AQUA

AQUA

8.0

Slovenský vodný svet

Recenzia na Xbox360 verziu

Nech sa snažím akokoľvek intenzívne oživiť pamäťové stopy ohľadne slovenských vývojárov, tak mi stále neprichádza na um titul rovnakého rázu ako je ten dnes recenzovaný. Od mobilov, cez všetky konzoly posledných rokov, až po PC už spod Tatier do sveta vyšli rôzne tituly, ale Live arkádovka ešte nie. Pre niekoho možno prekvapenie, pre znalých už nie, ale partia okolo Slava Hazuchu sa po zrušení megaprojektu Elveon a naťahovačkách s 10Tacle pod vlastnou hlavičkou pustili do malého a nenápadného projektu Aqua. Už pred nejakou dobou sme sa pozreli hre na zúbok a dnes podrobíme nemilosrdnej kritike finálny výsledok jednej z mála legálnych slovenských paliarní.

Aqua je štylisticky umiestnená do steampunkového prostredia obdobia najbližšieho asi k viktoriánskej ére. V tejto dobe, kedy svet ešte neobjavil silu atómov a hlavným hnacím prostriedkom je para, sa vy v koži hlavnej postavy ocitáte uprostred sveta, ktorého väčšinu tvorí všadeprítomná voda. Práve skončila obrovská vojna medzi dvoma námornými a technickými veľmocami – medzi dobrými Empereánmi a zlými Gotheáncami. V tomto čiernobielom svete sa práve chystajú oslavy mieru a vy ako kapitán Grey, vojnový hrdina, prijímate vedľajšiu misiu. Prečo si troška neprilepšiť jednoduchým lovom pokladov, všakže?

Aby bola aj takáto jednoduchá úloha zložitejšia, tak vám bol pridelený nový člen posádky, nevypočítateľná inžinierka Edison. Namiesto pláží s veľkým X však nachádzate zvyšky nepriateľskej flotily pripravené na posledný zdrvujúci útok. Kapitán Grey tak musí plavky odložiť do skrine a ako jediný možný záchranca sveta sa púšťa na strastiplnú cestu za jeho záchranou. Popri tom ešte samozrejme stihne preskočiť iskra medzi ním a nekonvenčnou Edison (čomu ani príliš nie je venovaný priestor) a aby pred ním samotným nestála iba celá armáda v nevýhode, tak sa na horizonte objavuje aj nový nepriateľ – tajomná žena disponujúca neporaziteľnými technológiami. Odhliadnuc od prevarených klišé pôsobí príbeh ako príjemné pozadie všetkej tej akcie, navyše jeho podávanie v podobe monochromatických statických obrazoviek je celkom príjemné pre hráčove očko.

Aqua
Aqua Príbeh je vyrozprávaný pomocou animovaných monochromatických obrazoviek.
Príbeh je vyrozprávaný pomocou animovaných monochromatických obrazoviek.


Aqua Skutočný boss je síce len jeden, ale hneď v niekoľkých inkarnáciach.
Skutočný boss je síce len jeden, ale hneď v niekoľkých inkarnáciach.


Aqua Neraz rozohráte boj s časom proti ničivým artilériám.
Neraz rozohráte boj s časom proti ničivým artilériám.





Gameplay sa nesie v duchu jednoduchých akcií videných zhora ako zo starej školy. Dva analogy a rýchle ukazováky, to je tak zhruba všetko, čo k hraniu potrebujete. Do cesty sa vám na rozsiahlych otvorených priestranstvách a v úzkych kanáloch postavia stovky nepriateľských lodí, lodičiek, ponoriek, torpédoborcov a ďalších iných plavidiel, pričom vždy v početnej presile, v ktorej si do sýtosti užijete 360° uhol streľby. Okrem obyčajných nepriateľov natrafíte aj na zopár minibossov a taktiež pár bossov. Teda vlastne iba jedného, avšak v troch reinkarnáciách. Na ľahších obtiažnostiach sa síce jedná o prechádzanie s prstom v nose, avšak to najlepšie zo seba hrateľnosť titulu dostáva až na najťažších úrovniach, vďaka čomu si zaslúži od hráča niekoľkonásobné prejdenie, ktoré odmeňuje stále lepším umiestnením v Live tabuľkách. Aj vďaka tomu neprekáža pomerne krátka hracia doba rozdelená do 9 kapitol a prológu, lebo sa ani nenazdáte a už budete v závere hry tretí raz. Hrateľnosť je teda svižná, okamžitá a návyková, navyše ňou radi vyplníte ako reklamnú prestávku obľúbeného programu, tak aj telenovelový maratón.

Aby schopná akcia neupadla časom do stereotypu a predsa len vám boli sprístupnené nejaké taktické možnosti, tak prichádza k slovku variabilita jednotlivých misií. Aj keď ide praktiky stále iba o potopenie všetkého okolo, tak sa stretnete v základe s útočnými a obrannými úlohami obohatenými jednou stíhacou, pričom tie sa ešte ďalej mierne odlišujú použitými nepriateľmi a dizajnom mapy. Týmto faktorom treba prispôsobovať aj vybavenie vášho plavidla. Postupne po mapkách zbierate upgrady, ktoré v intermezzách v základni môžete na svoju loď aplikovať, prípadne ich môžete zbierať z rozbitých debničiek (okrem zbraní aj rôzne iné bonusy). Medzi zbierateľné zbrane sa počítajú míny a torpéda v niekoľkých prevedeniach, zatiaľ čo tie, ktoré musíte nakúpiť, môžete niesť naraz až 3 a nie len, že si vyberáte z niekoľkých rôznych, ale aj z niekoľkých úrovní. V najzložitejších situáciách padnú vhod špeciálne zbrane, ktoré môžete použiť vždy po naplnení ukazovateľa energiou zo zničených nepriateľov.

Aqua

Tieto úrovne odpovedajú triedam lode, ktorú si na danú misiu v dokoch vyberiete. Zobrazujú pomer medzi ovládateľnosťou a rýchlosťou na jednej strane a silou a pancierom na strane druhej. Ide teda o výkyvy do extrémov na každej strane a samozrejme zlatý stred. Okrem zbraní, upgradov a lodí je tu však ešte jeden extra obchod navyše. V ňom si môžete dokúpiť jednotku 4 lodí, ktorej môžete, síce obmedzene, ale predsa len dávať taktické príkazy. Pritom už len ich výber je dôležitý vzhľadom na úlohu. Vyberáte si zo 4 tried, sú medzi nimi klasické útočné, artilérie, liečiace a so sonarmi na zameranie ponoriek.

Grafická stránka Aqua je na arkádové pomery celkom pekná, efektov je síce poskromne, ale aspoň objektov je v hre plné prostredie a všetko je svižné bez akýchkoľvek technických problémov. Rovnako dabing je spracovaný kvalitne a hlasy prepožičané postavám majú svoju charizmu. Chudobnejšia je však hudba, ktorá by mohla obsahovať viac výraznejších motívov. Aj keď to doteraz boli len slová chvály, tak to nakoniec nie je až také ružové. Najvýraznejší deficit hry tkvie v absencii poriadnej sieťovej hry. Multiplayer len pre dvoch hráčov je skôr len do počtu a skladá sa z kooperačného režimu v arénach alebo pretekoch a aj to na malom počte máp. Skirmish v arénach pozostávajúci z odrážania vĺn nepriateľov taktiež nedosahuje kvalít kampane, ale aj napriek tomu tých 25 sa budete snažiť prežiť. Navzdory týmto negatívam však v prospech hry hovorí aj sympatická cena (800 pointov) a odomykateľné bonusy pre vášho avatara a profil. Prvotina Games Distillery nesklamala a osobne sa teším na ďalšiu hru, ktorú v tomto štúdiu vydestilujú.


napísal matus_ace 3.6.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Aqua - Teaser
| AQUA - TEASER
[30.4.2010]
8.0
Vo svete
6.1
Ohodnotiť
AQUA
+ svižná a okamžitá hrateľnosť
+ príjemná a rýchla grafika, dabing postáv
+ kampaň so slušnou znovuhrateľnosťou
+ cena
+ drobný taktický element nenarúšajúci rýchle tempo
+ bonusy
- citeľná absencia poriadneho multiplayeru
- málo máp
- slabšia hudba

Zaradené pod: slovenska hra


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
Slovenské hry

Vývoj: Microsoft / Games Distillery
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  máj 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Dojmy: Aqua 16.9.2008
| Aqua 3.6.2010
| Aqua 16.9.2008
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk