LEGO JURASSIC WORLD

LEGO JURASSIC WORLD

Návšteva kockovaného parku plného dinosaurov

Niekto si pri slove Lego spomenie na stovky a tisícky hodín, ktoré strávil vytváraním vlastných stavieb a celých svetov len za pomoci fantázie a týchto magických kúskov plastu. Inému zas evokuje nepredstaviteľnú bolesť, keď sa hrana jedného z týchto pekelných vynálezov ocitla rovno pod jeho chodidlami. Pointou je, že Lego je celosvetovým fenoménom, ktorý sa v určitom zmysle dotkol každého jedného z nás. Plastový svet však už nestačí. Lego sa vymanilo zo škatuľky od stavebnice a dobylo zábavné parky, strieborné plátno a dokonca aj videoherný priemysel. Stáva sa z neho stále väčšia popkultúrna ikona a absorbuje jednu milovanú značku za druhou.

Už sme mohli naháňať zloduchov v kockovanom Gothame, dostali sme sa aj do preďalekej galaxie, či do fantastického sveta Stredozeme. Lego už svojsky zmapovalo mnoho známych sérií a teraz sa do kockovaného hávu odeje ďalšia. Prvú časť Jurského parku ste milovali, druhú prežili, tretiu pretrpeli a na štvrtú čakáte s podivným pocitom v bruchu. Ešte predtým však budete mať jedinečnú možnosť zavítať do sveta Jurského parku vybudovaného z miliónov farebných kociek. Traveller's Tales sa vrhli na Lego Jurassic World s vervou, a tak sme si už niekoľko mesiacov pred vydaním mohli vyskúšať rovno štvoricu levelov. A čo sme si nemohli vyskúšať, na to nám odpovedal Tim Wileman, vedúci výroby hry.

LEGO Jurassic World

Ak ste už v minulosti prišli do styku s nejakou z Lego hier, určite viete, že sú to tituly pre celé rodiny, kde si môžete sadnúť so svojimi deťmi a každý si z hry odnesie niečo svoje. „Málokto si uvedomuje, že my vlastne robíme hry pre tých menších. Stále si však k nim môžete sadnúť spoločne a každý si užívať niečo iné, čo hra ponúka,“ hovorí Wileman. Ani Lego Jurassic World vás nebude chcieť potrápiť, ale jednoducho a prístupne zabaviť v celkovo 20 leveloch, ktoré pokryjú štvoricu známych filmov. Tešiť sa tak môžete nielen na trošku odlišne a najmä vtipne spracované známe scény z pôvodnej jurskej trilógie, ale aj z letného pokračovania.

Každý zo štyroch filmov si z 20 levelov ukradne rovnakú porciu a my sme mali možnosť vyskúšať si štvoricu z prvého filmu. Nechýbali, samozrejme, známe scény, ako napríklad chorý triceratops. A v koži plastovej Ellie sme sa museli poriadne prehrabať jeho hovienkami, aby sme zistili, čo mu chýba. Hra takéto situácie, samozrejme, rieši s humorom a to isté platí aj pre scény, kedy ste si v kine od napätia obhrýzali nechty. Napríklad vo chvíľach, keď musíte odvrátiť pozornosť veľkého T-Rexa od auta s Lex a Timom. Tu a tam musíte vyriešiť jednoduchú logickú hádanku, ktorej riešenie tkvie v správnom kombinovaní schopností dostupných postavičiek.

Nebol by to však Jurský park, keby ste si tu neužili aj poriadne naháňačky s dinosaurami. Jednu z nich sme si mohli vyskúšať a aj v tomto prípade hrá stavia na rôznorodosť postavičiek, a tak jeden hráč môže napríklad obsadiť úlohu šoféra džípu, kým druhý sa pokúsi aspoň nejako odvrátiť tie neustále sa blížiace zuby, ktoré vám každú chvíľu cvakajú rovno za zadkom. Tim Wileman sľúbil, že toto bola len jedna malá ukážka z mnohých rôznych naháňačiek, na ktoré v hre budeme môcť naraziť. Traveller's Tales do hry pridali aj niečo vlastné, no skôr sa chceli držať predlohy, a tak hry neprinesú vlastné vysvetlenie nezobrazených filmových udalostí, ako napríklad čo sa stalo s plechovkou.

LEGO Jurassic World

„Pracujeme na štvorici filmov a to je obrovské množstvo obsahu. Fantastické postavy, fantastické lokality a, samozrejme, aj akcia, pričom, samozrejme, hráčom chceme ponúknuť ten najlepší herný zážitok. Do hry sme vyberali scény, ktoré sa pre ňu hodia najlepšie a snažili sme sa v nich nájsť ten správny balans z hľadiska hrateľnosti. Takže dúfame, že sme nevynechali nič cool.“ Podľa naznačeného sa tak môžeme tešiť na všetky známe a milované scény, a to vrátane tých najzaujímavejších zo štvrtého filmu, no tam bol Tím stále skúpy na slovo. Dočkáme sa aj geneticky modifikovaného dinosaura z traileru k štvorke? Pravdepodobne áno. „Snažíme sa vytvoriť čo najautentickejší herný zážitok,“ pripúšťa Wileman.

Ako je už v Lego hrách zvykom, aj tu nájdeme množstvo obsahu, ktorý si budeme môcť sami „poskladať“ podľa vlastnej vôle, čo by nám mohlo zaručiť slušnú znovuhrateľnosť. Známe lokality môžeme prejsť opäť a s inými postavami v nich môžeme skúsiť nájsť niečo nové. A to, že tých postáv bude skutočne mnoho už od začiatku, nie je žiadne tajomstvo. Narazíme tu na vyše 100 rôznych postáv a aj 20 hrateľných dinosaurov. Každá postava a každý dinosaurus disponuje vlastnými špeciálnymi schopnosťami, avšak práve pri dinosauroch využijeme hlavne hrubú silu. Lex vo filmoch strávila slušnú porciu času kričaním a to autori preniesli aj do jej špeciálnej schopnosti. Alan zas ako paleontológ dokáže nájsť skryté predmety. Podobných príkladov je mnoho.

Do hernej podoby boli prepracované oba ostrovy - Isla Nublar aj Isla Sorna. Samozrejme si ich prejdeme v príbehovej kampani, budeme sa na ne môcť vrátiť vo freeplay režime a hra navyše ponúkne aj bonusové sekcie, kde budeme môcť taktiež hrať v koži dinosaurov. Napríklad tu budú arény, kde sa odohrajú súboje medzi rôznymi druhmi. Väčšina z toho sa však bude odvíjať od zberateľskej vášne. Lego Jurassic World, samozrejme, ponúkne množstvo zberateľných predmetov. Budú to napríklad boxy s kosťami, pomocou ktorých si môžete poskladať kostených dinosaurov, prípadne úlomky jantáru s časťami DNA. Pomocou nich si môžete dinosaurov ďalej upravovať alebo aj kombinovať. Vyzerá to ako jasná narážka na nový film, no Tim ani v tomto prípade nechcel prepojenie s filmovým Jurassic World bližšie komentovať.

LEGO Jurassic World

Lego hry vizuálne nepatria medzi tie najdokonalejšie na trhu. Autori pred technickou kvalitou uprednostňujú výtvarný štýl, ktorý im pomáha vyvolať jedinečný dojem a aj v Lego Jurassic World to funguje veľmi dobre, pričom však pribudli niektoré zaujímavé vychytávky. Narazíte tu tak napríklad na striedanie dňa a noci v niektorých leveloch a taktiež na meniace sa počasie. To nie je úplne dynamické a vždy sa zmení v tých istých momentoch, no pôsobí to živšie a aj krajšie, keď vám dažďové kvapky stekajú po kamere. Bohužiaľ, stále sa neopravili menšie problémy s hĺbkou obrazu pri skákacích pasážach.

Fanúšikov filmu rozhodne poteší úžasná hudba Johna Williamsa, ktorá je verná svojej predlohe a neuveriteľne nadčasová, keďže aj teraz vyvoláva neuveriteľné emócie. Z väčšej časti je pôvodný aj dabing postáv v hre, pri tom množstve, na ktoré tu narazíte. Občas to je aj trochu počuť, najmä ak je replika postavy vystrihnutá z nejakej akčnej alebo dynamickej pasáže filmu, tak cítite, že nezapadá do hry. Niektoré postavy však boli nadabované  odznova, no Tim zatiaľ nemohol prezradiť, o ktoré postavy pôjde a ktorí herci ich dabovali. Medzi postavami ale nebude chýbať ani Mr. DNA, drobná filmová animovaná postavička. Hráčov bude sprevádzať, bude im dávať tipy a mal by byť aj hrateľný. Prominentnú úlohu bude mať opäť aj John Hammond, tvorca parku, ktorého stvárnil herec Richard Attenborough. Ten však vlani zomrel, no v takejto hre nesmie chýbať a podľa Timových slov autori veria, že sa im podarí vzdať mu poctu, akú si zaslúži.

Lego Jurassic World nepredstavuje výraznú evolúciu v rámci série Lego hier. Skôr stavia na tom, čo už roky funguje a hráčov baví, pričom Traveller's Tales prinášajú aj zopár noviniek a vylepšení, ktoré by mali celkový zážitok z návštevy kockovaného parku plného dinosaurov ešte vylepšiť. Hrá sa to príjemne, stále je to zábava, a to najmä vtedy, ak sa k hre posadíte dvaja. Opäť to bude v prvom rade hra pre celú rodinu, v ktorej si každý môže nájsť to svoje. Fanúšikovia Lego a Jurského parku sú ale tou hlavnou cieľovkou, keďže budú môcť prežiť milované filmové momenty v unikátnom prevedení.

LEGO Jurassic World


napísal matus_ace 16.3.2015
Páči sa mi!
LEGO JURASSIC WORLD


PC
PS2
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
WiiU
3DS

Vývoj: Warner Bros. Interactive Entertainment / TT Games
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. jún 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk