Chcete kúpiť nový monitor? Pozrite si štyroch favoritov roka 2014

Vybrať najlepší herný monitor nie je jednoduché. Je pre vás dôležité rozlíšenie, veľkosť, framerate alebo cena?

pridal roberto 6.12.2014 o 12:22 pod hardware
Chcete kúpiť nový monitor? Pozrite si štyroch favoritov roka 2014

HARDWARE > NOVINKY >

Pomaly sa blíži koniec starého roka a oslavy príchodu toho nového a lepšieho a spolu s ním sa blíži aj čas rebríčkov tých najlepších, najobľúbenejších, najkrajších i najčudnejších hier. Ako predkrm už PCgamer pripravil rebríček 4 najlepších herných monitorov.

Na obrázku hore vidíte absolútneho víťaza - všestranný Asus Swift PG278Q.  (680 eur)

Výrobca do neho napchal toľko špičkových technológií, koľko sa len do tenkého tela zmestilo, kvôli čomu je o dosť drahší než priemerné monitory s rovnakým rozlíšením. Za túto cenu dostanete v prvom rade 27palcový monitor s natívnym rozlíšením 2560x1440, úžasnou 144Hz obnovovacou frekvenciou a 1ms odozvou. Kľúčovým bonusom je kompatibilita s G-Sync od Nvidie. Na trhu asi neexistuje monitor, ktorý by po pripojení k dostatočne silnej zostave, schopnej rozhýbať moderné hry v 1440p a 60fps, ponúkol plynulejší herný zážitok. Za kompromis musíme považovať TN panel, ktorý nezobrazuje farby tak živo, ako by to dokázal IPS panel.

Chcete kúpiť nový monitor? Pozrite si štyroch favoritov roka 2014

Prvou špeciálnou kategóriou je najlepší 4K monitor - Acer XB280HK. (577 eur)

Ak pred framerate uprednostňujete počet pixelov, určite by ste mali zvážiť práve tento monitor. Predáva sa za podobnú cenu ako Swift a tiež používa technológiu TN. Výmenou za 60Hz rýchlosť ponúka skutočné 4K rozlíšenie 3840x2160 na 28palcovom displeji. Tiež sa môže pochváliť bleskovou, 1ms odozvou a opäť sa jedná o monitor s podporou G-Sync. TN panel pochádza z najnovšej generácie, a tak XB280HK zobrazuje farby o trochu lepšie ako Swift a predovšetkým si oveľa lepšie poradí s bielou. Netreba však zabúdať, že aj Windows 8.1 a jeho aplikácie ešte so 4K monitormi dosť bojujú a pri 28 palcoch by mohol nastať problém aj s takou banalitou, ako napríklad čítanie obyčajného textu. Druhý problém tkvie mimo tohto monitora, keďže zostavy schopné rozbehať nové videohry v 4K a 60fps sú ešte stále dosť drahé.

Chcete kúpiť nový monitor? Pozrite si štyroch favoritov roka 2014

Druhou špecialitkou je Viewsonic VX2263Smhl ako najlepší full HD monitor.  (129 eur)

Že ste o ňom nepočuli? 22 palcov, 1920x1080, 60Hz, IPS panel s odozvou 5 ms, bez G-Sync a cenu pre najväčšieho krásavca roka by tiež nevyhral. Dôvod, prečo PCgamer vybral práve tento monitor je jeho cena. Celkom schopný hráčsky monitor teraz US Amazon predáva za 155 dolárov, nemecký za 129 eur. Panel prirodzene patrí k najnovším, ale napriek tomu zvláda bielu a čiernu lepšie než IP panely, hoci je aj kvôli tomu o poznanie pomalší. Autor rebríčka tým tiež naznačuje, že ak chcete do monitora investovať väčšie množstvo peňazí a kúpiť si niečo, s čím budete spokojní niekoľko rokov, mali by ste sa už pozerať vyššie než k 1080p.

Chcete kúpiť nový monitor? Pozrite si štyroch favoritov roka 2014

A poslednou zaujímavosťou je víťaz kategórie najlepší širokoúhly monitor - AOC U3477Pqu  (690 eur)

Nie je širokoúhly ako širokoúhly, a preto bola vytvorená aj táto kategória určená špeciálne pre naozaj širokoúhle kúsky. Víťaz má displej s 34palcovou uhlopriečkou a natívnym rozlíšením 3440x1440. Pomer strán 21:9. Sedieť pred takto širokým monitorom môže byť väčší zážitok než si sadnúť pred niečo so 4K displejom a "vychutnávať pixely". U3477Pqu dokáže pokryť obrovskú časť zorného poľa a vyzývaja, aby sa hráč celý ponoril do hry a zabudol na okolitý svet. Tento monitor ako jediný z opísanej štvorice využíva najnovšie IPS technolológie, čo znamená bezchybné zobrazovanie farieb a skvelý kontrast. Tento monitor by si možno zaslúžil byť aj absolútnym víťazom, ale nepodporuje G-Sync (čo nemusí byť ľúto majiteľom kariet AMD) a disponuje bežnou 60Hz obnovovaciu frekvenciu, ktorá sa nemôže porovnávať so 144 Hz Swiftu. Tiež treba počítať s 5ms odozvou a je aj o niečo drahší než konkurenti.

 

Väčšina monitorov je síce drahá, ale je to hi-end, ak chcete cenovo prijateľnejšie z tých je tu vybraný len ViewSonic, nabudúce skúsime pripraviť náš výber z cenovo prístupnejších monitorov.





Páči sa mi!

Zaradené pod: hardver, monitor






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (1)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19632)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk