MONSTERS VS. ALIENS

MONSTERS VS. ALIENS

7.0

Monštrá a Votrelci prichádzajú ako v animáku, tak aj v hernej podobe.

Recenzia na PS3 verziu

Možno ste sa už s niektorou dostali do styku. Spája sa výhradne s priemernosťou danou licenciou a ich náplň je po väčšinou plytká vzhľadom na dĺžku vývoja, resp. jeho uponáhľaný priebeh z dôvodu pevne stanovenej premiéry predlohy. Vo všeobecnosti sa od nich dávajú ruky preč a berú sa ako nútené zlo. Reč je o oficiálnych hrách k filmovým snímkom, ale na ich obranu treba povedať, že vedia aj prekvapiť a to až do takej miery, že mnohé zdieľané názory hernej obce budú od pravdy na kilometre ďaleko.

Výnimkou potvrdzujúcou pravidlo je aj zábavná rodinná akcia Monsters vs Aliens, ktorá už nejaký ten deň atakuje peňaženky návštevníkov kín. Jej videoherná podoba ako jedna z mála nepáchne rýchlou zlátaninou licencovaných produktov a dokonca vďaka šikovne požičaným nápadom si udržuje skvelú úroveň zábavy až do konca a vie pohltiť dvoch hráčov naraz.

Zrátajme si fakty, každá oficiálna hra k filmu musí byť pochopiteľne vybavená licenciou a tá podľa veľkosti budgetu zahŕňa podobizne hercov (v našom prípade ich netreba, pretože ide o animovanú predlohu) a zaistenie rovnakých hlasov (čo sa nepodarilo, ale casting našiel výborných náhradníkov), no a potom je tu klasická dobrodružno-akčná schéma so záchranou sveta rozdelenou na niekoľko úrovní, ktoré sú okorenené minihrami, rýchlymi puzzlami a v neposlednom rade aj niekoľko hrateľných postáv.

Licencia vs realizácia

Monsters vs Aliens má všetko, čo sa na licencovaný produkt sluší a patrí, jej spracovanie je až učebnicové. Nesnaží sa silou mocou kopírovať dej filmu, Beenox ťaží hlavne z diferenciácie postáv – monštier, ktoré sú nasadené do akcie krátko potom, ako na Zemi pristane obrovský robot-sonda, ktorá pre vesmírneho dobyvateľa Gallaxhara hľadá vzácny materiál. Pod hrozbami bleskovej invázie a prevzatím kontroly najskôr nad Zemou a potom nad celou galaxiou, zúfalé vojsko vyťahuje najväčší a najutajovanejší tromf – hrôzostrašné monštrá.


Najväčším a najmenej užitočným je Insectosaurus, zapamätáte si ho ako stometrovú chlpatú vec, ktorá dokáže iba gúľať očami. Ďalšou najmenej výraznou postavou pätice je šialený vedátor s hlavou švába, je vaším kontaktom a jeho intelekt vám bude radiť cez vysielačku, čo treba robiť. Ak sa do hry zapojí druhý hráč, chopí sa práve tejto postavy. Beenox vsadil na trojku – nešťastnú nevestu Ginormica aka Susan, želatínové čudo B.O.B. a mrštnú žaborybu Missing Link, pre ktorú boli navrhované všetky úrovne.

Častým striedaním postavičiek, rozdielnou hernou náplňou levelov a úloh má hra dynamiku potrebnú na udržanie pozornosti. Nedokáže však už zabrániť stereotypu, ktorý sa ku koncu vkradne do schematickej stavby úrovní. Monsters vs Aliens si požičiava z filmu dve scény; prvý kontakt s plechovým robotom a potom záverečný súboj s hlavným záporákom. Tieto sa stali základom štyroch kapitol, ktorých dominantou je vždy obrovský nepriateľ.

Ginormica, ako najväčšia z trojice ovládaných monštier, odvádza pozornosť skejtovaním. Hra za túto postavu pripomína on rail racing s prekonávaním nástrah. Preskakuje lasery, podlieza ich, preskakuje roztavenú cestu, grinduje po potrubiach a rozráža svojou váhou spadnuté skaly. Rýchlosti tejto pasáže je prispôsobená hustota prekážok, pascí a quick time eventov. Keď preberiete postavu B.O.B.a, zmení sa tempo a ocitnete sa výhradne v bludiskách, kde sa uplatní schopnosť prilepiť sa na strop a požierať stráže na otvorenie dverí, či veľkých debien, aby rôsolovité telo nevytieklo roštom v podlahách.

Skvelá jazda až do konca

Logickému uvažovaniu a pomalému postupu máva na rozlúčku Missing Link, ktorého doménou sú rýchle pohyby, útoky a špeciálny chargovaný výpad. Nemohol som sa zbaviť pocitu, že hranie za túto postavu pripomína velikána hopsačiek Ratchet & Clank. Skákacie pasáže striedajú arény s pribúdajúcimi jednookými robotmi a scény, v ktorých leziete po tele obrovského monštra, pričom po vás pália delá a iné obranné mechanizmy.

Monsters vs. Aliens

V Monsters vs Aliens nenájdete nič, čo by ste už predtým v iných hrách nevideli, nezažili. Obsah je však tak dobre vyvážený a levely tak rozmanité, že vás v ich zdolávaní nemá čo zastaviť. Rozdielnym schopnostiam postáv je podriadený aj dizajn bossov, ktorí sa ku koncu často znovuobjavujú. Obyčajne ide o rozstrieľanie generátora alebo hádzanie malých robotov na iné mechanizmy či súboj s nadrozmernými nepriateľmi a využívanie ich nemotornosti vo váš prospech.

Na rodinnú zábavu je Monsters vs Aliens na niektorých miestach predsalen obtiažnejšia, než by sa od takejto hry očakávalo. Tu si však môžete pomôcť kooperatívnym módom ako vystrihnutým zo Super Mario Galaxy. Druhý hráč má v rukách zbraň, ktorou pomáha zbierať DNA na odomykanie bonusov, s ničením nepriateľov a okolitých inak nezničiteľných objektov, ktoré vám poriadne nafúknu záverečné skóre. Pre skúsených hráčov budú výzvou lacné trofeje/achievementy a desiatky challengov v bonusovej sekcii.

Tučný obsah

Tvoria ich vybrané pasáže z príbehovej časti upravené pre potreby krátkych úloh. Budete ničiť ciele na čas, jazdiť ako o život bez chyby alebo zdolávať bludiská v krutom limite. Okrem challengov sa dajú odomknúť komentáre autorov, artworky, 3D modely, upgrady schopností, nové údery a zbrane pre kooperatívny režim. Jedinou chybičkou krásy bohatého bonusového obsahu a jeho originálneho spracovania v podobe molekulárnej siete, je, že si nemôžete už odomknuté veci sortovať a prezerať ich tak rýchlejšie.

Beenox si poradil s licenciou na jednotku, autori sa nedržia zubami nechtami filmovej predlohy, ale improvizujú a požičiavajú si nápady zo žánrovo príbuzných hier. Vo výsledku je Monsters vs Aliens dynamické dobrodružstvo s grafikou, ktorá vzhľadom na multiformátový projekt neatakuje špičku hitparády, ale je dostatočne farebná, aby zaujala aj mladšieho hráča. V prospech tejto oficiálnej hry k filmu hovorí aj jej trvácnosť, celková dĺžka (cez 8 hodín) a humorné scénky. Monsters vs Aliens tvorí výborný doplnok k aktuálnemu animáku.


napísal spacejunker 8.4.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Monsters vs Aliens
| MONSTERS VS ALIENS
[23.1.2009]
7.0
Ohodnotiť
MONSTERS VS. ALIENS
+ tri odlišné postavy, tri typy hrateľnosti
+ množstvo bonusov, skvelé challenge
+ odsýpajúca dynamika hry
+ dabing
+ kooperatívny režim
- opakujúca sa štruktúra kapitol a s ňou spojený stereotyp
- pre menších hráčov vyššia obtiažnosť


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PC
PS2
PS3
Wii
DS

Vývoj: Activision / CENEGA / Beenox Studios
Štýl: Adventúra / Akcia
Dátum vydania: 27. marec 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19565)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk