NINJA GAIDEN: DRAGON SWORD

NINJA GAIDEN: DRAGON SWORD

8.5

Otec série Itagaki-san sa vyjadril, že bolo výzvou, pustiť sa aj na tuto platformu. Aký je Ninja Gaiden DS?

Recenzia na DS verziu

Ninja Gaiden: DS, ako skratka už napovedá, má svoju premiéru na najpredávanejšom handhelde Nintendo DS. Otec série Tomonobu Itagaki sa vyjadril, že to bola výzva, pustiť sa aj na túto platformu. Tiež dodal, že jeho deti ho o to žiadali, čo bol už dostatočný dôvod, aby sa do toho pustil... okrem Yenov. Podľa toho, čo vieme o DS-ku, by ste možno čakali 2D plošinouku a la Mario vo svete Ninja Gaiden. Omyl. Hneď na začiatku si dovolím tvrdiť, že ide o plnohodnotné pokračovanie série v plnej kráse, s výborným systémom kamery, animácií a instantnej akcie. No, nepredbiehajme. Ryu nezabudol ani jeden zo svojich akrobatických ninjutsu kúskov a neskúsených hráčov dokáže poriadne prekvapiť. Pozrime sa teda bližšie, čo všetko dokáže najmladší člen ninjov z rodu Gaiden.

Prvé švihy Dragon Swordom

Ak ste už skúsenými držiteľmi tohto handheldu, viete, že niektoré hry sa hrajú ako keby ste čítali dobrú knihu. Presnejšie, držanie handheldu je totožné s držaním otvorenej knihy. Obráťme si teda DS-ká o 90°, vytasme Dragon stylusy a poďme na to. Nápis Made in Japan vystraší nejedného odporcu hodinových rozhovorov, resp. čítania, no Ninja Gaiden nie je priveľmi ukecaný. Po krátkej zápletke (únos, neprezradím koho), sa treba presekať prvými nepriateľmi. Ovládanie je tak prirodzené, že ak by v hre aj nebol tutorial (zahráte si ho za Momji, šikovnú mladú ninja-žienku), ani by ste si to pravdepodobne nevšimli. Ryu sa pohybuje jednoduchým „ukázaním“ na smer pohybu, skákanie ešte jednoduchším pohybom stylusu zdola nahor a to najzaujímavejšie, sekanie nepriateľov zakrvaveným stylusom je jednoducho chrumkavé.

Po ruke je aj špeciálna schopnosť, ktorú tiež vyvoláte stylusom a aktivujete obkreslením japonského znaku vybraného kúzla. Efektné, jednoduché a hlavne zábavné. Na druhom displeji sa blýska veľmi užitočná mapa, ktorú pri pomerne členitom labyrinte podzemných chodieb naozaj oceníte. Tak ako v predchádzajúcich výpravách si aj v DS užijete logické hádanky, hordy respawnujúcich sa monštier, nakupovania rún od starého a ich využívanie v kritických situáciach a tiež nesmieme zabudnúť na veľkolepé súboje s bossmi.

The Legend of Dragon Sword

„Kedysi ľudia žili s Drakmi v mieri. No jedného času prišiel medzi nich Temný Drak, zákerný obor, ktorý neváhal ani chvíľu a uvrhol Zem do priepasti temnoty. Sila bojovať rýchlo slabla a tak draci zverili svoju poslednú nádej do rúk ľuďom. Z jedného ich tesákov sa zrodil Dragon Sword, strašná zbraň vybavená obrovskou koncentráciou sily samotných drakov. Práve týmto mečom boli ľudia schopný poraziť Temného. Po stáročiach draci vyhynuli, avšak ich duch ostal v podobe meča patriaceho potomkom ľudí, ktorí bojovali po ich boku v ten veľký deň.“

Ninja Gaiden: Dragon Sword
Ninja Gaiden: Dragon Sword Akcia neutícha, čo znamená, že vaše zápästie si to odnesie ako prvé.
Akcia neutícha, čo znamená, že vaše zápästie si to odnesie ako prvé.


Ninja Gaiden: Dragon Sword Dragon Sword sa hrá naležato, ako keby ste držali otvorenú knihu.
Dragon Sword sa hrá naležato, ako keby ste držali otvorenú knihu.


Ninja Gaiden: Dragon Sword S výborne navrhnutým ovládaním nie je problém vyzametať displej behom sekundy.
S výborne navrhnutým ovládaním nie je problém vyzametať displej behom sekundy.






Vyblýskaný Dragon Sword


Buďme aj trochu povrchní a popíšme si ako zvláda DS graficky spracovať Ninja Gaiden: DS. Ryu, NPC, nepriateľské monštrá, netopiere a bossovia sú plne 3D. Prostredie je ručne kreslené s tým, že boje v arénach s finálnym bossom je 3D. Táto kombinácia umožňuje, trúfam si povedať, asi najkrajšie podanie, aké na akčnej hre DS kedy malo. Prostredia, kamera a samotná dynamika hry sú navrhnuté tak, že rozdiely medzi 2D a 3D často ani neregistrujete. Efekty zbraní a kúziel síce dokážu na chvíľu zneprehľadniť bojové situácie, avšak bez nich by to bolo ako driftovanie bez flekov.

Múdre okienko: Ninjutsu

Fanúšik Ninja Gaiden, Japonskej kultúry alebo Ninja Korytnačiek určite vie, o čo ide. No určite má veľa z vás trošku skreslené predstavy. Zhrňme si len tak v skratke, čo je vlastne Ninjutsu a prečo je Ninja vôbec maskovaný. Ninjitsu znamená doslova „umenie ninju“, čo je logické. Vzniklo vo feudálnom Japonsku (zhruba pred 1000 r.) pôvodne ako hnutie na ochranu bezbranných ľudí proti nespravodlivosti. Ako väčšina veľkých ideí s dobrým úmyslom aj ninjitsu prešlo vývojom a stalo sa z neho aj umenie využívané na špionáž, odstraňovanie politických cieľov a podobné strategické aktivity. Toto japonské bojové umenie sa prelínalo so slávnym obdobím samurajov.

Učenie bolo vo veľa bodoch spoločné, len využitie učenia bolo odlišné. Ninja bol často súčasne aj samurajom. Okolo umenia ninjov vzniklo mnoho legiend, fantastických príbehov ospevujúcich ich skoro nadprirodzené schopnosti. Od chytenia vystreleného šípu, po schopnosti lietať, byť neviditeľným a podobne. Takýmto dojmom naozaj pôsobili vďaka učeniu spísaného vo zvitkoch Togakure-Ryu, ide o tzv. 18 schopností ninjutsu. Z tých zaujímavejších spomeniem napríklad: umenie úniku, maskovanie, prevleky a infiltrácia, ale aj znalosť vody, duševná vyrovnanosť a samozrejme jazdecké a bojové techniky ako meč, tyč, reťaz, hádzanie nožov a iných ostrých predmetov. Isté formy ninjutsu okrem škôl nadšencov tradičných foriem dodnes využívajú aj policajné a vojenské školy.

Zakrvavený Dragon Sword

Ninja Gaiden:DS na mňa od prvého momentu zapôsobil, no nedá mi nespomenúť úskalia, ktoré Ryu musí prekonať a ktorým sa nevyhnete pravdepodobne ani vy. Nemožnosť vybrať si inú obtiažnosť ako Normal, mne osobne neprekážalo, no neľakajte sa. Ryu je veľmi šikovný bojovník. Možno až príliš a preto pre skúsenejších hráčov bude zaujímavá hra až po odomknutí vyšších obtiažností (po dohraní hry), čo tiež nebude problém, lebo hra má dnes už pomerne štandardných cca 8 hodín čistého hracieho času.

Ninja Gaiden: Dragon Sword

Dĺžku sa okrem príbehu snaží vynahradiť rankingový systém, ktorým si cez wi-fi môže hráč porovnať skóre. Nepriatelia často nie sú tak odolní a tak to kompenzujú vlnami posíl. Neskoršie pasáže s kombinovanými skupinami, ktoré sa dajú napríklad iba na diaľku obhádzať shurikenmi (hviezdice), obstrieľať šípmi, ale popritom naporcovať iné rýchle dotieravé potvorky, vtedy to už začína byť poriadny adrenalín. Čiže pozeranie TV, ako pri prvých súbojoch, už nie je možné. Zápästie si však odnesie silné zážitky z každého boja. Na druhej strane, koho by nebolelo zápästie po hodine sekania končatín zakrvaveným Dragon Swordom?

Ryu vs. Kratos

Netešte sa predčasne, nie je to ani nový názov hry a nejde ani o vyhlásenie víťaza tohto fiktívneho duelu. To, čo majú Kratos vo svojej prvej handheldovej epizóde God of War Chains of Olympus a Ryu v Ninja Gaiden Dragon Sword spoločné, je, že na svojich platformách nemajú momentálne vo svojom žánri žiadnu konkurenciu. Obaja žmýkajú z našej obľúbenej vreckovej elektroniky maximum. Oba tituly sú dôstojnými pokračovaniami svojich starších bračekov. Jednoducho, Kratos a Ryu splnili to, čo sľúbili. Obaja si s kľudným svedomím môžu štrngnúť čašou čerstvej krvi a kvalitného saké.

Ninja Gaiden: Dragon Sword má všetko, čo má Ninja Gaiden mať. Príjemnú hudbu, príbeh, RPG prvky, logické hádanky, krásny vizuál, ale hlavne tisícku padlých nepriateľov rozsekaných vašim vlastným zápästím. Ak ste fanúšik ságy Ninja Gaiden, ak milujete fantasy akciu, antické Japonsko, saké a Dračie meče, už určite túto hru máte. Ostatným možno pomôže fakt, že ide o jedno z najlepších grafických spracovaní pre Nintendo DS.


napísal majkyx 7.8.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
NINJA GAIDEN: DRAGON SWORD
+ ovládacia schéma
+ grafické spracovanie
+ nový Ninja Gaiden
+ bojový systém, instantná akcia
- crash test zápästia
- niekedy neprehľadné boje
- dĺžka


RECENZIE HRÁČOV
Ninja Gaiden: Dragon Sword
6.0
BLACKENED HALO    1.11.2011
Klasická séria z NES prichádza na Ninten...prečítať celé
DS

Vývoj: Tecmo / CENEGA / Team Ninja
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19849)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk