T-34 VS TIGER

T-34 VS TIGER

7.5

Viete si predstaviť miesto, v porovnaním s ktorým vám peklo príde ako pobyt na dovolenke?

Recenzia na PC verziu

Čakať v tanku na smrť je hroznejšie ako smrť sama. Tá je aspoň rýchla, často bezbolestná a pred príchodom nikoho nevaruje, nikdy neoznámi, kedy ani odkiaľ príde, podobne ako tomu bolo i v prípade titulu od Discuss Games. Ticho prišli a priniesli dusné škrípanie ocele, na ktorej závoji sa nesú osudy mnohých vojakov, smutné osudy vojakov.
 
Niektoré z týchto osudov budete môcť prežiť aj vy, priamo na východnej fronte druhej svetovej vojny medzi Sovietskym zväzom a Nemeckom a to z oboch uhlov pohľadu. Z pohľadu Wehrmachtu zažijete dobrodružstvá z veže obávaného tanku Tiger, zatiaľ čo z pohľadu Červenej armády pocítite, aké to je sedieť na palube smrtonosného stroja T-34-85. Žiaľ, tak ako sú krátke osudy posádok týchto tankov, tak sú krátke aj obe kampane. Za každú stranu tu nájdete predpripravených len šesť misií odohrávajúcich sa  na území Bieloruska v období leta 1944, ktoré absolvujete bez akéhokoľvek úvodného tutoriálu. Po prejdení týchto misií vám už ostáva len editor, alebo hlavná časť tohto titulu, multiplayer.
 
Celá kampaň je pravdepodobne skôr myslená ako tréning pre bojové online polia, kde nabité kanóny prekrížite so svojimi štyrmi až šestnástimi kamarátmi. Na to vám budú k dispozícii dva módy: skirmish, kde bojujete systémom každý proti každému a klasický tímový boj. V oboch máte k dispozícii sadu máp a v prípade, že vás bude málo, aj botov zastupujúcich chýbajúcich tímových hráčov.
 

T-34 vs Tiger

Ďalšia svorka T-34iek, je ich moooc.
T-34 vs Tiger

Predtým bojisko, teraz vrakovisko.
T-34 vs Tiger

Mám vážny problém ...


V akomkoľvek móde či kampani si budete môcť vybrať jeden z dvoch niekoľko desiatok ton vážiacich zabijakov. Všetky parametre ako otáčky motora, fungovanie prevodovky, kanón, opancierovanie, zásoba i typ munície či doba jej nabíjania a podobne sedia s reálnymi predlohami. Zistíte jednotlivé vlastnosti každého tanku, výhody i nevýhody, jazdné vlastnosti, ale aj taktické využitia každého z nich. Historická presnosť bojov ide tak ďaleko, že pocítite, aké ťažké je bojovať proti mnohonásobnej početnej presile tankov Červenej armády, alebo ako sa naopak dá využiť útok Tigrov Wehrmachtu s kanónom účinnejším na diaľku. Technické aspekty oboch tankov sú jedna vec, ich rozdielnosť v spôsobe nasadenia druhá. Totiž v období nasadenia tankov Tiger a upravených T-34 bol pomer množstva tankov 1:400 v prospech Sovietskeho zväzu, čo sa premietlo aj do misií.
 
Tie sú taktiež navrhnuté podľa historických dokumentov, takže si užijete rôzne reálne prepady, obrany pozícií, či presuny a následnú ochranu kolón. Na začiatku máte vždy stručný popis situácie, vašu úlohu a s tým si musíte vystačiť. Žiadne podrobnejšie vedenie vašich krokov v podobe navigačných bodov, popisov úloh či miest sa nedočkáte. Jednoducho tak ako v skutočnosti, aj tu si budete musieť vystačiť s minimom informácií a priamo na bojovom poli jednoducho improvizovať.
 
Dopredu improvizovať však budete aj vďaka modelu poškodenia a prepracovanej balistike. Nebudete vedieť dopredu odhadnúť, koľko budete potrebovať munície na zničenie ktoréhokoľvek cieľa a už vôbec nie na úspešné prebojovanie sa na koniec misie. Stačí, že nepriateľský tank nezasiahnete na jeho citlivé miesto, alebo zasiahnete, ale pre zmenu s príliš veľkej diaľky či zlého uhla, takže sa budú projektily len neškodne odrážať (hlavne v prípade T-34) a už mu s veľkou pravdepodobnosťou nezabránite, aby sa o vaše zničenie nepokúsil aj on. Presne prepočítavané miesta zásahu, uhol dopadu projektilu, ale aj jeho typ, s ktorým zasiahnete nepriateľské vozidlá, určujú, aké poškodenie a či vôbec nejake spôsobíte. Kľudne sa môže stať, že budete búšiť do nepriateľského tanku desiatkami striel bez akéhokoľvek poškodenia a naopak, niekedy stačí iba jedna rana.
 

T-34 vs Tiger

Obstrelovanie ďalekých pozícií sa dá len s poriadnym kanónom.
T-34 vs Tiger

Ochrana kolóny, alebo čoskoro bezhlavý útek.
T-34 vs Tiger

Interiér vám dá predstavu. v akom priestore sa museli tankisti tlačiť.


Problémy vám však nebudú spôsobovať len tanky, ale aj delostrelecké postavenia, obrnené transportéry, vojaci a to je žiaľ všetko. Žiadne zákopy vojakov, kde by ste sa báli uviaznutia, žiadne protitankové zátarasy, dokonca ani žiadne mínové polia. Občas síce uvidíte lietadlá nad vežami tankov, ale v podstate od nich nečakajte žiadne významné vstúpenie do bojov. Celkovo, v hre neuvidíte tak veľké množstvo druhov jednotiek, ako by ste si možno priali, ale na druhú stranu, ich množstvo rozhodne stačí na variabilitu a pomerne presné vyobrazenie historického pozadia konfliktu.
 
Tieto jednotky sú využívané umelou inteligenciou tak, ako by ste to od rôznych obrnencov čakali. Tanky s väčším dostrelom si vás budú držať ďalej od tela, tanky s naopak menším dostrelom sa budú snažiť k vám dostať čo najbližšie a samohybné delá po nájdení výhodného miesta robia svoju prácu neúnavne, smrteľne. Aj keď na druhú stranu takmer vždy viete s súvislosti so skriptami, kde sa ktoré jednotky objavia, tak aj budete vedieť do veľkej miery odhadnúť, ako sa budú tieto jednotky chovať. Z toho vám vyplynie menšia znovuhrateľnosť misií pre jedného hráča a samozrejme, aj nižšia úroveň obtiažnosti, takže po pomerne rýchlom dohraní vám zostane len spomínaný multiplayer.
 
Ten vám bude pripomínať napínavé filmy, keď sa budete skrývať vo vysokom poraste či v tieni vysokých stromov a dúfať, že vás jeden z protihráčov neuvidí skôr ako započnete paľbu. Vegetácie je totiž všade dosť a nie len to. Nerovný kopcovitý terén, rozosiate dedinky, ktoré môžete svojou vlastnou váhou či streľbou zrovnať so zemou, to všetko vám bude slúžiť ako úkryt pred neomylnými hľadáčikmi optík nepriateľov. Cez ne nielen oni, ale aj vy uvidíte do posledného detailu vymodelované tanky druhej svetovej vojny. Už z diaľky vás budú ich pekné siluety strašiť, ale čo vás možno trošku postraší v inom zmysle slova, je terén. Pomerne prázdny, slabými textúrami pokrytý bez akéhokoľvek dodatočného života bude niekedy pôsobiť mŕtvo a nenapravia to ani chatrče či priemerné efekty výbuchov, ohňa, dymu či striel.
 
Autori sa to snažili vyrovnať bohatou ponukou zvukových efektov. Výkriky veliteľa i jeho oddanej posádky, dopadajúce prázdne nábojnice na dno tanku pri nabíjaní, samotná dunivá streľba, z diaľky znejúce výbuchy, dopplerov efekt, to všetko vytvára tú pravú atmosféru kolotoča smrti. To však nie je ani zďaleka všetko a tak podobne ako pri závodných hrách, budete aj tu vedieť podľa zvuku odhadnúť otáčky, z ktorej strany na vás pália, odkiaľ ste dostali zásah, čo zrovna pod svojimi pásmi drvíte a podobne.
 

T-34 vs Tiger

Detail prezrádza stopy po zásahoch.
T-34 vs Tiger

Jeden dole, druhý dole ... ako na strelnici
T-34 vs Tiger

Trio T-34 na love.

Pásy sú tak, ako isto o tankoch viete, vaše najcitlivejšie miesto. Poškodené či zničené pásy, alebo dokonca úplne zvlečené z navíjacích kôl, diery po zásahoch, poškodené miesta po odrazených projektiloch, ale i roztrhané tanky na kusy demonštrujúce deštrukčné sily týchto obrov, s tým všetkým ráta deštrukčný model. Neraz sa vám stane, že ostanete s takmer zničeným tankom a s polovicou mŕtvej posádky uprostred bojového poľa. Vtedy vám neostáva nič iné, len dúfať, že prežil aspoň strelec/nabíjač, prepnúť sa do jeho postavy a brániť sa do posledného výstrelu. Môžete si totiž medzi jednotlivými stanovišťami ľubovoľne prepínať, ovládať pozíciu, čo vám zrovna vyhovuje, prípadne tú, ktorá je ešte nie je zničená neľútostnou paľbou.
 
T-34 vs Tiger ponúka naozaj veľa. Zlaté obdobie tankových bitiek spracovaných nielen s historickou presnosťou, ale aj technickou precíznosťou tak, aby ste si mohli užiť tú pravú atmosféru škrípajúcich obrov. Dávno zašlé bojiská podtrhuje výborný zvukový sprievod spolu s prepracovanou fyzikou, ale aj nemenej dôležitým modelom poškodenia. Na druhú stranu, krátke kampane dohráte pomerne rýchlo, čo rozhodne nepridáva na znovuhrateľnosti, ale našťastie ich môžete nahradiť multiplayerom, alebo komplexným editorom misií. Čo vám však nenahradí nič, je slabšie spracovanie prostredia a najhoršie zo všetkého, veľmi zlá optimalizácia. To je však približne všetko, čo vás bude pri hraní výraznejšie trápiť, pretože od začiatku do konca vás pohltí skvelé spracovanie s gameplayom, ktorý vás bude stále nútiť znova a znova pokúšať rýchle osudy tankových posádok.

T-34 vs Tiger

Schyľuje sa k niečomu zlému.


T-34 vs Tiger

Dedinka v údolí... T-34 ich zabolí.


T-34 vs Tiger

Úloha: nájdi tri tanky T-34.



napísal andrei 7.1.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
T-34 vs Tiger
| T-34 VS TIGER
[7.1.2009]
7.5
Ohodnotiť
T-34 VS TIGER
+ zvuky
+ TrackIr
+ editor misií
+ multiplayer
+ model poškodenia
+ zničiteľné prostredie
+ balistika a fyzika projektilov
- optimalizácia
- krátka kampaň
- žiadny tutoriál
- umelá inteligencia
- málo leteckej intervencie
- grafické spracovanie prostredia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3.0GHz, 1GB RAM (VISTA 2GB RAM), VGA 6600/9600 128MB RAM


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: IDDK / G5 Software
Štýl: Simulácia / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. október 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19833)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk