Ako ďalej PlayStation Network?

Odcudzené osobné údaje, pokus o predaj čísiel kreditiek, škody presahujúce 24 miliárd dolárov.

pridal spacejunker 29.4.2011 o 18:25 pod informácia
Ako ďalej PlayStation Network?

INFORMÁCIA > NOVINKY >

PlayStation Network je od 19. apríla offline. Sony po identifikácii problémov začína konať a zvyšuje aj frekvenciu aktualizácií na oficiálnom blogu.

Nick Caplin zastupujúci SCEE vo veciach komunikácie zverejnil sériu otázok a odpovedí, v ktorých ubezpečuje, že užívatelia neprídu o históriu downloadov, zoznam priateľov, trofeje ani uložené pozície na serveroch, ak využívali PS Plus.

Ako je to s osobnými údajmi?

„Všetky údaje boli chránené, prístup k nim bol zamedzený fyzicky aj cez sériu bezpečnostných prvkov na sieti. Údaje o kreditných kartách boli kryptované, nemáme dôkaz, že by boli tieto údaje odcudzené."

„Upozorňujeme, že k úniku security kódov (známe aj ako CVC alebo CSC) nedošlo, pretože sme ich nikdy nevyžadovali od užívateľov PlayStation Network alebo Qriocity. Nie sú uložené u nás v systéme."

Osobné údaje vo viac ako 75 miliónoch účtov však kryptované neboli a práve tých sa niekto zvonka zmocnil.

Sony nevylučuje ani možnosť, že údaje o kreditných kartách (ich čísla a dátumy expirácie) sa napriek enkryptovaným údajom mohli dostať k nepovolaným. "Doporučujeme, aby ste zachovali ostražitosť a kontrolovali výpisy účtov a sledovali informácie o svojich úveroch či podobné správy. Chránite sa tak pred možnou krádežou identity alebo iným druhom finančnej straty," stojí v oficiálnom liste, ktorý bol zaslaný emailom každému majiteľovi účtu na PSN alebo Qriocity.

Keď sa spustí PSN, Sony bude cez nový softvérový update žiadať o zmenu hesla od každého registrovaného užívateľa.

Napriek uvedenému je údajne prvou obeťou kreditného podvodu Austrálčan Rory Spreckley, ktorému sa na kreditke nazbierali položky vo výške 2000 dolárov. Predchádzala im séria jednodolárových transakcií, ktorými sa testuje, či je karta aktívna. Jediná spojitosť tohto prípadu s únikom osobných údajov z PSN je obdobie, v ktorom došlo k podvodu, informuje Game Politics.

Ďalším údajným dôkazom o tom, že čísla kreditiek boli odcudzené, je správa o predaji 2,2 milióna európskych účtov s vyplnenými adresami, telefónnymi číslami, emailami, emailovými heslami a security kódmi. Posledné dve položky Sony však nikdy od užívateľov nežiadala. Tieto kontá sa vraj hackeri snažili ponúknuť k odpredaju aj Sony.

Aké boli napáchané v skutočnosti škody?

Škody spôsobené s výpadkom PSN sa odhadujú až na 24 miliárd dolárov. Podľa Michaela Pachtera týždenne generuje PSN 10 miliónov dolárov s 3 miliónovým ziskom, čo pri dvojtýždňovom výpadku robí 20 miliónov dolárov. Do tejto sumy však nie sú premietnuté výdavky na súdne procesy, ktoré sa začínajú množiť, ako poškodenie mena a značky, ktoré sa vyčísliť snáď ani nedajú. Forbes zachádza ďalej a vyčísľuje škody na astronomických 24 miliárd.

Podľa prieskumu verejnej mienky spoločnosťou CouponCodes4U pätina majiteľov PS3 zvažuje o prechode na konkurenčnú platformu Xbox360. Medzi 2 100 respondentmi vlastní PS3 menej ako polovica (41 %). Takmer 2/3 všetkých opýtaných (65 %) tvrdí, že bola ovplyvnená dôvera voči Sony a PlayStation Network, stojí v správe Game Politics.

Sony plánuje PSN spustiť v priebehu nasledujúcich siedmych dní, neobíde sa to bez kompenzácií. „Momentálne zhodnocujeme spôsoby, ako oceniť pozoruhodnú trpezlivosť, zatiaľ čo sa snažíme uviesť služby do prevádzky." Prevádzka bude obnovená vtedy, keď si bude Sony istá bezpečnosťou PSN.

Nie je to však len Sony, ale aj HULU Plus ponúkne členom týždenný kredit navyše, SOE zase pripravuje akcie pre MMO DC Universe a Free Realms. „Aby sme sa zavďačili hráčom, pripravujeme sériu špeciálnych eventov," o ich detailoch sa máme dozvedieť čoskoro.

Sony ubezpečuje, že robí všetko preto, aby údaje zostali pre budúcnosť chránené. Posilnená bezpečnosť je len jedným z krokov, presun celej infraštruktúry do nového data centra druhým. To je aj jeden z dôvodov, prečo je PSN stále offline.

Okrem toho Sony spolupracuje s FBI na odhalení skupiny alebo jednotlivca zodpovedného za pád PSN. A kto si myslí, že to bol najslávnejší hacker GeoHot, ktorý prelomil ochranu PSN, je vedľa. „Nie som blázon, nechcem, aby mi na dvere búchala FBI," povedal.

Pád PlayStation Network sa netýka hráčov a majiteľov PS3 a PSP. Služba bola budovaná ako kanál na distribúciu a prístup k digitálnemu obsahu pre televízory, blu-ray prehrávače aj telefóny. Medializácia problému sa už dávno dostala mimo špecializovaných serverov, čo situácii takisto nepomáha a vyvoláva otázku, ako ohrozí táto kauza dôveru voči iným distribútorom elektronického obsahu.

Bez ohľadu na to, kto je za výpadok zodpovedný a čo všetko uniklo, trpia tým nielen developeri, ktorí vraj už dostali nové SDK kity s posilnenou ochranou, distribútori filmov (Hulu), hudby (Qriocity), zasiahnuté sú aj malé vývojárske štúdiá a v neposlednom rade hráči, užívatelia PSN.

Či PSN bude online dnes, zajtra alebo budúci týždeň, výpadok je ťažkou skúškou dôvery a to nielen pre súčasné produkty, ale aj budúce, menovite NGP, testom trpezlivosti fanúšikov, ale aj skúškou ohňom pre Kaza Hiraia, ktorý šéfuje divízii spotrebnej elektroniky. 





Páči sa mi!

Zaradené pod: sony, sony, PS Move, playstation, xbox, ati, cod






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk