štýlovo sa dá len veľmi ťažko zaradiť a jej jediné plus je možnosť ju vypnúť. Lenže potom si uvedomíte chybu, ktorú ste spravili. Totiž po vypnutí hudby počujete o to viacej zvukové efekty ako rev motora, hrozný rev motora a nakoniec niečo čo pripomína rev motora. K tomu nejaké neidentifikovateľné zvuky dotvárajúc už tak dosť desivú zvukovú kulisu.

Ford Racing: Off Road

Beh cez checkpointy.
Ford Racing: Off Road

Jednoduché prostredie.
Ford Racing: Off Road

Pretekanie po pláži.

Desiť vás bude aj spomínané grafické spracovanie. Neraz ostanete v nemom úžase a určite mnohí z vás skontrolujú dátum vydania, či ste sa vy, alebo autori, nejako nepomýlili. Jediný efekt, ktorý ako tak zaujme, je efekt slnkom rozpálený povrch cesty. Samozrejme, že nie všetky tituly musia byť tip top, alebo mať najlepšie možné grafické spracovanie, aby zaujali, ale toto vám bude pripadať ako zlý žart. Zovšadiaľ dýcha hlboká podpriemernosť, miestami až odfláknutosť. Ešte, že to beží na starých strojoch.

Stroje naopak môžu byť v tomto prípade pre niekoho, kto má rád značku Ford, pozitívum. Na výber máte 15 áut od najslabšieho po najsilnejšie, ktoré si postupne ako prechádzate kariérou a turnajom odomykáte, aby ste si ich mohli následne kúpiť do garáže. Jediné o čo sa v ich prípade musíte starať, je oprava poškodenia po pretekoch. To však vzhľadom na pomerne nahusto po tratiach rozmiestnené repair packy nevyužijete ani raz. Autá sú, čo do grafického spracovania veľmi úbohé a čo do spracovania ich správania snáď ešte horšie.

Čo sa týka celkového dojmu, je zlý, veľmi zlý. Ťažko nájsť skupinu hráčov, ktorým tento titul odporučiť. Snáď len fanatickým fanúšikom značky Ford, alebo ešte prípadne masochistom. Ostatní a všetci hráči, čo máte radi zmysluplné hry, hľadajte inde, pretože tu nenájdete hrateľne spracovaný žiadny aspekt hrania od tratí, áut, jazdného či deštrukčného modelu, cez spracovania a možnosti samotného hrania. Jediné, čo vás môže zaujať, je množstvo módov, ktoré ale vzhľadom na to, že si ich nemáte ako vychutnať, situáciu nijako nezachránia.

Ford Racing: Off Road

Strašne nudné závody.


Ford Racing: Off Road

Úplne holé trate.


Ford Racing: Off Road

Sem tam narazíte na mláku.



napísal andrei 21.4.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Ford Racing: Off Road
| FORD RACING: OFF ROAD
[21.4.2008]
Ford Racing: Off Road
| FORD RACING: OFF ROAD
[21.4.2008]
Off Road
| OFF ROAD
[3.3.2008]
3.0
Ohodnotiť
FORD RACING: OFF ROAD
+ množstvo módov
+ nemusíte to hrať
- nemožnosť upravovania/nastavovania vozidiel
- grafické spracovanie
- zvukové spracovanie
- žiadne zmeny počasia
- jazdí sa len cez deň
- nuda/stereotypnosť
- deštrukčný model
- jazdný model
- “hudba“!!!
- trate
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2.0 GHz, 512 MB RAM (XP)/1 GB RAM (Vista), VGA 128 MB
Doporučená konfigurácia: CPU Core 2 Duo/X2, 2 GB RAM, VGA X1900/7900 256 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
PSP
Wii

Vývoj: Empire Interactive
Štýl: Racing
Dátum vydania: 21. marec 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk