SUPER STARDUST DELTA

SUPER STARDUST DELTA

8.5

Lepšiu nenájdete v celej galaxii

Recenzia na Vita verziu

Pri štarte PlayStation Vita sa pozabudlo na jednu malú drobnosť. Medzi tými WipEoutami, Ridge Racermi, Escape Planmi, Unchartedmi, MotorStormami, Lumines to bolo pochopiteľné a Super Stardust Delta mal tú smolu, že jeho predchodcovia už majú úspešný štart na PS3 a PSP za sebou. Bola by chyba nechať Deltu len tak plachtiť na orbite, pretože ide o doteraz najlepší Stardust a nejde iba o obyčajný remake alebo remaster. A ešte jedna drobnosť, ide o najlepšiu hru pre PS Vita!

Super Stardust Delta je novou hrou napriek tomu, že jej skladba sa nezmenila od HD verzie z roku 2007. Päť planét po päť úrovní, dva základné režimy (Arcade a Planets), tri stupne obtiažnosti, malá raketka a žatva asteroidov na orbitách rozpadajúcich sa na menšie a menšie šutre. Housemarque zmenili pramálo, ale výsledkom je veľký krok vpred s nenásilne vybudovanej návykovosti.

Autori spravili jednu vec, ubrali zbraň z arzenálu. Delta tak pôsobí ľahšie a všetky power upy pumpuje do rozmrazovacieho kanónu na ľadové skaly a plazmový rozpúšťač pôvodne určený na roztápanie zlata. Rozdiely medzi nimi sa prehĺbili ešte viac a keďže vypadli tradičné kamene, prepínanie zbraní je nielen vyžadované, je aj jednoduchšie a podvedomejšie. Je to drobnosť, ale zoštíhlením arzenálu bola eliminovaná potreba identifikácie typu asteroidu a viac sa sústredíte na to, čo sa deje na displeji. A tam sa toho deje na pomery malého handheldu pomerne dosť.

Super Stardust Delta
Super Stardust Delta Zredukovaním zbraní hra neutrpela, naopak, stala sa rýchlejšou a môžete mať rýchlo vymaxované kanóny.
Zredukovaním zbraní hra neutrpela, naopak, stala sa rýchlejšou a môžete mať rýchlo vymaxované kanóny.


Super Stardust Delta Medzi množstvom módom žiari najviac Survival a Pure. Pomerne rýchlo budujú chuť prekonávať skóre do odpadnutia.
Medzi množstvom módom žiari najviac Survival a Pure. Pomerne rýchlo budujú chuť prekonávať skóre do odpadnutia.


Super Stardust Delta Dostať sa sem bez straty jedného života bude chcieť veľa, VEĽA tréningu.
Dostať sa sem bez straty jedného života bude chcieť veľa, VEĽA tréningu.





Delta je rovnako svižná ako HD verzia, beží na 60 fps, čo je poznať od prvého pohybu analogom. Ovládanie reaguje aj na to najmenšie vyklonenie páčok. Strely putujú presne tam, kam chcete, okolo asteroidov sa dá ladne obiehať, vysmievať sa krúžením, aj si ich vychutnávať z diaľky, keď sa účinok kanónu dočasne zvýši o 200%. Rozrezávané a zmenšované astereoidy vydávajú dobroty v podobe power-upov na trvalé zvyšovanie účinnosti palubných zbraní, bodové bonusy, život alebo bombu do zálohy, ktorou sa dá vyčistiť bezprostredná plocha jednoduchým odpálením.

Stardust má svoje nemenné pravidlá a preto asteroidy aj v Delte padajú v predpísaných vlnách, ktoré sú čoraz hustejšie a hustejšie. A aby toho nebolo málo, pätica nových planét uvádza na scénu nové typy nepriateľov a úplne nových bossov. Nemenný systém hry bol vylepšený a vyladený. Cieľom je ako v každej inej automatovke akumulovať čo najväčší počet bodov bez straty života a zníženia indexu násobiča. Do tabuliek sa výsledky nezapisujú s ohľadom na obtiažnosť, ale rebríčky sú pre všetky tri stupne zlúčené do jedného. Pri výbere menu vidíte vami dosiahnuté skóre v porovnaní s priateľmi a okamžite viete, kto je na vrchole a koho treba prekonať. Výborná motivácia.

Verzia pre Vita sa dá hrať v dvoch režimoch, je vybavená štandardným Pure módom s EMP bombou a boostom, ktorý sa dá použiť na prelet a rozbitie asteroidu, a módom Delta – ten bol vytvorený špeciálne pre handheld. Bombu zhadzujete zatrasením, z dotykového displeja vypúšťate rakety s 360° rozptylom a zadný panel aktivuje čiernu dieru. A aby toho nebolo málo, tak gyroskopy sa postarajú o zmenu uhlu, pod ktorým sa dívate na planétu. Kto má rád starú školu, siahne po dôverne známom čistom móde, kto si chce užiť šialených zbraní, môže, ale bude to pôrod. Integrácia pohybového ovládania je to najhoršie, čo Deltu mohlo postretnúť, a čo je ešte horšie, je naviazaný na štvoricu exkluzívnych minihier.

O presnosti v prípade Orbit Bomber, kde zhadzujete bomby do hernej plochy nakláňaním Vity, sa hovoriť nedá. Rock & Roll, kde ovládate priamo asteroid zbierajúci zelené kamene, zase nemá potrebnú odozvu, aby ste v tak rýchlej akcii, akou je Delta, uspeli. Ani minihry ušité pre dotykový displej na tom nie sú lepšie. V Crush doslova rozmliaždite palcom a ukazovákom asteroidy, problém je v tom, že zadný touch panel je plochou menší ako displej a tak dochádza k miernemu chaosu.

Na naháňanie skóre sa hodia a osobne odporúčam investíciu do DLC Advanced Star Fighter Pack (alebo rovno kúpu doble packu s minimálnym rozdielom ceny) so štvoricou režimov, ktoré vám nedajú spať. V Bomber môžete ničiť asteroidy a nepriateľov iba pomocou bômb, v Impact zase iba boostom, Twin Gun používa nemotorné pohybové ovládanie a analogy na strieľanie z dvojice identických zbraní, no a Endless vás naučí čítať rotácie a pohyb asteroidov. Ide o typický survival, máte jeden život a pred sebou otázku, ako ďaleko sa dostanete.

Super Stardust Delta by si zaslúžila oveľa lepšiu integráciu minihier a módov špeciálne pre Vitu, avšak základ zostal nezmenený a ten má stále magnetickú príťažlivosť už viac ako 18 rokov. Vizuálom a množstvom objektov na displeji má najbližšie k HD verzii, ale hernou ponukou (pravda, chýba co-op) ju hravo prekonáva a čo viac, má na palube až štyri soundtracky vrátane staručkých trackov ešte z Amigy. Ak zarátame 3D verziu, ide o štvrtý diel Stardust na nových konzolách. Delta je zabudnutý drahokam medzi zvučnejšími launch titulmi, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. Teda za podmienky, že chcete po dlhé dni zostať závislí na ničení asteroidov. Pretože to hrozí od prvého spustenia.


napísal spacejunker 16.4.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
SUPER STARDUST DELTA
+ soundtrack
+ motivácia prekonávať skóre
+ bleskové loadingy a plynulá grafika
+ neprekonateľný pomer cena výkon
+ cena
- zlúčené rebríčky
- minihry šité na mieru dotyku postrádajú svižnosť
- nemotorné ovládanie pohybom


RECENZIE HRÁČOV
PS Vita

Vývoj: SCEE / Housemarque
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. február 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19626)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk