NBA JAM: ON FIRE EDITION

NBA JAM: ON FIRE EDITION

9.0

Boom shaka-laka!

Recenzia na Xbox360 verziu

Basketbal je v našich končinách tak trochu nedoceneným športom. Fanúšikovská i hráčska základňa je v porovnaní s dominantným futbalom alebo hokejom iba zlomková a to je trochu škoda. Basket je dynamický, zábavný, napínavý šport, kde nie je nuda o highlighty ani o „wow“ momenty. Teraz zoberme všetky superlatívy basketbalu, ktoré sme vymenovali, vynásobme ich desiatimi a dostaneme sa k NBA JAM: On Fire edition.

Možno vám zbežné pohľady na obrázky niečo pripomínajú. „Kedysi dávno som čosi podobné hrával,“ hovoria si starší a majú pravdu. Už v roku 1993 sa NBA Jam prvýkrát predviedol na hracích automatoch, neskôr zavítal na takmer každú platformu vrátane PC, kde taktiež zožal zaslúžené ovácie. Prečo? Lebo sa jedná o jeden z najprístupnejších a najzábavnejšie spracovaných digitálnych šport vôbec.

Na ihrisko vybiehajú iba štyria hráči, hrá sa teda 2 vs 2. Pre hráčov neplatia takmer žiadne pravidlá, fauly, auty, cezpol ani kopa ďalších obmedzení hrateľnosť neovplyňuje. Naopak, hráči sa občas správajú, ako keby ich okrem rozhodcov neovplyvňovala ani gravitácia a tak sa na obrazovke dejú „strašné“ veci. Basketbalisti smečujú od pol obrazovky, robia saltá, výkruty, premety, otočky, udierajú sa lakťami, strkajú do seba, dávajú nemožné bloky. Čím šialenejšia vec sa podarí vykonať, tým väčšia je zábava.

NBA JAM: On Fire Edition
NBA JAM: On Fire Edition Že sa netrafím chrbtom ku košu? Na to by som sa pozrel!
Že sa netrafím chrbtom ku košu? Na to by som sa pozrel!


NBA JAM: On Fire Edition Superman!
Superman!


NBA JAM: On Fire Edition Vysoko a ešte vyššie!
Vysoko a ešte vyššie!





Ovládanie hráčov je pritom absolútne jednoduché a zvládne ho aj športový antitalent. Jedno tlačidlo pre nahrávku, druhé pre streľbu/smeč a je vymaľované. Môžete to síce kombinovať s turbom, crossovermi, tanečkami a podobnými okrajovým balastom, ale spomenuté dve tlačidlá vám budú stačiť viac ako dostatočne.

Práve extrémne jednoduché ovládanie a zároveň extrémne zábavná hrateľnosť robia z NBA JAM On Fire Edition ideálnu párty hru. Akonáhle sa k vám pridá jeden kamarát a vy si budete môcť vyblázniť na ihrisku vo dvojici, zábava narastá exponenciálne. Dobré i zlé prihrávky, podarené i nepodarené strely, bránenie, nahadzovanie na spektakulárne alleyupy dostávajú za asistencie živého spoluhráča úplne iný rozmer. Zápas pritom môžu hrať až štyria ľudia, či už pri jednej konzole alebo po internete. Malé upozornenie: ak hráte po internete s AI, je to výhoda, pretože počítačom riadený hráč dokáže takmer absolútne smrtiaco strkať (a tým pádom vyraziť loptu), čo sa živému hráčovi až tak často nepodarí.

Basketbalová JAM seansa to nie je rýchlokvasná jednohubka, ktorá vám vydrží na jedno piatkové posedenie pri striktne nealkoholickom pive a vôbec ničím neriedeným pomarančovým džúsom. Ponúka solídny obsah pozostávajúci z niekoľkých základných módov. Obyčajný zápas hrá prím, avšak o jeho obyčajnosti by sme mohli diskutovať. Pravidlá sa dajú okoreniť niektorým z dostupných modifikátorov. Extra veľké hlavy na modeloch sú prvou položkou siahodlhého zoznamu úprav.

Ako jednotlivci pravdepodobne strávite najviac času v móde Road Trip. Ten supluje sezónu a vy v ňom budete musieť pokoriť každý z tímov NBA hneď trikrát. Na základnú bronzovú medailu stačí obyčajné víťazstvo, strieborná a najmä zlatá medaila už ale prináša rôzne obmedzenia a špeciálne pravidlá v zápasoch, čo ozvláštňuje gameplay a nenechá hre upadnúť do stereotypu. V Online móde sa proti sebe môžu postaviť celkovo dvaja, traja (2 vs. 1) alebo dokonca štyria hráči. Stabilita a rýchlosť sieťového kódu nepatrí k tým najlepším, takmer pred každým zápasom je niekoľko desiatok sekúnd vyhradených synchronizácii dát aj priamo počas zápasov dochádza k lagovaniu, nechcenému odpájaniu hráčov a podobným problémom.

Každý jeden úspech na palubovke je ohodnotený in-game menou, JAM dolármi. Úlohy sú samozrejme spojené s rôznymi basketbalovými ukazovateľmi, strelami, smečmi, doskokmi, blokmi atď. Za našporené doláre sa následne dajú nakupovať upgrady a treba povedať, že ich je skutočne požehnane.  Od vlajky pri mene (Slovenská na počudovanie neabsentuje), cez rôzne prezývky a podobné kozmetické úpravy sa dostanete k podstatnejším nákupom, napríklad k modifikátorom. Odomknuteľní noví hráči či dokonca celé družstvá podčiarkujú bláznivú orientáciu celého titulu. Na nákup čakajú maskoti basketbalových klubov, najvyšší americkí politickí predstavitelia, členovia snowboardovej SSX rodiny a iné figúrky od výmyslu sveta. Chcete vidieť súboj Sarah Palinovej a Billa Clintona proti gigantickým svišťom? Nech sa páči!

Nebyť šialených hráčov a občasnej absencie zemskej príťažlivosti a vybraných pravidiel, na palubovke by prebiehali takmer regulárne zápasy. Hrá sa na dva koše, spoluhráči si prihrávajú, uvoľnujú sa a zakončujú tak ako v klasickom basketbale. Zjednodušené pravidlá a ovládanie však znamenajú obrovskú barličku aj pre nebasketbalistov a hra sa naplno otvorí už po pár minútach hrania, čo je u každej párty hry nevyhnutnosť. Naopak, profíci budú hľadať ukryté špecialitky ako napríklad On Fire mód – tri po sebe idúce koše od jedného hráča znamenajú, že z lopty v jeho rukách začnú šľahať plamene a je schopný sa trafiť z každej pozície na palubovke. Extra mód spúšťajú aj tri alleyoopy po sebe. Tie zapínajú Team on Fire mód, ktorý z vás na 20 sekúnd spraví leteckých akrobatov s absurdnými skokanskými schopnosťami a smečmi ako z inej galaxie.

NBA JAM: On Fire Edition
NBA JAM: On Fire Edition Letecká akadámia NBA JAM v priamom prenose.
Letecká akadámia NBA JAM v priamom prenose.


NBA JAM: On Fire Edition Basketbalové obludárium.
Basketbalové obludárium.


NBA JAM: On Fire Edition Len dúfam, že to vydrží doska.
Len dúfam, že to vydrží doska.





Team On Fire je zároveň jednou z väčších noviniek, ktorú si v NBA JAM: On Fire Edition všimnete oproti „neplamennej“ edícii. Rovnaká hra (NBA JAM) sa totiž do predaja dostala už pred časom, avšak autori vypočuli komentáre hráčov, urobili množstvo opráv, vylepšení, popridávali kopu obsahu a okorenili to ohnivým podtitulom. Do zoznamu zásadných noviniek patrí aj spomínaný mód Road Trip, úprava umelej inteligencie, Tag mód (kde ovládate oboch svojich basketbalistov), tanečky ponižujúce súperov a množstvo iných prídavkov.

Nepchať zbytočne 3D tam, kam nepatrí, by malo byť heslom nie len filmárov, ale aj herných tvorcov. Našťastie On Fire si zachováva svoju 2D tvár a hoci hráči sa pohybujú v 3D priestore, „bitmapové“ telá a nadrozmerné hlavy vytvorené z fotiek reálnych predlôh (všetky veľké hviezdy basketbalu na ihrisku prevetráte, no tá najväčšia bohužiaľ chýba. Michael Jordan sa upísal konkurenčnej firme) dodávajú hre tú správnu šialenú atmosféru. Rovnako dobre sú spracované animácie, ktorých je v hre neúrekom a najmä pri toľko omieľaných smečoch či vysmievaní sa oponentom oceníte ich kvality. Povestnou čerešničkou na torte je komentár, ktorý od už legendárneho pokriku „BOOOM SHAKA LAKA!“ prechádza do úplne nových hlášok (Tento kôš bol ako najhorší rybárov sen. Nič iné, iba čistá sieť!)

NBA JAM: On Fire Edition je skvelá zábava aj pre jedného, ale svoj plný potenciál hra dosiahne až za účasti ďalších živých hráčov. Je pri tom jedno, či sedia vedľa vás na gauči, alebo sa vám vysmievajú z druhého konca sveta. A najlepšie na tom je, že ani nemusíte byť príliš veľkým fanúšikom basketbalu, dvojtlačítkové ovládanie, rozkošná grafika, efekty a jednoduchá hrateľnosť si vás získajú bez ohľadu na športovú orientáciu. Veď to poznáte, najjednoduchšie veci bývajú častokrát tie najlepšie.


napísal je2ry 19.10.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
NBA JAM: ON FIRE EDITION
+ ideálna párty hra aj pre nefanúšikov
+ ľahké ovládanie
+ okamžitá hrateľnosť
+ tony vecí na odomykanie
+ animácie, komentár
- problémy pri online hraní
- chýba Michael Jordan


RECENZIE HRÁČOV
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk