THE AMAZING SPIDER-MAN 2

THE AMAZING SPIDER-MAN 2

7.0

Spider-Man opäť v akcii

Recenzia na PS4 verziu

Na najvyšších stupňoch piedestálu komiksových hrdinov stojí niekoľko postáv. Hovoríme o hrdinoch, ktorých poznajú nie len deti, ale aj ich rodičia či dokonca starí rodičia. Z nakladateľstva DC stoja takto vysoko určite Batman a Superman. Marvel konkuruje jedným, o to však známejším menom - Spider Man. Stovky komiksových zošitov, množstvo filmov a desiatky hier - "pavúkomuž" toho už preskákal skutočne veľa. A tak zámer, že nový film Amazing Spider Man 2 bude sprevádzať aj hra v produkcii od Activisionu, bol už vopred odsúdený na úspech.

Kým vo filme Petrovi Parkerovi v ceste za šťastím stojí najmä vysokovoltážny Electro, hra prichádza s pozmeneným príbehom. Elektrický údržbár je len jednou z figúrok, ktoré bude potrebné odstrániť zo šachovnice. Fanúšikovia komiksov sa môžu tešiť na viacerých bossov ako Kraven, Black Cat alebo Kingpin. Popritom sa vynára množstvo otázok. Dokáže Spiderman chytiť vraha svojho strýka? Podarí s zachrániť Harryho Osbornea? Prečo Harry spolupracuje s nechválne známym podnikateľom Fiskom? A čo má skutočne za lubom privátna vojenská organizácia, ktorá zdanlivo chráni záujmy radových občanov New Yorku? 

The Amazing Spider-Man 2
The Amazing Spider-Man 2 Otvorený svet a možnosť pohybovať sa v ňom pomocou pavučín sú plusom.
Otvorený svet a možnosť pohybovať sa v ňom pomocou pavučín sú plusom.


The Amazing Spider-Man 2 Spíďo zbrane nepoužíva, ale sokáže sa proti nim efektívne brániť.
Spíďo zbrane nepoužíva, ale sokáže sa proti nim efektívne brániť.


The Amazing Spider-Man 2 Stojí táto linka v Močenku?
Stojí táto linka v Močenku?





Práve New York je Spidermanovo herné pieskovisko a v tomto prípade to platí doslova. Mesto je otvorené a Peter sa vo štvrtiach okolo svetoznámeho Central Parku môže pohybovať bez obmedzení. Nedokáže si síce pomôcť dopravnými prostriedkami, no iba na svoje nohy sa spoliehať nebude. Pohyb medzi mrakodrapmi za pomocí vystreľovaných pavučín je parádny. Každá ruka sa ovláda zvlášť a tak si naozaj môžete vychutnať divokú jazdu ponad autá a akrobatické kúsky vo vzduchu. Komu by sa zdalo manuálne cestovanie príliš zložité, môže použiť poloautomatické zameriavanie, počas ktorého sa spomalí čas a zlatistá silueta hrdinu vám znázorní, kam sa môžete stlačením jedného tlačidla premiestniť. Okrem toho využijete behanie po stenách či strope, spúšťanie sa na pavučinách a vystreľovanie sa v štýle praku.

Mapa mesta ponúka príbehové misie, komiksovú predajňu, kde pracuje sám Stan Lee a dom Petra Parkera. V obchode sa vám zobrazujú komiksy, ktoré nazbierate pri potulkách mestom, akčné figúrky alebo si od hry oddýchnete na arkádovom automate. U Petra doma v šatníku sa zbierajú spidermanovské obleky, spolu s detailným popisom a zoznamom komiksov, v ktorých sa daný kúsok objavil. Tým ale výpočet možností hry nekončí.

Bočné úlohy zahŕňajú pomoc obyčajným ľuďom na miestach, kde ich najviac potrebujú. Či už sú to nájazdy ozbrojených lúpežníkov alebo rozsiahle požiare budov, v ktorých vďaka pavúčiemu inštinktu dokážete vypátrať obete a odviesť ich v časovom limite do bezpečia. Iní nešťastníci potrebujú záchranu z uneseného auta alebo je nutné zbaviť sa nástražných výbušných systémov. Pacifisti nájdu zaľúbenie vo vzdušnom slalome či fotení podozrivých jedincov na uliciach a možno aj v získavaní nových prototypov oblekov - stealth postupom zo základní ruskej mafie.

Plnenie, respektíve neplnenie úloh, má na za následok posun ukazovateľa "Spíďovej" karmy. Od hrdinu je nebezpečne blízko k záporákovi. Stačí ignorovať volanie ľudu a ryska karmametru sa začne posúvať smerom do červených sfér. Škoda len, že ani úplný prepad morálnych hodnôt neprináša veľké zmeny hrateľnosti. Vojenské zložky začnú byť o niečo dotieravejšie, medzi mrakodrapmi sa objavia elektrické siete a nepilotované drony. Lenže tie sa na scéne zjavia postupom času tak či tak.

Amazing Spider Man 2 je vo svojej podstate akčná mlátička. Bitky pavúka s jeho protivníkmi sú na bežnom poriadku a bohužiaľ, tento najčastejšie používaný herný mechanizmus nie je spracovaný práve najlepšie. Celé súboje sa odohrávajú stlačením jedného tlačidla. Žiadne rozdelenie na rýchle a pomalé údery, kombinovanie s krytmi či taktika v súbojoch sa nekoná. Maximálne je možné vyhnúť sa úderom (na čo vás hra samozrejme dostatočne dôrazne upozorní) alebo pritiahnuť súpera, či vytrhnúť mu z ruky zbraň. Jednoduché stláčanie tlačidla pre úder vás čoskoro prestane baviť a vzhľadom na skutočne časté pästné súboje je to o to smutnejšie.

Dobrou správou je, že bitky nie sú 100 % náplňou všetkých misií a ani New York nie je herným pieskoviskom po celý čas. V niektorých príbehových i bočných questoch navštívite interiéry budov, park alebo Kingpinov skrytý priemyselný komplex. Bitky vystriedajú mierne stealth úlohy, hľadanie správnej cesty vpred, ničenie generátorov, odpočúvanie a ďalšie činnosti, ktoré aspoň trochu zahoja zlé spomienky na súbojový systém. V niektorých momentoch dokonca prídu na rad aj dialógy s možnosťou kladenia otázok. 

Progres a plnenie úloh vám umožnia odomykať nové Spidermanove schopnosti. Dostanete rýchlejšie pavučiny na presun po meste, šokové „náboje“ účinné proti silnejším protivníkom, korozívne strely proti obrneným jednotkám a podobne. Vlastným životom si žijú hrdinove obleky, ktoré zlepšujú svoje parametre v závislosti od toho, ako dlho ich používate.

Do mesta, ktoré nikdy nespí, sme sa tentokrát vydali na platforme PS4. Amazing Spider Man na konzole novej generácie nevyzerá najlepšie a už pri prvom pohľade vidieť, že multiplatformovosť je hlavné heslo grafikov titulu. Titul trpí neduhom podobných open world hier – mesto vyzerá dobre zo stredných vzdialeností ale pri fyzickom kontakte s budovami sa stráca potrebná detailnosť a ostrosť textúr.

The Amazing Spider-Man 2
The Amazing Spider-Man 2 Súbojový systém by potreboval doladiť.
Súbojový systém by potreboval doladiť.


The Amazing Spider-Man 2 Kingpin je iba jedným z bossov v hre.
Kingpin je iba jedným z bossov v hre.


The Amazing Spider-Man 2 Boj proti presile je na dennom poriadku.
Boj proti presile je na dennom poriadku.





Komiksová persóna Petra Parkera a jeho pavúčieho alterega je vystavaná do roviny mladíka s celkom vtipným pohľadom na svet (napriek tomu, že si stále dáva za vinu smrť strýka Bena). Príkre narážky, dvojzmysly a iróniou poriadne podfarbené vyjadrenia, patria k postave v modro červenom obleku rovnako ako siete vystreľované z jeho zápästí. Poriadna dávka z tejto charakterovej črty bola pretavená aj do hry a Peter vás veľmi často obšťastňuje perlami zo svojho zásobníka vtipov. Na prvé počutie dokážu mnohé z nich vyvolať úsmev na tvári, no s postupom času a narastajúcim počtom ich opakovaní začnú liezť pekne na nervy.

Určite sa zhodneme na tom, že Amazing Spider Man 2 nie je až taký amazing. To asi od hry sprevádzajúcej film nikto ani nečakal. Lenže čaro "Spíďa" zaberá a ako celok končí v kategórii mierne nadpriemerných hier, ku ktorým sa množstvo s filmom spojených titulov väčšinou ani nepriblíži.


napísal je2ry 26.5.2014
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
5.0
Ohodnotiť
THE AMAZING SPIDER-MAN 2
+ solídny príbeh
+ otvorený svet
+ upgradovanie vlastností a oblekov
+ zmeny prostredí a hrateľnosti
- veľmi jednoduchý súbojový systém
- slabšia grafika
- opakujúce sa hlášky


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Gameloft
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania:  apríl 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19853)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk