NEW SUPER MARIO BROS. U

NEW SUPER MARIO BROS. U

9.0

Bez Maria ani ranu

Recenzia na WiiU verziu

Každý má nejaké svoje hobby. Niekto zbiera známky, iný zas venuje všetok svoj voľný čas športu, hrám alebo filmom. Princezná Peach má trochu iné koníčky. Pravidelne sa necháva unášať a baví ju to už celých 27 rokov. Za tú dobu sa nenašiel nik, kto by jej s touto poruchou pomohol a tak musí opäť na scénu opakovane prichádzať obézny taliansky inštalatér, aby sa preskákal mnohými levelmi, porazil draka a získal pusu na líce.

New Super Mario Bros. U je bez akýchkoľvek okolkov najdôležitejším titulom pre novú konzolu Nintendo Wii U a ešte ním aj dlho bude. Je tu síce ZombiU, ktorý láka priaznivcov zombie survival hororu a ukazuje, že konzola môže zaujať aj hráčov mimo tradičnej základne fanúšikov. Je to práve  Mario, ktorého úlohou je predávať nie len systém, ale aj palety plné jeho hier. A preto sa hre dostalo aj priehrštia starostlivosti, pracovitosti aj kreativity. Výsledkom snahy čo najlepšie uviesť konzolu na trh je tak jedna z najlepších 2D Mario hier, aká kedy vyšla. Vy však asi chcete vedieť, čo je na nej také výnimočné.

Na prvý pohľad takmer nič. Mario tu už bol v toľkých hrách, až sa môže zdať, že prísť s novými prvkami by mohlo byť nemožné. No séria pravidelne dokazuje, že jej autori majú v rukáve stále dosť es, vďaka ktorým nové hry pôsobia zábavnejšie ako predchádzajúce, sviežo a hlavne aktuálne. New Super Mario Bros. U je akousi esenciou predchádzajúcich hier. Všetko, čo ste si v nich obľúbili, nájdete aj tu, no nechýbajú ani novinky, aj keď v tomto prípade sa nedá hovoriť o žiadnej veľkej revolúcii. Nintendo si robí si veci po svojom, k vybrúseniu svojho diamantu pristupuje s citom a vám už len zostáva nechať sa podmaniť.

New Super Mario Bros. U začína trochu inak. Samozrejme, princezná Peach je v ohrození, samozrejme, sa na scéne objavuje Bowser, tentoraz sa však neunúva princeznú zobrať so sebou niekam preč, rovno sa usadí na hrade, no vás vykopne niekam preč. Niekam na nové miesto, kde je všetko po starom, no vy objavujete jednoduché novinky, s ktorými viete okamžite pracovať a vďaka ktorým sa okamžite bavíte.

New Super Mario Bros. U
New Super Mario Bros. U V niektorých momentoch ide skutočne do tuhého.
V niektorých momentoch ide skutočne do tuhého.


New Super Mario Bros. U Vracia sa pahltný, no neoceniteľný pomocník Yoshi.
Vracia sa pahltný, no neoceniteľný pomocník Yoshi.


New Super Mario Bros. U Skryté oblasti levelov budete objavovať ešte dlho po jej dohraní.
Skryté oblasti levelov budete objavovať ešte dlho po jej dohraní.





Všetko sa to udeje tak rýchlo, že si ani nevšimnete a už sa ocitáte v žaluďovom kráľovstve, ktoré je novou súčasťou Hríbikova. A už aj musíte skákať o život po platformách (vlastne život nájdete až trošku neskôr v skrytej kocke) a zbierať mince na ceste k záverečnej vlajke. Pravidlá zostali nezmenené, no je to práve nestarnúca hrateľnosť, ktorá z nej robí klasiku, príjemné retro a to aj napriek tomu, že sa hra New Super Mario Bros. objavuje v tomto roku už po druhý krát. Bude to znieť ako klišé, no Mario v rukách Nintenda nestarne, ale zreje.

Svojou typickou variabilitou vás dostane už hneď v úvode. Level 1-1 je vždy oťukávaním s hrou, prichádzaním na to, čo je nové, čo sa nezmenilo a či sa ešte stále prvý hríbik nachádza v tom istom bloku, alebo sa stále dá vliezť do tej istej trubky. Úvod zostla už dlhé roky bezo zmeny, ale dokonale prezentuje ducha celej série a budete sa k nemu aj v tomto prípade s radosťou vracať. V ťažkých časoch vám pomôže so zbieraním životov, nájdete tu potrebný power-up a vždy tu dokážete objaviť niečo iné, čo vám predtým uniklo, prípadne ste to predtým spraviť nemohli.

Nie je to však len o prvej úrovni. Nový 2D Super Mario je zaručenou zábavou na desiatky hodín, počas ktorých zažijete to najlepšie, čo séria ponúka a možno ešte o niečo viac. Sú to hodiny strávené objavovaním, učením sa trikov, no aj frustrácie, keď si na jednej blbej hviezde vylámete zuby desaťkrát, až sa vám zachce vyhodiť ovládač von oknom. No poviete si, že chcete ísť ďalej a tak sa znova vrháte do boja o nedosažiteľnú hviezdu alebo to vzdáte a zatiaľ sa uspokojíte aj s neúplným výsledkom.

S Mariom som už osobne čo-to preskákal. No toto je prvýkrát, čo som pri hraní nadobudol dojem, že buď sa Mario hry stávajú ťažšími alebo jednoducho pomaly začínam starnúť. Každý starší hráč pozná ten pocit, keď v mladosti dával Contru ľavou zadnou s prstom v nose a dnes, keď sa k nej vráti nabudený pokorením Call of Duty na najťažšej obtiažnosti, tak sa nedostane ani do polovice. S New Super Mario Bros. U to zažívate tiež, akurát je to aktuálna novinka. V žiadnom prípade sa nejedná o nejakú hard core záležitosť. Predsa len musí jednoducho a účinne zabaviť davy. No keď sa začnete orientovať zbieranie zlatých mincí, nastáva problém. Dokonca ani pomocná ruka, ktorú vám hra podáva v podobe Super Guide, nie je tak platná ako v niektorých predchádzajúcich častiach. Ak stále zomierate, tak vám Luigi predvedie ukážkovú jazdu levelom. Len ním však prebehne, nezbiera skoro nič ani neukazuje skryté miesta. Môžete ho kedykoľvek prerušiť a nahradiť, no takto prejdený level sa ako prejdený vlastne ani nepočíta.

Hra celkom exceluje v číslach. Základným je počet svetov, ktorými sa musíte prebiť. Tých je celkovo osem a po porazení Bowsera dostanete šancu zbieraním hviezd odomknúť prístup do bonusového sveta Superstar Road. Bez bonusového to dáva spolu vyše 70 levelov (vrátane súbojov s bossmi a minibossmi), pričom každý je iný, nedajú sa prejsť úplne rovnako a nepomôžu vám v nich ani rovnaké power-upy. Prostredia sú variabilné nie len v porovnaní medzi sebou, ale aj v rámci seba samých. V jednom sa tak okrem podmorského sveta a s ním spojených prekážok dostanete aj do úplne iného. Špecialitou sú strašidelné domy, kde si musíte zvyknúť na ich špecifické pravidlá. Ktoré dvere vedú do cieľa? To na prvý pokus nezistíte.

K súbojom s bossmi treba dodať, že vynikajú rôznorodosťou. K ich porazeniu musíte najskôr odsledovať ich vzorec správania. Nie je to nič náročné, hladina zábavy je presne odhadnutá. Problém nastáva v závere, keď sa konečne pretlčiete sedemdesiatimi levelmi, občas aj vybuchnete a dostanete sa pred Bowsera, tak padne bez námahy. Platí naňho klasická sekera na konci mosta a potom už len krátky súboj. Škoda.

Zaujímavým číslom je aj údaj počtu typov nepriateľov, ktorý hravo prekonáva stovku. Z nich je 10 úplne nových, hlavne lietajúce činčily, ktoré sú späté so žaluďovým svetom. Z neho pochádza aj nový power-up, ktorý Maria premení na lietajúcu vevericu a umožňuje mu tak plachtiť vzduchom (Nie tak, ako lístok v predchádzajúcich častiach.) Ešte tu narazíte na P-žaluď, ktorý je obdobou zlatého lístka a vďaka nemu ste v plachtení neobmedzení. Klasickými power-upmi sú kvietok, ľadový kvietok (zmrznutých nepriateľov môžete aj hádzať), minihríb, hviezda, vrtuľník a tučniak (padne vhod v ľadových leveloch), pričom posledné dva môžete získať jedine v Superstar Road.

Mapa sveta je dynamická a môžete sa zúčastniť aj eventov, ktoré práve prebiehajú na nej. Po križovatkách napríklad pobehujú nepriatelia a ak sa s nimi stretnete, tak musíte absolvovať súboj. Taktiež tu pobieha Nabbit, obdoba zajaca, ktorý kradne veci a vašou úlohou je ho chytiť. No a nechýbajú ani Yoshi mláďatá. Dokážu papať, nafukovať sa aj svietiť v tme. Veľký Yoshi je zas neoceniteľným pomocníkom, hltáte ním nepriateľov, lietate alebo vás po nasýtení obdaruje power-upom. Po novom ich môžete skladovať v inventári, ten však nemôžete používat v leveloch, ale len na mape.

New Super Mario Bros. U
New Super Mario Bros. U Zozbierať všetky hviezdne mince je úlohou, ktorá vás bude stáť nervy.
Zozbierať všetky hviezdne mince je úlohou, ktorá vás bude stáť nervy.


New Super Mario Bros. U Boost mode hru výrazne uľahčuje, ale tiež s ním môžete provokovať spoluhráčov.
Boost mode hru výrazne uľahčuje, ale tiež s ním môžete provokovať spoluhráčov.


New Super Mario Bros. U Imprenionisticky stvárnený strašidelný level je jedným z najlepších, na aké narazíte.
Imprenionisticky stvárnený strašidelný level je jedným z najlepších, na aké narazíte.





Z New Super Mario Bros. Wii sa vracia kooperatívny multiplayer až pre štyroch hráčov na jednej obrazovke a je stále rovnako výborný. Čím viac hráčov, tým väčšia zábava, aj keď možno na úkor prehľadnosti. Najlepšie na tom však je, že vôbec nemusíte kooperovať. Pokojne si len môžete robiť čo najväčšiu zlobu. Zhodiť spoluhráča do jamy je na nezaplatenie. Wii U GamePad v tom prípade využívate na Boost režim, v ktorom pomáhate ostatným hráčom aktivovaním plošín či útočením na nepriateľov. Navyše hra ponúka aj tri ďalšie režimy. Challenge mód pred vás postaví sadu výziev, v Coin Battle zvediete boj o mince, pričom vďaka tabletu môžete úrovne upravovať a v Boost Rush sa ukáže, či dokážete udržať tempo so zrýchľujúcou sa hrou.

New Super Mario Bros. U, samozrejme, dokonale využíva funkcionalitu MiiVerse. Dokonca vás k jej využívaniu často nabáda. Neviete si poradiť? Napíšte o tom do príslušnej komunity, niekto vám poradí. Môžete sa pochváliť mimoriadnym výsledkom alebo len posťažovať. Ľubovoľne pridávate príspevky k čomu len chcete a môžete si prezerať príspevky ostatných.

Mario sa nám po rokoch preskákal do HD, no tak trochu vysokým rozlíšením pohŕda. Hrdo sa hlási ku svojim koreňom a ukazuje, že by grafické vylepšenia možno ani nepotreboval. Prechod do HD však určite padol vhod a hra by pokojne zniesla aj 1080p, keby sa k nemu Nintendo nestavalo tak konzervatívne. Celé to však pôsobí strašne milo, pestro, hýbe sa bez jedinej chybičky. Proste klasický Mario. Aj po hudobnej stránke. Hudobné motívy z celej série sa vracajú a pripomenú vám staré časy, aj keď v novšom prevedení.

New Super Mario Bros. U je bezkonkurenčné najlepšia launch hra a jedna z najlepších 2D marioviek. Vybavená novinkami, ale stále dôverne známa. Zaberie vám desiatky hodín, kým pozbierate v hre všetko. Nevnucuje vám nové featury Wii U a dokonca vám umožní hrať iba na tablete. Dokonalá hra možno neexistuje, no New Super Mario Bros. U má aj k tým najlepším ešte drobný krôčik. Neprináša toľko nového, k novým power-upom chýba popis a tak zo začiatku neviete, čo si môžete dovoliť a koniec mohol byť náročnejší. Čo osobne vnímam ako najväčšiu chybu, že nepodporuje Pro ovládač, takže sa musíte spoľahnúť len na kombo Wii U GamePad + Wiimote.


napísal matus_ace 10.12.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
NEW SUPER MARIO BROS. U
+ nestarnúca hrateľnosť
+ multiplayer
+ desiatky hodín zábavy
+ variabilita levelov
+ ovládanie
+ integrácia Wii U
+ nové vychytávky rozširujúce hrateľnosť
- nepodporuje Pro ovládač
- chýba popis predmetov
- ľahký koniec


RECENZIE HRÁČOV
WiiU

Vývoj: Nintendo / Conquest / Nintendo
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 30. november 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk