Môže hra pomôcť vyliečiť rakovinu?

Jednoduchá mobilná hra nadväzuje na úspešné vedecké projekty a výskum spája s hraním.

pridal matus_ace 4.2.2014 o 23:07 pod hry
Môže hra pomôcť vyliečiť rakovinu?

HRY > NOVINKY >

Zaujímavých projektov, ktoré mohli pomôcť pri rôznych lekárskych výskumoch sa tu objavilo hneď niekoľko. Aj bežný človek tak mohol svojim výpočtovým výkonom pomôcť vede, aj keď nie vždy ste vedeli, na čom konkrétne sa podieľate. Medzi takéto projekty patria známe United Device, či Folding@Home, čo je dnes jeden s najrýchlejších výpočtových systémov  poznajú ho aj hráči na konzole PS3.

Problémom týchto systémov bolo, že bežali vtedy, keď ste PC (prípadne teda konzolu) nepoužívali. Horšie to už bolo v prípade, že ste PC chceli alebo potrebovali aj reálne pri tom používať. Navyše niektorí môžu takto dlhý chod PC považovať za zbytočný. Ideálnym prípadom by teda bolo, keby výskum prebiehal zároveň s tým ako pracujete, či sa zabávate. Toto si uvedomili ľudia z britského výskumného a charitatívneho centra Cancer Research UK a rozhodli sa niečo také na trh uviesť.

Výsledkom ich snahy je jednoduchá hra pre mobilné platformy AndroidiOS nazvaná Play to Cure: Genes in Space. Hra je na oboch platformách distribuovaná úplne zadarmo, k jej plnohodnotnému hraniu vám stačí len vytvoriť si účet. Navyše nie je ani hardvérovo nijak zvlášť náročná a aj lacné Android tablety s cenovkou okolo 150€ by ju mali bez problémov zvládnuť.

Je to jednoduchá vesmírna arkáda ovládaná buď dotykom, alebo gyroskopmi. Príbehom vás zavedie do budúcnosti okolo roku 2800, kde ľudia kolonizujú vesmír a ťažia pre vedu a výskum dôležitý Element Alpha. Prakticky tak trošku reflektuje samú seba. Zasadnete v nej do kokpitu vesmírnej lode, ktorú si samozrejme postupne môžete upravovať a vylepšovať. Sami si vytvoríte jednoduchú trasu letu vesmírom a potom ju musíte aj prejsť. Musíte pri tom prechádzať checkpointami a zostreľovať asteroidy, či prekonávať celé ich pásma. Koncept je jednoduchý, no zabaví.

A ako teda prebieha ten výskum? do herných dát sú prenesené DNA čipy, čo sú vlastne doštičky s obrovským množstvom jednovlákien  DNA. Do hry sa prenášajú ako niektoré z prvkov vo vesmíre, ktorým letíte. „Analyzujete“ ich tak hraním toho, čo vidíte. V rozhovore pre Eurogamer hovorkyňa Cancer Research UK Hannah Keartland uviedla, že ich vedci musia pracovať s veľkým množstvom dát, z ktorých niektoré sa dajú analyzovať len pohľadom. Túto úlohu tak na seba preberajú hráči a priamo tým pomáhajú vo výskume. Vraj aj dve minúty z vášho voľného času pomôžu vo výskume liečenia tejto choroby.





Môže hra pomôcť vyliečiť rakovinu?  Môže hra pomôcť vyliečiť rakovinu?  Môže hra pomôcť vyliečiť rakovinu?
Môže hra pomôcť vyliečiť rakovinu?  Môže hra pomôcť vyliečiť rakovinu?
Páči sa mi!






Môže hra pomôcť vyliečiť rakovinu?
Mobil

Vývoj: Cancer Research UK / Cancer Research UK
Dátum vydania: 29. január 2014
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ps4 dualshock poradte ako opra... (4)
Ahojte, moj novy dualshock cca 3 mesiace standardn...
|Poraďte dobré sci-fi (13)
Zdar nevie niekto poradiť dobrú Sci-fi knižnú séri...
|Problém s asus fa507nv a huawe... (7)
Dobrý deň, Na stránku chodím už dlhšie, no bez ...
|Predam msi 3070ti gaming x tri... (0)
https://pc.bazos.sk/inzerat/165541838/msi-rtx3070t...
|Procesor na notebooku - vysoké... (14)
Zdar mám tento procesor na notebooku: intel core i...
|Svet, ukrajina, vojny ... (22044)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk