PIRÁTI A BUKANÝŘI

PIRÁTI A BUKANÝŘI

6.0

Drobná pirátska hra

Recenzia na PC verziu

Nespočetné množstvo sudov s rumom, v každom prístave iná žena, prípadne aj ženy a v neposlednom rade kopec poschovávaných pokladov po okolitých ostrovoch – takto by sa dal romantizovane predstaviť život pirátov, ako nám ho predostrela napríklad Verbinskeho séria kasových trhákov Piráti z Karibiku. Nakoľko trilógia sa už uzavrela a štvrtý diel je zatiaľ v nedohľadne, tak si milovníci morských hrdlorezov musia dať od svojej obľúbenej témy chvíľku pauzu. Až doteraz. Na spríjemnenie voľných chvíľ prichádza konečne aj v našich končinách titul, ktorý už v zahraničí nejakú dobu existuje, ale o jeho existencii asi bude vedieť iba málokto. A keďže to by bola pre mnohých hráčov veľká škoda, tak to jednoducho musím napraviť.

O tomto drobnom titule by sa dalo povedať, že je ako stvorený pre digitálne systémy a zaradenie medzi konzolové arkádovky na stiahnutie. Hra sa už nejakú dobu predáva elektronicky na distribučných kanáloch Steam a Direct2Drive, ale v krabicovej verzii k zohnaniu nebola. Lokálny distribútor TOP CD získal distribučné práva, spravil českú lokalizáciu a vrhol na náš trh za sympatickú cenu toto dielko, ktoré je výtvorom dvoch ľudí. Už hneď na začiatku by som však chcel podotknúť, že sa naozaj jedná iba o drobnú hru - nepresedíte pri nej bez prestávky niekoľko hodín, nečakajú vás epické dobrodružstvá, iba príjemne spestrené voľné chvíľky, keď si chcete oddýchnuť pri niečom jednoduchom, zábavnom, nápaditom a dalo by sa povedať v istom zmysle aj nezáväznom.

Piráti a Bukanýři
Piráti a Bukanýři Postup v rebríčkoch Zlotrilosti si môžete pozrieť v krčme.
Postup v rebríčkoch Zlotrilosti si môžete pozrieť v krčme.


Piráti a Bukanýři Prehľadávaním vrakov ich získate do dokov a môžete si aj opraviť loď.
Prehľadávaním vrakov ich získate do dokov a môžete si aj opraviť loď.


Piráti a Bukanýři Útek pred prenasledovateľmi rovno pred delá na pobreží.
Útek pred prenasledovateľmi rovno pred delá na pobreží.





Buccaneer je jednoduchá, až triviálna akčná zábavka zasadená do slnečného Karibiku, v ktorej sa stávate pirátskym veliteľom. Staviate sa nie len proti anglickej korune, ale aj proti korzárom a vaším cieľom je vydobyť si postavenie a meno toho najväčšieho zloducha, ktorý kedy križoval moria. Žiadne príbehové pozadie, žiadne zbytočné omáčky okolo. Presne naopak, priamy skok do hry, ktorej jednoduchosť až zaráža. Ovládate z nadhľadu pirátsku loď kurzorovými šípkami a k úplnému zvládnutiu celej ovládacej schémy chýbajú už iba dve tlačidlá myši pre streľbu z odpovedajúcich bokov lode a , prípadne ešte jedna klávesa pre rozhľad do diaľky. Jediná vec, ktorú ešte potrebujete, je správna taktika a prispôsobenie sa rôznorodosti.

Táto shoot-em-up zábavka ponúka celkovo 50 kampaňových misií rozdelených do niekoľkých máp podľa náročnosti. Kampaň začínate ako kapitán malej, bezvýznamnej lodičky, ktorá je slabá ako nevylúhovaný čaj v súbore jednoduchých misií. Tie zo začiatku spočívajú iba v ničení korzárskych lodí, občasne aj cieľov na pevnine. Každý takýto súbor končí obchodnou plavbou, na ktorej získavate ďalšie mapy. Postupne sa zlepšuje aj variabilita úloh, aj keď v jadre je to stále len strieľanie po nepriateľských lodiach a cieľoch v prístavoch. Raz treba loď eskortovať, inokedy z kolóny potopiť loď s nejakým materiálom. Medzi úlohami nájdeme aj získavanie rumu a pokladov, hľadanie vrakov, mapovanie nepreskúmaných ostrovov a podobne.

Piráti a Bukanýři

Za plnenie misií získavate peniaze a zlotrilosť, ojedinele aj rum, ak ho získate z potopených lodí. Zlotrilosť predstavuje istú mieru prestíže zohľadnenú v online tabuľkách. Za získané peniaze opravujete lode, upgradujete ich a nakupujete nové. Môžete za ne nakúpiť aj jednotky rumu, ktoré zas vylepšia morálku posádky. Tá na samotný gameplay nemá zásadný vplyv, ale aspoň drobná implementácia „RPG“ prvkov taktiež poteší. Jej hlavný vplyv je na Zlotrilosť, ak je nízka, tak hráč rovno putuje pred posledný súd k Davymu Jonesovi. Výšku udržuje morálka a plnenie úloh, prípadne potápanie úloh aj nad rámec úloh. Čím rýchlejšie, tým lepšie. Čo sa vybavenia lodí týka, je rozdelené do 3 kategórií, pričom každá má 3 úrovne. Z kategórií sú to rýchlosť, sila a výdrž. Popri nich ešte musíte počítať s výdavkami na opravy a doplnenie munície. Lode sú rozdelené podľa vlastností do niekoľkých tried (konkrétne 6), pričom rovnako ako pri upgradoch, aj v rámci nich sú odstupňované. Nezískate ich však len tak. V niekoľkých misiách ich treba objaviť ako vraky a spracovať (počas určitého času sa pri nich zdržať) a až potom sa vám v dokoch odomknú. Pri misiách treba dávať pozor na lode, nie všetky dokážu riešiť situácie identicky.

Príjemným prekvapením je online podpora. Nie sú to len rebríčky najlepších hráčov, ale aj kooperatívny režim a multiplayer. Ten je v úlohách podobný klasickej kampani – založený na Zlotrilosti (pre pirátov) a jej obdoby v tíme kráľovskej koruny. Úloha je jednoduchá, treba tento ukazovateľ v nepriateľskom tíme úplne zredukovať. Každý tím vlastní nielen lode, ale aj budovy na pevnine, ktoré sú taktiež cieľom. Respawnovacie základne slúžia aj na opravu lodí a doplnenie munície. Funkciu opravovania plnia aj vraky, na každej mape je minimálne jeden. Posledným elementom multiplayeru sú pickupy. Tie majú vplyv na nárast skóre, prípadne na jeho pomalší úpadok. Sú to rôzne lodičky rozosiate po mapách, pričom najväčší význam má lodička s pokladom. Jej získanie mení dočasne hru na CTF režim, keďže si ju treba dopraviť do prístavu, pričom súperiaci tím sa ju snaží získať tiež. Coop režim sa skladá z 5 máp, z ktorých každá obsahuje 4 misie pre dvoch hráčov. Systém je rovnaký ako v MP, akurát teraz tu hrá výraznú úlohu časový limit a tímy nemajú rovnaké skóre (AI zvýhodnená). Ďalším rozdielom je, že tu nenájdete prístavisko, ale zásobovaciu loď.

Piráti a Bukanýři
Piráti a Bukanýři Pri dobrej taktike dokážete potopiť lode bez väčších strát.
Pri dobrej taktike dokážete potopiť lode bez väčších strát.


Piráti a Bukanýři Z krížovej paľby veľa východisiek nie je.
Z krížovej paľby veľa východisiek nie je.


Piráti a Bukanýři Nie všetky lode sa hodia na útoky na ciele na pevnine.
Nie všetky lode sa hodia na útoky na ciele na pevnine.





Po grafickej stránke Piráti a Bukanýři nijak nevyniká, na prácu dvoch ľudí je to však celkom slušné. Síce by sme tu ťažko hľadali niečo, čo by sme označili za pekné, avšak detaily príjemne oživujú jednoduchú grafiku. Oblohu brázdia čajky, moria zas rôzne ryby. Zvuková stránka je dosť nevýrazná, ale znelka v hlavnom menu je príjemná na posluch. AI nie je nijak výrazná, ale občas má snahu sa natočiť k vám inak pre zlepšenie streleckého uhlu. Aj keď technicky nikoho neohúri, tak na druhú stranu sa dá hra spustiť aj na podpriemernom kancelárskom PC a tak si môžete krátiť nezáživné pracovné chvíľky. Český preklad sa obmedzil iba na titulky a texty (hovoreného slova v hre aj tak veľa nie je) a môžem ho ohodnotiť ako celkom vydarený, aj keď v novinárskej verzii neboli ešte vychytané úplne všetky muchy vo fontoch.

Piráti a Bukanýři slúži na krátenie dlhých chvíľ jednoduchými 10 minútovými misiami, ktoré vám po malých troškách vydržia na nejakú tú dobu. Plusom hry je aj fakt, že sa dá spustiť takmer na všetkom a v priebehu tohto roka by sme mohli očakávať aj vydanie na Live a PSN. Spestrením je aj možnosť multiplayerového a kooperatívneho hrania, ktorá taktiež na pár chvíľ vydrží. Za veľmi sympatickú cenu sa dá oželieť aj relatívna jednoduchosť a občasný stereotyp.


napísal matus_ace 5.2.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
PIRÁTI A BUKANÝŘI
+ jednoduchá zábavka
+ nízka cena
+ nízke nároky
+ dlho vydrží
+ multiplayer a coop
- slabá technická stránka
- občasný stereotyp
- na niekoho možno až moc jednoduché
- ťažko predvídateľná trajektória streľby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,6GHz, 512 MB RAM, DX9.0c kompatibilná VGA
Doporučená konfigurácia: Dualcore CPU 2,4GHz, 1 GB RAM, DX 9.0c grafická karta


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Nobilis / TOP CD / Stickman Studios
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18442)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk