ROBOWARS

ROBOWARS

6.0

Plants vs Zombies trochu inak

Recenzia na PC verziu

Vojna v rôznych podobách sprevádza ľudstvo odjakživa a podľa všetkého tu bude dovtedy, kým sa nepominie Homo sapiens. Ako by mohli vyzerať konflikty budúcnosti ukazuje nenápadná indie stratégia RoboWars, ktorá k nám prišla od susedov z východu.

N-Game Studios majú radi Plants vs Zombies a tower defense hry. Je to nepochybné. Stačí spustiť výukovú misiu, ktorú vám môže znepríjemniť prvý bug, a podobnosť s danými fenoménmi vám bude biť do očí. Rozbeh je trochu nevľúdny a svoju úlohu zrejme zohrajú aj predsudky. Môžete totiž nadobudnúť dojem, že sa chcú tvorcovia priživiť na sláve a popularite obľúbenej bitky nemŕtvych s rastlinkami. Inšpirácia je zrejmá, ale novinky nespočívajú len v nahradení zombíkov a buriny futuristickými vojakmi, tankmi a obrannými vežami. Ak budete trpezliví, čoskoro zistíte, že máte pred sebou vcelku zaujímavú a dôvtipne riešenú hru, hoci v nie úplne ideálnom prevedení.

Trpezlivosť budete potrebovať, pretože už prvé misie sú dosť náročné. Vývojári vás bez obšírnej prípravy hodia rovno do vody, teda v tomto prípade na bojisko, kde iba na základe vlastných skúseností, pokusov a omylov zistíte, ako treba RoboWars hrať a vyhrať. Nie každý ale pri hre vydrží dostatočne dlho na to, aby ocenil jej taktické možnosti. Príbeh je vonkoncom nezaujímavý a niekedy máte dojem, že vám tvorcovia úmyselne hádžu brvná pod nohy, aby vám znepríjemnili zábavu. Húževnatým hráčom, ktorí to všetko ustoja, sa však titul odmení dobrou hrateľnosťou  pri zdolávaní viac ako piatich desiatok misií, čo sa postupne odomykajú na hlavnej mape.

RoboWars
RoboWars Úvodný sortiment je skromný, ale postačí.
Úvodný sortiment je skromný, ale postačí.


RoboWars Z padlých nepriateľov vypadávajú sympatické finančné obnosy.
Z padlých nepriateľov vypadávajú sympatické finančné obnosy.


RoboWars Pred vami je viac ako 50 misií v niekoľkých prostrediach a s rôznym hodnotením.
Pred vami je viac ako 50 misií v niekoľkých prostrediach a s rôznym hodnotením.





Cieľ každej misie je rovnaký. Musíte odolávať niekoľkým vlnám nepriateľov a zabrániť im, aby sa dostali k vašej základni. Štvorčekové bojisko tvorí päť radov (v prvých misiách menej), na konci ktorých sú umiestnené vlajočky. Prichádzajúci nepriatelia postupujú vždy priamo, čiže sa presúvajú rovno vo svojej línii a snažia sa ukradnúť vlajku a vrátiť sa s ňou na svoju stranu.  No ešte aj pri návrate sa dajú zastaviť a ich úmysel môžete prekaziť. Až keď protivníci odcudzia vlajku na konci radu a odnesú ju preč, môžu sa pri opakovanom prieniku dostať rovnakou cestou až k základni. Vtedy ste definitívne prehrali boj. Netreba teda udržať všetkých päť vlajok (dostanete však za to bonus), ale potom musíte húževnatejšie brániť prístupové cesty. 

Alfou a omegou úspešnej taktiky je výstavba panelov s reaktormi (nahrádzajú slnečnice), ktoré priebežne produkujú energiu. Energia je potrebná na výstavbu základných obranných veží a niektorých doplnkov, ako je ničivý plazmový lúč, ktorým zničíte nepriateľa na zvolenom políčku. Energiu využijete aj na opravu objektov a liečenie jednotiek, ktoré  sa začnú odomykať v pokročilých misiách. Najskôr to budú len vojaci, no čoskoro pribudnú tanky, bojoví roboti a ďalšie posily. Jednotky nevyžadujú energiu, ale musíte si ich nakúpiť pred bojom za peniaze, ktoré  získate splnením predošlých misií. Prípadne na bojisku vyzbierate bankovky z padlých nepriateľov. 

Na štvorčekových poliach treba vhodne umiestňovať reaktory, jednotky a veže (guľometné, laserové, s plameňometmi a dokonca také, čo obrátia nepriateľov proti sebe) tak, aby boli zabezpečené všetky rady, po ktorých prichádzajú protivníci. Osožné sú aj výbušné, elektrické a iné pasce. Pritom treba vziať do úvahy aj rýchlosť pribúdania energie a tiež časový limit, po ktorom môžete nasadiť ďalšieho vojaka alebo tank. Správne načasovanie, vhodný výber  a umiestnenie sortimentu v spojení s liečením sú kľúčom k úspechu. Zvládnuť všetky tieto procesy súbežne je pritom čoraz náročnejšie, zvlášť keď nepriatelia útočia v čoraz väčších počtoch a nedovolia vám vydýchnuť.

Okrem finančného príspevku sa bronzovou, striebornou alebo zlatou hviezdou zhodnotí váš výkon a môžete sa pustiť do ďalšej misie. Neraz je to ale poriadne tvrdý oriešok. Ak totiž v predošlej misii prídete o väčšinu jednotiek, ktorých smrť je permanentná, môžete mať problém so získaním nových posíl. Na ďalšie jednotky totiž, samozrejme, potrebujete dostatok peňazí a nie vždy máte potrebný obnos k dispozícii. Často je priam nevyhnutným riešením návrat na predošlé bojiská, aby ste nahromadili dostatok financií na prikúpenie potrebnej armády. Bez jednotiek totiž pokročilé misie nezvládnete. Ale toto opakovanie tých istých bojísk začne byť čoskoro otravné a málo zaujímavé. Ak sa však chcete dostať ďalej, spravidla inú možnosť nemáte.

Grafika rozhodne nie je najmodernejšia, ale bojisko je prehľadné - teda až do chvíle, kým sa nezaplní množstvom jednotiek s dymom po explóziách. V konečnom dôsledku ale hra nepotrebuje perfektný 3D look a takto aspoň pripomína jednoduchý dizajn klasických stolových hier. Určite však poteší priebežná zmena prostredí. Zo zelenej lesnatej krajiny sa premiestnite na púšť, do mesta či prístavu. Ovládanie je jednoduché a intuitívne a na všetko postačí myška. Naproti tomu sú zvuky dosť hrozné a opakované "hekanie" zasiahnutých nepriateľov píli uši.  Plechová hudba chce byť silou-mocou futuristická a chvíľu sa počúvať dá, potom ju ale zrejme radšej vypnete.

Bohužiaľ, je zjavné, že za hrou stojí menej dôsledný tím indie vývojárov, a preto je celková prezentácia dosť nevýrazná a narazíte na rôzne bugy a nedostatky. Chyby v tutoriáli či problémy s použitím hlavného menu v prvých misiách (neskôr už len ojedinele) vás môžu pekne nasrdiť.  Miestami nepreložené texty, ktoré mali byť v angličtine, ale sú v ruštine, autorom odpustíte. Obtiažnosť misií kolíše a je zle vybalansovaná, spomínaná nutnosť opakovane sa vracať na predošlé bojiská, aby ste mali šancu uspieť v ďalších, vám uberá elán a chuť pokračovať. Ale ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša a ak sa cez toto všetko prenesiete, pri hre vám celkom príjemne ubehne čas. Cena by ale mala byť nižšia, takže keď kúpiť, tak v akcii.

RoboWars je zaujímavým mixom Plants vs Zombies a tradičnej tower defense hry, na ktorý si však treba najskôr zvyknúť. Spočiatku môže vyvolať nedôveru a rozpaky, ale kto zotrvá, ten sa začne baviť a ocení taktické možnosti, ktoré produkt ponúka. Bugy, slabšia prezentácia a trochu drsný úvod hru do istej miery degradujú, ale pod nevábnou šupkou sa skrýva celkom chutné jadro.

RoboWars
RoboWars Na lodi sa už k slovu dostávajú účinné bojové stroje.
Na lodi sa už k slovu dostávajú účinné bojové stroje.


RoboWars Zablokovanie vstupných polí nepriateľa je v niektorých misiách účinné, v iných nie.
Zablokovanie vstupných polí nepriateľa je v niektorých misiách účinné, v iných nie.


RoboWars Jednotky, budovy a podporné doplnky sa odomykajú vo forme kartičiek, z ktorých si pred bojom vytvoríte balíček.
Jednotky, budovy a podporné doplnky sa odomykajú vo forme kartičiek, z ktorých si pred bojom vytvoríte balíček.






napísal uni 26.11.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
ROBOWARS
+ zaujímavé spojenie Plants vs zombies a tradičného tower defense štýlu
+ slušný sortiment jednotiek, veží a doplnkov
+ bohaté taktické možnosti v pokročilých misiách
- slabšia prezentácia, náročnosť a prvé bojiská môžu odradiť
- bugy a rôzne nedorobky
- nutnosť opakovať misie, aby ste mali na nákup jednotiek
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Pentium IV 2.6 GHz, 2 GB RAM, 256 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Lace Games/Kiss / N-Game Studios
Štýl: Stratégia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| RoboWars 26.11.2014
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk