ANARCHY REIGNS

ANARCHY REIGNS

7.0

Multiplayerová nálož

Recenzia na PS3 verziu

Nič na svete nie je čiernobiele. Ak si odmyslíme čisto vizuálne prevedenie. Všetko v sebe obsahuje mnoho odtieňov šedej. To búra stereotyp dobra a zla a práve to nás aj láka. Antihrdinovia, či dejové zvraty prechádzajú od bielej k čiernej a naspäť, len aby upútali našu pozornosť. A Anarchy Reigns má tých odtieňov šedej minimálne päťdesiat.

Na Wii pred pár rokmi vyšiel unikátny krvavý festival MadWorld, ktorý kvôli násiliu nikto iný nechcel. A táto hra síce bola čiernobiela, no takmer dokonale. Hrubé čierne línie ohraničujúce biele prvky narúšali len potoky krvi. Potoky, ktoré jedine akční maniaci z Platinum Games dokážu na obrazovkách vykúzliť. A nie je náhodou, že sa pri Anarchy Reigns vraciame až k MadWorld. Hry spája oveľa viac ako len vývojárske štúdio.

Vo vzťahu MadWorld a Anarchy Reigns je ťažké spraviť poriadok. Rozhodne sa jedná o duchovného nástupcu čiernobieleho gorefestu, no v ostatných aspektoch sa prvky hier rozchádzajú. Postavy sú rovnaké, no predsa iné. Prostredie sveta po katastrofe utopeného v anarchii sa zdá také známe, no po bližšom pohľade aj odlišné. Najadekvátnejšie by bolo, keby sme hry označili za jeden svet v dvoch paralelných vesmíroch. Veľká podobnosť navonok je roztrhaná množstvom drobných rozdielov pri pohľade nablízko, čo je niekedy priam skvelé. Fanúšikovia pôvodnej hry sa vytešujú z odkazov, noví hráči na nových platformách dostávajú hru, s ktorou sa môžu bež okolkov hneď zoznámiť a padnúť si do oka.

Nie, že by v Platinum vsadili na príbeh. Úprimne, to nebola nikdy ich silná stránka. Skôr svet je to, čo vás do seba vláka. Na začiatku stojí pred vami drobné rozhodnutie. Zvolíte si bielu, či čiernu stranu? Agentúra bojujúca za poriadok vo svete má na prvý pohľad honosné ciele, no v jadre to už môže byť inak. Jack Cayman, čiernobiely zúrivec s motorovou pílou na ruke sa zas vyžíva v anarchii, no do boja sa vydáva kvôli svojim vlastným cieľom. Prechádzaním hrou sa od bielej či čiernej dostávate až k odtieňom šedej, ktoré predstavuje v samotnom závere červená frakcia. Vyústenie príbehu možno nie je nijak zvlášť závažné. Zrada a súboj s priateľmi sú už klišé, no dokazujú, že poriadok k svojej existencii potrebuje chaos a naopak.

Anarchy Reigns
Anarchy Reigns Anarchia a bizarnosť - dve najsilnejšie zbrane hry
Anarchia a bizarnosť - dve najsilnejšie zbrane hry


Anarchy Reigns Takýto multiplayer ste ešte nevideli
Takýto multiplayer ste ešte nevideli


Anarchy Reigns Divoké súboje vedia v Platinum najlepšie
Divoké súboje vedia v Platinum najlepšie





Sú to dve strany jednej mince. Hra s nimi narába celkom umne, aj keď príbeh sa veľa nestojí. Ani obsahom, ani podaním. Statické animácie s dialógmi nahrádzajú prestrihové scény a často sa z nich nedozviete nič pre progres. Výber strany v úvode však ovplyvňuje záver, aj keď si prejdete hru za obe strany. Okrem drobností sa však líšia aj v náplni. A našťastie výraznejšie.

Kto by bol povedal, že práve Wii bude excelovať v krvavosti. Anarchy Reigns sa vracia k základom, ktoré sa položili v minulosti. Brutálna beatˈem up akcia uberá z krvavosti, no aj tak stále vám dáva možnosti ako jednoducho porciovať všetko navôkol pomocou píl, ale aj holými rukami. Neustále stojíte proti presile, no stačí jedno tlačidlo a všetko okolo je na kusy.

Súbojový systém Anarchy Reigns je primitívny. Skok, silný útok, slabý útok, grab, lock, blok, modifikátor a rage. Žiadne kombá, hru sa naučíte dokonale ovládať behom piatich minút vďaka tutoriálu. Je podivuhodné, že takto jednoduchý systém dokáže aj skúsených hráčov posadiť na zadok. Na súboje sa skvele pozerá a aj keď nelietajú všade hektolitre krvi, tak hráte len preto, aby ste to videli. Jediné zaujímavé kombo je 360° útok. Modifikátor vám zapne špeciálnu zbraň (ak máte naplnený ukazovateľ) a druhý ukazovateľ zas aktivuje rage. Zábava začína, keď si zvyknete využívať prostredie. Hádzať autá a výbušné sudy je nuda. No zobrať dopravnú značku, umlátiť s ňou desiatku drobcov a potom ňou mutantovi prebodnúť lebku, to je pocit na nezaplatenie.

Menší bossovia sú barličkou, ktorou si hra pomáha príliš často. Celá je dosť ľahká a toto sú len o niečo väčší enemáci, ktorí vás trošku viac potrápia. Stane sa z nich však stereotyp. Väčšia zábava sú gigantickí, tých je zas málo. No Krakena, či robo-Cthulhu si zapamätáte. Okrem pästí a okolia môžete využiť aj ojedinelé zbrane a schopnosti ako štít, ktoré sa nachádzajú v krabiciach. Súčasne sa môžete vybaviť dvomi.

Schéma je tým, čo hre najviac ubližuje. Nezaujímavý príbeh prehryznete, ale schému, ktorá na vás vyhrkne v kampani už nie. Máte pred sebou otvorené prostredie. Jedno zo štvorice. Môžete sa tu ľubovoľne pohybovať, objavovať veci a mlátiť nekonečné zástupy nepriateľov. Za to všetko zbierate expy. Po určitom množstve sa odomkne sidequest. Nájdete ho a splníte. Za to dostanete hodnotenie a ak máte dosť expov, sprístupní sa hlavná misia. A takto dookola, až kým neprejdete do ďalšieho prostredia. Útočia rovnakí nepriatelia, vždy pri daždi sa objavia silní mutanti a takto sa postupne graduje. Nebyť zábavného súbojového systému, tak sa k dohraniu ani nedopracujete. Dĺžka závisí od toho vás. Rýchle prebehnutie hry však stihnete do 9-10 hodín.

Jedna vec v súbojoch funguje asi ešte lepšie ako ich stvárnenie. Hudba im dáva nenapodobniteľný drive. Nie sú to skladby, ktoré by ste počúvali v aute. Keď sa však tento obskurný mix gitár, elektroniky a rapu spojí s rýchlym mlátením všetkého navôkol, tak vznikajú úplne unikátne momenty, ktoré našlapané ako málo čo v podobných hrách.

Bohužiaľ graficky je to hra veľmi slabá a trápi ju aj množstvo chýb. Sú momenty, kedy sa prejavia problémy s fps a vtedy zistíte, prečo sú niektoré časti herného sveta až smutno pusté. Široká farebná paleta dobre vykresľuje svet na kolenách, no niekedy je skutočne až príliš prázdny. Modely, textúry, efekty, to všetko pôsobí zastarano. A nepoteší ani kamera, ktoré síce väčšinu hry funguje obstojne, no ak si raz vyberie svoju chvíľku, tak vás dokáže aj rozzúriť. Vtedy lock na nepriateľov vyvážite zlatom.

Anarchy Reigns však vystupuje z radu japonských over-the-top mlátičiek. Zo zvedavosti vyskúšate mutiplayer, dosť netradičnú položku, a už sa od neho nebudete chcieť odlepiť. Problémy singleplayeru hodíte za hlavu poddáte sa obrovskej MP ponuke. Tabuľky, ranker, player a aj súkromné zápasy fungujú rýchlo a stabilne. Sieťový kód je skvelý a masívna ponuka 11 režimov je niečo, čo hre môže závidieť nejedna pravoverná multiplayerovka. Kooperatívny survival pre 3 hráčov spojí vaše sily online, no ostatné režimy už idú naostro. Battle Royale pre 16 v honbe za bodmi, TDM 4vs4, Tag Battle pre 8 hráčov v 4 tímoch, Tag DM 2vs2, DM pre 4, súboj v klietke 1vs1, CTF 4vs4, CTF pre 3 tímy po 2 hráčov a na záver Death Ball 4vs4, kde ide najmä o góly.

Len sa musíte vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti, nakoľko multiplayer je hrávaný len veľmi málo. Ponúka však na výber 16 bojovníkov, zlepšovanie sa expami a vylepšovanie 4 schopnosťami (oheň, ľad, jed, blesky). Toto je jednoducho niečo nevídané. Anarchy Reigns je divnou a divokou hrou. Jej publikum je v menšine, no ak ste fanúšikmi Platinum Games, bežte do nej. Výborný drive súbojov, aj keď jednoduchých, vás bude držať dlhé hodiny a ak sa poriadne zahryznete do online hrania, tak hre odpustíte nejednu z jej chýb.



napísal matus_ace 23.4.2013
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
ANARCHY REIGNS
+ návykový a skvele vyzerajúci súbojový systém
+ hudba, ktorá má gule
+ zaujímavé zasadenie
+ masívny multiplayer
+ ľahko prístupné
- grafika
- schematickosť misií
- slabá motivácia v kampani
- nezaujímavý príbeh, slabé podanie
- zlé dávkovanie bossov


RECENZIE HRÁČOV
PS3
Xbox 360

Vývoj: SEGA / Platinum Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. január 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19534)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk