MOTORSTORM RC

MOTORSTORM RC

8.5

Off road angličáky do vrecka

Recenzia na Vita verziu

Nad cestovaním s PlayStation Vita sa nerozmýšľa. Debata o tom, čo si nahrať na kartu, je tým pádom bezpredmetná. Skúste si na jednu zastávku zahrať WipEout. Kvôli dlhým loadingom a samotnej dĺžke preteku to nejde. Aj Uncharted a hlavne štvorjadro pod kapotou handheldu sa smejú všetkým tým mobilným rýchlokvaškám za šrotovnú cenu a za behu vám naservírujú plnohodnotný zážitok, aký vám doteraz sietnice vypaľovali iba veľké obrazovky. Nie sú však ideálne na krátke cesty, presuny, čakačky. Existuje však jedna, ktorá definuje Vitu a nepotrebuje k tomu využiť kameru, zadný panel či dotykové ovládanie.

Je ním malá a na prvý pohľad hlúpa zmena hlučného off road festivalu na rádiovo ovládané autíčka jazdiace dokola po kratučkých tratiach, na ktoré sa dívate zhora. MotorStorm RC je drobnosť za 5,99 EUR so srdcom veľkých titulov, má na to obsah aj online funkcie. Zároveň má čaro mobilných hier, ktoré vás dokážu chytiť a nepustiť, kým ich nepokoríte. Jednoduché ponorenie sa do pretekov angličákov je kompenzované stúpajúcimi nárokmi, čím sa zvyšuje aj motivácia prekonávať sám seba a zvládnuť ovládanie na jednotku. Nebojím sa povedať, že práve tam, kde sa všetci ostatní snažia nasilu demonštrovať silu Vity, tam Evolution Studios so svojím spin-offom uniká ostatnej tvorbe práve touto hrou.

Odjazdiť kolo je otázkou necelých 15 sekúnd, celý pretek máte za sebou za minútu. Stavba MotorStorm RC vás uspokojí intenzívnymi jednohubkami, ale kľudne pri hre môžete presedieť aj hodinu a formula prekonávania času, získavania medailí a súperenia s inými hráčmi (ak ste online) funguje zakaždým. Motorom je samozrejme hodnotenie, len namiesto obligátnych troch hviezdičiek, dostávate medaile – za bronzovú pozíciu jednu, za striebornú dve a za zlatú tri.

MotorStorm RC
MotorStorm RC Trať nikdy nevidiíte celú, ale kamera sleduje vaše autíčko.
Trať nikdy nevidiíte celú, ale kamera sleduje vaše autíčko.


MotorStorm RC Z tratí zmizli skratky, ale vždy sa nájde alternatíva ako tento skok a vedľa retardér.
Z tratí zmizli skratky, ale vždy sa nájde alternatíva ako tento skok a vedľa retardér.


MotorStorm RC Akýkoľvek kontakt s mantinelom alebo iným autom môže skončiť reštartom.
Akýkoľvek kontakt s mantinelom alebo iným autom môže skončiť reštartom.





MotorStorm RC sa jednoducho hrá, ale už ťažko dosahujú najlepšie výsledky. Získať zlato chce prax, osvojiť si ovládanie a hlavne správanie vozidiel na rôznych povrchoch a využívať faktu, že pri vysokých rýchlostiach a na rampách sú autíčka nestabilné a treba do zákrut vedieť vojsť aj z nich vyjsť s akceleráciou. No a potom si treba dávať pozor aj na mantinely a prekážky, ktoré autíčko spomaľujú. Prvé zošliapnutie plynu vás vyvedie z omylu, že na osmičkových tratiach plných obracačiek, klopených zákrut, mostov a skokov budete lámať rekordy s prstom v nose. Zvládnuť trať bez jedinej kolízie, nedostať šmyk a doraziť do cieľa na čas, sa bez tréningu nezaobíde.

Festival je tentoraz inšpirovaný traťami z Monument Valley, Artic Edge, Apocalypse i Pacific Rift, všetkými štyrmi MotorStorm hrami. Bol zmenšený do kompaktnej podoby a to sa odrazilo aj na tratiach, ktoré sú ako vystrihnuté z Micro Machines. Jazdíte po vrakoch áut, havarovanom lietadle, vedľa zamrznutého ľadoborca, trať je lemovaná farebnými izoláciami káblov, lodnými lanami alebo reťazami. Je to ako keby ste jazdili na improvizovanej trati na stole postavenej z ceruziek a mincí, ale v reálnych kulisách džungle, vyprahnutej púšte, ľadovej pláne i podzemnej garáže.

V MotorStorm RC sa jazdí tradičný pretek, Time Trial, kde sa zapisuje najlepšie kolo, pokiaľ mód neopustíte. Dvojicu tradičných disciplín dopĺňa Drift a predbiehanie autíčok na čas. Nosný mód Festival dávkuje jednu súťaž za druhou s takou kadenciou, že máte problém prestať. Za medaile sa odomykajú nielen ťažšie preteky, ale aj autíčka, skiny, trate a potom aj superšporty, pre ktoré sú pripravené desiatky eventov. Obsah sa počas hrania nielen odomyká, ale máte pocit, že nafukuje.

Rádiovo ovládané autíčka sa správajú inak ako ich predlohy z MotorStormu, prakticky nič nevážia, šmýkajú sa, ľahko sa dostanú do šmyku, prevrátite ich na strechu, akcelerujú takmer okamžite a vo vysokých rýchlostiach strácajú schopnosť zatáčať. Evolution Studios sa koncentrovali iba na štvorkolesové vozidlá, nezabudlo sa na kamióny, buginy, monster trucky a mini autá. Pri pohľade zhora je niekedy medzi osmičkou malých jedovatých autíčok rozlíšiť, či ste práve predbehli muscle auto alebo rally špeciál. Rozdiely v ovládaní nepostrehnete, stačí vám plyn a brzda, ale v zákrutách sa každé správa inak a pri zmiešanom preteku musíte voliť alternatívnu jazdnú stopu.

MotorStorm mal vždy zmiešané štartovné pole, v RC si však pred štartom nemôžete vybrať triedu vozidla, ale je vám pridelené. Napriek tomu vám desiatky eventov vydržia poriadne dlho a ďalšie sa už pripravujú vo forme 99 centových DLC. V hre nájdete aj vytváranie vlastných pretekov, jazdenie na čas, ale aj Free mód, kde si stačí vybrať trať, auto, počet kôl a agresiu AI. Ďalším zabijakom času je ihrisko, kde hra vlastne začína. So získanými medailami sa k malému parku pridá betónový skejt park aj lešenie na okolitých budovách. S autíčkami môžete skákať cez odpadkové koše, zahrať si basketbal, futbal a vyvádzať na u-rampe. Hra dokonca aj eviduje skóre, aj keď je vám na dve veci.

Čo sa však počíta, sú výzvy. Po pripojení online vám hra sucho oznámi, že váš rekord niekto prekonal a jedným ťuknutím to môžete napraviť. A aby bolo pretekanie zaujímavejšie, na trať sa natiahne dotyčného ghost v podobe plávajúcej čiary. Takto pred vami unikajú aj medaily a môžete sa zo stôp naučiť, ako vybrať zákrutu alebo kde predsa len dupnúť na brzdy. V MotorStorm RC nemôžete pretekať s hráčmi priamo, existuje tu iba asynchrónny multiplayer s rebríčkami a tabuľkou Pitwall, kde sa zapisujú rekordy a časy. Pre potreby drobnej hry to plne postačuje, ale zábava by bola isto vyššia, keby ste si mohli zmerať sily priamo na jednej trati. Na PS3 si zahráte až štyria na jednej obrazovke.

Unikátnou vlastnosťou MotorStorm RC je cross play, resp. prepojenie s PS3 verziou. Bez výmeny uložených pozícií môžete plynule prejsť z Vity na gamepad a na veľkej obrazovke pokračovať. Hra je úplne identická, odlišuje sa iba v ovládacej schéme, ktorú si môžete upraviť podľa potreby a ak vám nevyhovuje predvolené dvoj analógové riešenie, len si preprogamujete tlačítka. Hra vychádza mimoriadne v ústrety, s ničím sa nezdržuje a stavia vás rovno na trate lámať rekordy a jazdiť na zlato. U PS3 verzie dokonca nepostrehnete ani loadingy.

MotorStorm RC je parádnou lahôdkou v katalógu Vitu. Nemá silu Uncharted, ale jej čaro nie je v ultimátnej vizuálnej hostine, to leží v dokonalom koncepte malej hry, ktorú si je náročné osvojiť. Obtiažnosťou vás neodradí, ale motivuje, aby ste tie tri medaily získali, nech to stojí čo to stojí. Obsahovo bohatá a hrateľnostne magnetická, nečudujte sa, keď si budete hovoriť, ešte jeden pretek a idem spať, veď trvá iba minútku.


napísal spacejunker 5.3.2012
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
MOTORSTORM RC
+ úžasný pomer cena/výkon
+ nenápadné zapracovanie online časti
+ nulové nároky, odstupňovaná obtiažnosť
+ kúpením jednej verzie máte druhú
- absencia tradičného mutliplayeru
- nedá sa vybrať trieda auta pred pretekom



RECENZIE HRÁČOV
PS Vita
PS3

Vývoj: SCEE / SONY Czech / SCEE
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. február 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk