WIPEOUT HD: FURY

WIPEOUT HD: FURY

8.5

Čistej jazde odzvonilo, nastupuje agresia

Recenzia na PS3 verziu

Mines, Rockets, Bomb, Leech Beam, Rockets, Contender Eliminated, Missile, Mines, Quake, Damage Critical, Shield Active, Cannon, Bomb, Rockets, Rockets, Contender Eliminated, Rockets, Damage Critical, Quake, Contender Eliminated, Contender Eliminated, Mines, Shield Active, Rockets, Quake, Gold Medal Awarded.

Udalosti a aktuálne používané zbrane ôsmych účastníkov v boji o prvenstvo ženský hlas nestíha ohlasovať, i keď je vždy strojovo presný. Mód Eliminator je vo WipEout HD: Fury tak rýchly. A rušný. A nezastaviteľný. Aktuálny desať eurový DLC mení doterajšiu tvár série a prilieva olej do ohňa rivality medzi hráčmi. Do nádrže klzákov totiž Studio Liverpool napumpovalo palivo s prímesami tej najčistejšej agresie.

Nahnevaná nátura je badateľná už v hlavnom menu, žlto-červená sieť zhluku molekúl vytvárajúc model klzáku, aby mohol explodovať v ezoterickom cykle, dáva najavo, že odzvonilo čistým prejazdom cez šikany, skákania na mantinely za účelom urobiť otočku vo vzduchu a potom prudko akcelerovať do cieľa pre najlepší čas medzi priateľmi. Od okamihu, keď odkliknete novú kampaň Fury zloženú z 80-ky súťaží a oťukáte sa v nových módoch, už nebudete chcieť hrať starý WipEout, ale jeho novú podobu.

WipEout HD: Fury
WipEout HD: Fury Najkrajšia trať Fury - Tech De Ra.
Najkrajšia trať Fury - Tech De Ra.


WipEout HD: Fury Štvorica nových tratí Zone je ideálna na prekonávanie rekordov.
Štvorica nových tratí Zone je ideálna na prekonávanie rekordov.


WipEout HD: Fury Nové módy je možné hrať aj na starých tratiach.
Nové módy je možné hrať aj na starých tratiach.





Armed & Dangerous

Zatiaľ čo v akomkoľvek WipEoute predtým sa zbrane a power-upy používali výhradne na spomaľovanie súperov a ich predbiehanie, vo Fury bola okolo nich vytvorená trojica módov – Eliminator, Zone Battle a Detonator. Prvý menovaný je dôverne známy z WipEout: Pulse, ale až na veľkých HD paneloch vynikne jeho jedinečnosť, pre ktorú sa tento mód stal najobľúbenejšou a najhranejšou časťou online. Princíp je jednoduchý, za každý zásah a úspešné eliminovanie súpera sa vám na konto pripisujú body. Kto dosiahne ako prvý nastavený limit, vyhráva. Drobným zlepšovákom je čiastočne doplnenie energie po každom kole a rátanie bodov namiesto počtu killov.

Mela, ktorá vzniká pri ôsmych hráčoch, sa musí zažiť, aby ste uverili, že Eliminator je Deathmatchom v žánri racingov. Kumulácia bodov je tak hypnotická, že namiesto zrýchľovacích plôch na tratiach, lietate iba nad tými červenými a získanú zbraň či power up okamžite používate. Najväčšou vychytávkou Fury je však otočka o 180°, ktorá dramaticky mení priebeh celého zápasu. Rakety už nemusíte páliť iba dopredu, ale po ťuknutí do L1 sa klzák otočí, zastaví a salvu môžete vyslať za váš chrbát. Keď vás navštívi vlna Quake prichádzajúca spredu, neviete sa zbaviť eufórie, že toto je tá najlepšia vec, aké mohla WipEout postihnúť!

O pozícii súperov máte neustále prehľad vďaka teplomeru umiestnenom na spodku HUD-u, informuje, koľko z nich sa nachádza pred a koľko za vami. Divokosť Eliminator znásobuje zvyšujúca sa rýchlostná trieda. Pri Venom ide o prechádzku ružovým sadom, ale ak nastúpi Phantom, vaše reflexy dostanú zabrať dvakrát. Nestaráte sa len o to, aby vám narážanie do mantinelov neukrajovalo energiu a aby vám súperi neušli z dohľadu, ale aj o to, aby ste aj presne trafili, čo pri plazme alebo guľomete nie je vždy jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.

WipEout HD: Fury

In da Zone

Detonator je jediným singleplayer režimom, využíva trate určené pre Zone, na ktorých sú roztrúsené míny (blikajú samozrejme do rytmu muziky). Za ich zničenie vám narastá bodové ohodnotenie, trik spočíva v tom, že v jednom zásobníku máte iba 15 projektilov a ak s každým trafíte jednu mínu, tým je bodové kombo vyššie. Každým prejdeným kolom sa zvyšuje rýchlosť a nezostrelené míny zostávajú stále na trati, len majú nižšiu bodovú hodnotu. Prejazdom cez zrýchľovače nabíjate EMP impulz, ktorým sa dá efektne vyčistiť priestor pred vami. Bonusom v Detonator sú špeciálne bomby, ktoré so sebou v explózii zoberú aj okolité míny. Detonator sa jazdí na 14 kôl, alebo dovtedy, kým neroztrieskate klzák.

Predošlé dva módy vyžadujú presnosť, tretí - Zone Battle je o vyčkávaní a taktike. Ako už názov naznačuje ide o variáciu na Zone, len s tým rozdielom, že naraz na trati je s vami ďalších sedem súperov. Prejazdom cez zrýchľovače si nabíjate merač a po jeho odpálení sa nielen zvyšuje rýchlostná trieda a nazbierané zóny sa pripíšu na konto, ale za sebou zanecháte bariéru. Ak do nej napeckujete, odskáču si to štíty a skóre. Vo vysokých rýchlostiach je takéto kradnutie zón kľúčom k víťazstvu. Alebo absolútne čistá jazda bez jedinej chybičky.

Detonator a Zone Battle preverujú štvoricu nových Zone tratí (Pro Tozo, Mallavol, Coridon 12 and Syncopia), ktoré dopĺňajú ďalšiu štvorku (The Amphiseum, Talon's Junction, and Tech De Ra, Modesto Heights) pre zvyšok módov. Ide o HD remake tých z WipEout Pulse a Pure. Nový kabátik im náramne pristane, hard core obec ocení kozmeticky zmenenú polohu urýchľovačov, pomocou ktorých dosiahnete ešte lepšie časy ako predtým.

Waiting for Next Round

Mimoriadne dynamická kampaň je štedrá pre všetky skupiny hráčov, trojica obtiažností dovoľuje prispôsobiť agresiu súperov a odjazdiť doplňujúce preteky v Single Race, Zone alebo Tournament na zlato. Dovolím si povedať, že aj keď agresia narástla, s novými módmi je Fury jednoduchší a ľahší ako proťajšok HD (I keď dva záverečné Phantom turnaje dajú zabrať aj tým skúseným.) Aj vďaka tomu nenastupuje frustrácia tak skoro a motivácia získavať nové skiny cez zbieranie bodov lojality voči tímom a online medaily je vyššia.

WipEout HD: Fury
WipEout HD: Fury Eliminator je najväčším prínosom pre WipEout.
Eliminator je najväčším prínosom pre WipEout.


WipEout HD: Fury Likvidovanie mín a naháňanie najvyššieho možného skóre je vysoko motivujúce.
Likvidovanie mín a naháňanie najvyššieho možného skóre je vysoko motivujúce.


WipEout HD: Fury Na fronte zbraní, nič nové, len ich používate častejšie.
Na fronte zbraní, nič nové, len ich používate častejšie.





Ocenení je vo Fury na desiatky (ak nerátame medaily (badges), ranky a progres v online rebríčkoch), konečne sa plnia nesmierne bohaté štatistiky, v ktorých nájdete všetko vrátane údaju o čase strávenom pozeraním tabuliek. Nie sú všetko trofeje a autori WipEout sú si toho vedomí, pretože tie v hre sú takmer nedosažiteľné.

Graficky boli vo Fury upravené niektoré efekty, výbuchy pôsobia mäkšie a nové trate si zapamätáte hlavne vďaka ich vrstvám a používaniu priesvitných prvkov. Dunivý soundtrack je bohatší o šesť nový trackov, ale ak sa vám nepáči tvrdé elektro, pustite si trebárs dychovku cez custom OST. Technická stránka WipEout HD je po niekoľkých problémoch odladená ako máloktorá iná hra, pripojenie do lobby nič nezdržuje, funguje nabúravanie sa do hier priateľov stlačením jediného tlačítka, sieťový kód je stabilný a engine stále pumpuje stabilných 60 fps na obrazovku a to aj vtedy, keď sa osmička obstreľuje raketami v tuneli Modesto Heights, v ktorom od dymu nie je nič vidieť.

Obavy z toho, že obsah WipEout HD bude nafukovaný nezmyselne predraženými balíčkami, sú zbytočné. Fury zásadne mení pohľad aj na DLC, pretože v takejto podobe by tento prídavok obstál aj sólo. Pre WipEout maniakov absolútna povinnosť!


napísal spacejunker 7.8.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
WIPEOUT HD: FURY
+ integrácia nových módov
+ zlepšené štatistiky a komfort v online
+ priestorové ozvučenie
+ Eliminator
+ nová kampaň
- nefunguje samostatne


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: SCEE / Studio Liverpool
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. júl 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19767)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk