MIDNIGHT CLUB: LOS ANGELES

MIDNIGHT CLUB: LOS ANGELES

8.5

Štvrté pokračovanie legendárnej racingovej série, ktorá rozbehla undergroudnový štýl s otvoreným mestom, je tu.

Recenzia na Xbox360 verziu

Všetko to začalo jedinečným Midtown Madness, zábavnými závodmi krížom cez otvorené mesto od Angel Studios. Hra sa ešte pod hlavičkou Microsoftu dočkala ďalších pokračovaní, aby nakoniec firmu odkúpil Rockstar, ktorý slnečnému Midnight Madnessu zhasol svetlá a zmenil ho na temný Midnight Club. Zaviedol tým nočný undergroundový štýl racingu, ktorý mimochodom následne odkukal aj Need for Speed a začal s Undergroundom.

Rockstar San Diego teraz už v štvrtej revízii ukazuje novú inkarnáciu svojho temného štýlu. Preteky ostávajú, ľudia v meste nechýbajú, premávka je hustá a misií je viac ako by ste čakali. Tuning, bodyshop, množstvo vozidiel a motoriek, zarábanie a míňanie peňazí je samozrejmosťou. Znovu to celé beží na poslednom engine z GTA, kde autori grafiku ešte vylepšujú, mesto zdetailňujú a fyzikálny model auta zreálňujú. Výsledok je pôsobivá a rýchla jazda krížom cez Los Angeles, aj keď vzhľadom na hustú premávku a náročnosť závodov, trochu stresujúca.

Hra sa vám otvorí štandardným klišé sandboxových racingoviek a teda nová postavička prichádza do mesta, kupuje si prvé auto a začína svoju púť prepracovania sa medzi najlepších jazdcov. To je všetko. Na rozdiel od ostatných racingoviek sa hra blíži skôr ku GTA štýlu a aj keď nemôžete vystúpiť z vozidla, kedy chcete, raz za čas medzi pretekmi v prestrihových scénach svoju postavu uvidíte a budete spolu s ňou sledovať minimalistický príbeh hry.

Midnight Club: Los Angeles
Midnight Club: Los Angeles Nočné Los Angeles vás víta.
Nočné Los Angeles vás víta.


Midnight Club: Los Angeles Vzhľadom na dynamick[ AI je plech na plech základ celej hry.
Vzhľadom na dynamick[ AI je plech na plech základ celej hry.


Midnight Club: Los Angeles Motorky nechýbajú a budú sa mixovať v pretekoch s autami.
Motorky nechýbajú a budú sa mixovať v pretekoch s autami.





Ak ste ešte nehrali Midnight Club, čakajte čisto arkádový racing, bez náznaku simulácie, ale za to s rýchlosťou a štýlom. V zásade od hry nečakajte násilnosť a deštrukciu Burnoutu, tu je to viac o samotnom jazdení a vašej šikovnosti za volantom. Na rozdiel od Burnoutu tu sa musíte prekážkam vyhýbať a to ako vozidlám v premávke, tak aj stromom a hlavne semafórom, ktoré neodhadzujete ako papierové škatule. Každá chyba a zaváhanie vás stojí miesto v pretekoch a aj ničenie vášho vozidla. A vzhľadom na to, že podmienka väčšiny pretekov je vyhrať, chyby si tu nemôžete dovoliť.

Tieto kruté požiadavky si uvedomíte hneď, ako vstúpite do mesta a vezmete prvú ponuku na preteky. Vaše pomalé auto bude len tak tak stíhať na protivníkov a vy sa budete musieť poriadne snažiť, aby ste prekľučkovali premávkou, predbehli protivníkov a dostali sa do cieľa. Vždy keď vyhráte, získavate peniaze a reputáciu - dva základné prvky celej hry. Reputácia vám sprístupňuje stále ďalšie misie, ale odomyká aj nové možnosti upgradov a rozširuje ponuku vozidiel. Za peniaze si to následne môžete všetko kúpiť.

Aby ste si zarobili, budete musieť hľadať v meste jazdcov ochotných si s vami dať preteky, či už krátke z jedného miesta na druhé, checkpointové, alebo okruhové, alebo ak ste už v meste známejší, ozývajú sa vám postavy z miestneho automobilového podsvetia a pozývajú vás na skutočné turnaje s niekoľkými po sebe nasledujúcimi pretekmi. Okrem klasických závodov dostanete aj rôzne misie a úlohy, ktoré musíte splniť, napríklad previezť autá z jedného miesta na druhé za určitý čas, samozrejme nepoškodené. Vždy to bude o hľadaní a využívaní najlepšej cesty mestom. Vždy sa nájdu takmer neviditeľné alebo na mape nevyznačené odbočky, ktorými si dokážete skrátiť cestu.

Všetky misie a úlohy máte zobrazené na jedinečne spracovanej mape, ktorá vlastne nie je mapou, ale mesto s pohľadom zhora. Totiž keď hľadáte misiu, pohľad sa vám plynyle odzoomuje z auta až do záberu, kedy vidíte celé mesto. Tu sa vám zobrazia pozície všetkých jazdcov, ktorých môžete kontaktovať, nechýba zobrazenie policajných hliadok a aj vaše garáže slúžiace ako hlavný stan vašich výjazdov, aj ako sklad vozidiel. V elegantnom menu nechýba aktuálny výpis, výpis prejdených misií, a aj rozsiahla pomoc pre každý element hry. Na rozdiel od jednoduchého mobilu v GTA 4, tu vás protivníci kontaktujú cez elegantný T-Mobile Sidekick, ktorý tam je takticky nasadený ako nenápadná reklama.

Vozidlá sa vám postupne menia, pribúdajú rôzne typy od základných tunerov, cez muscle, luxusné, exotické vozidlá, až po sériu motoriek, ktoré ponúknu iný pohľad na jazdu mestom. Každé vozidlo môžete tunovať, vymieňať nárazníky, kolesá a všetky veci, na ktoré si spomeniete. Môžete ich farbiť a aj nadefinovať vlastnú značku. Každé vozidlo má nitro, no postupne do nich rovnako ako v predošlých častiach série získavate aj rôzne supersily. Ako základ máte slipstream, ktorý vám po chvíli jazdenia za protivníkovým zadkom dokáže nahradiť nitro, následne pribudne spomalenie času, ktoré vám umožní predrať sa hustou premávkou bez problémov, zvuková vlna odhodí všetko v okolí a vytvorí vám cestu, alebo sa stanete nezničiteľným a budete odhadzovať autá ala Burnout. Novinkou je elektromagnetický impulz, ktorým dokáže vyradiť motory okolitých vozidiel.

Trochu škoda, že využívanie týchto elementov je v pretekoch často zásadné. AI sa vám totiž prispôsobuje. Máte rýchlejšie vozidlo? Pre nich to nie je problém, doženú vás a vám neostane nič iné, ako hľadať v meste skratky, nerobiť chyby a využívať sily. Máte pomalšie vozidlo? Tu sa vám už AI neprispôsobí. Musíte sa dostaviť na preteky neskôr, keď vozidlo buď upgradnete, alebo vymeníte za lepšie.

Midnight Club: Los Angeles
Vitajte v LA.

Jazda počítača je zásadný element hry, ktorý buď hráčov navnadí, alebo sklame. Totiž, ak máte radi jednoduché racingy bez snaženia, toto nie je hra pre vás. Tu treba naozaj zamakať, naučiť sa z áut a motoriek dostať maximum a mať prehľad nad všetkým, čo vás môže v meste stretnúť. Niekedy sa podarí vyhrať na prvý pokus, niekedy až na piaty hneď, ako dobre spoznáte trať. Niekedy napriek podobnému vozidlu ani na desiaty. Takže ak sa rozhodujete nad touto hrou, porozmýšlajte ako najradšej hrávate vy.

Okrem dynamickej AI nechýbajú v meste dotieraví policajti, ktorí brázdia ulice, merajú rýchlosť a samozrejme starajú sa len o vás. Ak okolo nich prejdete rýchlejšie, už vás majú na muške a začína sa naháňačka. Tá môže končiť buď tým, že im ujdete a po chvíli následného hľadania ukončia prenasledovanie, prípadne im zastavíte a poslušne počkáte, kým vám dajú pokutu, alebo zastavíte a kým sa k vám policajt bude blížiť, aby vám dal pokutu, ujdete mu (je za to aj achievement). Nakoniec to môže celé skončiť aj fatálne a to zrušením vášho auta po dlhej naháňačke.

Graficky engine Rockstaru znovu exceluje a ukazuje, že firma je naozaj v rozsiahlych mestách doma a zvláda ich spraviť v plynulom framerate a detailne prepracovanej grafike, tentoraz ešte kvalitnejšej ako GTA IV. Totiž všetko je tu zobrazené realistickejšie, teda tváre, vozidlá, prostredia. V meste sa vám postupne mení deň a noc, spolu s dennou dobou sa mení premávka a nechýbajú ani vrtochy počasia. Občas v meste aj zaprší, atmosféra mesta sa zmení, ulice zaplnia kaluže a autá sa budú mierne šmýkať.

Fyzika ovládania vozidiel je vhodne nadimenzovaná a dostanete ju hneď do ruky. Žiaľ fyzika prostredia je na arkádový racing nastavená dosť tvrdo a prostredie vám dá pocítiť každý náraz. Zrámovať môžete jedine koše, lavičky, ploty a podobné menej masívne predmety. Deštrukcia vozidla je rovnako ako deštrukcia prostredia obmedzenejšia a uvidíte len pokrivené plechy, škrabance, uvoľnené nárazníky. Dokonca aj dym z takmer zošrotovaného vozidla tentoraz zmizol.

Samotné vozidlá sú kvalitne spracované, autori zapracovali hlavne na povrchoch, kde pribudla metalíza, nechýbajú možnosti rozmanitých nálepiek, farieb, prechodov. Tunovanie pre každé vozidlo je samozrejmosťou a teda vaše auto môže vyzerať tak, ako len chcete. Vnútorný pohľad z vozidla je veľkým plusom a pridáva na atmosfére. Okrem vnútorného pohľadu je príjemným prídavkom aj Photo mód, ktorým si môžete svoje auto odfotiť a uploadnúť na Rockstar Social Club. Žiaľ Photo mód je obmedzený len na malý pohyb kamery okolo auta, chýbajú možnosti zaostrenia a filtrov, ako sme to videli napríklad v PGR. Okrem toho vyzerá aj nedokončený a bugový, ale raz za čas sa mi podarilo uložť nejaký záber, pri zvyšných pokusoch hra zmrzla.

Zvuková stránka hry ostáva v štandardnom štýle Midnight Clubu, teda rozmanité licencované skladby dopĺňajú výkriky, vyhrážky a nadávky a sarkatistické poznámky protivníkov, pri nabúraní, predbiehaní, alebo ak ste prvý. 

Midnight Club: Los Angeles
Midnight Club: Los Angeles Deštrukcia nie je dokonalá, ale po čase auto môže vyzerať ako šort na kolesách.
Deštrukcia nie je dokonalá, ale po čase auto môže vyzerať ako šort na kolesách.


Midnight Club: Los Angeles Svietiace checkpointové stĺpy z predošlých hier nahradili dymovnice.
Svietiace checkpointové stĺpy z predošlých hier nahradili dymovnice.


Midnight Club: Los Angeles Rozmanité externé lokality v okolí mesta nechýbajú.
Rozmanité externé lokality v okolí mesta nechýbajú.





Ak by vás ani kampaň nebavila, mesto je vaše a mimo kampane si môžete kedykoľvek vybrať predefinovanú trať, alebo zajazdiť vlastne vytvorenú trať krížom cez mesto a trochu sa tak odreagovať. V tomto arkádovom móde si môžete vyboostovať auto o všetky upgrady, ktoré ešte nemáte a zajazdiť s nimi. Podobne vám adrenalín dodá aj Goal Attack mód, kde si vyberiete trať a pokúsite sa na nej splniť hrou zadané podmienky, teda maximálna deštrukcia a maximálny čas. Navyše aj za prejdenie týchto pretekov získavate reputáciu a odomykáte ďalšie veci v hre.

Multiplayer hre nechýba a ponúka rozmanitú ponuku módov a zábavné preteky. Či už v štandardných typoch pretekov, kde si môžete vybrať predpripravenú, alebo vytvoriť novú trať, alebo špeciálnych bojových módoch ako CTF a podobných, kde musí každá skupina splniť určitú úlohu. 16 hráčov poteší a dokážu vytvoriť slušný chaos v uliciach. Oproti trom AI vozidlám, proti ktorým väčšinou jazdíte v kampani, je to aj slušný rozdiel. 

Ak si to zhrnieme, Midnight Club je to najlepšie, čo túto jeseň môžeme medzi racingovkami dostať, síce na tohtoročnú hitovku Burnout Paradise sa nechytá, ale to ani nechce. Ostáva vo svojom štýle, ktorý posúva do novej generácie, aj keď bez výraznejších noviniek. Tentoraz Rockstar zapracoval hlavne na atmosfére kampane, pridal vnútorný pohľad do vozidiel a pohral sa s multiplayerom. Žiaľ podobne ako v GTA IV, aj tu zmizli ďalšie mestá a LA napriek svojej rozmanitosti môže po čase zovšednieť a stať sa až príliš známym. Určite si však dobre zajazdíte a ponoríte sa do sveta ilegálnych pretekov, aby ste sa nakoniec spýtali - Kto potrebuje NFS?

Midnight Club: Los Angeles
Midnight Club: Los Angeles Pohľady na známe objekty v LA sú samozrejmosťou.
Pohľady na známe objekty v LA sú samozrejmosťou.


Midnight Club: Los Angeles Polícii v meste sa dá ujsť aj z takejto situácie.
Polícii v meste sa dá ujsť aj z takejto situácie.


Midnight Club: Los Angeles Autá sú zvnútra detailne prepracované.
Autá sú zvnútra detailne prepracované.





napísal saver 5.12.2008
Páči sa mi!
8.5
Ohodnotiť
MIDNIGHT CLUB: LOS ANGELES
+ perfektné menu a zoom-in/out efekt na mesto
+ kokpit pohľad
+ voľnosť pohybu, voľnosť výberu pretekov
+ garáž a upgrady áut
- prispôsobujúca sa AI a náročnosť pretekov
- iba jedno mesto


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3
Xbox One BC

Vývoj: Take 2 / CENEGA / Rockstar
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7. október 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk