Windows 8.1 je už dostupný na stiahnutie

Microsoft oficiálne vypustil Windows 8.1, prvý update pre Windows 8, ktorý posúva systém o krok vpred.

pridal saver 19.10.2013 o 21:38 pod software
Windows 8.1 je už dostupný na stiahnutie

SOFTWARE > NOVINKY >

Microsoft tento týždeň oficiálne vypustil Windows 8.1, prvý update pre Windows 8, ktorý posúva systém o krok vpred. Upravuje niektoré vytýkané veci, vracia Start tlačidlo, pridáva viac typov snapov a napríklad aj pretvára Store do použiteľnejšej podoby.

Windows 8.1 je obdoba service packu 1 ako sme ho poznali pri predchádzajúcich verziách systému, aj keď mení viac vecí ako sme pri SP zvyknutí. Stále však neponúka výraznejšie dôvody pre desktop a notebook Windows 7 používateľov prejsť na Windows 8.

Na druhej strane, ak už Windows 8 máte, s Windows 8.1 sa stáva pre desktop používateľov systém prístupnejší.  Prakticky tabletové "Metro" menu už nemusíte ani navštíviť, keďže Microsoft pridal možnosť prejsť rovno na desktop po spustení a vrátil aj Start tlačidlo. To žiaľ stále nefunguje ako by sme chceli a po zakliknutí len vráti systém späť na "metro" štart obrazovku. Dobré je vhodné využiť niektorú z malých utilít (Classic Start Menu), ktoré vrátia aj Start Menu ako ho poznáte a môžete si aplikácie rovno vybrať, vyhľadať a vytvoriť jednoducho shortcut na desktope (čo W8 systém ani neponúka).

Osobne som do Windows 8 na desktope plne prešiel až teraz s Windows 8.1 a po doinštalovaní Classic Start Menu sa osobne nemám na čo sťažovať. Systém na SSD disku nabootuje za pár sekúnd, je rýchly, hry idú prakticky rovnako rýchlo ako na W7 a malé vylepšenia v UI potešia. Plne tak nahradí Windows 7 a ponúkne "Metro" aplikácie a hry ako doplnok. Kde sa zatiaľ oplatí zahrať Halo: Spartan Assault, ktorý sa s klávesnicou a myšou ovláda lepšie ako na touchschreene, ale zároveň ukazuje jednoduchosť týchto tabletových hier a nemá možnosť nadefinovať si ovládanie a ani zmeniť rozlíšenie alebo detaily.

Windows 8.1 je už dostupný na stiahnutie

V samotnom desktope je minimum vylepšení oproti W8, viac sa ho dostalo Metro tabletovej časti, kde pribudli nové, väčšie ikonky, viac typov snap šíriek, kde môžete otvoriť 5 aplikácii vedľa seba, konečne bol upravený Store, v ktorom sa dá vďaka väčším ikonkám lepšie vyberať aplikácie a už nečakáte minútu  alebo dve po kliknutí na stiahnutie. Do Metro obrazoviek pribudla možnosť wallpaperu (čím sa mierne vizuálom priblížia desktopu), aplikácie boli oddelené od štartovacej obrazovky a každú aplikáciu si tam teraz musíte manuálne pridať. Čiže už tam nebude chaos ako doteraz, ale za to stále bude chaos medzi všetkými aplikáciami, kde po stiahnutí aplikácie zo Store musíte ísť, aby ste si to mohli pripnúť do štartovacej obrazovky.  Mimo toho systém pridáva IE11 pre metro a desktop s množstvami vylepšení, hlbšie zapracuváva skydrive a upgrade dostali rôzne aplikácie.

Windows 8.1 je už dostupný na stiahnutie

Windows 8.1 síce veľa vecí vylepšuje a určite je už použiteľný a relatívne prístupný systém, stále však vyzerá ako dva úplne rozdielne systémy zlepené dokopy čakajúce kedy ich niekto rozumne vizuálne spojí, alebo od seba natrvalo odtrhne. Na tabletoch to síce funguje a je potešujúca možnosť spustiť si reálne aplikácie, ale na desktope je to ako piate koleso na voze, ktoré sa síce dá využiť, ale môže aj prekážať.

Ďalší update by mal vyjsť začiatkom roku 2015 a uvidíme kam to Microsoft povedie ďalej.   Jedno čo určite nečakáme je, že sa Microsoft zbaví "metro" menu, skôr k nemu bude stále viac inklinovať keďže spája Windows Phone a aj Xbox a všetky systémy budú postupne prepojené kompatibilnými aplikáciami.

Windows 8.1 si môžete stiahnuť rovno zo Store ak máte Windows 8, alebo si ho môžete samostatne kúpiť a nainštalovať rovno Windows 8.1.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk