STAR WARS: FORCE UNLEASHED – ULTIMATE SITH EDITION

STAR WARS: FORCE UNLEASHED – ULTIMATE SITH EDITION

7.0

Čo ponúka Sila v novej edícii?

Recenzia na PC verziu

Po galaktickom omyle Republic Heroes si chce LucasArts upraviť renomé a nastaviť rovnováhu v Sile s titulom, ktorý sa objavuje na PC teraz len premiérovo, no na konzolách ide už o druhé vydanie tej istej hry.

Toto Star Wars Utimátna edícia Sithov je

Čo nám ponúka? Pre vlastníkov predchádzajúceho titulu prekvapivo nič moc. Pre nových vlastníkov na PC, samozrejme, kompletne nový príbeh za temnú stranu sily. Najprv sa pozrime na rozdiely jednotlivých verzií.

Zopár skinov postáv a tri nové úrovne odohrávajúce sa na Tatooine, Jedi Akadémii a planéte Hoth. Na Tatooine máte za úlohu skontaktovať Jabbu Hutta a požiadať ho, aby vám slúžil ako donášač na rebelov. To, že sa stretnete s jeho Rancorom veští, že všetko nepôjde podľa plánu. Na ľadovú planétu Hoth sa dostávate v momente útoku Impéria (začiatok piatej filmovej epizódy) a úlohou je preniknúť tajným vchodom cez jaskyne do základne rebelov. Táto úroveň je pravdepodobne najlepšia z ponúkanej trojice a stretnete aj posledného žijúceho Jediho (Luka Skywalkera), pre ktorého toto alternatívne stretnutie nedopadne veľmi dobre.

Poslednou úrovňou je akadémia Jediov, v ktorej vás okrem tvrdých súbojov čakajú skúšky odvahy a sily, aby ste sa mohli čo-to dozvedieť o svojom otcovi, ktorý podľahol Darth Vaderovi. Tento level je najkratší a asi aj najslabší z trojice. Ani jeden nezaberie viac ako hodinu a tak sa aj s ostatkom hry časomiera zastaví na cca desiatich hodinách hrania. Tieto ultimátne úrovne môžete hrať kedykoľvek mimo hlavnej kampane v ultimátnom Darth Vader like style oblečení. K dispozícii sú všetky ultimátne Sily (nemusíte ich odomykať) a kombá a tiež si môžete vybrať z niekoľkých nových ultimátnych kostýmov Obi-Wana Kenobiho (mladého aj starého), Anakina, Macea Windu a iných ultimátnych Jediov. Toľko k obsahu novej ultimátnej edície.

Star Wars: Force Unleashed – Ultimate Sith Edition
Star Wars: Force Unleashed – Ultimate Sith Edition V Jabbovom paláci čaká veľa prekvapení.
V Jabbovom paláci čaká veľa prekvapení.


Star Wars: Force Unleashed – Ultimate Sith Edition Bitva o Hoth začala.
Bitva o Hoth začala.


Star Wars: Force Unleashed – Ultimate Sith Edition Rancor už Jabbu zabávať nebude.
Rancor už Jabbu zabávať nebude.





Na silu pozitívne myslieť treba

Takže konzolisti sa už môžu pobrať s tým, že o nič výnimočné neprídu a vrátia sa ku svojej pôvodnej verzii. PCčkári môžu pokračovať v čítaní.

Hneď prvá misia musí jednoznačne potešiť všetkých zástancov temnej strany, pretože v nej ovládate Darth Vadera. Neukáže toho síce veľa, no je o to efektívnejšia. Na konci sa ujíma malého chlapčeka, z ktorého práve urobil sirotu, pretože v ňom cíti veľkú Silu. Tu sa začína príbeh mladého učeníka. Príbeh prezrádzať ďalej nebudem, pretože ten je to najlepšie, čo som za poslednú dobu v SW hrách videl. Prezradím radšej pozitívne stránky hry.

Najviac samozrejme zaujmú Sily a svetelný meč. Najlepšie spracovaná a aj najväčší priestor je venovaný Force Grip (zovretie), čo je uchopenie akýchkoľvek predmetov, s ktorými pomocou analogov a aj vďaka fyzikálnemu Havok enginu môžeme stvárať rôzne fantastické veci. Predmety sa dajú odhadzovať na nebožtíkov Storm Trooperov alebo si uvoľniť zakliesnenú cestu. Najväčšia sranda ale je uchopiť vojaka a vymrštiť ho do priestoru alebo ho len tak hodiť do priepasti. Neskôr po upgradoch sa dajú naraz zobrať až traja. A strašne krásne kopú vo vzduchu nožičkami a mávajú ručičkami. Ďalej tu máme Force Push (potlačenie), ktoré dokáže odhodiť ako nepriateľa, tak aj otvoriť silnú bránu, potom Force Lightning (blesky), ktoré paralyzujú, Repulse odhodí všetkých v blízkosti a Lightning Shield zmierňuje zranenia. Svetelný meč sa okrem komb, ktoré sa dajú za získané body vylepšovať, dá ešte hádzať.

Hra je plná quick time eventov, ktoré sú aktivované ako finish kombá na bossov, alebo pri zakliesnení sily či mečov. Vtedy buď postupne treba stláčať akčné tlačidlá, alebo pretlačiť súperovu silu tou vašou urputným tlačením jednej tlačice. Graficky nie je Unleashed žiadny zázrak, no neurazí. Potešia vás továrne na Tie Fightery, domovská planéta Wookiov, Vrakovisko (to poteší menej) alebo dokonca vstúpenie na Hviezdu Smrti. Na žiadnej hre zo SW univerza, nech už bola akokoľvek zlá, sa však nedá pokaziť soundtrack Johna Williamsa, ktorý znie vždy dobre a databanka zvukov je samozrejme od samotných tvorcov SW filmov. To by sme mali pozitíva tejto ultimátnej edície.

Star Wars: Force Unleashed – Ultimate Sith Edition

Nie všetky veci dobé na temnej strane Sily sú

Po dizajnérskej stránke by som čakal, že v neskorších fázach sa budú dať používať dva meče, alebo moja obľúbená twin saber palica, ktorú mal napr. Darth Maul. Tieto zbrane sa dali vybrať už v starších SW hrách a ich použite sa diametrálne odlišovalo, čo dávalo priestor na znovu hranie s inou zbraňou. V Unleashed nič podobné nie je, čo je veľká škoda. Môžete síce meniť farbu „ostria“ pomocou nájdených kryštálov alebo čiastočne meniť vlastnosti (napr. zvýšiť šancu na paralýzu nepriateľa alebo zasiahnutia bleskom), no napríklad mne je šumafuk či je meč zelený alebo červený a či Storm Troopera zasiahne elektrina pri štvrtom alebo piatom zásahu, keď už po druhom je mŕtvy.

Druhou vecou, ktorá ma trocha sklamala, je používanie a kombinovanie Síl. Úplne absentuje dusenie, čo je podľa mňa neodpustiteľné alebo vytrhnutie zbrane z rúk. Kde sú tie časy (a hry) kedy ste mohli všetkým naraz vytrhnúť zbrane a oni tam behali ako ovce, zakiaľ ste ich po jednom zdvíhali do vzduchu a po Darth Vaderovsky škrtili?  Evidentne v nenávratne.

Hra nepozná reštartovanie od posledného checkpointu v prípade, že sa zaseknete. Mne sa to stalo našťastie len dva krát. Ak sa vám také niečo pošťastí pri hľadaní tajných Holocronov, ktoré sú poschovávané na rôznych možných aj nemožných miestach, tak je to na facku. V prípade, že už ste na konci úrovne, hneď na tri facky (manželke/priateľke). Mnoho nepriateľov občas vyzerá, že trpí parkinsonom, pretože nevedia odhadnúť, či sú vo vzduchu alebo na zemi a tak sa doslova trasú ako kura na flus.

Loading v menu ma tiež celkom nemilo prekvapil, hlavne keď sa len chcete pozrieť, ako sa robí to a to kombo, alebo si chcete rozdistribuovať obdržané body skúsenosti. 5-10 sekúnd čakania než sa údaje zobrazia a následne ďalší load späť do hry. Ak niekedy hráte príliš dlho, evidentne sa zaplní ramka alebo iný buffer, čo sa nechutne prejavuje na prepade frameratu. Myslel som si, že to bude tým, že moja 8800GTX už má tie najlepšie roky (dva) za sebou a je treba upgrade, no pri opätovnom hraní na druhý deň šlo všetko hladko. Tu sa proste niekto úplne vykašľal na nejakú optimalizáciu a urobil len čistý port z konzoly.

Star Wars: Force Unleashed – Ultimate Sith Edition
Star Wars: Force Unleashed – Ultimate Sith Edition Mladý Skywalker nemá šancu.
Mladý Skywalker nemá šancu.


Star Wars: Force Unleashed – Ultimate Sith Edition Kenobi sa obetuje, aby Milenium Falcon mohol odletieť z Tatooinu.
Kenobi sa obetuje, aby Milenium Falcon mohol odletieť z Tatooinu.


Star Wars: Force Unleashed – Ultimate Sith Edition Zásah bleskami bolí.
Zásah bleskami bolí.





Posledným rypnutím sú niektoré nudné pasáže hry a tiež kolísavá obtiažnosť. Také vrakovisko vyzerá byť šité horúcou ihlou na poslednú chvíľu, čo by som ako tak pochopil v prvej verzii, ale prečo ju tu nevyladili, zostáva záhadou. Niektoré miesta sú tiež až neskutočne ťažké, napríklad posledný level, kedy na vás útočia elitní ťažkotonážni vojaci, 2x AT-ST, ostreľovači a to všetko okorenené davom obyčajných Storm Trooperov na zemi aj vo vzduchu. Problémom je, keď vás na dlažbu zrazí zásah z prvých dvoch menovaných. Než sa pozbierate, tak vás ostatní stačia doraziť. Zásah sniperkou pre zmenu zoberie rovno tretinu zdravia (autohealing not included). Ak hráte na vyššiu než strednú obtiažnosť, tak sa pripravte na niekoľko desiatok pokusov, než sa cez túto lejzrovú diskotéku preštrikujete. Pri vysokej obtiažnosti sú ťažké aj súboje s bossmi, ktorí vás čakajú na konci jednotlivých úrovní. Čakajte okrem neznámych tvárí aj esá ako Darth Maul, Kenobi, Luke Skywalker a dokonca aj sám najvyšší. Odrazia takmer akýkoľvek silový útok a ich šermiarske umenie napovedá, že titul Majstri si nevysnívali len tak v Modrom z neba.

Lepšia alebo horšia táto Sila je?

Hral som už aj horšie SW hry, no aj lepšie. V tomto storočí už bohužiaľ začínajú prevažovať tie zlé. Unleashed sa zaradí niekde do stredu pelotónu. Ponúka silný príbeh z obdobia medzi tretím a štvrtým dielom filmu za temnú stranu Sily, ktorý je ako jediný uveriteľný po všetkých tých rozprávkach a animákoch za posledné obdobie. Ak nevlastníte už predchádzajúcu edíciu pre konzoly, tak Ultimate Sith Edition stojí aspoň za vyskúšanie. 


napísal fendi 12.1.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
STAR WARS: FORCE UNLEASHED – ULTIMATE SITH EDITION
+ Sily a ich užívanie
+ uveriteľný príbeh zapadajúci do SW
+ hranie za temnú stranu a Darth Vadera
+ pridaná hodnota v podobe 3 úrovní
+ Havok engine
- slabé kombinovanie Síl
- loadingy v menu
- použitie len jedného meča
- kolísavá obtiažnosť
- nudné pasáže hry
- technické chyby a optimalizácia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Cpu C2D (2.4GHz), 2GB Ram, Radeon HD 2600/Geforce 8600
Doporučená konfigurácia: Cpu C2D (2.8GHz), 2GB Ram, Geforce 9800GT


RECENZIE HRÁČOV

Vývoj: LucasArts / CENEGA / LucasArts
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 6. november 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19803)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk