Hry zadarmo pre PS Vita (ne)existujú

Nenormálny žrút času Treasures of Montezuma Blitz nie je až takou nevinnou hrou, za akú sa vydáva.

pridal spacejunker 7.5.2012 o 9:01 pod hry
Hry zadarmo pre PS Vita (ne)existujú

HRY > NOVINKY >

Prakticky od predstavenia úvodného line-upu hier pre systém PS Vita sa hovorí výhradne iba o vysokorozpočtových projektoch, o drobných jednohubkách, aké sa konzumujú na mobiloch po desiatkach, nepadla ani zmienka. Pri lacných a výživných chuťovkách Super Stardust či MotorStorm RC nebol ani dôvod. Keď sa pozriete teraz do ponuky PlayStation Store, narazíte už aj na zadarmo distribuovaný logický rýchlik Treasures of Montezuma Blitz od Alawar Entertainment.

Slovíčko rýchlik ho vystihuje viac ako dokonale. Päť minút. Toľko trvá v priemere čas strávený s hrou, dlhšie vám nedovolí hľadať presúvaním kameňov farebné trojice. Máte len päť životov a potom si musíte dať pauzu alebo zaplatiť. TMB si ako vôbec prvá z PS Vita hier adoptovala systém mikroplatieb z facebookových alebo mobilných hier, kde si za relatívne malé poplatky predlžujete hraciu dobu, kupujete energiu alebo rovno celé levely. Interný ekonomický systém funguje na demonštrácii zúfalo pomalého zlepšovania a napredovania.

Výhliadky na lepšie výsledky, vyššie skóre či upgrady, sú tak ďaleko, že sa zdajú byť nedostupné. Malý poplatok ma nezabije, vravíte si. Hra vám dovolí namočiť sa, ale nie úplne ponoriť. Bez režimu, ktorý by ste mohli opakovať dokola, bez trofejí, ktoré sa vám pripíšu na konto, bez potreby jasne vysvetliť základné pravidlá. Jej primárnym cieľom je odradiť vás toľkými prekážkami, až sa vám neustále pripomínaná kúpa životov alebo kryštálov stane osudnou. Psychologické vydieranie zdieľa úplne identické črty s výhernými automatmi či ruletou.

Rebríčky dosiahnutého skóre priateľov konštantne vyzývajú, aby ste zabojovali alebo sa o zlomenie rekordu opätovne pokúsili. V menu, kde sa kupujú a aktivujú už vlastnené upgrady, stále vidíte, aká je ich cena a pri ktorom leveli sa odomknú. Že je to na 25. úrovni, ktorú dosiahnete tak po mesiaci hrania, je už vedľajšie. Vždy existuje skratka. Ale ani s upgradom nevyhráte. Ich nasadenie do hry totiž niečo stojí. Univerzálnym platidlom v TMB sú kryštály. Naskakujú vám na konto hraním a ničením kameňov vyšperkovaných drahokamami. Že ich nikdy na hracej ploche nie je dosť, snáď netreba pripomínať.

Kryštály potrebujete na opätovnú aktiváciu totemov a upgradov, ak si chcete uľahčiť hru. Ak si nevšimnete hneď z úvodu, že ich nikdy nebudete mať dosť, môžete prísť na mizinu a začať zarábať odznovu. Životy sa pomaličky dobíjajú a kryštály sa dajú každý deň vyhrať zotretím žrebu. Aká je pravdepodobnosť, že to bude prvá cena? Mizerná.

TMB je typickou match 3 hrou, akých nájdete vo free podobe tony. Dokonca iOS verzia nemá časové obmedzenie a vyjde vás na 3,99 EUR, čo je menej ako nákup 30 000 kryštálov (= cena Stardust či MotorStorm RC), ktoré pomerne rýchlo oplieskate (Hra vyšla aj vo verzii pre Minis a predáva sa za zlomok ceny). Mimochodom na zarobenie rovnakého počtu si pripravte niekoľko dlhých, predlhých dní. TMB robí všetko pre to, aby ste pre ukľudnenie nervov (ak tak dlho s hrou vydržíte) tú peňaženku vytiahli. Displej pokryje čiernym dymom, ktorý visí vo vzduchu, a znemožní vám hranie podobne ako štedré písmená oznamujúce výborné kombo nápisy odvádzajúce pozornosť.

TMB je postavená tak, aby zarábala. Môžete ju hrať raz denne alebo sa k nej opakovane vracať, ale tento rýchly snack nikdy nenasýti. Urobí vás hladným a hladnejším. Venujete mu minútku, každé ráno zotriete žreb a počas obednej prestávky čakáte, aby sa dobil aspoň jeden život. Čakáte na dávku ako závislí. Vy hru nehráte, ale ona sa hrá s vami.

Keď sa pozriete na hodnotenia užívateľov PSN, u TMB nenájdete vysoký počet hviezdičiek. Alawar Entertainment však dokázali, že drobná hra živená mikroplatbami má miesto na každom prenosnom systéme. A na Vite tento model funguje, čo je jasný signál, že nás v budúcnosti čakajú ďalšie a ďalšie zadarmo distribuované tituly pokúšajúc každou minútou, aby ste siahli do peňaženky, niekedy poriadne hlboko.

Ak hľadáte skutočný logický rýchlik, ktorý vás nebude vydierať, odporúčame Lumines: Electronic Symphony, balada pre uši, oči a rýchle prsty.

V čase písania tohto článku bola Treasures of Montezuma Blitz po týždňoch hrania trvalo zmazaná z pamäťovej karty PS Vita.





Páči sa mi!






Hry zadarmo pre PS Vita (ne)existujú
PS Vita

Vývoj: Alawar Entertainment / Alawar Entertainment
Štýl: Logická
Dátum vydania:  2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk