SBK-08 SUPERBIKE WORLD CHAMPIONSHIP

SBK-08 SUPERBIKE WORLD CHAMPIONSHIP

7.0

Zaradiť jednotku, plný plyn, ťažisko dopredu, brucho k nádrži a hlavne nebáť sa rýchlosti.

Recenzia na PC verziu

Ak pri rýchlej jazde radšej ležíte na bruchu, volant sa vám zdá ťažkopádny a prekážajú vám dvere auta, tak ste pravdepodobne fanúšikom rýchlych motoriek. Nemusíte sa ale báť, že ste v tom sami, pretože fanúšikovia týchto pekelných strojov, medzi ktorých patria aj autori z Milestone, pripravili pre vás výzvu hodnú len tých naozaj zanietených nadšencov dvojkolesových diablov.

Lepšie spracovaných motocyklových simulátorov nie je práve najviac a tých realistickejšie ladených je ešte menej. Aj preto sú fanúšikovia netrpezliví, ak má nejaký podobný titul vyjsť. Tak to bolo aj pred vydaním SBK-08, kde vám hneď od začiatku bude jasné, že ponuka čisto reálnych tratí presne podľa licencií veští reálnejšie preteky bez vymyslených lokalít. Môžete sa tešiť na dvanásť presne skutočných okruhov rozmiestnených po celom svete od Austrálie, cez Ameriku, až po Európu.

Všetky sú vymodelované verne nielen čo sa týka ich konštrukčného spracovania, ale aj po stránke grafickej s množstvom povzbudzujúcich divákov, s reklamami a všetkým, čo vidíte aj na ozajstných predlohách. Na týchto tratiach sa ukáže, kto má najväčší talent, kto najlepších technikov, najlepšiu motorku a kto pozná danú trať najlepšie. Totiž spoznávanie každej trate, každej zákruty, výbehu či nerovnosti a ako na nich jazdiť, bude vašou hlavnou a neľahkou úlohou, preto si môžete byť istí, že vám týchto dvanásť tratí bude rozhodne stačiť. Ak sa vám ich podarí všetky dokonale spoznať, môžete sa pokúsiť o výhru v šampionáte, ktorý je keď nerátame tréningové misie, voľné jazdy a jazdy na čas hlavným cieľom hry.

SBK-08 Superbike World Championship

Diváci nie sú zrovna najdetalnejší.
SBK-08 Superbike World Championship

Pekná... ehm... motorka.
SBK-08 Superbike World Championship

Trošku machrovania pred babami na tribúne.

SBK-08 nie je len o spoznávaní trate, ale aj každej z motoriek tak, aby ste časom mohli sedieť na tej, ktorá vám najlepšie vyhovuje, a s ktorou dokážete pokoriť silnú konkurenciu. Motoriek je na výber celkovo päť značiek podľa licencií v jednej triede od Ducati RS8, Suzuki K7, cez Hondu CBR1000RR, Yamahu R1, až po Kawasaki ZX-10R a na ich skrotenie budete potrebovať okrem zručnosti za volantom aj zručnosti v nastavovaní jednotlivých parametrov. K tomu vám budú slúžiť mnohé tabuľky i nastavenia, ale aj veľmi užitočná telemetria zaznamenávajúca všetky dáta počas jazdy, čo nemalou mierou pomáha k dosiahnutiu optimálneho nastavenia stroja.

Všetky motorky sú spracované pomerne verne nielen smerom k štatistickým údajom, ale aj smerom k výzoru, takže svoj obľúbený model z televízie či časopisov okamžite spoznáte aj tu. Okamžite spoznáte aj samotných závodníkov, ich mená a tváre, ktoré budete reprezentovať. V tabuľkách neuvidíte totiž svoje meno, ale len meno vami vybranej licencovanej postavy. Samozrejme, sú rozdelení do tímov tak ako v skutočnosti spolu s ich (reklamami olepenými) kombinézami ako ich vídate v priamych prenosoch. Čo však v televízii nevidíte, sú útroby garáže a všetok zhon v nich. V SBK-08 začínate svoj závod už v samotných boxoch. Bez podrobného testovania motorky na okruhu, kde vás čaká náročný závod, bez rád technikov, neúnavného skúmania telemetrie a následného využitia všetkých informácií rukami mechanikov nemáte šancu zajazdiť tie najlepšie časy.

Tie sa vám budú rozhodne hodiť, pretože konkurencia nespí, o čom vás na najvyššej obtiažnosti už v prvých metroch presvedčí ich vražedné tempo. Nie je to síce žiadny zázrak, ale nastaviteľná umelá inteligencia určite bude nejakú dobu stačiť aj tým skúsenejším. V prípade, že nepatríte k rodeným motorkárom, môžete si zvoliť aj slabšie úrovne obtiažnosti, kde dokážete predbehnúť celé štartové pole v prvej zákrute aj z posledného miesta. Kým sa však dostanete na takúto jazdeckú úroveň bez toho, aby ste sa v prvej zákrute nešúchali po chrbte namiesto po motorke, bude chvíľku trvať a dovtedy zažijete kopec pádov.

 

SBK-08 Superbike World Championship

Haló, prosím vás, neviete kde mám motorku?
SBK-08 Superbike World Championship

Teraz by mi dáždnik asi nepomohol.
SBK-08 Superbike World Championship

Tu sa môžete spýtať technika na rady ohľadne nastavenia.

Je to spôsobené pomerne náročným jazdným modelom, ktorý bude výzvou aj pre tých náročnejších a to dokonca aj so zapnutými asistenciami. Bez týchto asistencií musíte brať na zreteľ v každom momente značné množstvo premenných, takže sa odporúča zo začiatku zapnúť aspoň niektoré asistencie a postupne ako si budete zvykať, ich vypínať. Už len pri rozjazde musíte dávať pozor na také samozrejmé veci ako je prešmykovanie kolesa, ale i na prenášanie ťažiska motorky pomocou nakláňania jazdca dopredu či dozadu. Bez toho sa vám stane, že príliš vyhodíte predné koleso, čo pravdepodobne ukončíte na najbližšom trávniku.

Prenášanie váhy musíte samozrejme aplikovať aj pri brzdení, kde musíte jazdca zdvihnúť, aby si závodník spolu s motorkou nevymenili miesta. To však opäť nie je jediný problém a tak opatrné brzdenie každého kolesa (predná aj zadná brzda sa bez asistencie ovláda zvlášť) jednotlivo kvôli preklzu kolies dá tiež zabrať, plus si musíte dávať pozor aj na inerčné efekty. To však ešte stále nie je všetko. Veľmi rýchlo zistíte ďalšie vychytávky jazdného modelu a tak vás potom neprekvapia ani také veci, ako prísne stráženie uhlu náklonu pri brzdení do zákruty ovplyvňujúc polomer zatáčania. Keď si k tomu prirátate rôzne náročné situácie ako predbiehanie, čo najrýchlejší výjazd zo zákruty či naopak čo najefektívnejší vjazd do zákruty, prípadne ich kombináciu, tak máte plné ruky práce s udržaním motorky na ceste, nieto ešte zajazdiť dobrý čas (zlé počasie radšej ani nespomínam).

Za všetko môže ovládanie, ktoré nepatrí nanešťastie k tým najlepším, ba dokonca patrí k tým horším. Ak si budete chcieť vychutnať tieto závody o prvenstvo na najvyššej obtiažnosti a bez asistencií, tak jedine s analógovým ovládaním. Čo je však kameň úrazu, SBK-08 poskytuje nedostačujúce nastavenia pre analógové zariadenia, ako je volant či joystick. S klávesnicou jedine so zapnutými asistenciami, alebo vám už ako posledná možnosť ostáva gamepad, pre ktorý je SBK-08 pravdepodobne robený.

Na druhú stranu technické spracovanie patrí k tým lepším a tak sa môžete tešiť na pekne vymodelované trate s množstvami detailov a meniacim sa vzhľadom v závislosti na počasí. Pohľad na okolie si neraz dobre vychutnáte pri výborných replayoch spracovaných klasicky, ale aj tak, že sledujete televízny zostrih rôznych zaujímavých udalostí, ktoré sa odohrali počas závodu z rôznych kamier. Vtedy si všimnete, ako sa jazdci presúvajú na svojich motorkách, ako sa otáčajú za inými závodníkmi, ako robia efektné kotrmelce pri pádoch a v neposlednej rade aj ich nablýskané do detailov vymodelované motorky.

 

SBK-08 Superbike World Championship

Telemetria pomáhajúca nastaviť motorky.
SBK-08 Superbike World Championship

Nemám síce ideálnu stopu, ale to nevadí.
SBK-08 Superbike World Championship

Romantický pohľad.

Tie ostávajú nablýskané aj po pádoch i nárazoch, takže žiadne demolačné derby nečakajte. Motorky sú stále v jednom kuse neporušené nech s nimi robíte čokoľvek. Na druhú stranu, ak s nimi zachádzate nešetrne, model poškodenia (pracujúci niekde medzi arkádou a simulátorom) vám to dá ihneď vedieť. Upozorní vás zhoršenými jazdnými vlastnosťami, poškodzovaním jednotlivých častí motorky či ich rýchlejším opotrebovaním, čo vás ľahko môže pripraviť o cenné pozície alebo dokonca znemožniť dokončenie závodu. To platí aj pre samotného motorkára, ktorého môžete taktiež nebezpečne zraniť a tak predčasne ukončiť závod.

Avšak pri sledovaní, ako sa kotúľajú vaši kamaráti, s ktorými si môžete SBK-08 zahrať po sieti či Internete až ôsmi v rôznych módoch naraz, vás vážna nálada prejde a neraz sa aj dobre zasmejete. Čo vám ale úsmev na tvári nevykresá, sú menej než priemerné zvuky, čo je škoda, pretože to správne adrenalínové burácanie motorov k závodnej hre patrí. Namiesto toho si vypočujete podpriemerné bzučanie motorov, nejaké tie efekty a to je všetko. Škoda.

Celkovo SBK-08 pôsobí nevyrovnane a každú oblasť ma vypracovanú na inej úrovni. Na jednej strane vyniká jazdným modelom a zároveň je na slušnej úrovni, čo sa týka grafického spracovania, na druhej strane má slabo spracovanú zvukovú stránku, žiadny grafický model poškodenia a to všetko zaklincované chabo spracovaným ovládaním. Pre tých, ktorý hľadajú skôr jednoduchšie príležitostné preháňanie na rýchlych diabloch, by bolo SBK-08 skôr trápením ako zábavou. Odporučiť by sa dal hlavne náročnejším záujemcom o reálnejšie ladené závody motoriek so slušným jazdným modelom i solídnym technickým spracovaním, avšak nedopracované ovládanie bude u nich zanechávať nemastnú neslanú pachuť.

SBK-08 Superbike World Championship

Pekne spravená kamera pri replayoch.


SBK-08 Superbike World Championship

Pohľad dozadu pri 239 km/h.


SBK-08 Superbike World Championship

Dážď zmení podmienky preteku aj atmosféru trate.



napísal andrei 25.7.2008
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
SBK-08 SUPERBIKE WORLD CHAMPIONSHIP
+ jazdný model
+ nastavovanie a telemetria
+ licencie
+ replaye
- ovládanie
- málo tried
- žiadny grafický deštrukčný model
- zvuky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,8 GHz, 1 GB RAM, VGA GF 6600/R X1300


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PC
PS2
PSP
Xbox 360

Vývoj: Black Bean Games / Milestone
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  máj 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (5)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19923)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk