BLAZERUSH

BLAZERUSH

7.5

Výbušné adrenalínové autíčka

Recenzia na PC verziu

Automobilové hry sú vo všeobecnosti veľmi obľúbené a platí to o simulátoroch aj arkádových hrách. Targem Games nám síce priniesli len také miniatúrne autíčka, ale poriadne výbušné. Divokú jazdu dostanete do krvi prakticky okamžite a čo je najdôležitejšie, dobre sa pritom pobavíte a vybláznite.

Príbehom hry sa tvorcovia veľmi nezaoberali a v tomto prípade ani nie je potrebný. Hneď na začiatku kariéry v singleplayeri vám bude jasné, že tento racing nie je úplne normálny, ale má klasický cieľ -  vyhrať preteky a postupovať do ďalších súťaží. Na odomknutie ďalších tratí je potrebné splniť jednu, respektíve dve podmienky.  V predošlých jazdách treba získať stanovený počet pohárov, ktoré dostanete za dobré umiestnenie a bonusové úlohy - napríklad dosiahnutie určitého počtu bodov na trati alebo vytlačenie súpera z cesty. Prístup k vybraným pretekom je navyše podmienený umiestnením na jednej z prvých troch priečok na predchádzajúcej trase.

BlazeRush nevyžaduje žiadny rozsiahly tutoriál, pretože základné princípy hry rýchlo pochopíte a ovládanie sa obmedzuje na pohyb autíčka a pár doplnkových funkcií. Šípkami alebo gamepadom koordinujete jazdu na trati, kde zbierate rôzne objekty, ktoré sa dajú zaradiť do dvoch kategórií. V tej prvej sú povzbudivé prostriedky, ako nitro alebo tryskový pohon. Druhú tvoria zbrane, čiže guľomety, navádzané rakety, spomaľovacie strely a odrážajúce sa pilové listy. Objekty sú bežne porozhadzované na trati a každý šofér môže mať pri sebe jeden urýchľovač a jednu zbraň. Keď ich použije, môže zobrať ďalšie, každý doplnok je však dočasný a vydrží len niekoľko sekúnd. Na aktivovanie týchto prostriedkov slúžia dve tlačidlá. To je všetko, čo pri jazde potrebujete.

BlazeRush
BlazeRush Ak zaostanete na tejto tratí, rozmliaždi vás valec.
Ak zaostanete na tejto tratí, rozmliaždi vás valec.


BlazeRush Navádzané rakety sú dobrým spôsobom ako pribrzdiť súpera.
Navádzané rakety sú dobrým spôsobom ako pribrzdiť súpera.


BlazeRush Na odomknutie ďalších pretekov treba vybojovať dostatok pohárov.
Na odomknutie ďalších pretekov treba vybojovať dostatok pohárov.





Pred každou jazdou si vyberiete šoféra s priradeným vozidlom. Sortiment je najskôr skromný, no postupne odomknete ďalšie kúsky, ktoré sa líšia hmotnosťou, akceleráciou a schopnosťou manévrovania na trati. Tieto tri parametre definujú vlastnosti a správanie auta na trati. Ťažké vozidlá sú pomalé, ale lepšie sa udržia na ceste a v zákrutách a po náraze súpera sa nepretáčajú a neodrážajú ako pingpongové loptičky, čo je prípad ľahších vozidiel. Tie sú však naopak rýchlejšie a pohodlnejšie sa dostanú dopredu. Jazdí sa na neveľkých trasách v niekoľkých kolách, na obidve strany a  víťazi sú známi v priebehu pár minút. Sú to však dramatické chvíle a neraz nie je až do poslednej chvíle jasné, kto skončí v prvej trojke. A či vôbec dôjdete do cieľa.

BlazeRush má niekoľko druhov pretekov. Obsahuje klasickú jazdu, kde sa snažíte čo najrýchlejšie dostať do cieľa, aby ste sa čo najlepšie umiestnili. Lenže vďaka zbraniam a urýchľovačom sa poradie často mení a aj tesne pred cieľovou rovinkou vás súperi môžu odpálkovať z trasy. Hoci sa znovu oživíte, stratíte cenné sekundy a ocitnete sa na chvoste pelotónu. Podporné doplnky majú neraz väčší význam ako efektné vyberanie zákrut, aj keď sa  môže stať, že vďaka vlastnej chybe jednoducho vyletíte z cesty. A neraz nepomôžu ani záchytné mantinely, cez ktoré sa hlavné ľahké vozidielka prekoprcnú raz-dva.

Oproti tomu je časovka, keď ste na trati sami a musíte dosiahnuť určený čas, dosť obyčajný režim. Ale aspoň si pritom oddýchnete pred náročnejšími pretekmi. Udržať sa čo najdlhšie na prvom mieste, až kým nie je vyzbieraný potrebný počet bodov, to je už  zmysel ďalších pretekov, kde vám už opäť šliapu na päty húževnatí súperi. Každý šofér sa pomocou rýchlosti a zbraní snaží prebojovať  do čela, aby nahrabal čo najviac bodíkov. Keď ho predbehne niekto iný, skóre síce zostáva, ale  teraz si prilepšuje  vodič auta, ktoré je práve v popredí.

Najadrenalínovejšia je však nepochybne jazda smrti, jediná súťaž, kde sa autíčka pri jazde neoživujú. Teda nie v aktuálnom kole. Vozidlá sa síce snažia dostať do cieľa, ale po výbuchu alebo opustení trate sú vyradené až dovtedy, kým nezostane len jeden jediný živý šofér. Potom nasleduje reset a ďalšie kolo s drsnou vyraďovačkou. Lenže tentoraz to nie je len o vzájomných zákernostiach súťažiacich. Za autíčkami sa totiž valí valec, ktorý zaberie celú cestu a každého oneskorenca rozdrví na kašu. Víťaz kola získava najviac bodov, ale  niečo dostanú aj vyradení súperi a to na základe toho, v akom poradí boli eliminovaní. Definitívnym víťazom pretekov je vodič, ktorý má najvyšší súčet bodov zo všetkých kôl.

Ťaženie, v ktorom okrem pohárov získavate aj body a medaily, dopĺňa efektný multiplayer. V online režime sa na trať a v miniturnaji postaví osem hráčov. Pozoruhodné sú však lokálne preteky štyroch hráčov na jednej obrazovke.  Využiť sa pritom dá klávesnica a gamepady. V praxi sme si to vyskúšali na Nextgen Expo 2014, kde sme k PC pripojili štyri ovládače. Chvíľami sme síce mali problém s pripojením štvrtého účastníka, ale  potom to už bez väčších problémov fungovalo. V lobby sa dá pritom nastaviť niekoľko parametrov pretekov - režimy, počet účastníkov, možnosť pripojenia botov, modifikátory, vyčkávacia doba  pri výbere auta a náročnosť tratí. Zúčastnení navyše môžu hlasovať, ktorá konkrétna trať bude nasledovať. Práve multiplayer a obzvlášť lokálny, je veľkým plusom hry, ktorá je vďaka týmto možnostiam ideálna na party.

Grafika hry je veľmi príjemná. Autá a dráhy sledujete pohľadom zhora a pri použití zbraní si užijete kvalitné 3D efekty. Jazdí sa v niekoľkých prostrediach, od lávy, cez  tropický prales, pustatinu a exotickú mimozemskú lokalitu, až po zasneženú krajinu. Zahrnutá je aj nočná jazda. Veľmi dobrý pocit z adrenalínovej jazdy umocňuje skvelá dynamická hudba, ktorá tomu dodáva grády. Hodilo by sa však viac melódií. Ovládanie klávesnicou alebo ešte lepšie gamepadom, je skutočne pohodlné a intuitívne.

BlazeRush
BlazeRush Tu zbiera body iba prvý v poradí.
Tu zbiera body iba prvý v poradí.


BlazeRush Na výber bude 16 postáv a ich vozidiel, ktoré majú rôzne podoby.
Na výber bude 16 postáv a ich vozidiel, ktoré majú rôzne podoby.


BlazeRush Lokálny a online multiplayer sú najväčšou devízou hry.
Lokálny a online multiplayer sú najväčšou devízou hry.





Kameňom úrazu je však kamera. Tvorcovia zvolili náhľad na preteky, pri ktorom sú vždy zachytené všetky zúčastnené vozidlá. Pri hre štyroch hráčov na jednej obrazovke je síce tento uhol pohľadu optimálny, ba dokonca nevyhnutný, ale inak je problematický. Na jednom okraji obrazovky totiž vidíte vedúce vozidlá a na druhom zaostávajúce a automaticky sa tam respawnujú eliminovaní šoféri. V praxi to ale znamená, že ak ste v popredí, nevidíte cestu pred sebou a jazdíte skôr po pamäti (aj keď vám trochu napomáha minimapa) a navyše nikdy nezískate výrazný náskok. Všetky autá sa totiž skutočne musia držať na jednej obrazovke - aj keď to niekedy znamená, že zaostávajúceho účastníka hra doslova tlačí, aby nebol mimo záber. No ak ste na konci tejto plejády, aj tak neraz poriadne nevidíte svoje vozidlo, pretože je zatlačené až na okraj a nepomôže ani orientačná šípka. Tá vlastne niekedy neúčinkuje ani  keď sa držíte v strede, kde síce všetko pohodlne vidíte, ale v zmesi farieb, áut a výbuchov občas stratíte prehľad, ktoré auto je vlastne vaše. A tak logicky nevyberiete zákrutu alebo spravíte inú chybu.

BlazeRush sú veľmi príjemné arkádové autíčka, ktoré pobavia v dynamickom ťažení, ale predovšetkým spĺňajú všetky podmienky na bláznivú party, či už v online alebo lokálnom multiplayeri. Pri kúpe sa pritom zmestíte do 10 € a to je za tento prekvapivo zábavný kúsok veľmi dobrá cena. Jediným kazom je nešťastne riešená kamera, ktorá občas irituje, ale napriek tomu je celkový dojem z hry veľmi pozitívny.


napísal uni 9.12.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
BLAZERUSH
+ online a lokálny multiplayer ideálny na party
+ jazda smrti a ďalšie vydarené druhy pretekov
+ solídny singleplayer s odomykaním tratí a vozidiel
+ pekná grafika a dynamická hudba
- zle riešená kamera, ktorá nezachytí všetko potrebné
- niekedy horšia orientácia a chaos na trati
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2GHz, 1 GB RAM, 256 MB VGA s Pixel Shader 3.0, 1 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Targem Games
Štýl: Racing / Arkáda
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| BlazeRush 9.12.2014
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk