SINGSTAR VOL. 2

SINGSTAR VOL. 2

6.0

Populárna karaoke séria sa dopracovala k ďalšiemu pokračovaniu a my sme pri tom samozrejme nesmeli chýbať.

Recenzia na PS3 verziu

„Prší prší si zaspíváme...“ – nezabudnuteľná hláška z legendárnej českej komédie výborne dokumentuje, aký je vzťah človeka a hudby. Správna pesnička nás dokáže nielen zbaviť rizika skúšania, ale samozrejme aj zabaviť, oslobodiť, vyvolať v nás určitú emóciu či dokonca nám úplne upraviť náladu. Preto niet divu, že hudobné hry majú slušné predaje, veď kto by už nechcel byť gitaristom, bubeníkom, alebo najlepšie spevákom. To posledné si budete môcť na vlastnej koži vyskúšať v ďalšom pokračovaní nekonečnej karaoke série, v titule SingStar vol. 2.

Pred tým, než sa dostaneme v novinkám vo Vol. 2, zopakujme si základné informácie. SingStar je klasický karaoke formát, vo svojej podstate veľmi jednoduchý na pochopenie i realizáciu. Vystačíte si so svojimi hlasivkami, citom pre melódiu, tón a rytmus. Herný mechanizmus je tak primitívny (v tom dobrom slova zmysle), že zoznámenie s pravidlami netrvá viac ako pár sekúnd a vy sa môžete ihneď pustiť do akcie a do zabávania svojich známych. SingStar totiž nie je hra, ktorú budete hrať doma osamote. Tu platí, čím väčšia spoločnosť, tým väčšia zábava.

SingStar Vol. 2
SingStar Vol. 2 Britney Slim Shady Spears.
Britney Slim Shady Spears.


SingStar Vol. 2 Šestka vľavo hore, kaz.
Šestka vľavo hore, kaz.


SingStar Vol. 2 Nesmú chýbať ani animované gorily.
Nesmú chýbať ani animované gorily.






Nemusíte byť druhí Pavarotti, ale ak ním náhodou ste, bod pre vás. Melódia zobrazená vo forme farebných úsečiek je návodom, kam treba položiť hlas, zobrazené texty pesničiek uľahčujú orientáciu pri vytváraní zvukov. Nikto vás nenúti používať originálne slová, kľudne si môžete vytvoriť vlastný text. Podstatné je len triafanie do správnych tónov a tu sa vám práve zíde Pavarottiho skill. Zatiaľ čo na najľahšej obtiažnosti nie je s triafaním žiadny problém, zvládnutie tých vyšších vám dáva celkom slušnú nádej, že by ste sa ako spevák uživili aj v reálnom živote.

Zoznam herných módov by sme mohli s čistým svedomím odkopírovať z recenzie predchádzajúceho dielu, ale keďže sa to nepatrí :-), vymenujme si ich znova. Základnou a asi veľmi málo používanou možnosťou je klasický spev jednej pesničky pre jedného hráča. Po výbere pesničky a obťažnosti si ešte treba zvoliť, či máte záujem len o kratší výsek, alebo zabojujete o bodíky v plnej verzii songu. Režim Duet vysvetľuje všetko podstatné už svojim názvom, ale keďže sa ho priamo dotýka jedna z najväčších noviniek celého SingStar Vol. 2, rozoberieme si ho neskôr trochu podrobnejšie.

Battle ponúka rovnako ako Duet zábavu pre dvoch hráčov. Zatiaľ čo v duete by si mali pomáhať, súboj ich stavia proti sebe. Ideálnym riešením pre párty je tzv. Pass the Mic. V ňom si zadefinujete dve družstvá a hra sama rozhoduje, kto sa v akej pesničke proti komu postaví. Tento mód je asi najzábavnejší zo všetkých a to práve pre to, že je primárne orientovaný pre väčší kolektív. Menu s ponukami hier uzatvára Practice – ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku, platí pri spievaní tak isto ako pri všetkých ostatných činnostiach.

Vráťme sa teraz k spomínanej novinke týkajúcej sa duetu. Zatiaľ čo doposiaľ bola schéma týchto piesní založená výhradne na dvoch odlišných individualitách, pričom vždy spieval buď jeden, alebo druhý nádejný zabávač (prípadne refrény spolu), Vol. 2 prináša „harmóniu“. Odteraz budete spolu spievať aj rôzne texty, resp. rôzne melódie. Ideálnym príkladom takejto spolupráce je známa starinka, Mamas and Papas – California Dreamin (youtube). Stačí sa na chvíľu započúvať a bude vám jasné, ako harmony mód funguje. Novinka sa netýka len tejto jednej pesničky, vyskytuje sa vo väčšine duet songov. No a keď už tie songy toľko spomíname, bolo by načase sa im poriadne pozrieť na zúbok.

SingStar Vol. 2


Soundtrack tvorí 30 songov a treba povedať, že je (opäť) zostavený výborne, i keď za cenu jeho všestrannosti. Nájdete tu bohatú zmes štýlov a žánrov, vykopávky i novšie hitovky, rýchle aj pomalšie skladby, spev a rap. Vypíšme si aspoň tie najznámejšie (kompletný zoznam):

George Michael - Freedom '90
Eminem - Without Me
Hot Chocolate - You Sexy Thing
Kool and the Gang - Celebration
Nirvana - Lithium
Shakespears Sister - Stay
The Killers - When You Were Young (známa z Guitar Hero a Rock Band)
The Mamas and The Papas - California Dreamin'
Tom Jones with Mousse T - Sexbomb
The Offspring - Pretty Fly (For A White Guy)

Dá sa predpokladať, že aj na vašej karaoke párty budú prevládať skôr tie rýchlejšie záležitosti typu Freedom alebo Sexbomb. Kvalitné odreagovanie a poriadne precvičenie hlasiviek sa dostaví pri spievaní (vrieskaní) refrénu Lithium, wannabe peroxidoví rapperi sa prejavia pri Eminemovi či Offspringu. Za jednu z najťažších vecí osobne považujem Stay od Shakespears Sister, ktorá je navyše do ponuky zaradená ako duet, takže na ňu nepotrebujete jedného, ale hneď dvoch výborných spevákov. Inak sa táto nádherná balada zmení na nepoznanie a všetky psy v susedstve na to doplatia zničením ušných bubienkov.

Vybraných 10 peciek jasne napovedá, že čo sa týka obsahu a jeho rôznorodosti, nemožno sa na nič sťažovať. Na jednej strane treba tracklist naozaj pochváliť, pretože si z neho každý vyberie pár srdcu milých záležitostí, lenže na párty rockerov, alebo na divokom hiphop mejdle by až také veľké ovácie nezožal. Pesničky sú jednoducho orientované príliš všeobecne a aj keď je (bola) väčšina položiek z ponuky skutočnými megahitmi, možno by to už chcelo tematicky orientované datadisky. Čisto rockový, čisto soulový, čisto disko, atď. Takto sa totiž natíska otázka, či je výhodnejšie znova kúpiť balík 30 songov, z ktorých ale polovicu nebudem spievať, alebo si radšej zaobstarať to pravé orechové cez SingStore (za predpokladu, že máte možnosť nakupovať cez internet).

Okrem harmony módu SingStar Vol. 2 "prekvapí" aj ďalšími novinkami. Úvodzovky sú použité zámerne, pretože jednak sú zmeny úplne zanedbateľné a jednak sú len dve. Prvou je integrovanie PSP Remote Play. Cez PSP si odteraz môžete vyberať pesničky, alebo si organizovať svoje playlisty na diaľku. Ehm. Druhá novinka je snáď ešte zásadnejšia. V menu pribudlo tlačidlo, pomocou ktorého vysuniete disk z mechaniky bez toho, aby sa zrušila hra a následne môžete bez akékoľvek zdržovania vsunúť BluRay s inými piesňami. Ehm ehm (keď príde na párty signál od žien, že by si zabliakali Fix You od Coldplay, tak to ehmkanie ťa prejde, pozn. Junker). Najväčšie ehm ehm si ale zaslúži fakt, že všetky prevratné vylepšenia sú po softvérovom update dostupné aj pre SingStar Vol. 1!

SingStar Vol. 2
SingStar Vol. 2 Online funkcie, tak ako zvyšok hry, nezaznamenal takmer žiadne zmeny.
Online funkcie, tak ako zvyšok hry, nezaznamenal takmer žiadne zmeny.


SingStar Vol. 2 Staré, ale jaré.
Staré, ale jaré.


SingStar Vol. 2 Paulova rozprávková žabacia pesnička.
Paulova rozprávková žabacia pesnička.






Nič sa nezmenilo ani na grafickej prezentácii titulu. Rovnaké menu, takmer totožné farby, nebyť odlišného intra založeného na mimoriadne dobrej veci Dont Stop Me Now od Queen, (pesničku si v hre zaspievať nemôžete), ani by ste nezistili, že sa nachádzate vo Vol. 2. Interface samotného hrania je taktiež totožný s prvým next-gen dielom, snáď len malé detaily pri dvojhlasnom spievaní upozorňujú „Pozor, toto je nová verzia!“ Klipy a ich kvalita je závislá od doby, kedy vznikli. Nové veci sú ostré a detailné, starinky napriek digitálnym úpravám pohodlne rozoznáte.

Ak vlastníte pôvodný PS3 SingStar a zároveň patríte medzi „šťastlivcov“, ktorí dokážu plnohodnotne nakupovať piesne cez SingStore, toto pokračovanie môžete s čistým svedomím obísť. Jednoducho si radšej vašu obľúbenú hudbu zaobstarajte odtiaľ. V prípade, že sa ale rozhodujete medzi SingStar Vol. 1 a SingStar Vol. 2, usmernite svoj nákup výhradne podľa tracklistu. Ostatné zmeny sú tak kozmetické, že ich takmer ani nespozorujete a navyše ich úplne potláča vydaný patch, ktoré obe verzie po stránke funkčnosti zrovnoprávňuje.

napísal je2ry 13.6.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
SingStar Volume 2
| SINGSTAR VOLUME 2
[10.5.2008]
6.0
Ohodnotiť
SINGSTAR VOL. 2
+ je to SingStar (a teda dobré karaoke)
- nulové inovácie
- vlastný výber pesničiek z SingStore vás zrejme zabaví viac


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Studio Liverpool
Štýl: Párty hra
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19861)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk