R.A.W. - REALMS OF ANCIENT WAR

R.A.W. - REALMS OF ANCIENT WAR

6.5

Jednorazový masaker s kráľovským poslaním

Recenzia na PC verziu

Keď sa povie hack and slash, väčšina hráčov si predstaví sériu Diablo a v posledných rokoch už aj Torchlight. No stále je tu dosť priestoru aj pre nových kandidátov, ktorí vedia, ako sa oháňať mečom. Za potenciálneho konkurenta bol označený aj pomerne nenáročný titul R.A.W – Realms of Ancient War. Už vám je zrejme jasné, že na vyššie uvedené modly napokon nemá, ale možno by vám mohol spríjemniť aspoň pár popoludní.

Vaša voľba v hre padne na jedného z troch obvyklých hrdinov, mága, čarodejníka alebo zlodejku. Ponoríte sa do príbehu, ktorý by síce nevyhral cenu za najlepší scenár, ale rozhodne nepatrí k najhorším. R.A.W. má určite zaujímavejší dej a motiváciu pri jeho rozuzľovaní ako Torchlight II, hoci inak sa kvalitatívne tieto hry nedajú porovnať. Príbeh R.A.W sa točí okolo štyroch kráľov, vládnucich trpaslíkom, ľuďom, severanom a elfom, ktorých krajiny boli náhle vystavené ničivému zlu. Čo oslabilo sily panovníkov a kto zapríčinil chaos v kedysi harmonickom svete, sa dozviete počas dvadsiatich šiestich kapitol nabitých akciou. Dej sa stupňuje a prináša aj pár zvratov, ale k záveru sa prebojujete už po niekoľkých hodinách. Navyše finále je odfláknuté a posledná zóna zjavne spravená narýchlo. Našťastie hra ponúka kooperáciu, ktorá je vlastne jedinou motiváciou k opakovanému prechádzaniu úrovní. Stačí pripojiť druhý konzolový ovládač, ktorý funguje aj v prípade PC verzie popri myške. Spolubojovník si vyberie svoju postavu a zvolí schopnosti primerané levelu prvého hráča. Zamrzí, že spolupráca je len lokálna a s online režimom sa nepočítalo.

Krátkosť hry zďaleka nie je to jediné, čo sa dá tvorcom vyčítať. Z nepochopiteľných dôvodov sa nedajú rozbíjať všadeprítomné sudy a ďalšie objekty, ktoré by mohli ukrývať nejaký lup. Príležitostná truhlica, ktorá sa dá otvoriť, to nenahradí. Predmetov síce aj tak nazbierate požehnane, ale väčšinou len bez úžitku zaberajú miesto v tesnom inventári. Obchodníkov priebežne nájdete priamo na bojisku, ale ich ponuka je úbohá. Nakúpiť môžete iba odvary s liečivom a manou, u lepších biznismanov objavíte sotva pár kúskov výstroje a klenotov navyše. Okrem toho v hre chýba poriadna mapa a v teréne ste občas dezorientovaní. Postup je prísne orientovaný na boj a vedie vás striktne nalinajkovanými chodníčkami a cestami s občasnou obchádzkou. Komunikácia s NPC postavami je veľmi obmedzená a bez volieb. Príležitostné dialógy sú vo forme lacných textových okien a žiadali by si aspoň strohý dabing.

R.A.W. - Realms Of Ancient War
R.A.W. - Realms Of Ancient War Boje sú jednoduché a efektné.
Boje sú jednoduché a efektné.


R.A.W. - Realms Of Ancient War Môžete ovládnuť silné monštrá a obrátiť ich proti tým, ktorým pomáhali.
Môžete ovládnuť silné monštrá a obrátiť ich proti tým, ktorým pomáhali.


R.A.W. - Realms Of Ancient War Samozrejme, s levelmi pribudnú aj nové útoky a schopnosti, niektoré naozaj vydarené.
Samozrejme, s levelmi pribudnú aj nové útoky a schopnosti, niektoré naozaj vydarené.





Nepriatelia sa miestami zasekávajú v teréne, na druhej strane vás dokážu prekvapiť z niekoľkých miest súčasne a neraz aj obkľúčiť. Často prichádzajú vo veľkých počtoch a s pokročilými útokmi si užijete parádny masaker. Proti vám sa postavia naštvaní baníci, elfí lukostrelci,vlci, ťažkopádni enti, trolovia a golemovia. Opakovane sa objavujú pavúky, kostlivci a poriadne odolní démoni, ktorí nečakane povstanú spod zeme. O málo viac potrápia bossovia, ktorých je pomerne dosť, ale ich linku života stiahnete na nulu bez väčších problémov počas pár minút. Zaujímavosťou je možnosť nakrátko ovládnuť vybrané monštrá. Spravidla sa jedná o špeciálne kreatúry, do ktorých sa nakrátko prevtelíte a použijete ich proti vlastným prívržencom. Treba si však dávať pozor, lebo keď precitnú, ste na rane.

Bojuje sa v niekoľkých nápaditých prostrediach s vydareným dizajnom. Budete prechádzať chladnými mestami s temnými uličkami, vstúpite do tajuplného lesa, zapotíte sa na púšti, prebádate zatuchnuté kobky a podzemné väzenie, vstúpite do honosných kráľovských siení. Lineárny postup spestrujú nenáročné, často nepovinné úlohy. Pohľadáte strateného muža, zbavíte les beštií, zlomíte kliatbu alebo porazíte kapitánov, aby ste získali kľúče od brán. Pre potreby akčnej RPG dostatočné.

Aj napriek pohodlnému liečeniu odvarmi a schopnosťami občas skonáte. Pri každom oživení prídete o jeden kameň duše (soulstone) a povstanete pri poslednom aktivovanom bode. Ak sa vám všetky kamene minú, je koniec. Pri postupe ich nazbierate v primeranom množstve, takže bez obáv. Neskôr sa oživíte aj bez kryštálov, ak vhodne investujete body do svojich zručností. Skill pointy získavate pri každej novej úrovni a môžete za ne odomknúť bezmála dvadsiatku aktívnych a pasívnych schopností. Niektoré sú individuálne, iné spoločné pre všetky tri povolania. Zahrňujú predovšetkým útoky mečom, dýkami, lukom, kúzlami, ohňom, jedom či bleskom. Väčšinou sa dajú vylepšiť na tretiu úroveň a potom sú ničivejšie. Niekedy sú s nimi zviazané ďalšie odomykateľné útoky. Napríklad energetický štít vedie k energetickej vlne a elementálnemu víru. Okrem toho sú dostupné schopnosti na liečenie, regenerovanie many, ale aj výhodnejší nákup u obchodníkov.

Kto sa postaví do cesty čarodejníkovi, zhorí alebo bude zasiahnutý bleskom...

Postave stanovíte dva prepínacie sety schopností. V každom má priradené dva útoky ľavému a pravému tlačítku myši a ďalšie štyri schopnosti, vrátane odvarov, číselným klávesám. Na konzolovom ovládači sú tieto prvky vhodne rozložené na tlačítkach. Boj je intuitívny, stačí nasmerovať postavu na cieľ a použiť schopnosti. Základné útoky používate rýchlo a bez prerušenia intenzívnym stláčaním jediného tlačítka, ničivejšie útoky sa chvíľu regenerujú.

Ozvučenie R.A.W je diétne, ale zachraňujú to aspoň chytľavé melódie, ktoré sa však čoskoro obohrajú. Hra nespochybniteľne má dobrú atmosféru, škoda len jej chudobnejšieho obsahu. Výtvarný štýl je veľmi dobrý a úrovne naozaj nápadité, efekty pri upaľovaní a devastácii protivníkov rozhodne štýlové. V niektorých lokalitách však nečakane prudko poklesne framerate a hra sa spomalí aj na rýchlych zostavách. Našťastie takých miest nie je mnoho.

R.A.W ani náhodnou nie je konkurenciou pre Diablo a Torchlight, ale to ani nebolo zámerom tvorcov, skôr zbožným prianím hráčov, ktorí preto môžu byť rozčarovaní. Ak prijmete hru takú, aká v skutočnosti je, zistíte, že tento nízkorozpočtový kúsok bez nafúknutých ambícií vôbec nie je zlý, len trochu podvyživený. Za primeraných 15 EUR dostanete niekoľkohodinový masaker s kooperáciou, ktorý vás nakrátko naozaj pobaví, ale po finále sa už k nemu nevrátite. Nič viac a nič menej.

R.A.W. - Realms Of Ancient War
R.A.W. - Realms Of Ancient War Vstúpite aj do kráľovských siení.
Vstúpite aj do kráľovských siení.


R.A.W. - Realms Of Ancient War Kooperácia so spoluhráčom je soľou hry.
Kooperácia so spoluhráčom je soľou hry.


R.A.W. - Realms Of Ancient War S trpaslíkmi sa neradno zahrávať.
S trpaslíkmi sa neradno zahrávať.






napísal uni 12.11.2012
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
4.1
Ohodnotiť
R.A.W. - REALMS OF ANCIENT WAR
+ atmosféra a dizajn úrovní
+ kooperačný režim
+ dynamické boje
- krátke
- slabá interakcia s objektmi a NPC
- lineárny postup a chabý záver
- zlá optimalizácia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2,5 GHz, 2 GB Vista, 512 MB VGA

Zaradené pod: hack and slash, RPG, fantasy


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Focus Home Interactive / Comgad / Wizarbox
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. október 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19841)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk