GEARS OF WAR JUDGMENT

GEARS OF WAR JUDGMENT

8.5

Nakopnite lancerky!

Recenzia na Xbox360 verziu

Planét Sera je zachránená, Locusti porazení. Tak končí tretí diel EPICkej série Gears of Wars, ktorá nás sprevádza od začiatku aktuálnej generácie na platforme Xbox. A stále nepovedala posledné slovo. Pod ochrannými krídlami Epic Games totiž poľské štúdio People Can Fly prináša svoj pohľad na univerzum Gears of War s podtitulom Judgment.

Často sa stáva, že po uzavretí série „posledným dielom“ sa siaha po spin-offoch alebo prequeloch. Judgement je tým druhým, jeho dej je zasadený pred udalosti Gears of War a popisuje príbeh jednotky Kilo. V nej mladý Damon Baird velí Augustovi Coleovi (áno, týchto dvoch pánov poznáte z rozprávania Marcusa Fenixa), mladej kadetke Sofia Hendrik a svojskému Padukovi. S jednotkou Kilo sa zoznamujete za veľmi zvláštnych okolností, jej členovia sú zatknutí a čaká ich vojenský sud za zradu. Plukovník Loomis je rozhodnutý ich na mieste zastreliť, ale dáva im šancu na vysvetlenie a tak sa vojaci vyjadrujú k uplynulým udalostiam. Následne tak prežívate časť príbehu v koži každého z nich. Čo sa vlastne stalo v Halvo Bay? Kde je tajná superzbraň, ktorá môže zmeniť priebeh vojny? A aké ultimátne zlo sa skrýva pod menom Karn?

Singleplayerová kampaň netradične ponúka dve položky. Prvá nesie názov Judgment, druhá Následky (hra prichádza s českými titulkami, použijem teda oficiálny preklad). Ak sa niekde naplno prejavil rukopis Pople Can Fly, tak to je určite v kampani Judgment. Tá je totiž spracovaná veľmi netradične. Skladá sa z množstva krátkych, cca 5 min trvajúcich misií, po ktorých ste vždy oboznámení s vašimi úspechmi. Celkové hodnotenie misie odzrkadľuje počet získaných hviezd a práve za tieto môžete neskôr odomknúť aj Následky, okrem toho ale hra sleduje aj rôzne vyznamenania, štatistiky a odmeny, za ktoré si sa v menu dajú nakupovať skiny pre zbrane, uniformy a ďalšie doplnky.

Gears of War Judgment
Gears of War Judgment Hoci od iných vývojárov, Judgment stále patrí do sveta Gears of War.
Hoci od iných vývojárov, Judgment stále patrí do sveta Gears of War.


Gears of War Judgment Zoznámte sa, jednotka Kilo.
Zoznámte sa, jednotka Kilo.


Gears of War Judgment Halvo Bay nie je práve najbezpečnejším miestom na planéte.
Halvo Bay nie je práve najbezpečnejším miestom na planéte.





Samotnej hre rozdelenie na krátke misie neuškodilo, práve naopak. Pre ešte intenzívnejší zážitok si levely môžete spestriť tzv. odtajnením. Odtajenia sú v podstate modifikátory, ktoré zvyšujú náročnosť misií a je iba na vás, či ich budete používať alebo sa zaobídete bez nich. Modifikátory menia gameplay rôznymi spôsobmi. Niekedy máte k dispozícii len konkrétne zbrane, inokedy bojisko zahalí búrka zhoršujúca viditeľnosť, ďalšie vám na splnenie úlohy presne vymedzia čas, znemožnia regeneráciu zdravia či nahádžu iné polená pod nohy.

Naproti tomu kampaň Následky je klasickým Gears of War Jej príbeh poodhaľuje činy Bairda počas udalostí v Gears of War 3 a v koži COG vojaka sa vraciate do Havlo Bay, aby ste sa stretli so starým známym Padukom a s jeho pomocou sa pokúsili získať vojenskú loď. Menším problémom je, že loď sa vďaka prívalovej vlne nachádza na streche domov a tak jej oslobodenie nie je triviálnou záležitosťou. Ak budú mať ortodoxní fanúšikovia výhrady k spracovaniu kampane Judgment (čo je, priznajme si, celkom reálne) Následky ich uspokojí v plnej miere. Žiadne päť minútové misie, žiadne odtajnenia, žiadne hodnotenia hviezdami, iba starý poctivý Gears of War.

Dôležité je, že sa nemusíte vôbec báť o to, či sa People Can Fly podarilo zachovať atmosféru predchádzajúcich častí série. Každý výstrel, každý rozrezaný Locust, každý odhodený granát nenechávajú nikoho na pochybách, že toto je skutočne Gears of War. Judgment sa opiera o základné piliere série, akciou nabitá 3rd person strieľačka s dôrazom na používanie úkrytov, zábavných zbraní, kombináciou bojov na diaľku i na blízko a sympatické postavy steroidmi napichaných žoldnierov. Noví vývojári ale zároveň slepo nenasledovali kroky Epic Games a ich rukopis na hre je zásluhou nového prístupu ku singleplayer kampani rozpoznateľný na prvý pohľad. Jediné, čo je by si zaslúžilo z ich strany väčšiu pozornosť, sú súboje s bossmi. Jeden jediný boss na celú hru je veľmi, veľmi málo.

Aké by to bolo pokračovanie (res. prequel) bez prídavkov v podobe nových zbraní a monštier? Z dostupného arzenálu spomeniem hlavne dva pamätné kúsky. Prvým je granátomet Booshka strieľajúci projektily odrážajúce sa od stien a druhým snajperka Markza, o niečo slabšia než klasická ostreľovačka. Chýbajúcu silu však kompenzuje automatickou (bez nabíjania) streľbou v zoom režime. Zástupy Locustov rozšíril rager. Na prvý pohľad vyzerá ako obyčajný rádový vojak vyzbrojený puškou, stačí však pár rán a rager sa zmení na poriadne nasrdené monštrum útočiace na blízko.

Prejdenie prvej kampane na obtiažnosti hard so všetkými odtajneniami vám bude trvať zhruba 6 hodín, druhá kampaň pridá ďalšie 3 hodinky. Tu nastupuje na rad ďalší tromf Gears of War Judgment a tým je multiplayer. Ani v hre pre viacerých hráčov sa People Can Fly nebáli urobiť niekoľko zmien. Najväčšou je vypustenie režimu Horda. Čože, žiadna Horda? Nemusíte sa báť, mód Prežitie ponúka podobný zážitok ako Horda. Vojaci sú rozdelení do classov (inžinier, medik, vojak, snajper) a ich úlohou je spoločnými silami zastaviť 10 vĺn útočiacich Locustov. Na rozdiel od Hordy v Prežití nie je možné stavať opevnenia, môžete ich však opravovať a inžinieri dokážu zvrátiť priebeh bitky vhodným umiestnením vežičiek. Boje v Prežití sa v rámci jednej mapy dynamicky posúvajú. Ak sa nepriateľom podarí zdolať vaše pozície, súboj sa posunie do iných priestorov a až ničenie generátora vo finálnej štvrtej časti znamená absolútny koniec.

Podobnými pravidlami ako Prežitie sa riadi aj Ovládnutie. Sarančatá útočia na pozície COG a snažia sa postupne po častiach mapy prepracovať až ku generátoru. Locustov ale v tomto móde preberajú do rúk živí hráči a spoluprácou viacerých „povolaní“ (od tickrov až po Kantusov a stonožky) sa snažia prekonať obranné línie ľudí. Ponuku multiplayeru uzatvárajú Team Dominancia (obsadzovanie dôležitých bodov na mape) a Pre všetkých (klasický deathmatch). Nesmiem zabudnúť ani na možnosť prejdenie oboch kampaní v kooperácii štyroch hráčov. 

Gears of War Judgment
Gears of War Judgment Paduk sa už s hlavným záporákom - Karnom - stretol.
Paduk sa už s hlavným záporákom - Karnom - stretol.


Gears of War Judgment Judgment žmýka z grafického výkonu Xboxu maximum.
Judgment žmýka z grafického výkonu Xboxu maximum.


Gears of War Judgment Časť kampane prežijete v koži mladej Sofii.
Časť kampane prežijete v koži mladej Sofii.





Osem rokov starý hardvér Xboxu žmýka nový Gears of War do sucha. Síce sa možno nevyrovná najlepšie vyzerajúcim najnovším AAA hrám z PC, napriek tomu ale bojuje aj na poli grafického spracovania so cťou a nemá sa za čo hanbiť. Za výborný celkový vizuál môže najmä bohatosť scén na objekty, malé detaily a rôzne efekty.

People Can Fly môžu byť na svoje dielo právom hrdí. Do hry sa im podarilo zakomponovať všetko dôležité z predchádzajúcich častí série, no Judgment zároveň nesie ich vlastný rukopis. Nie všetky zmeny musí akceptovať ortodoxné publikum a absencia poriadnych súbojov s bossmi sa nestretne s porozumením asi vôbec u nikoho. Celkovo sa ale stále bavíme o špičke v žánri 3rd person akcií s kvalitným singleplayerom a zábavným multiplayerom.

Balenie hry Gears of War Judgment obsahuje aj kód na stiahnutie plnej verzie Gears of War 1.


napísal je2ry 26.3.2013
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
GEARS OF WAR JUDGMENT
+ dve rozlične poňaté kampane
+ tradične dobrý multiplayer
+ štatistiky, medaile, ocenenia
+ nové zbrane a monštrá
+ Gears of War 1 v cene
- spracovanie hlavnej kampane nemusí sadnúť každému
- málo bossov


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Microsoft / People Can Fly
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. marec 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk