LUMINES: ELECTRONIC SYMPHONY

LUMINES: ELECTRONIC SYMPHONY

8.0

Symbióza obrazu a zvuku v logickom rýchliku

Recenzia na Vita verziu

Nenápadnou hrou kombinujúcou padanie blokov z Tetrisu s pestrou zvukovou kulisou reagujúcou na každý jeden pohyb položili Q Entertainment základy logickému rýchliku tak zásadného, že patrí medzi klenoty PSP. Od svojho debutu preklenula Lumines svoju rodnú platformu, prešla HD remakmi, aby sa vrátila domov, na prenosný herný systém a poprela to, čo som v úvode napísal. Lumines: Electronic Symphony nie je vôbec nenápadná, ale magneticky príťažlivá pre dokonalú symbiózu toho, čo robíte a čo sa deje na displeji.

Zachováva si všetky črty a dokonca aj väčšinu módov, ktoré robili predchodcov tak návykových, ale vďaka vyššiemu výkonu sa mohli autori doslova odtrhnúť z reťaze a každý jeden skin (grafickú tému a zvukovú banku) vyšperkovať toľkými vrstvami a animáciami, že mnohým sa zatočí hlava a príde nevoľno. Bloky sú teraz plastickejšie, pulzujú farbami, menia sa, odrážajú svetlo, lesknú sa, podľa čoho ľahko identifikujete, či sú z plastu, skla, ľadu alebo kovu. Z pozadí zmizli streamované videoklipy, nahradili ich obrazy a meniace sa vrstvy, medzi ktorými sú vtlačené ako bilboardy veľké tabule o dosiahnutom kombe či bodovom bonuse.

Vizuál je paralyzujúci a keď si nasadíte poriadne slúchadlá, je ťažké povedať záplave blokov nie. Q Entertainment povyberali neznámych elektronických interprétov (samozrejme, že zaznejú aj hity od Prodigy či Chemical Brothers) a ušili im na mieru celé skiny, ktoré sa tentoraz menia tak plynulo, že niekedy si ani nestačíte všimnúť, kedy došlo k zmene. Nosný režim Voyage je tvorený 33 skinmi a už nie je delený do tried. S jednou úrovňou obtiažnosti otočíte všetky skiny na jedno posedenie za 2 hodiny a všetky témy máte pomerne skoro odomknuté.

Lumines: Electronic Symphony
Lumines: Electronic Symphony Každý z avatarov má teraz špeciálnu schopnosť.
Každý z avatarov má teraz špeciálnu schopnosť.


Lumines: Electronic Symphony Animačne a zvukovo nemá Lumines medzi logickými hrami konkurenciu.
Animačne a zvukovo nemá Lumines medzi logickými hrami konkurenciu.


Lumines: Electronic Symphony Hra, ktorá nemá koniec, sa dá hrať dovtedy, kým nenaplníte hernú plochu blokmi.
Hra, ktorá nemá koniec, sa dá hrať dovtedy, kým nenaplníte hernú plochu blokmi.





To je aj jeden z najväčších problémov Electronic Symphony, odpadá učenie sa trikov, ako skladať kocky do obrazcov pre čo najväčšie kombo a prekonávanie vyšších tried, kde každý nový skin znamenal drobné víťazstvo. Autori neobmedzili iba Voyage, ale úplne vypustili Puzzle mód, kde ste kedysi skladali obrazce. Nahradil ho režim Master, kde v piatich zónach čistíte presne určený počet kociek. V ponuke nájdete aj časovky Stopwatch sledované rebríčkami a hru proti súperovi cez Ad-hoc. Chýba však súperenie s AI alebo online.

Z predchodcov si do Electronic Symphony našlo cestu aj vytváranie vlastných playlistov z odomknutých skinov, ale chýba ich zdieľanie, resp. darovanie cez Near, ktorý podporuje iba výmenu odomknutých skinov a avatarov. Čo je na jednej strane milé, ale zbytočné, keďže všetok obsah máte na pomery Lumines pomerne skoro odomknutý. Online komponent nie je tak prepracovaný ako by si zaslúžil, a i keď máte čo robiť aj sami, mohlo toho byť podstatne viac. Dokonca aj trofejí je ako maku. Jednou zo zaujímavostí je mazanie World Block, čo je obrovská kocka, z ktorej hráči ukrajujú uploadovaním výsledkov z hrania Lumines. Koľko blokov vymažete v hre, toľko ubudne aj z monštra.

Lumines Electronic Symphony sa tvári, že sa príliš nezmenila, čo je len dobre, ale na malé zlepšováky tu a tam narazíte. Keďže bloky majú vždy len dve farby, existuje špeciálna, ktorá maže iba jednu z nich. Teraz ju stačí položiť na rovnaký diel a všetky ostatné, ktoré spája, sa zmažú. Novým blokom je aj Náhoda, tá zase všetky v okolí úplne náhodne premení a prehodí farby. Predstavuje riziko, ak už máte plochu zaplnenú, ale často vás zachráni od obrazovky Game Over.

No a potom sú tu Avatari, už tu nie sú iba na efekt, ale ich estetický účel bol doplnený o aktívne schopnosti delené medzi sólo hru a duely. Aktivovaním zastavíte časovú os, privoláte si špeciálny blok, zmeníte nasledujúce tri na jednofarebné, oponentovi môžete zakázať otáčať bloky alebo mu to sťažíte a budú rotovať náhodne. Avatarov odomykáte postupným hraním a levelovaním svojho profilu, dajú sa meniť pred každou hrou a ich schopnosti môžete používať opakovane, stačí ich len nabiť ťukaním na zadný panel alebo mazaním padajúcich blokov.

V čom je Lumines Electronic Symphony nenápadná, sú práve tie drobné zmeny v návykovej formule. Nemajú zásadný vplyv, ale ich sviežosť oceníte pri dlhých hrách. Magnetická a hlavne nekonečná hrateľnosť zostala do bodky zachovaná a osobne ma trápi iba jedna z vecí, že mohla byť o kúsok ťažšia a skinov aspoň o polovicu viac. To sú však sny ortodoxného fanúšika. V Lumines mám nahrané stovky hodín a od roku 2006 som ju pravidelne hrával až doteraz. Našla však premožiteľa a je ním Electronic Symphony. Patrí do kategórie hier, ktoré sa nedajú vypnúť a ku ktorým sa opakovane vraciate, i keď už máte všetko prejdené.


napísal spacejunker 8.3.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
LUMINES: ELECTRONIC SYMPHONY
+ výdrž a nekonečná hrateľnosť
+ vynikajúce skiny
+ dunivý zvuk
- skinov je o polovicu menej
- obmedzenie iba na jednu obtiažnosť



RECENZIE HRÁČOV
PS Vita

Vývoj: Ubisoft / Playman / Q Entertainment
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. február 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk