RAVEN: LEGACY OF MASTER THIEF

RAVEN: LEGACY OF MASTER THIEF

6.0

Sľubný štart, zbabrané finále

Recenzia na PC verziu

Prvú epizódu The Eye of the Sphinx z adventúry The Raven: Legacy of Master Thief sme vám už predstavili v recenzii a chválou sa nešetrilo. Napriek násilím roztrhanému príbehu, ktorý sa však vynikajúco hral, ba skôr výborne čítal ako klasická detektívka, bol dojem pozitívny. Či pomerne vysoko nastavenú latku vývojári budú preskakovať alebo skôr podliezať, sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

V minulej časti ste videli

Napriek tomu, že je The Raven rozdelený do troch častí, nesnaží sa zviesť na seriálovom boome opakovaním toho, čo ste už “videli v minulej časti” (teda pred pár minútami) a bez problémov drží pohromade. Len škoda toho nešetrného a bezohľadného rezu, ktorý naporcioval podarený kúsok na tri časti - príbeh Raven na seba nadväzuje, po mesačnej pauze hrozí, že zabudnete na to, čo sa v nej vlastne dialo a akým zvratom vrcholila.

Oproti jednotke sa na úvod nič podstatné nezmenilo: v úlohe konstábla Zellnera, staršieho pána s postupujúcou plešinou a džentlmenským správaním, ktorý si neraz niečo pre seba zašomre,  pátrate po legendárnom zlodejovi s prezývkou Havran. Nie však ako hlavný vyšetrovateľ, ale nenápadná postavička v pozadí, ktorú berie skutočný detektív skôr ako polienko pod nohami. Lenže hráčovi je málokedy do rúk daná nezaujímavá úloha a práve nie práve hrdinsky pôsobiaca persóna posúva vyšetrovanie dopredu, odhaľuje dôkazy, poukazuje na nezrovnalosti a v konečnom dôsledku aj zachraňuje. 

Hrateľnosť je založená na tradične schéme adventúr - zbieranie a používanie predmetov, rozhovory s ostatnými postavami - avšak s obtiažnosťou nastavenou o niekoľko úrovní nižšie, než ako je tomu u titulov od Daedalic Entertainment. Na jednu stranu sa dejom predierate pomerne rýchlo a záverečné titulky vás nečakane prekvapia, no vyzdvihnúť treba dynamiku hrania, rozvíjanie zápletky bez zbytočného zasekávania sa. The Raven síce chýba charizma Syberie či animovaná príťažlivosť The Last Express (ak sa už významná časť deja odohráva vo vlaku, nemožno zabudnúť na tento klenot), ale pri hraní prvej epizódy sa nudiť zaručene nebudete.

Raven: Legacy of Master Thief
Raven: Legacy of Master Thief Na loď sa vrátite tentoraz v koži krásavice, ktorá je však plochá (charakterom) až to zabolí.
Na loď sa vrátite tentoraz v koži krásavice, ktorá je však plochá (charakterom) až to zabolí.


Raven: Legacy of Master Thief Šanca ako hráčov nenásilnou a zábavnou formou v múzeu niečo naučiť ostala trestuhodne nevyužitá.
Šanca ako hráčov nenásilnou a zábavnou formou v múzeu niečo naučiť ostala trestuhodne nevyužitá.


Raven: Legacy of Master Thief Výborný príklad prázdnoty na obrazovkách, kde môžete vykonať maximálne jednu akciu: napríklad sa pohrať so psom.
Výborný príklad prázdnoty na obrazovkách, kde môžete vykonať maximálne jednu akciu: napríklad sa pohrať so psom.





Ancestry of Lies

Druhá epizóda začína presne tam, kde skončila prvá. Táto veta síce autorovi článku Pulitzera nezabezpečí, no vyhneme sa tak nebezpečným spojlerom. Ako sa zopárkrát stane, Zellner sa ocitne v nebezpečí života. Z neho sa napokon vďaka vašej pomoci dostane, avšak spôsobom, za ktorý by si vývojári zaslúžili klepnúť po prstoch. Časovo limitované hádanky, v ktorých musíte rýchlo konať (= inak hra končí), sa našťastie ďalej v hre nenachádzajú a tento pokus len dokazuje, že v adventúrach nemajú miesto. Síce dokážu navodiť napätie, no neustálym reštartovaním a opakovaním (málokedy tušíte, čo a ako máte spraviť) vám nepríde ani pokus o vraždu príliš napínavý.

Druhá epizóda predstaví novú lokalitu egyptského múzea v Káhire, kde má dôjsť k ďalšej dômyselnej lúpeži. Napriek lákavému námetu je potenciál egyptskej histórie trestuhodne nevyužitý a jednotlivé pamiatky ponúkajú minimum edukatívnej vložky, pričom práve tá egyptská sa dá označiť za lákavú. Nevyberiete sa nikam inam, než do obyčajnej a ničím nezaujímavej budovy. Nezmení to ani prítomnosť tajných miestností, pretože väčšine lokalít chýba povestná iskra zaujímavosti, ktorá by vykresala pôsobivejšiu atmosféru.

Pátranie a získavanie dôkazov má stále dostatočnú príťažlivosť a do polovice epizódy sa vždy po mierne hluchom mieste objaví zaujímavý zvrat. Dôležitým momentom v samotnom rozprávaní je zmena ovládanej postavy. Z pozície detektíva sa presuniete na opačnú stranu barikády a užijete si všetky zažité situácie z iného pohľadu. Výrazným negatívom ostáva to, že nové postavy sa na scéne neobjavia a všetky miesta v podstate opakovane navštevujete. Opakovanie podráža nohy celkovej atmosfére a zábave z hrania. Nezachráni to ani zopár nových obrazoviek. Záver epizódy príde nečakane skoro, avšak s výhliadkou na kvalitnejšie finále.

A Murder of Ravens

Klesajúcu tendenciu kvality sa vyvrcholeniu nepodarilo zastaviť. Charizmatický Zellner sa k slovu nedostane, iba vystupuje ako súčasť rozprávania, keďže si všetky situácie prehrávate znovu, len sa na ne pozeráte z iného pohľadu. Nové postavy (áno, tretia epizóda vám dovolí ovládať ďalšiu, tentoraz hrdinku) nemajú dostatočnú charizmu, sú nezaujímavé, nedokážu vás vtiahnuť do diania na obrazovke, nedržíte im palce, neprežívate s nimi vzniknuté situácie. Charaktery, ktoré nemajú svoje vnútorné čaro dokážu pochovať akokoľvek dobre napísaný príbeh.

Ten v tretej epizóde trpí hlavne recykláciou už videných lokalít a opakovaním chýb. Navyše na konci druhej epizódy sa dozviete, kto stojí za jednotlivými krádežami, prejdete si jeho kroky, takže napätie z odhalovania tajomstva je nadobro pochované. Sledovanie problémov pri všetkých kúskoch už nemá potrebný šmrnc, rozprávanie začína strácať svoje čaro, zadrhávať sa a všetko napokon vyústi v ľahko odhadnuteľný záver. Niektoré situácie, na ktorých by sa dali postaviť zaujímavé zvraty, sú bezducho odfláknuté, výrazne klesla aj úroveň dialógov. Zellner dokázal oživiť detektívku, nová dvojica ju robí tuctovou.

Navyše sa ani po odstupe od prvej epizódy nedokázali vývojári vyvarovať drobných chybyčiek krásy. Patrí medzi ne hlavne nie vždy prehľadne umiestnenie ukazovateľa aktívnych predmetov. Ak hľadáte v tme vypínač, dá sa to pochopiť, avšak umiestniť dva predmety vedľa seba na tmavé miesto, to je niekedy na porazenie. Taktiež sa ťažko hľadajú východy z niektorých obrazoviek a nepomôže ani hint systém s ukázaním aktívnych miest. Rovnako sa tvorcovia nedokázali zbaviť kostrbatých animácií, prešľapovaní na mieste, strnulých póz a neživého prostredia. 

Vrahom je záhradník

Detektívka The Raven: Legacy of Master Thief svojou prvou epizódou The Eye of the Spinx milo prekvapila a zaujala. Príbeh trilógie však nepokračoval v príjemne nastavenom tempe a dostal sa do kŕču. Ak začne byť dianie na obrazovke menej zaujímavé, začnete si všímať aj drobnejšie neduhy a hru už nič nezachráni od konštatovania, že sa to dotiahli do konca len, aby ste vedeli, či sa to nezlepší. Škoda-preškoda, posledný husársky kúsok Ravena bol skôr ukážkou toho, že do dôchodku mal odísť už dávno.


napísal Kordi 4.10.2013
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
RAVEN: LEGACY OF MASTER THIEF
+ prvá epizóda
+ plynulá hrateľnosť
+ postava Zellner
- ku koncu stráca príbeh spád
- dvaja nezaujímaví hrdinovia
- ovládanie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 2 GB RAM, VGA 256 MB s podporou Pixel Shader 3.0


RECENZIE HRÁČOV
Raven: Legacy of Master Thief
6.0
VIVALDI    18.8.2013
„The Raven – Legacy Of The Master Thief“ je hra, ktorú som nejako neočak...prečítať celé
PC

Vývoj: Nordic Games / King ART
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. júl 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk