ORCS MUST DIE!

ORCS MUST DIE!

8.5

Zmasakrujte ich všetkých!

Recenzia na PC verziu

Povel od Robot Entertainment znie jasne, Orcs Must Die! Akým spôsobom, to záleží len a len na vás. Môžete si však byť istí, že to budú poriadne jatky. Nečakajte prechádzku ružovou záhradou, povalia sa na vás doslova tisíce nájazdníkov, ktorí si pre zmenu myslia, že zomrieť by ste mali vy!

Váš hrdina, mladý učeník kráčajúci v stopách svojho majstra, je v skutočnosti sekundárny cieľ. Lenže stojí v ceste hordám, ktoré chcú prejsť cez magické trhliny vo viac ako dvadsiatke opevnení. Takže je jasné, že mu pôjde o krk. Navyše je na túto náročnú úlohu celkom sám. Našťastie môže využiť a kombinovať rôzne zbrane, účinné pasce a neskôr aj vyvolať pomocníkov. Jedná sa o zaujímavý mix tower defense režimu, kde staviate objekty na obranu, s akciou, kde v koži hrdinu bojujete proti agresorom. Pri postupe vás nezaťažuje žiadny komplikovaný dej a je tu iba jediná úloha, zastaviť útočníkov za každú cenu.

Systém hry je prekvapivo komplexný a súčasne jednoduchý a maximálne efektívny. V každom opevnení musíte ochrániť trhliny a zastaviť niekoľko vĺn útočníkov, ktorí prichádzajú vstupnými bránami. Ak vám trhlinami unikne priveľa orkov a ich spojencov, je to váš koniec. Vždy začínate s postavou hrdinu, ktorý je permanentne vyzbrojený kušou, ale môže doplniť výzbroj aj o ďalšie zbrane. Ak hrdina padne, síce sa oživí, ale v takom prípade sa trhlina oslabí o 5 bodov. Kuša je skvelá vec a dokáže strieľať rýchlo ako guľomet, až na to, že vtedy sa výrazne zhorší zameriavanie cieľa. V sekundárnom režime vypáli paralyzujúcu strelu, ktorá nakrátko zastaví aj najsilnejších útočníkov. Postupne sa dostanete k magickej výstroji, opasku vetra, náramkom ohňa, ľadovému amuletu a prsteňu blesku . Príslušným elementom odhodíte, spálite alebo zmrazíte nepriateľov. Potrebujete však dostatok energie. Každý predmet zaberie cenné miesto v limitovanom počte slotov, ktoré doplníte sériou pascí.

Orcs Must Die!
Orcs Must Die! Steny s vystreľujúcimi šípmi  sú veľmi účinné.
Steny s vystreľujúcimi šípmi sú veľmi účinné.


Orcs Must Die! Pri každej misii aj reštarte musíte odznova vytvoriť set pascí a schopností.
Pri každej misii aj reštarte musíte odznova vytvoriť set pascí a schopností.


Orcs Must Die! Obor je poriadne tvrdý oriešok. O štyroch ohnivých nehovoriac.
Obor je poriadne tvrdý oriešok. O štyroch ohnivých nehovoriac.





Pasce sú rôznorodé a bez nich by ste prichádzajúce davy určite nezvládli. Najmä v pokročilej fáze, kedy sa orkovia valia niekoľkými trasami. Pasce sa umiestňujú na podlahu, iné na steny a ďalšie na strop. Nakupujete ich za mince, ktoré pribúdajú úmerne počtu nepriateľských mŕtvol. Dajú sa využiť rôzne kombinácie, ktorých výsledkom je pôsobivé mučenie v rozličných podobách. Osvedčia sa ostne vystreľované zo steny, aj skákavé pasce, ktoré odrazia protivníkov do lávy. Davy rozmetá masívny rozhúpaný kyjak zavesený na strope, zdrží decht na podlahe a rozpráši výbušný sud alebo maketa hrdinu. Postupne sa vám toho odomkne oveľa viac, vrátane možnosti vyvolať lukostrelcov a strážcov s mečom. Pomocníci sa zdržujú na mieste, kde ste ich umiestnili a bránia pozície, kým nepadnú. Kladenie pascí a boj prebieha súčasne, ale po niekoľkých vlnách máte spravidla oddych. Zregenerujú sa vaši pomocníci a môžete v pokoji umiestniť nové pasce a predať nevyhovujúce. Potom odštartujete ďalšie kolo. Na najťažšej obtiažnosti túto možnosť nemáte, treba všetko zvládať naraz a bez prerušenia, až kým nepadne posledný ork.

Peniaze môžete neskôr investovať aj do podpory od troch sudičiek. Jedná sa o karty na úpravu zbraní a kúziel, pascí a pomocníkov a užitočných doplnkov. Vyberiete si jednu kartu a zvolíte spomedzi niekoľkých priradených vylepšení. Potom dostane kuša ohnivý efekt a hrdina sa regeneruje blízko strážcov. Alebo sú ničivejšie pasce a mŕtvi orkovia občas ožijú a bojujú na vašej strane a podobne. Pri každej novej misii sa karty zresetujú a môžete si zvoliť iný set vylepšení.

Nebudú to len orkovia s mečmi a kušami, kto sa ako príliv preženie kamennými chodbami. Tvoria síce základný voj, ale majú spojencov, ktorých schopnosti sťažujú obranu sídla. Škriatkovia-koboldi sa dajú ťažko zasiahnuť a utekajú tak rýchlo, že sa pasce často nestihnú aktivovať. Vyskytujú sa aj vo verzii s nebezpečnými náložami. Tvrdým súperom je gnoll. Šaman hogoblin zas oživuje padlých. Nebezpečenstvo hrozí aj zo vzduchu, odkiaľ ohňom útočia hellbats a poletujú drobní fire babies. Najzdatnejšími súpermi sú obri. Sú veľmi odolní, dokážu ochromiť hrdinu a nášľapné pasce sa pod ich veľkou váhou neaktivujú. V náročnejších podmienkach si hráč môže vypomôcť objektmi, ktoré sú súčasťou pevnosti. Dá sa vyliať obsah žeravého kotla, zadláviť súperov odpútaným valcom a dokonca rozpučiť zostreleným lustrom. „Lietadlá" ľahko zničí stacionárny balista.

Likvidácia orkov a ich spojencov na mnoho spôsobov.

Po zdolaní všetkých vĺn nepriateľov nasleduje víťazný tanec, sprístupní sa nová misia a hráčov výkon je ohodnotený jednou až piatimi lebkami. A tie sú dôležité, pretože za ne si vylepšujete pasce. Zdokonalené nástrahy sa v boji rýchlejšie znovu aktivujú alebo majú väčší dostrel. Výsledné hodnotenie misie sa zapíše do online rebíčka a tak vidíte, aký je váš výkon v porovnaní s inými hráčmi. Súčasne je to motivácia prejsť level ešte raz a lepšie. Zavŕšené misie môžete opakovane zdolať aj neskôr, keď odomknete nové pasce a zbrane. Tie sa potom dajú použiť v každej úrovni a na všetkých troch dostupných obtiažnostiach.

Viac ako dve desiatky misií prejdete na normálnej obtiažnosti asi za osem hodín. A to jedným dychom. Orcs Must Die! vás totiž upúta a nebudete sa vedieť od nej odtrhnúť. Ak si potom zvolíte najnáročnejšiu obtiažnosť, budete si plnými dúškami užívať totálny masaker a non-stop akciu. Honba za lepším skóre, adrenalín v žilách a chuť vyskúšať iné kombinácie pascí, vás poženie stále ďalej. Hre okrem krátkosti v zásade nie je veľmi čo vytýkať. Snáď len priraďovanie kúziel a pascí v každej novej misii stále odznova. Hráč si tak nemôže vytvoriť stabilný balíček, ktorý by len priebežne obmieňal podľa potreby. To, že je hráč odbitý len náznakom príbehu, v tomto prípade neprekáža. No škoda, že tvorcovia nekoketovali s myšlienkou multiplayeru. Zaujímavá by bola kooperácia a spoločná obrana. Viem si predstaviť aj vzájomné boje, kde by hráči poštvali proti sebe svojich zverencov a stavali si pasce, ako je to v slovenskej hre Age of Defenders.

Výtvarný štýl Orcs Must Die! veľmi pristane. Dizajn opevnení je veľmi dobrý a ponúka taktické možnosti hráčovi aj súperom. Hoci postup AI je jasne definovaný, ale nie hlúpy. Postavy sú sympatické, pasce drobiace háveď na kúsky majú svoje čaro. Kamera bezproblémová, ovládanie intuitívne. Hra je svižná a stabilná, len občas vypadáva rebríčkové hodnotenie misií, čo je však detail.

Už video upútavky dávali jasne najavo, že Orcs Must Die!, bude skvelou oddychovou záležitosťou. Výsledok to len potvrdil a dopadol nad očakávanie dobre. Hoci oddychová asi nie je v tomto prípade vhodné slovo. Pri masakrovaní tisícov orkov hra preverí vaše taktické schopnosti a vyžaduje pohotové reakcie. Napumpuje vás adrenalínom a možno si niekedy nad ránom uvedomíte, že vás pohlcuje jediná myšlienka. Všetci orkovia musia zomrieť! Všetci do jedného! 

Orcs Must Die!
Orcs Must Die! Zaplať pánboh za vyvolaných strážcov a lukostrelcov!
Zaplať pánboh za vyvolaných strážcov a lukostrelcov!


Orcs Must Die! Odrážanie orkov priamo do lávy - to najlepša zabava!
Odrážanie orkov priamo do lávy - to najlepša zabava!


Orcs Must Die! Vylepšenia od sudičiek zaručia maximálny efekt v boji.
Vylepšenia od sudičiek zaručia maximálny efekt v boji.






napísal uni 17.10.2011
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
ORCS MUST DIE!
+ výborný mix tower defense režimu a akcie
+ kombinovanie pascí a bojových schopností
+ dizajn úrovní
+ cena
- v každej misii treba odznova zostaviť set pascí a zbraní
- relatívne krátke


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Robot Entertainment
Štýl: Stratégia / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk